Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:51, 02 maj 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)

Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.

Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.

z prawej strony(też około tyle metrów działka powiększyła się o ten pas ziemi gdy zrobiliśmy płot-teściu tą część obrabiał) chcę posadzić rododendrony jakąś ładną choinkę,magnolia Susan czeka w garażu pewnie też tam wyląduje,jakieś trawy ale nie wiem jakie ,kulki bukszpanowe bardzo mi się podobają ale straszne u mnie wiatry i bukszpany chyba przez to trochę żółkną czy to możliwe?
wracając do szpaleru z hortensji byliny ok ale muszę mieć coś zimozielonego żeby zimą nie było smutno a ta rabata jest widoczna od frontu domu.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:41, 02 maj 2016

Do góry
ogród w pieknych wiosennych barwach Magnolia cudna.
Ogród wyrozumiały 21:29, 01 maj 2016

Do góry
U mnie w donicy czeka jeszcze Magnolia stellata .

Czy ,patrząc na zdj powyżej ,mogłabym ją posadzić po prawo gdy od szmaragdów do krawężnika jest 2m z małym hakiem?
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 16:57, 01 maj 2016

Do góry
Jeszcze planuję zmiany tutaj.Białą magnolię przesadzić między sznurki, pozbyć się tam trawy i posadzić jakieś kwasoluby. Magnolię na pierwszym planie zredukować do jednego środkowego pnia.

Ta biała magnolia będzie w miejscu wideł.

Mój mały ogródeczek :) 10:44, 01 maj 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Aguś wczoraj mignęła mi z okna samochodu żółta magnolia - piękna była i taka duża jak Twojej Mamy
kiedyś sobie taką sprawię - pomyślałam, że nawet ładniejsza niż różowe i białe...

gdybym miała osłonięte miejsce to już bym kupiła, ale nie mam...

pozdrawiam niedzielnie!

Ja też nie mam osłoniętego miejsca i nie wiem czy takie u mnie będzie
u mojej mamy też nie ma zacisznego miejsca i daje radę
Mój mały ogródeczek :) 09:43, 01 maj 2016

Do góry
Aguś wczoraj mignęła mi z okna samochodu żółta magnolia - piękna była i taka duża jak Twojej Mamy
kiedyś sobie taką sprawię - pomyślałam, że nawet ładniejsza niż różowe i białe...

gdybym miała osłonięte miejsce to już bym kupiła, ale nie mam...

pozdrawiam niedzielnie!
Moja działka na Dębowym Lesie 09:03, 01 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
U Ciebie zawsze fajne fotki
Ice Creme już zaczynają kwitnąć? Moje jeszcze w pąkach.

Cieszę się,że coś się podoba
Moja Magnolia Ann
smagliczka
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:35, 01 maj 2016

Do góry
nawigatorka, dziękuję
skoszona trawa przeważnie ląduje na rabatach, ale żałuje że jeszcze pod spodem nie dałam gazet (źródełko wyschło a ja nie czytam takiej prasy), wtedy chwastów praktycznie nie ma

Madżen, dziekuje - przypomne się o stipie

Kuba, tak , to wisnia Amanogawa. Tam sa 3 szt (Magnolia doradziła żeby spotegowac tam efekt), ale dwie jeszcze małe.
Z różowymi tulipanami rosnie sesleria jesienna

Magda, szafirki sa nieziemskie dają po oczach.
Odkąd mam już wytyczone rabaty to trawnik skosić to pestka - M. potrafi to zrobis w ciągu 30 min (łącznie z opróżnianiem kosza) - dla porównania po siąsiedzku czasem 2 dni słysze kosiarkę....
Ogród z pergolą 08:08, 01 maj 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Kaczki nie masz....ale fotki masz, a ja ani jednej, bo gadałam zamiast cykać
Buziam !

no własnie ja tez nadawałam i dopiero prawie na koniec przy stole sobie przypomniałam zeby choc parę fotek zrobić
cieszę się ze sie spotkałyśmy Małgosia, Twój ogród jest taki... przytulny, klimatyczny i Taki Twój od serca a tu magnolia z Twojego ogrodu, no bajka...........
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:07, 01 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A mam jeszcze takie jedno zdjęcie ... może mało techniczne ale na jego podstawie chciałabym prosić Was o opinie czy na tej białej ścianie garażu zamiast tulipanowca nie lepiej prezentowałaby się magnolia? a jeśli tak to jaka?

zgadzam się z przedmówcami- nie dawaj kolejnego drzewa, a jałowce wyglądają za masywnie, może chociaż je skrócić do wysokości dachu?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:09, 30 kwi 2016

Do góry
moja magnolia nie dosc, ze kwiatow nie miala to jeszcze jej listki zmrozilo brrrr
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:29, 30 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A mam jeszcze takie jedno zdjęcie ... może mało techniczne ale na jego podstawie chciałabym prosić Was o opinie czy na tej białej ścianie garażu zamiast tulipanowca nie lepiej prezentowałaby się magnolia? a jeśli tak to jaka?

A nie lepiej nie wsadzać już tam czegoś co będzie konkurowało wielkością i kształtem z ŚŚ. Ja to bym raczej pomyślała o średnim piętrze kolumnowym. A może trzcinnik pod ścianę i berberysy.
Nie wiem tak gdybam tylko.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:12, 30 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Renia mój M mi darń zdejmuje ale za to Twój jest chyba ucieleśnieniem cierpliwości za tą ilość przesadzania jaka mu zapodajesz dbaj o taki skarb
miłego weekendu
Przerwa na kawę... 23:54, 29 kwi 2016

Do góry
Wiśnia Armangowa pięknie zakwitła - to jej w sumie druga wiosna u mnie.

Magnolia Susan i pigwa pięknie kwitną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:49, 29 kwi 2016

Do góry
Przerwa na kawę... 22:36, 29 kwi 2016

Do góry
No fajne strzelece są. Prawda to mój syn tez strzelec. Ale też niecierpliwe przynajmniej ja. Nie lubię jak się coś ciągnie. Na razie magnolia została sama z 2 żurawiami w rogach bo źle wyliczyłam ilość i zostały. Szukam dalej.
Ogród z łezką II 22:21, 29 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Na kartce do niej przyczepionej pisało Magnolia denudata Fei Huang.

Nie znałam takiej, ładna i widzę ze mróz ich nie zniszczył.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 29 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magnolia ja kiedys pokazywala w.jej ogrodzie i nad morzem
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=686

No właśnie przypomniałaś mi rozważania o tej rabacie magnolia polecała zwykłą jak to mówicie czysty gatunek No i dobrze poszlam na całość i wyszperałam jeszcze 7 takich Mam więc molinii jednej odmiany na całość
W ogrodzie Lorki za zakrętem 21:33, 29 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Ciekawa ta magnolia, podobny klimat mamy to może i do mnie by się nadała pamiętasz nazwę?

I jeszcze chciałam zapytać jakie yo trawki nowe posadzilas? Fajnie rozjasniają rabatę

trawki to carex gold fountain ( czyli nie trawki hehe)
a magnolia to liliflora "nigra" bardzo trudna( lubi chorować)
W ogrodzie Lorki za zakrętem 20:55, 29 kwi 2016

Do góry
Ciekawa ta magnolia, podobny klimat mamy to może i do mnie by się nadała pamiętasz nazwę?

I jeszcze chciałam zapytać jakie yo trawki nowe posadzilas? Fajnie rozjasniają rabatę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies