Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wizytówka - Ranczo Edy 22:38, 11 sty 2014

Do góry
kolory...biały

TAWUŁKA ,SZAŁWIA ,TRÓJBARWNA ,HORTKA I TAWUŁA

TAWUŁKI

Marzenie o ogrodowym zaciszu... 15:34, 03 sty 2014

Do góry
aniaib napisał(a)

wow, Domi, wygląda super :-* dziękuję )
Czy szałwia zanika na zimę? (przepraszam z góry za pytanie...), bo nie chciałabym, żeby na zimę i wiosnę był tam kawałek gołej ziemi. i czy te roślinki mogą być na rabacie nasłonecznionej cały dzień?
Trzmielinki rzeczywiście są maleńkie, wsadzane późną jesienią, mam nadzieję, że po wiośnie odbiją

my z szałwią robimy podobnie jak z lawendą - czyli przycinamy najczęściej wczesną wiosną i ona wtedy odbija ładnie. a później przekwitłe kwiatostany ścinamy regularnie i kwitnie kilka dobrych miesięcy, a z różami wygląda już w ogóle super, dlatego ja bym ją posadziła na Twoim miejscu a oprócz tego wszystkie te rośliny kwitną u nas na słońcu i jest ok.
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 15:24, 03 sty 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
A oto co Dominika wymyśliła...

od lewej: tawułki golden princess
od góry: miskant morning light i trzmielina pienna emerald'n gold (chyba taka, jak jest z przodu) mogłyby być też cisy, ale wiadomo jakie są ceny i ciężko u nas dostać w ogóle..
niżej: szałwia omszona fioletowa i róże okrywowe - te kolory fajnie do siebie pasują, ale nie wiem do końca jak to by wyglądało z resztą
no i po prawej te trzmielinki, które wsadziłaś - początkowo ich nie zauważyłam, więc teraz nie wiem, czy już trzmielin nie za dużo
mi tam się podoba...

wow, Domi, wygląda super :-* dziękuję )
Czy szałwia zanika na zimę? (przepraszam z góry za pytanie...), bo nie chciałabym, żeby na zimę i wiosnę był tam kawałek gołej ziemi. i czy te roślinki mogą być na rabacie nasłonecznionej cały dzień?
Trzmielinki rzeczywiście są maleńkie, wsadzane późną jesienią, mam nadzieję, że po wiośnie odbiją
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 15:20, 03 sty 2014

Do góry
A oto co Dominika wymyśliła...

od lewej: tawułki golden princess
od góry: miskant morning light i trzmielina pienna emerald'n gold (chyba taka, jak jest z przodu) mogłyby być też cisy, ale wiadomo jakie są ceny i ciężko u nas dostać w ogóle..
niżej: szałwia omszona fioletowa i róże okrywowe - te kolory fajnie do siebie pasują, ale nie wiem do końca jak to by wyglądało z resztą
no i po prawej te trzmielinki, które wsadziłaś - początkowo ich nie zauważyłam, więc teraz nie wiem, czy już trzmielin nie za dużo
mi tam się podoba...

Ogród pod trzema dębami 18:41, 02 sty 2014

Do góry
Dziękuję Danusiu za pomysły. To miejsca faktyczne wymaga poprawek. Poza lawenda jest tam też szałwia i był krwawnik pod samym dereniem. Szałwia po letnim kwitnięciu zaczęła marnieć a lawenda też widać, że jeszcze się nie zadomowiła na dobrze. Krwawnik rozrastał się jak szalony i mi się nie podobał, więc się go pozbyłam i w jego miejsce dałam 5 krzaczków białej róży.
Lawenda i szałwia dawały efekt wielkiej fioletowej plamy więc chciałam je przełamać ta biela.
Za lawęda posadzilam sporo tulipanów, a pomiędzy werbena czosnki. Na wiosnę powinno być więc ok, a później zmiany .

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:46, 04 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na chwilę obecną klaruje mi sie tak..
Zielone linie to niska obwódka bukszpanowa (dwie rabaty rózane są za wąskie, robione na szybko i są do przeróbki, bo bukszpany/szałwia siedzą pod różami)
Niebieskie linie to ekrany z??? cis może być z bukszpanem??
Czerwona linia z numerem 1 - to moje przesadzone róże z przedogródka
Drapak zielono-żółty z nr 2 to przesadzony świerk srebrny, będzie niski bo to taka forma..

Jak nie robić całej szerokiej, to mozna zrobić rabate jak narysowałaś tak szeroką przy ekranie z cisa, na długości takiej samej jak wymiar krótszy rabaty- wyspy rożanej, potem zwęzić ja do poprzedniego wymiaru, a potem znów poszerzyć, juz tu w okolicach przesadzonego świerka

Dwa ogrody 20:20, 03 gru 2013

Do góry
GorAna - prawda, aż się cieplej robi, gdy się patrzy na te zdjęcia. Rabata jest lekko podwyższona i wykończona dużymi, ciętymi kamieniami ze starej stodoły od znajomego. Dla ziół to dobra oprawa, długo oddają ciepło.

Pszczelarnia dziękuję, lubię obserwować owady. A szałwia właśnie, tricolor.

Małgosiu, kiedy miałam przyjemność gościć Was w ogrodzie to część ziół była już ścięta po kwitnieniu i po wycięciu ( niestety ) sosny. Ale wszystkie ładnie odbiły do jesieni. Wiosną i latem znów będzie busz.

Irenko - pysznogłówki czerwone chorują dopiero jak przekwitają, tnę je wtedy, a z fioletowymi to historia jest taka, że kiedyś denerwowały mnie właśnie z powodu mączniaka, postanowiłam je usunąć, ale odbijały i w tym roku dałam im szansę w nowym miejscu. Zebrałam u znajomej nasionka jasnoróżowej pysznogłówki, będę siać wiosną, może to być dobre połączenie z fioletowymi.

Dziekuję za Wasze ciepłe komentarze, pozdrawiam serdecznie.

Karolinko, nie bedziesz miała mi za złe, jak powtórzę u siebie fotkę tej jeżówki? Strasznie mi się podoba...

Dwa ogrody 07:39, 03 gru 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ania rozumiem - buziaki!
To fragmenty rabaty z ziołami: oregano, melisa cytrynowa, dwa rodzaje mięty ogrodowej, hyzop, szałwia muszkatołowa, lekarska, o trójbarwnych listkach (zapomniałam nazwę), stare już krzaczki lawendy, tymianek, poziomki i jeszcze parę innych. Kiedy zaczynają kwitnąć, w nad rabatką unosi się chmara zaaferowanych pszczół, trzmieli, motyli najróżniejszego kalibru i innych owadów. Jak fajnie jest posłuchać tego bzyczenia przed południem - trochę nerwowego, bo jeszcze tyle pracy przed nimi, a późnym popołudniem leniwego i spokojnego, bo już zebrane, zaniesione do uli, popatrzeć na najedzone trzmiele, leżące na ciepłych kamieniach z odnóżami w górze...
Przeglądając zdjęcia, zauważyłam, że na wielu, nawet tych, które umieściłam w wątku widać owady. Chyba stary ogród jest im przyjazny...

Na pewno przyjazny! Piękny opis pracy owadów. A szałwia trójbarwna to pewnie 'Tricolor'.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:34, 02 gru 2013

Do góry
Na chwilę obecną klaruje mi sie tak..
Zielone linie to niska obwódka bukszpanowa (dwie rabaty rózane są za wąskie, robione na szybko i są do przeróbki, bo bukszpany/szałwia siedzą pod różami)
Niebieskie linie to ekrany z??? cis może być z bukszpanem??
Czerwona linia z numerem 1 - to moje przesadzone róże z przedogródka
Drapak zielono-żółty z nr 2 to przesadzony świerk srebrny, będzie niski bo to taka forma..

Hmmmm to ma ręce i nogi z punktu estetycznego i praktycznego..
A to ten drapak świerk.. na początku wsiowego.. po prawej są róże.. ale przesadzane i na razie są tu kiepskie i nie widać. Pod śweirkiem irga Coral Beauty.. jak sie nie przyjmie, to wyrzucę. (to dobro z przedogródka)

Dwa ogrody 22:22, 02 gru 2013

Do góry
Ania rozumiem - buziaki!
To fragmenty rabaty z ziołami: oregano, melisa cytrynowa, dwa rodzaje mięty ogrodowej, hyzop, szałwia muszkatołowa, lekarska, o trójbarwnych listkach (zapomniałam nazwę), stare już krzaczki lawendy, tymianek, poziomki i jeszcze parę innych. Kiedy zaczynają kwitnąć, w nad rabatką unosi się chmara zaaferowanych pszczół, trzmieli, motyli najróżniejszego kalibru i innych owadów. Jak fajnie jest posłuchać tego bzyczenia przed południem - trochę nerwowego, bo jeszcze tyle pracy przed nimi, a późnym popołudniem leniwego i spokojnego, bo już zebrane, zaniesione do uli, popatrzeć na najedzone trzmiele, leżące na ciepłych kamieniach z odnóżami w górze...
Przeglądając zdjęcia, zauważyłam, że na wielu, nawet tych, które umieściłam w wątku widać owady. Chyba stary ogród jest im przyjazny...

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 14:49, 28 lis 2013

Do góry
Dziękuję! Fajnie tak sobie patrzeć i planować...
A szałwia nie da się długo prosić i zaraz też u Ciebie będzie pięknie wyglądać
Na Francuskiej 22:41, 27 lis 2013

Do góry
Nie ma za co, masz piękny ogród i tyle. Moja szałwia jest u mnie dopiero od zeszłego roku i dlatego ją pokochałam, bo rozrosła się wspaniale, Ale ja od razu sadziłam kępy po minimum 5 sztuk. Tam gdzie taka wysoka urosła jest własnie 5 sztuk posadzonych. Kupione z internetu. Okazało się że 3 sadzonki są dużo wyższe, bo urosły na około 70 cm i mają bardzo długie kwiatostany. W 2 pozostałych kępach jest ich jeszcze więcej po ok. 8-10 sztuk. Radzi sobie u mnie w totalnie suchym miejscu jakim jest skarpa.
W tym roku dokupiłam jeszcze szałwię rosea (rózową) też piękna i białą Adrian. Ta ostatnia zaskoczyła mnie tym, że mimo przekwitnięcia liście dalej mają zdrowy wygląd, w przeciwieństwie do niebieskiej, którą raczej należy wyciąć do zera i wypuszcza zdrowe młode pędy.
A co do pergoli, nie wiem jak u Ciebie, ale mnie zależało na tym, żeby dach był przepuszczalny i żeby było dużo przestrzeni. Dlatego nie zabudowywaliśmy boków, jedynie od zachodu będzie kratka rzucająca cień. Mam zamiar posadzić przy niej winobluszcz i chyba jakiś powojnik. Rdest Auberta też rozważałam, z uwagi na ciekawie wyglądające kwitnienie. Zresztą decyzja jeszcze nie zapadła
Pozdrawiam i obiecuję, że będę często zaglądać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:51, 22 lis 2013

Do góry
tę odmianę kostrzewy uwielbiam

werbena jeszcze kwitnie

szałwia i rącznik, jeszcze żyją

te sosny uszczykiwane i mają inny wygląd, ale igieł na dachu było od groma
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:01, 22 lis 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Puk, puk Aniu...pozdrowienia zostawiam

Witaj Aneczko pozdrawiam i słonka życzę bo cosik ponuro się zrobiło

jeszcze kwitnąca szałwia
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:23, 19 lis 2013

Do góry
o to fakt, na nudę nie mogę narzekać to też masz wesoło u nas na szczęście ogrodzenie szczelne, dzieciaki w środku zabezpieczone
jeszcze kilka fotek z tego roku

szałwia omszona - gatunek stworzony na suche skarpy, czuje się tu jak ryba w wodzie, ta w drugim kwitnieniu w połowie sierpnia
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:35, 19 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Rzeczywiście fajnie utulony ogród dopieszczony w każdym calu, a kanciki z pierwszej ligi moje muszę poprawić, może jutro po wizycie u lekarza, ale dzień taki krótki, że się nie ma jak rozpędzić
Dumasz nad rośliną, a nie chcesz coś zimozielonego, np cisy, a dołem dopiero coś innego, trawy i ciut bylin?
Tak, jak ty, mam mnóstwo sprzątania z igłami, ale jakoś daję radę póki co
Mam pytanie odnośnie werbeny, bo o niej też u ciebie doczytałam; swoje przechowujesz w garażu, a czy tam widno i jaka mniej więcej temperatura jest zimą?
I ścinasz górę rośliny do minimum?

patrzę jest wpis i pomyślałam na pewno Irenka

za pochwały dziękuję, dziękuję

a jeśli chodzi o werbenę to stała w garażu w małej doniczce i miała te kikuty ale brzydkie i jak pokazałam na O kazali mi je ściąć i dobrze bo ona ma tak jak szałwia i od korzeni wypuszcza nowe łodygi -ale lepiej zostaw tak z 15 cm podlewałam bardzo mało,stała w pobliżu okienka ale tam za jasno nie jest i mał, o się nią przejmowałam muszą wyznać bo wiedziałam że dostanę nasiona i będę mieć sporo - ale bliżej marca jak zaczęła wypuszczać od korzenia to się zainteresowałam bo nasiona wysiane w lutym wzeszły mi w kwietniu
w każdym razie miałam werbeny i z nasion i z tej sadzonki

a nie 21 marca miałam te z nasion takie a zdjęcia tej sadzonki nie znalazłam - jak miałas werbenę to podobno Ci się sama rozmnoży - tez czekam pierwszy raz na własny plon

Moja działka. 21:36, 17 lis 2013

Do góry
Nasionka - to jednoroczna szałwia tricolor.
Ogród do kwadratu 16:43, 16 lis 2013

Do góry
Agnieszko, przepiękny ten Twój ogród....te trawy, szałwia, przywrotnik, no normalnie wszystko cudne...dzięki Ci za te wspomnienia...i jeszcze za jedną rzecz, wiesz jaką
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:40, 13 lis 2013

Do góry
Ostatnie róże:

Szałwia ma kwiatostany, gdyby było cieplej jeszcze by kwitła

Kulki

Inne kwiatuchy

Posadzone róże - nic nie widać. I Othello nadepnęłam i złamałam jedną gałązkę

Znowu na wsi 20:11, 12 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Witaj Ulinko! O takim zestawie kolorystycznym nie myślałam. Dziękuję za sugestie.

Basiu, dumam nad zdjęciami, dumam. Tylko trochę chęci i czasu

Jeśli myślałaś o zestawieniu z niebieskim, szałwia omszona 'Mainacht' będzie idealna - kontrastowe połączeni kolorów i dobroczynny wpływ na róże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies