Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:59, 14 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:55, 14 wrz 2019

Do góry
Jeszcze wstawię kilka fotek. Jutro odpiszę.

Wrzosowisko w modernizacji

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:48, 14 wrz 2019

Do góry
Dorotka jak zwykle o każdej porze roku masz bardzo bombowe pomysły. Ja takich nie mam. Może jakbym znalazła trochę wiecej czasu, ale zawsze jestem w niedo czasie.
Bardzo się dzisiaj narobiłam ledwo siedzę. EM ma dużo roboty i ja kosilam najpierw traktorkiem potem obkaszarka. Ma być trochę chłodniej boję się aby przymrozków nie było bo szkoda jeszcze mam zielono.

Dorotka tulipany kupowałam 10 Września. Nie wiem czy u mnie czytałaś w tych paczkach jest ok od 69-61-62 cebulek średnio wychodzi po 0,56 gr.

Tam są paczki i różnego rodzaju cebulki. Jeżeli chodzi o Lidla to wszystko zależy jaką miejscowość i nawet na Ursynowie różnie naród kupuje. Mam nie daleko 2 więc jak obok mnie nie ma towaru który był jadę przystanek dalej i tam kupuje.
Teraz tak są też cebulki tzw Premium i one są droższe. Są też w mniejszych paczuszkach po 8- 1O szt np tak kupiłam van ejki (też tanio wychodziło) wcześniej na początku wrześnie jeszcze nie było tych po 2 kg.
Zresztą sprawdź ceny na czytniku to się zorientujesz bo ceny pokrętnie pokazane przynajmniej u nas.

To tyle Dorotka pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:34, 13 wrz 2019

Do góry

Ty mi lepiej powiedz co ja tam mam posadzić w tej bramce - a tulipany na frontową rabatę też mam w takich kolorach - sadzic będę w październiku - lezą w pudle w otwartej części domu chyba wytrzymają

wreszcie nareszcie wycięlismy żywopłat z pięciornika celem odmłodzenia

Pięciorniki to te białe, dobrze, że nie wyrzuciłaś ładnie rosną. Jakby nie było długo kwitną. Też każdego roku wiosna przycinam, ale tak radykalnie nigdy nie przycinalam.
Poczekam jakie będą twoje po przycince i może ją w przyszłym roku też tak zrobię. Mam różowe, białe i żółte wg mnie żółte najładniejsze mają sporo kwiatów.

Widziałam u ciebie rabatę tulipanowa nigdy nie dorobiłam się rabaty że zmiennością roślin. Tulipany są ładne, ale jak schną nie ładnie to wygląda.

Dosyć dużo w tym roku wysialam niezapominajki muszę pofkancowac między tulipanami może coś zatuszują to schnięcie. Mogły by być orliku, ale to samosiejki potem nie dam rady usuwać.

Piszesz, że bez kompostu u ciebie ani rusz. Też mam dużo kompostu, ale dopiero na wiosnę będzie przerobiony. Zresztą jutro będzie potrzebny to sprawdzę.
Jak czy przesiewasz czy wywodzisz jak leci, ja to jak leci tylko jak jakieś grubsze jeszcze nie przerobione to odrzucam.

Urobilam się też dzisiaj przerobiłam wrzosowa. Wykopałam wrzosy i później pielilam bo dużo perzu mi rosło od 2lat przymiarki robiłam i już kończę może jutro.

Był to bardzo ciężki rok dla mnie od wczesnej wiosny i ciągle coś robię końca nie widać.

Kończę pozdrawia.
Ptasi gaj 22:55, 13 wrz 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elunia, poza moją różanką, znam jeszcze dwa inne miejsca gdzie mają Rhapsody in Blue. Rosną i kwitną jak trzeba, jak floribundy, którymi są. Moje niestety w zeszłym roku oberwały Chwastoxem, więc są w tym roku mizerne, ale odbijają. W czerwcu znów będzie spektakl kwiatowy.
Moja rada nie przesadzaj, chyba że do półcienia, bo go lubią i kolor mają wtedy super. Przytnij je krótko. Odbiją mocniejszym pędami na wiosnę.

Wszystkie krzaki mam właśnie w cieniu. Kiedyś jak się nimi zachwycałam (kolorem) odpisałaś mi, że jeżeli je nie będę przycinać to będzie pnąca też tak zrobiłam w zeszłym roku. Guzik z tego wyszło na jednym pędzie wypuściła dwa pędy po 1,5 i to wszystko. W tym roku ścięłam na wys 15 cm od ziemi i też to samo.

Może w przyszłym tak jak piszesz przytnę bardzo nisko, powyżej szczepienia o ile są szczepione i zobaczę.
Kasiu ona nie wypuszcza bocznych pędów na głównych pędach to jest dziwne.

Ta sama róża z zeszłego roku

Moja działka na Dębowym Lesie 19:07, 13 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu u nas padało w niedzielę i to dosyć sporo. Jestem na działce, ale krzaki też podlałam. Szczególnie zimozielone trzeba przygotować na zimę. Żeby nie ta deszczowa niedziela to by byli bardzo sucho ten deszcz też tylko po wierzchu zliczył ok 19 cm niżej ziemia bardzo sucha.

