W niedziele w Wojsławicach widziałam turzycę cienistą, (carex umbrosa sabynesis) jest delikatna,nie ma zbyt długich kłosków, w tym momencie wegetacji w jakim jest teraz mogłaby zastąpić w kompozycjach nawet stipę, choć daleko jej do takiej lekkości jak ma stipa.......
Wkleiłam fotke u siebie : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=261
Eluś - pojęciam nie mam jakiego typu jest moja stipa......gdzies z innymi etykietami schowałam opakowanie od nasion.........poszukam.......nie wiedziałam, że jest kilka odmian..też bym sie zdziwiła jak i ty........
Izabello, zmiany zmianami, piękne rabaty pięknymi rabatami, ale jak my się fszystkie rozwinęłyśmy merytorycznie!.. ice dance, stipa, misie polarne, rubrumy i kichawce. Kto by pomyślał:
Kichawca mam i ja! Upolowałam nareszcie Teraz przyjdzie mi polować na niedxwiedzia polarnego... coś tak czuję.
Bodziszka mam A jak.. białego Biokovo Ola czy jakoś tak. Pstyrknę Ci fotkę, kcesz?.. a co Aktualnie jestem zakochana łanem pięknych kfiatków i gęstymi liśćmi.
Bardzo się cieszę ,że i u Ciebie stipa miała się wyjątkowo dobrze . Bo przecież strata 30% to nienajgorzej.. A z tą wodą to już nie wiem jak jest .. Madzenka mówi ,że u niej dobrze (a tam glina i to mokrawa zdaje się )..aaa. Bez znaczenia .. U mnie mało trzeba , wiec jak zacznie strajk to w przyszłym roku kupię kolejną ( to są zalety małego ogródeczka )
Bardzo dziękuję Ci za info o stipie , ja nie miałam o niej bladego pojęcia , więc wszystkie informacje są mile widziane nie bedem cięła
A z relacją z Szoł to cała przyjemność po mojej stronie ... Fajnie ,że się podobało
Kasia u nas z trawkami też marnie, zamaiwam u Finki lub w necie. Szal będzie pewnie pod koniec czerwca gdy ja juz miejsca nie będę miala...
Zakupy cieszą m bez M....
Małgoś... Ależ piękną wycieczkę zaliczyliście... Najbardziej urzekło mnie zdjęcie Twojej Mamy... aż mnie ciarki przeszły, jak je zobaczyłam. Przepiękna fotografia! Jak fotomontaż wygląda.
Pokazany przez Ciebie carex wygląda prawie jak stipa! I podobnie kwitnie chyba. A moje stipy od Ciebie już częściowo w gruncie
Tojeść z CO wyszła... ale... zamowiłam dzisiaj. Ile byś chciała, jeśli dowiozą? Kosztowała 5,70zł
Czytam co piszecie o trawkach ,u mnie jest podobnie, stipa ładnie przezimowała,ścinałam ją, ale później wyrwałam stare kłaki
i też już kwitnie ładnie, a Evergold taki nijaki jak twój.
The Beatles cięłaś,czy on sam od siebie tak ładnie odrasta ?
Kasiu .. Ja już stipę mam obstalowaną ..za 8 zeta wys . 30 cm.. Nie wiem czy to drogo czy tanio , ale u mnie duźo nie trzeba ... Tylko mi teraz nazwa uciekła gdzieś jakaś zabawna była..echh sklerozis ... Tojeść ma dotrzeć w tym tygodniu
Z tymi "molami " ( dla czytających : o krety angliskie chodzi ) to nie było takie łatwe... Niby byli ogrodnicy na wystawie ,ale stali na wygrodzonych terenach i co drugi robił wywiad z kimśtam.. Zdarzyło mi się gadać z jednym , w zasadzie asystentem.. Ńiestety po wymianie klasycznych uprzejmości i zapytaniu o kraj oraz przyzwyczajenie ogrodowe Polaków zagadał go ktoś inny i tyle było rozmowy..a wyobraź sobie ,że na calutkiej wystawie nie znalazłam stoiska z jakąś chemią ogrodową... Aby jakoś ująć ich nietypowy stosunek do roślin , to Ci napiszę,że w katalogu z nasadzeniami w donicach ( który sobie w wolnocłowce zakupiłam ) jest parę przykazań dla ogrodników sadzących do pojemników...pierwsze z nich mówi ,że rośliny w pojemnikach są bardzo zestresowane i trzeba o nie szczególnie dbać.. No i co Ty na to powiesz ??
Wiec nie morduj plizz , ale o mole nie zapytałam ..
Juz ciachalas pierwsze bukiski, moje jeszcze w pieluchach Niestety stipa u mnie podgnila, tylko dwie z dziesieciu sie uchowaly Generalnie tym roku lipa ze stipa, nigdzie nie ma, trafilam w jednej szkolce, ale cena dwa razy wyzsza niz w zeszlym roku. Zreszta w ogole w szkolkach jakos szalu nie ma, przynajmniej w mojej okolicy, slabe rozliny, nie ma co do rak wziac I wiesz co, mam takie same przekonanie, ze lepiej, zeby M nie bylo jak szkolka przyjedzie za posrednictwem kuriera. Jakos tak zakupy wtedy mniej uciesza
Jak ja kocham stipe, ta ostatnia fotka to szal cial Z moich tylko dwie ostatecznie przetrwaly zime, ale juz uzupelnione, chociaz w tym roku bieda ze stipa w szkolkach I droga jak nie wiem co.