Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z pergolą 13:12, 22 sty 2016

Do góry
hej Kasiu czyli ty wczoraj u mnie a ja u Ciebie bylam dzieki za linki, zaraz przejrzę.
Jeśli chodzi o kolory to własnie to samo podpowiedziała mi tez Danusia, w czerwienie nie wchodzę
Drzewa napewno będę mieć te co wymieniłaś. Jesienią szukałam ambrowca ale nie znalazłam obok siebie ani jednej sztuki, kazali czekać do wiosny. Grujecznik był jeden ale zalecali tez kupic na wiosne zebym w zimę go nie straciła..Brzozy planuję przed tarasem zeby sie trochę wyslonic. były opinie ze śmieci i będę mieć syf w salonie ale podobno doorenbosy najmniej bałaganią wiec chcem je największy problem moim zdaniem to gdzie te drzewa sadzić, piszesz lepiej teraz niz po rabatach. Zobacz wczesniej na watku planowałam drzewa na rogach działki, teraz mam chrabkę na wgłebnik i ściane wodną w tym miejscu. i co posadziłabym drzewa a za chwilę przesadzanie
serby na tej rabacie z rodkami posadzone są pod ogrodzeniem i jako tło aby zaslonić paskudną komórkę. za nimi nie ma już ogrodu. tu zdjecie, myslałam ze mam takie z tej perspektywy po posadzeniu rodkow i uprzatnięciu ale nie moge znależć. na ten przedogródek ma nikt nie wchodzić, to ma byc taka zamknieta całość
tujki kulki z tego przedogródka który ostatnio wspólnie tu wymyślaliśmy znikną, a te co zdjęcie powyżej to chyba mogą być?
Ogród z pergolą 12:51, 22 sty 2016

Do góry
Witaj Aniu
trafiłam na Twój wątek wczoraj, a dziś, korzystając z chorobowego, dokładnie przeglądnęłam. Pozwól, że napiszę kilka słów, masz piękny dom, który prosi się o piękny ogród- nowoczesny ale nie pozbawiony romantyzmu, zerknij tutaj a przepadniesz
http://www.tomstuartsmith.co.uk/
http://oudolf.com/
http://www.marcusbarnett.com/

Mam kilka przemyśleń, po przeczytaniu Twojego wątku
- elewacja i czerwienie: nie przejmuj się czerwienią, ona jest zimna i wcale źle z różem nie wygląda, A czerwone nasadzenia wg. mnie ograniczą Cię jeśli chodzi o późniejsze działania. Wg mnie gama różów, bieli i fioletów daje o większe pole manewru, jeśli chodzi o rośliny naszego klimatu
-Drzewa: uwielbiam ambrowce (nieszczepione), grujeczniki i brzozy Doorenboots. Sama ich nie mam, może w następnym życiu Pomyśl najpierw o drzewach w ogrodzie, późniejsze wsadzanie drzew w istniejące rabaty jest uciążliwe ( coś o tym wiem)
_ zastanawiam się jeszcze nad przedogródkiem z rododendronami- nie widzę dobrze, jak posadzone są serby,ale czy to nie jest za bardzo taki las, który za kilka lat zasłoni Ci całość
- tujki/kuli- prawdę mówiąc średnio mi się widzą przy kostce, ograniczają wyjście na trawnik, ale o tym już Przemek pisał

Trzymam kciuki, będę wpadać
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:35, 22 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Mam wielkiego orzecha i czekam chwili,gdy go wytniemy..choć częściowo...;przed tarasem to sadź raczej coś ozdobnego...a nie gubiącego masę liści jesienią

chyba brzozy są jednymi z najładniejszych drzew zimą
Typografia ogrodu 22:27, 21 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
W tamtym roku szukałam brzozy wielopniowej. Jak usłyszałam 550 zł za 180 cm to miałam ochotę postukać się w czoło

Asia myślałam, że Ty szukasz drzew na tą wielką część z trawami...A teraz piszesz, że tylko 3 szt. potrzebujesz Nie wiem o co chodzi

W tej samej szkolce za doorenbosy tez tyle.

Juz tlumacze.polowe dzialki maja zajac pasy jednorodnej trawy.takie szerokie pasy.w kazdym planowalam posadzic (w roznych miejscach) jedno drzewo-w kazdym pasie takie samo.
Typografia ogrodu 22:24, 21 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
W tamtym roku szukałam brzozy wielopniowej. Jak usłyszałam 550 zł za 180 cm to miałam ochotę postukać się w czoło

Asia myślałam, że Ty szukasz drzew na tą wielką część z trawami...A teraz piszesz, że tylko 3 szt. potrzebujesz Nie wiem o co chodzi

ja też się w tych planach pogubiłam
Typografia ogrodu 22:22, 21 sty 2016

Do góry

Typografia ogrodu 20:30, 21 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dzięki Asiu
jak dla mnie magnolia kobus i brzoza się w tym zestawieniu wyróżniają

Przepraszam ale.nie dam rady teraz nic bardziej wnikliwego.tez mysle o magnoli bo chce by to cos bylo duze.tyle ze ona bardziej kaprysna. Brzozy tez jeszcze nie odrzucilam choc ona nie taka parasolowata
Typografia ogrodu 20:09, 21 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Asiu Twoje dylematy interesują wiele osób, mogłabyś zrobić taka listę/podsumowanie jakie dostałaś propozycje?

wiesz teraz moge tylko na szybko:

od Magnoli:
klon tatarski ładnie się prowadzi na wielopniowe drzewo, i jest niewielki- chyba ten by był najlepszy do tego.

Parocja- prawde mówiąc niewiele o niej wiem, tyle że ja widziałam i czytałam o niej.

Jeszcze grujeczniki lubią rosnąć wielopniowo , choć będą bardziej strzeliste, tak tez i brzozy D.
świdośliwy też moga być, ale trzeba z walczyć z odrostami, żeby miały po kila pni, a nie 50 i dają rozłogi korzeniowe
Magnolia kobus, czarny bez, sumak, czeremcha,

lektura:
http://www.ogrodyewy.pl/wielopniowe-drzewa-nowy-ogrodowy-trend/
Ogród z pergolą 19:10, 21 sty 2016

Do góry
Dominika zamysl mialam taki zeby w przedogrodku dać te brzozy z trawami i kulkami i jakimis kwitnacymi, potem przechodzilo by to dalej w bylinowke nawiazujaca do bylin z brzóz, potem jest plac zabaw i dalej chce rabatę z hortensjami. i mysle jeszcze nad drzewem przy tarasie bo dziewczyny mnie tu slusznie zaalarmowaly ze w lato sie na nim bede gotować. i moze znowu brzozy?to by bylo to nawiązanie :/ niewiem..
Kasia no własnie gdzie..znasz moze jakies inspirki z grabami czy innymi kolumnowymi w skarpetach?
Pogubiłam się po drodze... 18:49, 21 sty 2016

Do góry
Też widziałabym tutaj brzozy
Typografia ogrodu 15:50, 21 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Klimatyczne te Doorenbosy. Maja swój urok brzozy w takim skupisku.

A Pania na gardeni zobacze?
Typografia ogrodu 15:41, 21 sty 2016

Do góry
Klimatyczne te Doorenbosy. Maja swój urok brzozy w takim skupisku.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:15, 21 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

o! i to jest teściowa a nie jakaś na brzozy uczulona...
hihi, uczulona też jest na parę rzeczy, ale robota jej się w rękach pali
W oflisowym ogrodzie 07:21, 21 sty 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

To prawda. Widać że są stare i na pewno dużo bałaganu jest jesienią więc ktoś może mieć już dość, ale miejmy nadzieję że nie.
Ja nie grabię liści bo lubię jak leżą takie kolorowe. A jak zaczynają brzydnąć to mąż się za nie bierze. On to chyba lubi więc nie protestuję.

Ten las brzozowy za nami stary nie jest tylko bardzo bardzo gęsty, brzozy wystrzeliły do nieba za światłem i takie sprawia wrażenie, że leciwy
Ogród z pergolą 21:57, 20 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

fajna alejka do pergoli

nieeee Kasia ty mnie już nie rozpraszaj, juz mi wystarczą dwa miejsca do zastanowienia na brzozy..
Ogród z pergolą 21:21, 20 sty 2016

Do góry
teraz tam sa w rzadku bo planowałam mieć jak u Borbetki ale niewiem co dalej..więc wymysliłam te brzozy i tam bym rozrzucila wsród nich te kulki. ale teraz spodobał mi sie pomysl z kosodrzewina w brzozach i niewiem co z kulkami zrobic...a i jeszcze przez Ciebie(!) zobaczyłam brzozy przy tarasie i moze u siebie jednak tak zrobić..?
oszaleję...
Ogród z pergolą 20:40, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Kasia obejrzałam ten odcinek..ale mi namąciłaś..
po pierwsze powstała w moim łebku trzecia wersja: brzozy a w nogach kosodrzewina i kostrzewa sina
a po drugie...skoro projektant zdecydował sie na brzozy przy tarasie to może jednak nie są takie niepraktyczne??

ladne prawda ?

kosodrzewina w nogach tez ladnie
Ogród z pergolą 20:36, 20 sty 2016

Do góry
chcesz brzozy ???
Ogród z pergolą 20:33, 20 sty 2016

Do góry
Kasia obejrzałam ten odcinek..ale mi namąciłaś..
po pierwsze powstała w moim łebku trzecia wersja: brzozy a w nogach kosodrzewina i kostrzewa sina
a po drugie...skoro projektant zdecydował sie na brzozy przy tarasie to może jednak nie są takie niepraktyczne??
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:44, 20 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Szacunek! ja nie robię, Teściowa robi i mam raz w tygodniu świeżutki bochenek

o! i to jest teściowa a nie jakaś na brzozy uczulona...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies