Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 22:58, 17 cze 2025

W niedzielę zrobiłam zakupy. Znowu szalałyśmy po szkółce w większym gronie. Tym razem z okazji Festiwalu Otwartych Ogrodów w Nałęczowie, ale tyle było atrakcji, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć. Poza udokumentowaniem efektu końcowego:

Udało mi się kupić białe ostrogowce.
LIDKA 23:01, 17 cze 2025

Super zakupy. Zbierasz materiał na nową rabatę?
LIDKA 23:04, 17 cze 2025

Ja dziś byłam u koleżanki. Kocha róże i byliny. Jejciu jak ona ma teraz kwitnąco.

Szałwie caradonne widziałam pierwszy raz na żywo. I już wiem czemu budzi taki zachwyt.
I łany orlaji. I w tym róże.
Jeszcze musze dopracować rabaty bo mi daleko do niej. I jakoś musze wyjść z mojej rządkozy.
MagdaLenka 23:05, 17 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Ale to będzie rabacisko.

Kupujesz luźną korę z jakiegoś tartaku?

Korę kupiłam w zeszłym roku od producenta. 50 metrów sześciennych. Chodzi o resztę tej styrty:

Została mniej niż połowa, ale trzeba to przerzucić 40 metrów dalej. Nie chcę tego robić ręcznie, bo jeszcze mam w pamięci przeciążenia po obsypywaniu basenu.

Mam nadzieję, że wystarczy tego na tą nową rabatę...
MagdaLenka 23:06, 17 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Super zakupy. Zbierasz materiał na nową rabatę?

Jeszcze nie. To na rabaty "bieżące". Głównie wokół placu ogniskowego.
LIDKA 23:20, 17 cze 2025

Nie chce myślec o kosztach tej kory. W tej ilości. W moim budżecie od lutego to stała pozycja co miesiąc 30-40 worków. Mam ją tanio bo po 12 zł ale jakby to zliczyć to sie uzbiera.
Moja też drobna. Śliczna jest i tam gdzie mam ją już kilka lat fajna gleba się robi.
Makao 12:25, 18 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)
Zapomniałabym! Na rabatę wschodnią wjechała glebogryzarka separacyjna.

W następnej kolejności zamawiam koparkę i małą wywrotkę, żeby przerzucili nam korę spod domu na drugi koniec działki. Wolę zapłacić niż męczyć się taczką przez kilka tygodni. Potem wyłożymy kartonami i rozgrabimy korę, a sadzenie dopiero pod koniec lata, bo nie chce mi się podlewać w upały. W międzyczasie ogarniemy chwastowisko między płotem a świerkami.

Ja pierdziu jaka wielka rabata będzie. Czad

Widzę że lubicie cebulę. Ja upchałam gdzie się dało ale z ogórków musiałam zabrać bo tam obornik z jesieni dałam i to nie dobrze dla cebuli. Za rok posadzę ogórki z cebulą bo obornik już będzie zneutralizowany.

U nas to cebulka i szczypior idzie prawie codziennie. Idziemy i wyrywamy takie średnie cebulki z tych ozimych. W tym sezonie muszę wsadzić więcej