Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Typografia ogrodu 14:02, 28 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
dobrze rozumiem, że wg ostatnich ustaleń brzozy będą na całym tyle? Jeśli tak to super!
Cieszę się, że już jesteś "w domu" z projektowaniem tego obszaru
Ja właśnie po przeglądzie ogrodu jestem.

Wlasciwie to caly projekt mi sie zrobil.beda brzozy jak M sie zgodzi.ale on je lubi wiec licze na to
Typografia ogrodu 13:52, 28 sty 2016

Do góry
dobrze rozumiem, że wg ostatnich ustaleń brzozy będą na całym tyle? Jeśli tak to super!
Cieszę się, że już jesteś "w domu" z projektowaniem tego obszaru
Ja właśnie po przeglądzie ogrodu jestem.
Pogubiłam się po drodze... 12:14, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

rozplenice i buksy mogłyby zosatać a brzozy po prawej od podjazdu. Pytanie główne to wg mnie czy pergola jest realna ?
I jeszcze główniejsze co Ty na te zmiany?
zmiany super, bałam się że gorzej będzie, ale jest w porządku, pergola jak najbardziej realna, ale ciężej będzie nakłonić męża do przesadzenia brzóz, ale spróbuje go jakoś urobić, dziękuje Ci bardzo, szybko poszło
Pogubiłam się po drodze... 12:07, 28 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
magnolio tylko jest jeden mały problem ten szpaler to ja zrobiłam w tamtym roku. brzozy youngii 3 sztuki, bukszpany kule 9 szt i rozplenice hameln

rozplenice i buksy mogłyby zosatać a brzozy po prawej od podjazdu. Pytanie główne to wg mnie czy pergola jest realna ?
I jeszcze główniejsze co Ty na te zmiany?
Pogubiłam się po drodze... 12:05, 28 sty 2016

Do góry
magnolio tylko jest jeden mały problem ten szpaler to ja zrobiłam w tamtym roku. brzozy youngii 3 sztuki, bukszpany kule 9 szt i rozplenice hameln
W oflisowym ogrodzie 11:26, 28 sty 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
I ja muszę zaplanować nasadzenia
Chodzi o narożnik działki
Myślałam aby dosadzić tam kosodrzewiny, może hortensje bukietowe, ewentualnie rododendrony
Zaznaczone białym kółkiem zostają...
Z cisa możne zrobiłabym niwaka i go przeniosła bo jego kształt ma wiele do życzenia. Brzozy są super ale co z nimi począć jak nie znam ich odmian... co jak porosną kolosy... sosna żółta będzie podcinana od dołu, tak jak jej korona w przyszłości

nasadzenia nie wszystkie aktualne wstawiam tą fotę aby wam pokazać kształt rabaty

Głosuję na rododendrony, obiema rękami
Typografia ogrodu 11:02, 28 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

też o tym pomyślałam, w późniejszym wieku wygląda to obłędnie

brzozy szybko rosna to tez fajne.moja jedna sadzona z doniczki p9 sadzona 4 lata temu dzis ma 5 metrow i to fajnie wpisze sie w moj wiejski krajobraz
W oflisowym ogrodzie 10:55, 28 sty 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kamilko a gdybyś posadziła tam derenie ivory halo - tak ze 2 - 3. One są niskie 120 -150 cm i gęste. Rozjaśnią ten kącik. A pod brzózkami miskanta cabaret lub variegatus i do niego szałwię lub jeżówki.
Taka moja propozycja

Tylko, że derenie nie są zimozielone nie napisałam, że zależy mi też na zimozielonych w tej części gdzie migdałek i kawałek za nim w stronę brzóz.
Tu gdzie brzozy może być zimą łyso bo ich pnie bardzo zdobią.
Myślałam o variegatusie aktualnie za brzozami jest wetknięte jesienią proso rózgowate czerwone.
Jeżówki też super a może zestawiłabym je ze stipą bo będę ją miała?
Typografia ogrodu 10:49, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

wizualnie trawnik będzie fajny, mnie chodziło o to żeby ograniczyć męki w koszeniu
Też myślałam, żeby nie sam pasek, grubiej, będzie ciekawiej.

Hmmm a zdjecie darni pod samymi brzozami slabe...teraz w zagajniku jak byla sama trawa M mial niezly slalom traktorkiem.ale tam bym brzozy dala nie tak gesto...
Typografia ogrodu 10:45, 28 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

brzozy koniecznie

Normalnie dzis sie upije za szczescia
Typografia ogrodu 10:43, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A co myslicie by w tym trawniku na samym koncu dac te brzozy?

brzozy koniecznie
Typografia ogrodu 10:41, 28 sty 2016

Do góry
A co myslicie by w tym trawniku na samym koncu dac te brzozy?
Typografia ogrodu 10:41, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

ucieszyłam się, zę przychylnie spojrzałas na ten pomysł choć dopiero co na to wpadłam wiesz muszę zapytać M co o tym mysli. ale sądze, że lepsze ażurowe brzozy niż obsadzenie się zywopłotem. a sama siatka tez słaba. tym bardziej, że gdybysmy wycięli wierzby które teraz daja nam cień, to brzozy zastap;iłyby je trochę w tym względzie. i ten obecny zagajnik nie byłby takio od czapy tylko wtedy brzozy rosłyby w trawniku? mogłoby to też dobrze wyglądać co?

tylko w trawniku niewygodnie, a przy Waszym terenie, raczej lepiej unikać trudności.
Możesz wydzielić rabatę z brzozami pod samą siatką i podsadzić je czyms neutralnym i niewysokim, takim co posadzisz i rośnie.

Np śnieguliczką Hancock- wiem, sama nie wyglada spektakularnie, ale powierzchnie nią obsadzone sa fajne bardzo- zielone, niewysokie , lekko falujące powierzchnie. I sa twarde, nawet pod brzozami u Ciebie dadzą radę.
http://web03.bruns.de/static/images/info/1200Wx1200H/Symphoricarpos_chenaultii_Hancock_2007_2177.jpeg
W oflisowym ogrodzie 10:40, 28 sty 2016

Do góry
I ja muszę zaplanować nasadzenia
Chodzi o narożnik działki
Myślałam aby dosadzić tam kosodrzewiny, może hortensje bukietowe, ewentualnie rododendrony
Zaznaczone białym kółkiem zostają...
Z cisa możne zrobiłabym niwaka i go przeniosła bo jego kształt ma wiele do życzenia. Brzozy są super ale co z nimi począć jak nie znam ich odmian... co jak porosną kolosy... sosna żółta będzie podcinana od dołu, tak jak jej korona w przyszłości

nasadzenia nie wszystkie aktualne wstawiam tą fotę aby wam pokazać kształt rabaty

Typografia ogrodu 10:35, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

jak nie musi byc otwarty widok zupełnie, to brzozy pasują i będzie spójnie i tła fajne dla molinii

ucieszyłam się, zę przychylnie spojrzałas na ten pomysł choć dopiero co na to wpadłam wiesz muszę zapytać M co o tym mysli. ale sądze, że lepsze ażurowe brzozy niż obsadzenie się zywopłotem. a sama siatka tez słaba. tym bardziej, że gdybysmy wycięli wierzby które teraz daja nam cień, to brzozy zastap;iłyby je trochę w tym względzie. i ten obecny zagajnik nie byłby takio od czapy tylko wtedy brzozy rosłyby w trawniku? mogłoby to też dobrze wyglądać co?
Typografia ogrodu 10:30, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

trak mi przyszlo do głowy - a swoją drogą pospolite brzozy mają gołe pnie i wysoko korony więc widok byłby i tak

jak nie musi byc otwarty widok zupełnie, to brzozy pasują i będzie spójnie i tła fajne dla molinii
Typografia ogrodu 10:06, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

dobra, odklei, będzie fajnie.

Tył w brzozach?-a le mówiłas że chcesz tam zosatwić otwarty widok, czy źle zrozumiałam?
Może trochę rozciągnąć, żeby jeszcze koniec ścieżki obejmował i tyle?

trak mi przyszlo do głowy - a swoją drogą pospolite brzozy mają gołe pnie i wysoko korony więc widok byłby i tak
Ogród pewnej ogrodniczki 21:06, 27 sty 2016

Do góry
Musialabys pokazac to miejsce,by bylo wiadomo ile miejsca,ile slonca,jak beda przeslanialy dom. I szczerze mowiac nie wiem jaki styl panuje w Twoim ogrodzie.tak w ciemno troche trudno,ale z takich pewniakow ogrodowiskowych to wisnie,graby,brzozy... cos podpowiedz
Moja codzienność - ogród Oli 15:05, 27 sty 2016

Do góry
justi napisał(a)
O nowa rabata będzie, ale fajnie, lubimy Olu podglądać jak działasz, bo robisz to idealnie. A może zakątek brzozowo - trawkowy? Taki troszkę podobny jak u Syli przy lustrze. Co by nie było i tak na pewno dopracujesz do ostatniego źdżbła!

Brzozy lubię ale chcę wprowadzać kolejnych gatunków. Będzie zakątek grabowo - trawkowy chyba, że Danusia podpowie coś innego
Kosolkowa Pasja 19:47, 26 sty 2016

Do góry
Tessiu Każdy z ogrodow, które wymieniłam, ma swój urok, który akurat na mnie działa z jakichś tam powodów

Ochojnik- wiem. Nie miałam jeszcze, co nie znaczy że nie będę miała.. Oprysk tylko poprzedniej wiosny robiłam. Nie wiem, może powinniśmy zmienić ten nasz drzewostan całkowicie.. Modrzewi aż tak dużo nie ma. Ale ja je bardzo lubię.. Wiosną, jesienią, no i szyszek do wiankow mam pod dostatkiem Brzozy też tam są jeszcze.

Edytuje jeszcze, bo dopiero zobaczyłam to o uczesaniu i mnie rozbawilas Fakt, wtedy taka "piżamowo-rozmymłana" byłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies