Dęba podałam Ci co do bodziszka to dobrze wnioskujesz, bodziszki lubią mokro. Możesz zawsze wziąć ode mnie, mam z niego 2 obwódki i kilka miejsc z małymi nasadzeniami. Szczerze, do dzielenia on się nadaje, ale potrzebuje 2 sezonów do dobrego wyglądu i obfitego kwitnienia. Bywa że mała sadzonka zakwitnie, ale musi mieć mokro. Nawet mi w zeszłym roku wypadło kilka sadzonek, w czasie wakacyjnej suszy.
Sezon na bodziszki się zaczyna mają różne terminy kwitnienia co mnie fascynuje,bo na mojej mokrej i ciężkiej ziemi ciągle poszukuję kwitnących bylin bo o kwiatkach to mogę sobie tylko marzyć. Właśnie ostrogowiec zaczął się wykładać na boki
Bodziszek krwisty,muszę go od tarasowej części na widoku posadzić bo brakuje tam teraz koloru na jednej części rabaty.
Gosiu na pewno, choć główne nasadzenia zostały bez zmian.
Pokażę Ci tą obiecanà hostę, żebyś miała pogląd. Odkąd podzieliłam zbiera się od 2 sezonów, teraz ma może 1/4 wielkości ( na zdjęciu to ta z tyłu jaśniejsza), na dodatek niedawny przymrozek ją dotknął i ma pokręcone liście. Dla Ciebie sadzonka czeka w donicy.
Te ujecia to mój faworyt.
Ślicznie masz
Foty z Malty boskie
Widoki o roslinnośc -cud
czekam na tę piwonie jak się rozwinie-po kolorze widzę, że będzie cudowna
W tym roku w 80% opanowała ją wyka brudnożółta. Teraz wygląda to całkiem fajnie, ale już zaczęłam przerywanie. Za chwilę zrobi się za ciężka i przygniecie wszystko wokół tworząc brzydkie placki. Zobaczymy na ile to pomoże ją ograniczyć. Jak nie, to w przyszłym roku łączki nie będzie a regularnie koszenie powinno ograniczyć populację (nie wiedziałam że tak inwazyjna się u mnie okaże).
Tu w całej okazałości - do tego aż się rusza od zapalaczy.
Części bez wyki też są i wolałabym na całości taki efekt
ps. Trawa wokół czeka na powrót kosiarkowego... W ten weekend kupuję sobie zwykłą kosiarkę spalinową żeby móc ogarnąć teren w czasie dłuższych wyjazdów mężatego(traktorek za ciężko mi się prowadzi). Mam już dosyć ciągłej murawy powyżej kostki.
Za koronę podziękuję
Mak pokazał pierwszy kwiat, kolejne próbują go dogonić i od razu mi lepiej Do tego zauważyłam otwarte dzwonki na czosnku bułgarskim.