Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

per_walkowski 18:33, 02 lut 2016

Witam serdecznie.
Praktycznie od 3 lat szukam rozwiązania jak zaprojektować moją działkę. Aktualnie trwa budowa wiec wygląda to nie ciekawie jeśli chodzi o rośliny ale staram się już coś robić, aby jak tylko się skończy ten bałagan to mieś już coś zielonego.
Załączyłem plan działki i kilka zdjęć aby zobrazować to co mam aktualnie. Liczę na jakieś propozycje.
Toszka 23:17, 05 lut 2016

najlepiej by było abyś załozył swój watek
emilia 15:58, 08 lut 2016

Na końcu działki mam powiedzmy sad owocowy, stare drzewa których szkoda wyciąć i nowe drzewka owocowe.

Przed tym sadem zaczęłam robić dużą rabatę, która miała stanowić zakończenie części ogrodu ozdobnego. Klasyka Ogrodowiska, posadziłam sosnę Wejmutkę, 3 brzozy Doorenbos, trawy, berberysy, kosodrzewiny i hortensje... Już widziałam jaka będzie piękna ta rabata.

Ale teraz dręczy mnie pytanie, czy to nasadzenie będzie tu pasowało? Szczególnie te brzozy pośród sadu? Może powinny być raczej krzewy o bardziej swojskim klimacie, bzy, jaśminy? A elegancka rabata w innym miejscu? Będę wdzięczna za każdą radę.

Pszczelarnia 16:02, 08 lut 2016

Mylka napisał(a)
W dekalogu ogrodniczym Danusia napisała że ważna jest konsekwencja kolorystyczna. Proszę napiszcie czy chodzi o cały ogród czy poszczególne rabaty? Np czy przedogródek powinien być w tych samych tonacjach co właściwy ogród?

Dla mnie w tych samych kolorach (baza kolorów) powinien być z przewagą okazów atrakcyjnych cały rok (duży udział zimozielonych i atrakcyjnych zimą). Taką wizytówką piękna całego ogrodu.

anna_t 20:41, 12 lut 2016

witam serdecznie
na moim wątku trwa dyskusja na temat miejsca umieszczenia altany. padają takie terminy jak zasada złotego podziału, złota spirala (wtf??)itp
ja zielona totalnie ale czytająca namiętnie i podziwiająca wiele wątków, cóż taletu do projektowania jakos dzieki temu nie wchłaniam
mój pomysł jest aby była na środku, ale ponoć to nie fajne będzie i "potem wymagać niewyobrażalnej konsekwencji"
czy mogłabym prosić o wasze opinie?
oto mój very proffesional szkic na dole schody z tarasu
Gardenarium 16:49, 17 lut 2016

Izabela36 napisał(a)
A jak to jest ostatecznie z ta agrowłókniną - stosować czy nie?

Nie

Instagram Ogrodowiska
Nallar 18:22, 28 lut 2016

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu mojej nieszczęsnej rabaty. Zajrzyjcie proszę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=434
Izabela36 11:44, 29 lut 2016

Pani Danusiu mam pytanie odnośnie gleby w ogrodzie. Wiem, ze jest watek na ten temat, może należałoby przenieśc pytanie w inne miejsce....
Chodzi mi o to , czy majac ogród do modernizacji, gdzie jest stara zniszczona trawa na całosci powierzchni a trzeba zrobić nowy trawnik oraz nowe rabaty z nasadzeniami, czy:
- musze zerwac darń z całości jakąś koparka i na jaka głębokość?
- czy może nie musze zrywac darni, a lepiej całość potraktowac glebogryzarką, potem przegrabić, wywalić śmieci, pewnie jakieś kępy trawy też będą?
- trawnik ma być z siewu i ma mieć położoną siatkę na krety. Widziałam ze kładzie Pani siatke na krety bezpośrednio przed rolka z trawą, ale to nie ten typ trawnika. Wiem, że siatke kladzie sie 10 cm pod wierzchnią warstwą gruntu, ale zastanawia mnie jak położyć siatkę a potem nawieżć na nia ziemi ale koparką chyba, bo człowiek ręcznie nie da rady około 100m2 trawnika tak zrobić?Czy kłaść kawałkami siatkę potem koparka wysypuje w paru miejscach ziemie na to w postaci kupek, i reszta w kółko tak samo - kawałek siatki - koparka z ziemią. Potem grabiami to rozplantowac i przywalowac?
- i teraz odnośnie samej gleby: bo jezeli zerwe darń nawet te 20 cm to, gleba nie jest zła ale mam dojście do ziemi żyznej, to mam zamówic wywrotkę z ta ziemią, pouzupełniać do brakującego poziomu i czy na to mam jeszcze cos wysypywać - jakąś próchnice czy torf, bo sie pogubiłam?
- a co w przypadku gdy uznam że nie zrywam darni i przekopuje glebogryzarka - co mam wysypac na wierzch tej ziemi? Czy zamówic wywrotkę z ziemią żyzną, czy nie ma sensu, i lepiej wysypać coś na ta przeoraną starą trawe?
- czy całe polę robię w ten sam sposób zarówno pod trawnik jak i pod rabaty? Potem w dołki pod rośliny wsypuje odpowiednią dla nich glebę,zwłaszcza dla kwasolubnych, a czy do innych moze być ta ziemią żyzna czy to za słabe?
Gardenarium 16:53, 01 mar 2016

Nigdy w życiu więcej siatki pod trawnik siany. Przerobiłam to i dziękuję. Praca ogromna i strasznie uciążliwa.

Lepiej zrób z rolki.

A jak nie, to moim zdaniem:

- zerwij darń
- skompostuj i zrób ziemię darniową, albo zielonym do zielonego zrób podwyższone rabaty
- przerób ziemię
- zerwij warstwę na głęb. co najmniej 10 cm
- znowu pzrerób jakąś broną rotacyjną
- wyrównaj
- wałuj
- połóż siatkę kawałkami, syp na to ziemię, równaj wałuj itd.
- dokładaj siatki i powtarzaj czynność

Całe pole równasz tak, żeby spadek był odpowiedni, od domu a nie do domu, ja nie jestem na Twoje działce więc gotowego przepisu jak równać akurat u ciebie nie powiem.

Nie masz wątku a z samego opisu się przepisu nie zrobi.

Instagram Ogrodowiska
Izabela36 18:35, 01 mar 2016

Dziękuję za odpowiedź. Wątku nie zakładałam, bo czasami wpadne i zadam jakieś pytanie , poogladam cudowne realizacje. Ale pomyśle o własnym wątku.
Załacze zdjęcie kawałka ogrodu, ze wspomnianym pomysłem założenia nowego trawnika i rabat wokół siatki.
Obawiam się, że na trawnik z rolki mnie nie nie stać, ale mam chetnych do pomocy przy zakładaniu siatki na krety i trawnika z siewu.
Wywnioskowałam, że skoro chce siatke, to musze zerwac darń. Pomysł z wykorzystaniem darni na podwyższone rabaty super - ale musze chyba jeszcze ziemi żyznej sypnąć na to, bo w takich kawałkach z trawą cięzko bedzie wykopac dziury pod rośliny.?
Ziemię, która została po starym trawniku potraktuje glebogryzarką bo takowo mam.
Nastepnie zrywam kawałek ziemi na głębokoąć 10 cm , jade glebogryzarka, równam to, wałuje , kłade siatkę na krety i przysypuje ten kawałek siatki ziemią - ale jaką, ta którą zerwałam czy nową żyzną ziemią?
Dalej czynnosci sie powtarzają.
Pani Danusiu a co z uzyźnianiem gleby, musze czy nie musze i czym?
I jeszcze odnośnie sypania próchnicy kwaśnej lub odkwaszonej - na co to wysypać, na rabaty całe?