Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Agania 16:18, 07 lut 2016

Hey Beatko, czytam o planach, zastanawiasz się, ja jestem jakoś wypalona ostatnio.
Myślisz o drzewach, takie typu pendula może być tylko jedno, jeśli miałby być to Wiąz, czy brzoza Youngi, więcej tzn 3 sztuki to powinny być formy kolumnowe...Iwonka jest niezawodna i pomocna bardzo
Od razu chce się ogród zmieniać
Pozdrawiam
beata_m 07:23, 09 lut 2016

szemusia napisał(a)

O grabach, powiem szczerze, już myślałam Ale nie chciałam nic sugerować One dość szybko rosną... Tylko, czy w formie kolumnowej, czy np. podkrzesane, tak żeby pnie było widać??? A masz graby u siebie?
Inne liściaste są - po prawo, między domem, a budynkiem gospodarczym jest rabata, tam ma klona szczepionego i znajdą się wiosną szczepione miłorzęby. Tam mam już miskanty, więc myślałam, zeby je powtórzyć właśnie. A poza tym same iglaki niemal. Sugerujesz, żeby było takie samo drzewko?
Tę rabatę wkleję później - właściwy laptop eM zajął

wiesz co, ja właśnie sama mam problem z wyborem bo tez chcę jedno większe lisciaste .... a poki co na podwórku jedynie dwa klony .... a zawsze mam w głowie Danusi, że im mniej gatunków tym lepiej. Ale wydaje mi się że podkrzesane od dołu, podsadzone miskantem bedzie idealnie!!!! no i inspiracje Iwonki ...
Iwk4 07:45, 09 lut 2016

Widzę, że też nie masz czasu. A ja myślałam, że mam tyły.
Dziś sobie pomyślałam o śliwach wiśniowych Nigra. Ja w zeszłym roku posadziłam trzy tak co 2 metry. Mogę potem zmierzyć dokładnie. Pomiędzy mam Ml i przed nimi red barona. A z boku hortensję Polar Bear- jedną dla akcentu otuloną w dywanie z żurawek i w obwódce bukszpanowej. W tym roku spodziewam się efektu po jesiennym sadzeniu.
Wracając do Nigry: moje są szczepione na 1.70 i mają ładną koronę, którą pan polecił, bym cięła co roku, to drzewka będą miały ładny pokrój.
Tak piszę, bo może Nigry by tu zdały egzamin?
Albo Pisardii. Mało różnią się między sobą. Mają inny kolor kwiatków wiosną

Edit: literówki z telefonu robią dziwne słowa
szemusia 11:11, 09 lut 2016

Mysza napisał(a)
Beatko planowanie u Ciebie
Fajna rabatka się szykuje.
A brzozy doren.nie byłyby ok??Pod nimi trawy i wiosną bylinowe.
Poczekam na to zdjęcie z góry.
Macham mocno.

Gosiu, czy fajna? To sie dopiero okaże
Chciałabym, by wyszła dobrze, bo to miejsce w centrum mojego podwórka
Brzozy też są na liscie chciejstw
szemusia 11:14, 09 lut 2016

Agania napisał(a)
Hey Beatko, czytam o planach, zastanawiasz się, ja jestem jakoś wypalona ostatnio.
Myślisz o drzewach, takie typu pendula może być tylko jedno, jeśli miałby być to Wiąz, czy brzoza Youngi, więcej tzn 3 sztuki to powinny być formy kolumnowe...Iwonka jest niezawodna i pomocna bardzo
Od razu chce się ogród zmieniać
Pozdrawiam

Aganiu i to jest piękne w Ogrodowisku, ze każdy głos coś wnosi. Widzisz, dopiero Twoje słowa uświadomiły mi, ze 3 pandule obok siebie, to nie najlepszy pomysł... Dzięki Kochana - lista form się zawęża
Mnie dziś baaardzo pobudziło wiosenne słoneczko
Buziaczki
szemusia 11:21, 09 lut 2016

beata_m napisał(a)

wiesz co, ja właśnie sama mam problem z wyborem bo tez chcę jedno większe lisciaste .... a poki co na podwórku jedynie dwa klony .... a zawsze mam w głowie Danusi, że im mniej gatunków tym lepiej. Ale wydaje mi się że podkrzesane od dołu, podsadzone miskantem bedzie idealnie!!!! no i inspiracje Iwonki ...

