Ja do tej pory sitem takim do łapania ryb liście z dna zbierałam po wycięciu roslin w oczku, ale może i to nie byłoby głupie tak siatką nakryć.....muszę przemyśleć czy u nas by się tak dało
Zmianowość mówisz, rozumiem jak najbardziej tylko wrzosowisko zawsze mi się z natura kojarzy i dlatego mnie te rządki zaskoczyły
Waldek pięknie masz. Chciałam się zapytać czy ta glicynia rośnie wspina sie na jakims drzewie czy ma taki pieniek.
Chciałabym kupić glicynia ale nie za bardzo mam ją gdzie poprowadzić. Mam za to pochyla sosnę dosyć spora sosnę czy może ona służyć jako podporę.
Drugie pytanie jak się nazywa trawka na drugiej focie. Ma piękne srebrzysto białe kiście.
Hosta też ładna rozrośnięta długo u ciebie i jak się nazywa ładnie kwitnie.
Trawka jak zwykle po miksturach musi być ładna. Moja chyba pędraki pozerają mam przy swierkach kółka średnicy ok 8 cm brązowe. Podlałam wrotyczem tydzień temu.
Aniu mam tylko taka fotke. To jest sadzonka z tego roku i bardzo ładnie się rozrasta.
Trawa ładnie wygląda dopiero po 3- 4 latach. Jak młoda ma 4-5 pędów to nie będzie fontanny. Trawa musi się rozrosnac wtedy jest piękny efekt.
Zobacz w necie jaka piękna.
Drzewa różne roczniki. Brzozy, tuje, tsugi kanadyjskie nie wszystkie i sosny ok 10 lat. Reszta przy oczku od 2013 roku, - świerki serbskie, korniki, tsugi kanadyjskie. Potem też kupowałam.
Aniu beda, ale w przyszłym tygodniu bo co tu pokazywać trzeba trochę czasu aby się zmieniło. Dużo krzewów, roślin zmieni swój kolor.
Niecierpliwie czekam na kolorki dębów błotnych groń polar tak wyglądały w zeszłym roku w tym zobaczymy nic się na razie nie zmienia.
Fotki z 5 października 2018 r czyli zobaczymy za tydzień jakie będą przebarwienia w tym roku
Gosiu jeszcze nie dokończone jeszcze z prawej strony jest miejsce. Trzeba tam glebę oczyścić z perzu i posadzić wrzosy.
Kupię w tym roku wrzosy i wiosna zasadzę jak wypiele.
Tak bym chciała już nic nie przerabiać i tylko chodzić i dogladac.
Okorowac trzeba jeszcze korę mam ale sądziłam tam tulipany i narcyzy więc dopiero na samym końcu bo korę zawsze można rozrzucić.
Hortensje niczym specjalnym nie nawoze tylko wiosna nawozem do hortensji florowit i to wszystko. Później podlewam aby zawsze miały wilgoć a potrzebują dużo wody.
Wczoraj sądziłam niezapominajki i tulipany trzeba było spulchnic glebę więc mokro jest ok 7-10 cm niżej jest skala. Więc jeżeli nie ma podlewania jak ten korzeń ma górkę wyżywić.
Ta hortensja z 2018 r. to ta sama co poniżej Poniżej z 2019 r. W tym roku przycięta wyżej na piramidkę.
Nie to jest trawa afrykańska jedna z pierwszych u mnie się przebarwiających ma piękny pomarańcza-bursztyn kolor a na końcach szaro, srebrno-fopletowe miotylki.
Dobrze, że jesteś piękny trawnik masz. Mój chyba też nawiedziły pędraki od strony świerków. Żółte kółka w trawniku nigdy tak nie miałam. W zeszłym tygodniu podlałam wrotyczem, ale u mnie to trzeba beczkę nastawić.
Jeszcze jest wrotycz na polach i w aptece można kupić więc będę w miarę podlewac wieczorem bo to smród jak cholewcia. Piszesz, że podlewasz co tydzień. Po jakim czasie oznaki,że ich już nie ma.
Ogród masz piękny i zadbany jak zawsze. Kupiłam zurawki takie jak ty masz fire alarm.. Są bardzo piękne.
Mój sypnelam i po tygodniu wczoraj skosilam wyrosl. Za 2 tygodnie trawa by leżała od wilgoci i gniła od spodu. Trawnik mam bardzo i to bardzo gęsty. Teraz popadało i szaleje jak na wiosnę.
Rozłożyć siatkę na takim oczku to nie lada sztuka. Zawsze robiłam to z drugą osobą w tym roku nikogo do pomocy nie było a wiatr zapowiadają. Więc odłożyłam wszelkie inne prace i z samego rana zaczęłam się męczyć.
Sylwia bardzo prosto za dwa końce (rogi) np ty bierzesz koniec z jednej strony a eM z drugiej i przez oczko przeciąganie siatkę. Dobrze by było aby nie zamoczyc liści na siatce bo mokre to ciężkie i siatka może peknac.
Mam siatkę dosyć mocna oczko 2x2 cm. Możesz rozłożyć dwie siatki wzdłuż i wszerz.
Jeszcze rozłożę na środku siatke o mniejszym oczku 1x1 cm, nie mogłam się do niej dostrzegać trzeba chlopa za wysoko schowana.
Rządek wrzosów przemyślany.
Robiłam przebudowę wrzosowiska i część krzaków starych część nowych. Jak stare nie przyjmą się to wyrzucę. W rządkach wczoraj posadziłam tulipany Salomon van eyc i jeszcze jakieś tam. Wrzosowisko wiosna nie za bardzo wygląda. Akurat nim tulipany stracą na wyglądzie to krzaki wrzosów będą już rozrośnięte. Jeszcze niezapominajki tam mam posadzone.
Zmianowosc kochana powoli do mnie wchodzi.
Może znajdę fotkę to pokaże ile liści do oczka by wpadło. Na żwirze można odkurzyć ale w wodzie niestety.
Taki przysadzisty krzak rośnie i dookoła odnogi i na końcu żółte kwiatki.
Mam ich kilka chciałam wiedzieć czy warto je zostawic. Jeszcze przeczytam o tej roślinie.
Elu pięciorniki już odbijają - przydał by się deszcz bo jest sucho.
Dla mnie to też był rok bardzo pracowity w ogrodzie.
Tak to jest jak ogród osiągnie pewien wiek a nie zauważymy konieczności zmian albo radykalnego cięcia to potem się nazbiera i z prac trudno wyjść.Ja już tak 2 rok odmładzam ogród a na to wszystko jeszcze się przydarzyło nagranie do Mai.
Kompost i przesiewam i też wybieram jak leci - to zależy do czego i jak jest przerobiony - róże będę kopcować takim nieprzerobionym - ale to ostatnie działanie będzie.