W każdym razie mój sąsiad jeszcze łąki drugi raz nie skosiła liczy że trawa jeszcze po tym deszczu podrośnie. Nie pamiętam aby tak było,

Wczoraj robiłam też porządki z przekwitlymi. Zawsze liliowce wiosna porzadkowalam. Może i ja dzisiaj zrobię porządki nie mam ich dużo. Za to wczoraj kilka taczek wywiozlam różnego rupiecia.
Już mi sił brakuje. Jest to ciężki sezon.
Pozdrawiam

U mnie dalej nic a nic nie padało.
Dobrze, że ty miałaś deszcz.Ja tylko tak po łebkach podlałam.Wciąż czekam na ten deszcze, który wszystko podleje.
Tak, to trudny i suchy rok.
To ty jesteś sprytna dziewczyna.Już porządkujesz.Ja jeszcze nie.Tylko przy liliowcach , bo je przesadzałam.
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko
Powojnik Ville de Lyon

Róża Rhapsody in Blue

Elshorn

Róża Emilien Guillot

Mirkowy ogród (początki) 10:35, 13 wrz 2019

Do góry
A ty wiesz Mirka, że jestem u ciebie prawie każdy wieczór!!!
Podziwiam u ciebie bordowe rozchodniki, które u mnie ledwo rosną może je dzisiaj przesadze do lepszej ziemi.

Ten okaz żółty też mam już trzeci rok później kwitnie ale za to jak i bardzo dobrze wygląda nie choruje robactwo też go unika muszę na wiosnę rozsadzić.
Imperata ładna duża, ale też pewnie będziesz rozsadzać.

Jestem na działce i działam dobra pogoda do zrobienia porządków. Wczoraj sporo raczej wywiozlam jeżówki wycięłam zrobili się luzniej. Dzisiaj może przy oczku zrobię porządki hosty czekają na posadzenie.

Przycinania mam troche. Sterta z badziewiem rośnie do spalenia

Jak tam na nowym mieszkaniu.

Mirus siedzę przed oczkiem i mysle. Nie raz mam dosyć już tej roboty. Czy w przyszłym roku też tak będzie? Latam z wężem całe lato. Wczoraj podlałam tylko hortki i zimozielone. Jeszcze dzisiaj podleje tuje bo wczoraj nie wszystko podlałam.

Idę już do pracy.
Ptasi gaj 10:18, 13 wrz 2019

Do góry
mira napisał(a)

Uśmiałam się z tej ręki. Też kupowałam te na kg i nawet zgodne kolory były.

Dobra firma więc zawsze czekam aż przywiozą na kg. Pewnie Lidl zamawia bezpośrednio z Holandii paczkowane bo tak przynajmniej etykieta wskazuje.
Mam któryś raz van ejki i kolor trzyma. Kolor to raczej kwiat trzyma bo jak drukują masówkę to różnie to bywa za jasny lub ciemny.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:09, 13 wrz 2019

Do góry
Wiesz Mira jakby człowiek pozwolił sięgać ręce po wszystko to by z torbami poszedł.

Tak na szybko odpisałam będę wieczorem. Ładna pogoda więc trzeba trochę porobić

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:06, 13 wrz 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)

Elu, nie pomyliłaś nazwy tej róży? Przeszukałam internet i News Blues nie istnieje, nawet wśród synonimów nazw nie ma.

Kasia rzeczywiście pomyliłam kreciola mam.
Chodzi o Rapsody blues.
Ptasi gaj 08:43, 13 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj byłam w Lidlu znowu nakupilam. Tym razem cebulki tulipanów. Ręką sięgała też po czosnki, ale zrezygnowała.

Tulipany 6 paczuszek po 2 kg van Eijk różowe nie focilam bo schowane. Jeden worek Salomon van Eijk, jeden "Mystica van Eijk, jeden "Purple flag"
Jeden worek 2 kg kosztuje 34,99 w jednym woreczku jest ponad 60-62 tulipanów więc moim zdaniem się opłaca ok 56 groszy. Piękne dorodne cebulki.

Uśmiałam się z tej ręki. Też kupowałam te na kg i nawet zgodne kolory były.
Ptasi gaj 08:33, 13 wrz 2019

Do góry

Róża news blues to porażka nawet krzewy się nie rozrosly przez trzy lata 6 krzaków każdy w innym miejscu te co na focie 2 krzaki jeden od drugiego 0,5 metra. Na wiosnę na końcu pędu kwiaty i drugie kwitnienie też kwiaty szybko przekwitają. To co pokazują na stronach szkolek to pic.

Elu, nie pomyliłaś nazwy tej róży? Przeszukałam internet i News Blues nie istnieje, nawet wśród synonimów nazw nie ma.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:48, 13 wrz 2019

Do góry
Aniu u nas padało w niedzielę i to dosyć sporo. Jestem na działce, ale krzaki też podlałam. Szczególnie zimozielone trzeba przygotować na zimę. Żeby nie ta deszczowa niedziela to by byli bardzo sucho ten deszcz też tylko po wierzchu zliczył ok 19 cm niżej ziemia bardzo sucha.

W każdym razie mój sąsiad jeszcze łąki drugi raz nie skosiła liczy że trawa jeszcze po tym deszczu podrośnie. Nie pamiętam aby tak było,

Wczoraj robiłam też porządki z przekwitlymi. Zawsze liliowce wiosna porzadkowalam. Może i ja dzisiaj zrobię porządki nie mam ich dużo. Za to wczoraj kilka taczek wywiozlam różnego rupiecia.
Już mi sił brakuje. Jest to ciężki sezon.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 07:34, 13 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne widoczki Elu
U ciebie tez ta róża większe pędy robi .ale kolorek ma piękny

Aniu już nie ma czego pokazywac tylko jedno i to samo. Wegetacja zanika chociaż podczas mojej nieobecności syn zasuszył buka. Codziennego podlewanie i buk ryszyl wypuszcza liście. Boje się, że końcówki zmarzną dobrze nie zdrewnieje. Nie wiem jak to jest z bukami.

Róża news blues to porażka nawet krzewy się nie rozrosly przez trzy lata 6 krzaków każdy w innym miejscu te co na focie 2 krzaki jeden od drugiego 0,5 metra. Na wiosnę na końcu pędu kwiaty i drugie kwitnienie też kwiaty szybko przekwitają. To co pokazują na stronach szkolek to pic.
Ptasi gaj 07:21, 13 wrz 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Elu, co chodzi z tym " zawieszeniem"? Czyżby tutaj wkradł się jakiś chochlik?
Odpozdrawiam!

Napisałam na priv
Ptasi gaj 01:58, 13 wrz 2019

Do góry

Aniu też zawiesiłam wątek?

Elu, co chodzi z tym " zawieszeniem"? Czyżby tutaj wkradł się jakiś chochlik?
Odpozdrawiam!
Ptasi gaj 22:23, 12 wrz 2019

Do góry

No tak zapomniałam napisać że parasolka do wody.
Reszta tak jak piszesz Kasiu.

Róże newsy blues - dla mnie to beznadzieja wysokie ponad 1,5 metra i kilka kwiatów na łodydze. Wiisna wykopie i posadzę wszystkie razem gdzieś w kącie.

Piękne widoczki Elu
U ciebie tez ta róża większe pędy robi .ale kolorek ma piękny
Ptasi gaj 16:16, 12 wrz 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Parasolką w dół, do wody, a ogonek-patyczek ma sterczeć do gory

A w domu będzzie rósł także w doniczce, tylko musi mieć mokro

No tak zapomniałam napisać że parasolka do wody.
Reszta tak jak piszesz Kasiu.

Róże newsy blues - dla mnie to beznadzieja wysokie ponad 1,5 metra i kilka kwiatów na łodydze. Wiisna wykopie i posadzę wszystkie razem gdzieś w kącie.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:30, 12 wrz 2019

Do góry

Piękna trawka ona rzeczywiście ma te kwiaty takie białe. Ja w tym roku kupiłam vanile skay też ładna.
Co jak co ale trawy u mnie rosną - widocznie im gleba i otoczenie sprzyja.
Jeżeli chodzi o "Memory" rzeczywiście rośnie jakby jak ktoś pędził.
Kupiłam w zeszłym roku i potroiła swój wygląd. Jaka przysadzista się zrobiła no i te pędy z kwiatostanami piękne. Mam 3 szt.
Coś tam robię jakąś rabatę może tam dokupię "Rosi".
Jadę jutro może u mnie już ta największa zakwitła.

Ewka ja mam inne derenie mają większą obwódkę bieli na liściach. Też zależy jaką mają wystawę.

Silberspinne ma kwiatostany takie bardziej waniliowe niż białe, własnie takie jak na fotkach. Memory mają srebrno-białe. Wszystkie rosną jak szalone, choć te, które są za dereniami elegantissima są mniejsze, bo derenie im wodę wypijają.
Rosi też muszę kupić, tylko już nie mam pomysłu na miejscówkę dla niego... choć trawnik spory, więc....

Z tymi moimi dereniami to ja już sama nie wiem, czy to na pewno Elegantissima, rzeczywiście mają mało tego białego hmmmm
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:25, 11 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)
Silberspinne na dobranoc

Piękna trawka ona rzeczywiście ma te kwiaty takie białe. Ja w tym roku kupiłam vanile skay też ładna.
Co jak co ale trawy u mnie rosną - widocznie im gleba i otoczenie sprzyja.
Jeżeli chodzi o "Memory" rzeczywiście rośnie jakby jak ktoś pędził.
Kupiłam w zeszłym roku i potroiła swój wygląd. Jaka przysadzista się zrobiła no i te pędy z kwiatostanami piękne. Mam 3 szt.
Coś tam robię jakąś rabatę może tam dokupię "Rosi".
Jadę jutro może u mnie już ta największa zakwitła.

Ewka ja mam inne derenie mają większą obwódkę bieli na liściach. Też zależy jaką mają wystawę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies