Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:54, 30 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Rozłożyć siatkę na takim oczku to nie lada sztuka. Zawsze robiłam to z drugą osobą w tym roku nikogo do pomocy nie było a wiatr zapowiadają. Więc odłożyłam wszelkie inne prace i z samego rana zaczęłam się męczyć.

Sylwia bardzo prosto za dwa końce (rogi) np ty bierzesz koniec z jednej strony a eM z drugiej i przez oczko przeciąganie siatkę. Dobrze by było aby nie zamoczyc liści na siatce bo mokre to ciężkie i siatka może peknac.

Mam siatkę dosyć mocna oczko 2x2 cm. Możesz rozłożyć dwie siatki wzdłuż i wszerz.
Jeszcze rozłożę na środku siatke o mniejszym oczku 1x1 cm, nie mogłam się do niej dostrzegać trzeba chlopa za wysoko schowana.

Rządek wrzosów przemyślany.
Robiłam przebudowę wrzosowiska i część krzaków starych część nowych. Jak stare nie przyjmą się to wyrzucę. W rządkach wczoraj posadziłam tulipany Salomon van eyc i jeszcze jakieś tam. Wrzosowisko wiosna nie za bardzo wygląda. Akurat nim tulipany stracą na wyglądzie to krzaki wrzosów będą już rozrośnięte. Jeszcze niezapominajki tam mam posadzone.
Zmianowosc kochana powoli do mnie wchodzi.

Może znajdę fotkę to pokaże ile liści do oczka by wpadło. Na żwirze można odkurzyć ale w wodzie niestety.

Ja do tej pory sitem takim do łapania ryb liście z dna zbierałam po wycięciu roslin w oczku, ale może i to nie byłoby głupie tak siatką nakryć.....muszę przemyśleć czy u nas by się tak dało
Zmianowość mówisz, rozumiem jak najbardziej tylko wrzosowisko zawsze mi się z natura kojarzy i dlatego mnie te rządki zaskoczyły
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:43, 30 wrz 2019

Do góry
Sylwia odnośnie siatki na oczku odpisałam na moim wątku.

Jesień też piękna. Trochę u nas podlało więc wszystko rośnie. Widzę, że u ciebie takie samo niebo jak u nas, ale jest ciepło.

Pozdrawiam

Już lecę do CięU nas dziś kropi w kratkę, w Krakowie lało, a wiatr .....jak w Kieleckim
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 23:15, 29 wrz 2019

Do góry

Waldek pięknie masz. Chciałam się zapytać czy ta glicynia rośnie wspina sie na jakims drzewie czy ma taki pieniek.

Chciałabym kupić glicynia ale nie za bardzo mam ją gdzie poprowadzić. Mam za to pochyla sosnę dosyć spora sosnę czy może ona służyć jako podporę.

Drugie pytanie jak się nazywa trawka na drugiej focie. Ma piękne srebrzysto białe kiście.

Hosta też ładna rozrośnięta długo u ciebie i jak się nazywa ładnie kwitnie.
Trawka jak zwykle po miksturach musi być ładna. Moja chyba pędraki pozerają mam przy swierkach kółka średnicy ok 8 cm brązowe. Podlałam wrotyczem tydzień temu.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:54, 29 wrz 2019

Do góry
Sylwia odnośnie siatki na oczku odpisałam na moim wątku.

Jesień też piękna. Trochę u nas podlało więc wszystko rośnie. Widzę, że u ciebie takie samo niebo jak u nas, ale jest ciepło.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:49, 29 wrz 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Pokaż mi tą Vanillia Sky.

Aniu mam tylko taka fotke. To jest sadzonka z tego roku i bardzo ładnie się rozrasta.

Trawa ładnie wygląda dopiero po 3- 4 latach. Jak młoda ma 4-5 pędów to nie będzie fontanny. Trawa musi się rozrosnac wtedy jest piękny efekt.
Zobacz w necie jaka piękna.

Anna i Ogród 20:42, 29 wrz 2019

Do góry
Zrobiłam ortografa wpisując się "puzniej" ma być "później" jak nie czytam to takie błędy puszczam a słownik potrafi zmienić.

Zobacz na miskanta vanilla sky nie jest za wysoki a ładnie się rozkłada na boki.
Nawet nie wiedziałam, że go mam kupiłam go wiosna dosyć spory bo też o takiego chciałam mieć. Dzisiaj przypadkiem patrzyłam pod krzak i zobaczyłam metkę. W głowie mi się już miesza od tych zakupów. Przyszły miskanty "Rosi".

Pozdrawiam Aniu

A wiesz że już go sobie zapisałam?
Vanillia Sky oraz Yaka Dance.
Pytałam na fb o nie ale nikt nie miał.

Jaki duży u Ciebie rośnie? Ta Vanillia Sky.
Ptasi gaj 20:20, 29 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)
Oh jakie rozkoszne widoczki! Kiedy u mnie będzie tak przytulnie, wysoko. Zazdroszczę dużych drzew, muszę być cierpliwa
Trawnik jak zawsze mistrzowski! Muszę w końcu mój sypnąć nawozem jesiennym.
Buziaki!

Drzewa różne roczniki. Brzozy, tuje, tsugi kanadyjskie nie wszystkie i sosny ok 10 lat. Reszta przy oczku od 2013 roku, - świerki serbskie, korniki, tsugi kanadyjskie. Potem też kupowałam.
Ptasi gaj 20:12, 29 wrz 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Ela,przepiękne fotki .
Daj więcej .
Ogród idealny

Aniu beda, ale w przyszłym tygodniu bo co tu pokazywać trzeba trochę czasu aby się zmieniło. Dużo krzewów, roślin zmieni swój kolor.
Niecierpliwie czekam na kolorki dębów błotnych groń polar tak wyglądały w zeszłym roku w tym zobaczymy nic się na razie nie zmienia.

Fotki z 5 października 2018 r czyli zobaczymy za tydzień jakie będą przebarwienia w tym roku

Ptasi gaj 20:04, 29 wrz 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Obejrzałam wrzosowisko, ładnie Ci wyszło.

Gosiu jeszcze nie dokończone jeszcze z prawej strony jest miejsce. Trzeba tam glebę oczyścić z perzu i posadzić wrzosy.
Kupię w tym roku wrzosy i wiosna zasadzę jak wypiele.
Tak bym chciała już nic nie przerabiać i tylko chodzić i dogladac.

Okorowac trzeba jeszcze korę mam ale sądziłam tam tulipany i narcyzy więc dopiero na samym końcu bo korę zawsze można rozrzucić.
Ptasi gaj 19:58, 29 wrz 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu widoki jesienne przepiękne Serwuj nam je codziennie !!! Hortensje bukietowe masz tak okazałe, że każdy może pozazdrościć - podlewasz je tym nawozem magiczna siła? Czy jakiś inny dobry stosujesz ? Trawnik idealny, cmokam nad nim odkąd go tylko u Ciebie pierwszy raz zobaczyłam

Aurelia dzięki

Hortensje niczym specjalnym nie nawoze tylko wiosna nawozem do hortensji florowit i to wszystko. Później podlewam aby zawsze miały wilgoć a potrzebują dużo wody.

Wczoraj sądziłam niezapominajki i tulipany trzeba było spulchnic glebę więc mokro jest ok 7-10 cm niżej jest skala. Więc jeżeli nie ma podlewania jak ten korzeń ma górkę wyżywić.

Ta hortensja z 2018 r. to ta sama co poniżej Poniżej z 2019 r. W tym roku przycięta wyżej na piramidkę.

Ptasi gaj 19:33, 29 wrz 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Elu co to , miskant w hakonce?

Nie to jest trawa afrykańska jedna z pierwszych u mnie się przebarwiających ma piękny pomarańcza-bursztyn kolor a na końcach szaro, srebrno-fopletowe miotylki.

Ta poniżej trawa afrykańska

Ptasi gaj 16:32, 29 wrz 2019

Do góry
CD

Elu co to , miskant w hakonce?
Ogród Muszelki 14:45, 29 wrz 2019

Do góry
Witam Muszelka

Dobrze, że jesteś piękny trawnik masz. Mój chyba też nawiedziły pędraki od strony świerków. Żółte kółka w trawniku nigdy tak nie miałam. W zeszłym tygodniu podlałam wrotyczem, ale u mnie to trzeba beczkę nastawić.

Jeszcze jest wrotycz na polach i w aptece można kupić więc będę w miarę podlewac wieczorem bo to smród jak cholewcia. Piszesz, że podlewasz co tydzień. Po jakim czasie oznaki,że ich już nie ma.

Ogród masz piękny i zadbany jak zawsze. Kupiłam zurawki takie jak ty masz fire alarm.. Są bardzo piękne.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 11:40, 29 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)
Oh jakie rozkoszne widoczki! Kiedy u mnie będzie tak przytulnie, wysoko. Zazdroszczę dużych drzew, muszę być cierpliwa
Trawnik jak zawsze mistrzowski! Muszę w końcu mój sypnąć nawozem jesiennym.
Buziaki!

Mój sypnelam i po tygodniu wczoraj skosilam wyrosl. Za 2 tygodnie trawa by leżała od wilgoci i gniła od spodu. Trawnik mam bardzo i to bardzo gęsty. Teraz popadało i szaleje jak na wiosnę.

Idę już do obowiązków miłej niedzieli.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 11:32, 29 wrz 2019

Do góry
Waldek witam

Dzięki za odpowiedź i że zajrzales do mnie. Odnośnie wisterii będę miała pytania, ale wieczorem.
Ptasi gaj 11:21, 29 wrz 2019

Do góry

Elu, piękne widoczki i te ogólne i szczegółowe Trawy śliczne.
Vanilka w pięknym przebarwieniu. Trawa, umm marzenie
Ptasi gaj 11:15, 29 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Elu mam pytanie jak potem tą siatkę z oczka zdjąć by liście do wody nie wpadły?
Kolory piękne, trzmieliny uwielbiam za ten kolor. Wrzosami zamieszałabym by nie były tak pod linijkę

Rozłożyć siatkę na takim oczku to nie lada sztuka. Zawsze robiłam to z drugą osobą w tym roku nikogo do pomocy nie było a wiatr zapowiadają. Więc odłożyłam wszelkie inne prace i z samego rana zaczęłam się męczyć.

Sylwia bardzo prosto za dwa końce (rogi) np ty bierzesz koniec z jednej strony a eM z drugiej i przez oczko przeciąganie siatkę. Dobrze by było aby nie zamoczyc liści na siatce bo mokre to ciężkie i siatka może peknac.

Mam siatkę dosyć mocna oczko 2x2 cm. Możesz rozłożyć dwie siatki wzdłuż i wszerz.
Jeszcze rozłożę na środku siatke o mniejszym oczku 1x1 cm, nie mogłam się do niej dostrzegać trzeba chlopa za wysoko schowana.

Rządek wrzosów przemyślany.
Robiłam przebudowę wrzosowiska i część krzaków starych część nowych. Jak stare nie przyjmą się to wyrzucę. W rządkach wczoraj posadziłam tulipany Salomon van eyc i jeszcze jakieś tam. Wrzosowisko wiosna nie za bardzo wygląda. Akurat nim tulipany stracą na wyglądzie to krzaki wrzosów będą już rozrośnięte. Jeszcze niezapominajki tam mam posadzone.
Zmianowosc kochana powoli do mnie wchodzi.

Może znajdę fotkę to pokaże ile liści do oczka by wpadło. Na żwirze można odkurzyć ale w wodzie niestety.
Ptasi gaj 10:57, 29 wrz 2019

Do góry
Dzięki Waldek

Taki przysadzisty krzak rośnie i dookoła odnogi i na końcu żółte kwiatki.
Mam ich kilka chciałam wiedzieć czy warto je zostawic. Jeszcze przeczytam o tej roślinie.
Ptasi gaj 01:40, 29 wrz 2019

Do góry
Co to za roślina?

Wiesiołek missouryjski.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 28 wrz 2019

Do góry

Ty mi lepiej powiedz co ja tam mam posadzić w tej bramce - a tulipany na frontową rabatę też mam w takich kolorach - sadzic będę w październiku - lezą w pudle w otwartej części domu chyba wytrzymają

wreszcie nareszcie wycięlismy żywopłat z pięciornika celem odmłodzenia

Pięciorniki to te białe, dobrze, że nie wyrzuciłaś ładnie rosną. Jakby nie było długo kwitną. Też każdego roku wiosna przycinam, ale tak radykalnie nigdy nie przycinalam.
Poczekam jakie będą twoje po przycince i może ją w przyszłym roku też tak zrobię. Mam różowe, białe i żółte wg mnie żółte najładniejsze mają sporo kwiatów.

Widziałam u ciebie rabatę tulipanowa nigdy nie dorobiłam się rabaty że zmiennością roślin. Tulipany są ładne, ale jak schną nie ładnie to wygląda.

Dosyć dużo w tym roku wysialam niezapominajki muszę pofkancowac między tulipanami może coś zatuszują to schnięcie. Mogły by być orliku, ale to samosiejki potem nie dam rady usuwać.

Piszesz, że bez kompostu u ciebie ani rusz. Też mam dużo kompostu, ale dopiero na wiosnę będzie przerobiony. Zresztą jutro będzie potrzebny to sprawdzę.
Jak czy przesiewasz czy wywodzisz jak leci, ja to jak leci tylko jak jakieś grubsze jeszcze nie przerobione to odrzucam.

Urobilam się też dzisiaj przerobiłam wrzosowa. Wykopałam wrzosy i później pielilam bo dużo perzu mi rosło od 2lat przymiarki robiłam i już kończę może jutro.

Był to bardzo ciężki rok dla mnie od wczesnej wiosny i ciągle coś robię końca nie widać.

Kończę pozdrawia.

Elu pięciorniki już odbijają - przydał by się deszcz bo jest sucho.

Dla mnie to też był rok bardzo pracowity w ogrodzie.
Tak to jest jak ogród osiągnie pewien wiek a nie zauważymy konieczności zmian albo radykalnego cięcia to potem się nazbiera i z prac trudno wyjść.Ja już tak 2 rok odmładzam ogród a na to wszystko jeszcze się przydarzyło nagranie do Mai.

Kompost i przesiewam i też wybieram jak leci - to zależy do czego i jak jest przerobiony - róże będę kopcować takim nieprzerobionym - ale to ostatnie działanie będzie.

pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies