Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:10, 26 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musi być kosiarka z wałem bez kół. Takimi koszą w Anglii. Chyba że ktoś ma inny sposób.

Danusiu, dziękuję za odpowiedź. To jednak odpada bo mam spalinówkę zwykłą, a szkoda bo spektakularnie to wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:01, 26 lut 2019

Do góry
Jak zauważysz. Przeglądaj krzewy w środku, bo często z wierzchu nie widać, a w środku aż się kłębi.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 26 lut 2019

Do góry
Musi być kosiarka z wałem bez kół. Takimi koszą w Anglii. Chyba że ktoś ma inny sposób.

Nasze kaktusy 08:16, 26 lut 2019

Do góry
Z nim wszystko w porządku, zachowuje się tak, jak go prowadzisz.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 08:13, 26 lut 2019

Do góry
Zrębki im drobniejsze tym szybciej się rozkładają. Można ściółkować, ale najpierw niech rok chociaż poleżą i wstępnie się rozłożą.

Można kompostować mieszając z zielonymi składnikami czyli chwastami, trawą.
Same zrębki, jeśli leżą oddzielnie - szybciej się rozłożą po dodaniu azotu w postaci chemicznej jeśli uznajesz taki sposób.

Lipa jest miękkim drewnem, powinna się szybko rozłożyć. Świeżej nie dawaj na rabaty, bo zabiera azot roślinom.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:04, 26 lut 2019

Do góry
Zima była łagodna, u nas tylko na wierzchu zmarzło, a jak się kopnie głębiej to nie jest zmarznięte. Myślę, że się da, wszystko zależy od tego czy sucho czy podmokłe jest miejsce?

Ale np. do rozwalania hałdy ziemi, wypożyczyliśmy większy sprzęt. A naszym dopiero taką rozbitą rozwoziliśmy
pod nowe trawniki.
Kret w ogrodzie zamkn. 08:02, 26 lut 2019

Do góry
Watek zdublowany, posty przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/818-kret-krety-sposoby-na-kreta?page=19#post_3
Kret, krety - sposoby na kreta 08:01, 26 lut 2019

Do góry
Zosia0000 napisał(a)
Jaki macie sposoby na krety w ogrodzie?
Kwiaty na balkon 08:00, 26 lut 2019

Do góry
Należałoby robić chociaż dwa rodzaje dekoracji - wiosenne na kwiecień-maj i letnie na sezon wakacyjny. Jesienią też można się wysilić i zrobić dekoracje jesienno-zimowe.

Co posadzić, zależy od wielkości donicy i od wystawy słonecznej. A tego nie napisałaś.

Południe:

- pelargonie
- sukulenty (rozchodniki, rojniki, eonium)
- kordyliny australijskie z dodatkami kwitnącymi
- surfinie

Pozostałe wystawy:

- fuksje
- begonie bulwiaste i wiecznie kwitnące
- bluszcz z kolorowymi listkami.

Typowe dekoracje z kaskadami surfinii czy pelargonii wychodzą z mody, na rzez bardziej naturalistycznych, mieszanych kompozycji np. w stylu łąki. Sadzi się też warzywa o kolorowych liościach np sałaty, jarmuże itp.

Poszukaj w zdjęciach do artykułów w tagu balkon

https://www.ogrodowisko.pl/tag/balkon?page=2
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:51, 26 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kiedy akcja mycie mebli? Wszak to dla nas hasło do powitania wiosny herbatką na tarasie.

Wygląda na to, że musicie zaczynać, bo ja mam męża na wyjeździe i wygląda na to, że sama będę działać w bukszpanowym. Inaczej, już bym myła meble, ale nie wydolę fizycznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:49, 26 lut 2019

Do góry
gdzie_idziesz napisał(a)
Danusiu czy stosujesz jakąś profilaktykę przeciwko ćmie bukszpanowej?

Widziałam we Wrocławiu jakie spustoszenie może to paskudztwo dokonać, zastanawiam się czy istnieją jakieś naturalne metody ochrony bukszpanów.

Tak, są naturalne - ja stosowałam pułapki feromonowe, ale mi się nic nie złapało.
Obserwuję, zaglądam w krzewy. Mam w pogotowiu Apacz i Spintor.

W "Mojej Anglii" w 2017 miałam na dwóch krzewach, ale opryskaliśmy i się uspokoiło. W 2018 nie było ataku.

Ekologiczne środki:

Lepinox® Plus

Ćma nie ma naturalnych wrogów.

Targi w Jasionce 07:40, 26 lut 2019

Do góry
Ronin zamieścił info, jako że jesteśmy patronem medialnym targów.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9706-ii-podkarpackie-targi-ogrodnictwa-i-architektury-krajobrazu
Ogrodowy song 17:34, 25 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ewo, na odwrót zamontowaliście membranę, kubełki powinny być do desek a nie do ziemi

Zrób kącik zapachów i motyli.
Kwiaty do cięcia (dalie, cynie, kleome itd. co lubisz ścinać do wazonu.
Dzięki Danuś za uwagę..ale z nas gapy Co do kwiatów mam już w głowie obraz,jak to może wyglądać...kolor,zapachy,motyle, to wszystko na TAK. Tylko..zanim bedą cynie i dalie to może być pusto.Może niskie trawki takie zwieszające się..hmm.
Pszczelarnia 16:28, 25 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, nie lubią.

Tniemy delikatnie po kwitnieniu usuwając najsłabsze gałązki i te rozmieszczone na samym dole. Krzew w zasadzie ma regularny pokrój i słabo odbija ze starego drewna, więc radykalne cięcie nie jest zalecane.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/269-czarujace-oczary

Gabrysia pisała coś jeszcze o czyszczeniu z łupinek po kwitnieniu (bo nieczyszczone słabiej kwitną albo długo wiszą te łuski i nie są ładne???) ale myślę, że natura powinna sama załatwić ten problem.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:59, 25 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo ładnie wygląda po zimie.

Dziękuję
Gunnera - parzeplin 11:17, 25 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na razie ich nie wystawiaj, staraj się zapewnić światło, żeby się nie "wyciągały". Wystawisz najpierw do cienia, ale jak się zupełnie ociepli.

Dziękuję za radę tak myślałem że jeszcze za zimno ale wolałem się zapytać. A może ktoś umie rozpoznać zrobiłem parę fotek z bliska
[img ]
Jeżówka - Echinacea 10:38, 25 lut 2019

Do góry
Powinno być widać takie czerwonawe pączki wybijające z ziemi. Ja już przycięłam. Przy samej ziemi. No może 3 cm od ziemi.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:08, 25 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)
Czy oczary lubią cięcie? chciałabym chciała ale nie może być wielki krzew

Nie, nie lubią.

Tniemy delikatnie po kwitnieniu usuwając najsłabsze gałązki i te rozmieszczone na samym dole. Krzew w zasadzie ma regularny pokrój i słabo odbija ze starego drewna, więc radykalne cięcie nie jest zalecane.

Pszczelarnia 10:05, 25 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)
Czy oczary lubią cięcie? chciałabym chciała ale nie może być wielki krzew

Nie, nie lubią.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies