Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 12:02, 24 sie 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Aniu, szarłaty sadzisz do doniczek, czy wysiewasz prosto do gruntu , czy same Ci się sieją? U mnie o tej porze- mikrusy, zazwyczaj dorosną, wydadzą nasiona , ale takich pięknych gigantów nigdy nie widziałam! Imponujące!

Aniu, jesienią zbieram dojrzałe nasiona szarłatów i wysiewam wiosną prosto do gruntu. Potem najwyżej przesadzam młode rośliny w inne miejsce lub wyrywam by przerzedzić, bo jak rosną za gęsto to sa potem małe.
U mnie ziemia nawieziona podłożem popieczarkowym i może dlatego takie wielkie

Tu na rabacie z miskantem Memory.

Ptasi gaj 11:44, 24 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jeszcze jeden widoczek

Jak pocztówka pięknie
Do raju daleko - u Ewy 11:37, 24 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Piękna hortensja.
U nas też weekend był ciepły i słoneczny, niestety dziś lało cały dzień i najbliższe dni mają być podobne.

U nas dziś słońce przedziera się przez chmury raz po raz. Deszcz zapowiadają dopiero od jutra. Na razie bardzo mocno wieje wiatr.

Ta hortensja to Great Star Label

A tu Princess Diana

Za drzwiami do ogrodu... 11:33, 24 sie 2021

Do góry
Cienisty zakątek z hostami też spokojny w kolorystyce.
Tu udało mi się uchronić hosty przed ślimakami, posypując w koło całej rabaty niebieskimi granulkami jeszcze przed inwazją.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:33, 24 sie 2021

Do góry
Cucamelon

Za drzwiami do ogrodu... 11:22, 24 sie 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Hej Podobają mi się wszystkie zakątki Twojego ogrodu, ale jednak najbardziej te w bieli

Dla Ciebie więc, jeszcze trochę bieli

Ogród długi 10:54, 24 sie 2021

Do góry
Joann napisał(a)

Też gdzieś czytałam o tym, pod lupę brany był wówczas bluszcz i obalano mit jakoby miał powodować wilgoć. Taka niespodzianka
Słowo upychanie nie jest złe. Wiadomo o co chodzi Tylko, żeby rośliny nie wyglądały na ściśnięte
Wszelkie kolorowe kwiecie odpada. Biorę pod uwagę tylko te o białych kwiatach. Nie chcę wprowadzić chaosu, bo dobierać roślin kolorystycznie się boję. Za małą mam wiedzę, a nie chcę dobierać na chybił trafił.

Edit: Dorii, ale ładnie mi namalowałaś rabatkę Gapię się Napisz, co tam widzisz. To kolorowe musimy zamienić na białe na pewno.

Stożki malowałam w miejscach gdzie wydawało mi się że widzę ciski na zdjęciu. Ale tak jak milunia pisała może jeden by lepiej pasował ale wymiarów nie znam.
Trawki to mogły by być Molinie albo trzcinniki zależy od warunków.
Pisałaś że w tym wąskim chcesz hakonki sadzić to je tu wsadziłam a co.
To różowe miało być fioletowe jak dzwonki poszarskiego ale w edytorze był tylko różowy a szukać mi się nie chciało czy da się niestandardowy kolor dać bo rysunek na telefonie zrobiony
Z resztą to miało być tylko poglądowo.
Roślinkimozna dobrać wedle upodobań i warunków panujących w danym miejscu.
Dzwonki i skalnica też może być biała i zawiciąg też le to już wiesz.
Ogrodowe wariacje 10:47, 24 sie 2021

Do góry
Co do drzew to jak Wy macie przy planowaniu? Zakodowałam sobie, że większość sadzi się po 3, 5, itd. a najbardziej widziałabym tam tylko dwie śliwowiśnie, a nawet jedna byłaby ok Wtedy na całej długości ogrodzenia byłoby naprzemiennie kolorystycznie. Od prawej rośnie orzech, potem byłaby bordowa śliwa i znowu jakieś zielone drzewo, wtedy bordo byłaby w środku Czy to już w ogóle bez sensu? Posadzić trzy i trzymać w ryzach, tylko jak długo uda się zapanować nad nimi?
Co na moim miejscu zrobiłyby doświadczone ogrodniczki? Graby zostawiam sobie na przeciwko tej rabaty, przy domu

Fotka z wiosny, zanim urosły hortensje:

Ptasi gaj 10:41, 24 sie 2021

Do góry

Cudny ten widoczek, taki puszysty i lekki I fajną masz tutaj perspektywę

To inwazyjny owad z Azji Halyomorpha halys, stanowiący duże zagrożenie dla roślin uprawianych w sadach, ale także dla warzyw i roślin ozdobnych.
Zacisze Alicji 10:26, 24 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Agapant piękny, ale ten komplecik membelków też cudny
Gdzie upolowałaś?

Agatko! Dzięki, czekam aż się bardziej rozrośnie i będzie miał więcej kwiatów. U Danusi też były agapanty, piękne, wydawało mi się, że mają ciemniejszą barwę, ale największy miał chyba pięć lub sześć kwiatów, trzeba więc dać im czas.
Mebelki kupiliśmy w TKmaxie trzy lata temu.

Zieleń, drewno i antracyt 10:20, 24 sie 2021

Do góry
Wiejska nadal kolorowa, ale bardzo potrzebuje cięcia i porządków.

Rudbekia przeżyła i ma się dobrze Kawałek dalej powoli rozkręca się powojnik Hanna.

A w szklarni nareszcze robi się czerwono.
Zieleń, drewno i antracyt 10:13, 24 sie 2021

Do góry
Haha, tego się będę trzymać

Fajnie jest zrobić sobie spacerek z kawką we własnym ogrodzie
Początki jesieni widać na każdym kroku, skutki sporych opadów deszczu również. Niespodziankę zrobił mi biały irys. Jak wyjeżdżam zakwitł po raz drugi jednym kwiatem,teraz jes cały w bieli, mimo, że liście już mało okazale się prezentują.

Różanka juz prawie bez róż, drugą falę zmaltretował deszcz. Na szczęście inne kwiaty ratują sytuację. Wiatr tak jak w zeszłym roku postrącał sporą część ozdobnych jabłuszek, szkoda.

Kwitnie żółwik od Andrzeja

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:13, 24 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)

To połączenie bardzo mi się podoba. Ja mam za niskie hosty pod kokoryczką, źle to wygląda, będą więc zmiany zgodnie z tą inspirką
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 08:49, 24 sie 2021

Do góry

Ogród w remoncie 08:10, 24 sie 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Uwielbiam rozchodniki na tym etapie, takie leciutko podkolorowane

Margerytka40 napisał(a)

To jakaś kalina tak już przebarwiona???

Cudowne fotki!!!
Za drzwiami do ogrodu... 08:04, 24 sie 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Na warzywniaku mam nowy chwast, pojawił się w ogórkach. Na razie sztuk dwie, całkiem ładny, ale dziękuję jak się rozprzestrzeni, rozety są spore. większe od dwóch dłoni. Może ktoś zna nazwę?

Google Lens podpowiada, że to może być pępawa zielona lub versicaria.
Ogród w remoncie 07:56, 24 sie 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Asiu, czy na pierwszym zdjęciu to lirope?

Hortensja w objęciach bodziszka Super
Ogród w remoncie 07:28, 24 sie 2021

Do góry

Ogród w remoncie 07:26, 24 sie 2021

Do góry

Ogród w remoncie 07:23, 24 sie 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies