Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

margaretka3 10:48, 09 lut 2016

Tylko niestety zimą imperata nie zdobi...
margaretka3 10:57, 09 lut 2016

Tu masz połączenie kulek i imperaty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=26334&start=70
Tu kulki fajnie podsadzone niską kostrzewą (4 zdjęcie w artykule)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/247-trawy-okrywowe
AgataP 10:59, 09 lut 2016

Gosiu, zimą tylko bukszpan. I tak będę zadowolona, bo w końcu porządek pod domem zrobię. Zawsze jak wjeżdżam autem to staram się nie patrzeć na to pobojowisko. No ale było jeszcze gorzej.
W tym roku do wysypania żwir, podkłady do impregnacji olejem i cały domek do mycia, dlatego chciałam urządzić jeszcze rabatę pod domem.
AgataP 11:04, 09 lut 2016

Red Baron bardzo mi się podobna, a najbardziej posadzony wstęgą. W mojej głowie świta jeszcze pomysł, by zrobić rabatę tam gdzie mam tak niefortunnie posadzone drzewa w trawniku.
Chodzi mi o to miejsce

AgataP 11:05, 09 lut 2016

Tam rabatę na ukos, wszystkie drzewa w obrębie rabaty, a na niej rozplenice, miskanty i może właśnie red baron wstęgą przez całość
Ale to tylko mój wymysł, do realizacji jeszcze długa droga
Na razie szykuję to co mnie najbardziej denerwuje
margaretka3 11:20, 09 lut 2016

Nio, świetny pomysł z tą trawiastą rabatą I wnioskuję o dorzucenie jeżówek albo innego kwiecia
Ty masz jeszcze sporo pomysłów, a narzekałaś, że się kończą...
AgataP 11:33, 09 lut 2016

Gosia, oglądam Wasze ogrody, notuję i widzę co na mnie robi wrażenie. Twój ogródek urzeka mnie bogactwem bylin. Pięknie je łączysz. I mam przeogromny szacunek, że wyhodowałaś je od nasionka Będę podglądać niedługo intensywnie, bo pewnie coś "ukradnę" z Twojego ogródka. A zdjęcia takie jakie masz w Avatarku są miodem na me serce
Swoją bylinówkę cały czas uzupełniam. Ponieważ jest ona duża i wiele się na niej dzieje, dlatego rabata na wprost tarasu musi być spokojna. Stąd żywopłot grabowy i tylko hortensje. Być może w nogi coś posadzę, ale muszę zobaczyć jak będzie operować słońce. Tam jest południe, żywopłot je trochę przesłoni, myślę że "nogi" będą miały w cieniu, a kwiatki na słońcu.
Gosiu czy Ty masz grujecznika?
margaretka3 11:55, 09 lut 2016

Dzięki za miłe słowa Cięgnie mnie do bylin niemożebnie, nawet jak nie chcę, to i tak w ich stronę skręcam
Ja mam niestety sporo mniejszą działkę od Twojej. Ty możesz się rozpędzać z rabatami
Nie mam grujecznika, w ogóle nie mam drzew. I to już mi tak przeszkadza, że na wiosnę muszę kilka posadzić.
Chcesz go dosadzić?
AgataP 12:15, 09 lut 2016

Gosia szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ogrodu bez bylin. Lubię ogrody minimalistyczne i poukładane ale chyba nie u siebie. Jedynym uporządkowaniem w mnie są linie rabat - proste. Zrobiłam jedną falistą, ale w tym roku ją prostuję.
Ogród bylinowy cały czas zaskakuje, wciąż coś kwitnie, pięknieje z roku na rok. Kolory, faktury, zapachy... to jest to co chcę w moim ogrodzie.
Wprowadzam róże, bo bez nich ogród nie byłby pełny. Ale i one dostana oprawę w postaci bylin. W tym roku chciałam zadebiutować wysiewem nasion, nie wiem czy cos mi się uda.
Drzewa - u mnie ich dostatek, kasztanowce, brzozy, sumak, lipa, jarzębina. olbrzymia czereśnia, leszczyny, morwa, ulwena śliwka, jabłonki ozdobne i wiśnie purpurowe
Ale mam jedno miejsce gdzie potrzebuję dosadzić drzew i muszę zastanowić się gruntownie jakie
to jest to miejsce, tam gdzie leżą płyty chodnikowe

AgataP 12:21, 09 lut 2016

Chciałam tam posadzić ze 3 sztuki, w tym roku płyty znikną bo pójdą na ścieżkę, a tam miejsca pod dostatkiem. Chciałabym zrobić najwyższe piętro dla traw tam rosnących, Miskanty JP2 mogą mieć ponad 2,5 metra i chciałabym by ich piękne białe piuropusze bujały się na tle czegoś ciemnego jesienią. Myślałam o jabłoniach ozdobnych, mam jedną, a jesienią dosadziłam drugą na rabatę bylinową w "plecach". Powinna się ładnie skomponować.
CHodziły mi po głowie też gujeczniki, ale ostatecznej decyzji nie podjęłam jeszcze.

A gdzie Ty Gosiu chcesz posadzić drzewka ?