Właściwie w tej chwili to muszę zdecydować jaką formę drzewka chcę...
Raczej nie klony już, choć dekalog Danusi ciągle w głowie siedzi Z liściastych też mam tylko właśnie klony, a i miłorząb na przodzie. Więc chciałoby się czegoś innego jeszcze...
Inspiracjami się nadal inspiruję
szemusia 11:26, 09 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Widzę, że też nie masz czasu. A ja myślałam, że mam tyły.
Dziś sobie pomyślałam o śliwach wiśniowych Nigra. Ja w zeszłym roku posadziłam trzy tak co 2 metry. Mogę potem zmierzyć dokładnie. Pomiędzy mam Ml i przed nimi red barona. A z boku hortensję Polar Bear- jedną dla akcentu otuloną w dywanie z żurawek i w obwódce bukszpanowej. W tym roku spodziewam się efektu po jesiennym sadzeniu.
Wracając do Nigry: moje są szczepione na 1.70 i mają ładną koronę, którą pan polecił, bym cięła co roku, to drzewka będą miały ładny pokrój.
Tak piszę, bo może Nigry by tu zdały egzamin?
Albo Pisardii. Mało różnią się między sobą. Mają inny kolor kwiatków wiosną

Edit: literówki z telefonu robią dziwne słowa

Czas to towar deficytowy u mnie ostatnio Ale jeszcze tylko 3 dni i nocka spędzona w szkole i będzie luuuuuz
Iwonko, właśnie pamiętam to sadzenie tych śliw u Ciebie i chyba ostatecznie na taką formę drzewek się zdecyduję. I będę myśleć nad gatunkami.
Coś mi się kołacze jakąś różnica między Nigrą o Pisardii - Danusia kiedyś coś pisała o wybarwianiu. Jedna chyba zielenieje, czy coś... Muszę doszukać...

Czytałam u Ciebie, że też wszelkie prace ogrodowe na ferie zostawiasz? Jeszcze chwileczkę, jeszcze momencik
MirellaB 11:28, 09 lut 2016

Zaglądam macham

Beatko znasz się na lawendzie? Zajrzyj do mnie i może coś podpowiesz?

szemusia 12:03, 09 lut 2016

Coś tam mi się udało nagryzmolić, ale z rysukunków to ja noga jestem... więc wybaczcie
Ogólny plan podwórka(bo ze względu na garaże i drogę dojazdową do nich, nie mogę tej części nazwać ogrodem) wygląda tak:

Rabata, nad którą myślę to ta centralna w kształcie spłaszczonego koła. W środku planuję zostawić miejsce na kącik wypoczynkowy ze stołem, krzesłami i huśtawką. Obsadzony może być tylko tył i lewa strona przy drodze dojazdowej do garażu. Rośnie tam już pas lawendy i stipa. Przód i strona prawa muszą służyć do komunikacji. Po prawo, na rogu przy garażu stoi murowany grill.

Tak to wygląda na dzisiejszych zdjęciach:

I z dalszej perspektywy:

Niebieski wąż to wyciągnięty pod kostką wąż od studni, latem podlewam rabatki. Był przymocowany do rosnącej tu jeszcze w grudniu lipy.
Wiosną zniknie też drewniana szopka, dalej zostaną pociągnięte garaże.
szemusia 12:13, 09 lut 2016

W tej chwili myślę nad tym, jaką formę mają mieć drzewa w plecach kącika wypoczynkowego. Chciałabym tam mieć coś liściastego, bo wzdłuż działki mam już iglasty żywopłot. Przed drzewkami planuję miskanty, bo ładnie wysłonią i są ciągle efektowne (pomijając wiosnę, ale to już przeżyję).

Agania sprowadziła mnie na ziemię pisząc, ze 3 drzewka typu pendula nie będą dobrze wyglądać. Więc ta forma odpada.
Pozostaje mi więc:
- formy wysoko szczepione, min. 2m, by korony były nad miskantami
- drzewka, które mogłabym podkrzesać tak, by miały gołe pnie.

Myślałam o formach strzyżonych lub w formie typowej kuli, np. tak:

Biorąc jednak pod uwagę charakter mojego ogrodu - linie owalne, brak typowych form geomerycznych - skłaniam się ku wersji z koronami okrągłymi lub form kolumnowych.

I tyle, co udało mi się wymyślić...
Czy ma to ręce i nogi?!
Wszelkie uwagi mile widziane Szczególnie te sprowadzające mnie na ziemie...