Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Joku 18:25, 23 cze 2025

tulucy napisał(a)
Jeszcze Cardinal Hume jest boski.

No właśnie bordo pasuje do żółtych odcieni, może poza cytrynowym, lubię takie zestawienie kolorów.
Gruszka_na_w... 20:58, 23 cze 2025

Magarko, systematycznie podczytywałam procesy twórcze związane z powstaniem nowej rabaty. Na temat wyboru róż się nie wypowiadam, bo niewiele mam takich do 1m.
Kiedyś marzyłam o Obskurnej Jude i Sommer Song. Polecała je teraz Ola, a ja pamiętam te róże z opisów Ewy Andy. Bardzo je chwaliła.
Mocno zadziwiło mnie zdjęcie ogrodu z kamery. Jakoś zupełnie inaczej wyobrażałam sobie rozkład nasadzeń. Wyspowe rabaty wyglądają na zdjęciu niesamowicie. Mimo chłodów i opadów masz sporo pięknego kwiecia. Kolory jarzmianek zachwycają. Jest się z czego cieszyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:42, 23 cze 2025

Ola - bodziszek to "wspaniały"
Białe to rogownica kutnerowata - tak jak TAR napisała Faktycznie potrafi być denerwująca swoim wyglądem wiosną, ale później nadrabia. U mnie kwitnie już od dobrych trzech tygodni - a widzę, że jeszcze trochę pokwitnie Wybaczam jej wygląd wczesnowiosenny

Justyna

To szałwia Love&Wishes U mnie nie zimuje Ale łatwo się ją sadzonkuje, podobno U Gosi Polon ostatnio linka wstawiałam

Lidka - kwiatki moje dziś wymęczone wiatrem, deszczu spadło tyle co kot napłakał. Darowane rośliny lepiej rosną bo nie są sztucznie doładowywane

Kasia-pestka - cień staje się coraz bardziej pożądany Zajrzałam do linka. No nie wiem co powiedzieć. Szkoda, że nie pokazujesz swojego ogrodu tu na forum. Wielka szkoda

Haniu - zdjęcia przekłamują Nie da się zwykłą fotką oddać perspektywy. Te zdjęcia z kamer też trochę kłamią

Dziewczyny - za wszystkie polecajki różane - bardzo Wam dziękuję Wszystkie zapisane Ciężko, oj ciężko będzie wybrać
Basieksp 00:07, 24 cze 2025

A ją sobie, tą rogownica właśnie od sąsiadki przyniosłam, takie małe sadzonki Pamiętam ją z mojego rodzinnego ogrodu, zawsze tam rosła, o ile się nie mylę przyjemnie pachnie Moja narazie malutka ale rośnie, dla mnie taka trochę zapomniana roślinka, nawet się ucieszyłam jak ją u tej sąsiadki zobaczyłam
MartaCho 07:33, 24 cze 2025

Bardzo ładnie taka biała chmurka rogownicy wygląda wylewając się na obrzeżach rabaty! Świetnie je rozświetla.
Bardzo mi się podoba też, oprócz wszelkich rabat, Twój dom, który ostatnio na kilku zdjęciach się z dalsza pojawił- bardzo, bardzo klimatyczny- piękne miejsce na ziemi macie i stworzyliście wokół do mieszkania, a tak narzekasz, oj, oj, oj
Kasya 07:45, 24 cze 2025

tulucy napisał(a)
Jeszcze Cardinal Hume jest boski.

Tez mi gdzies przepadl
olciamanolcia 08:04, 24 cze 2025

O to jednak to nie jest ta roślinka którą widziałam u mnie w sklepie.
Kwiat niemalże identyczny ale liście lekko bordowe
Podjadę po południu bo mnie zaintrygowała ta roślinka
Basieksp 09:10, 24 cze 2025

Ja u siebie mam gęsiówkę kaukaską, musiałam nazwę poszukać. Też jest taka okrywowa, kwitnie wcześniej na biało, pachnie. Po kwitnieniu wygląda ok, tworzy takie fajne kępy. Mam ją przed bramą. Mamy tam na wjeździe beton, przysypany ziemią około 20 cm. Ona daje tam radę, bez problemu, na tym betonie.
tulucy 10:32, 24 cze 2025

Jest jeszcze gęsiówka macedonska, podobna, ale ma pełne kwiatki.
PrawieBory 11:46, 24 cze 2025

Daga, prawdziwe ogrodowe szaleństwo u Ciebie. Musiałam cofnąć się o 129 wspisów wstecz aby nadrobić zaległości
Chciałam dopisać coś w temacie rabaty szambowej.
Otóż ja mam tak to rozwiązane, że mam rabatę bylinową. Ponieważ u nas jest przydomowa oczyszczalni to musimy ją wywozić raz do roku. Dlatego ja zawsze dzwonię po "Szambelana" ( swoją drogą fajna nazwa) wczesną wiosną kiedy byliny są pościnane i chodzenie po nich nie przeszkadza nic a nic. Potem cały sezon dekle mam pozasłaniane i zapominam, że tam są.
Tymczasem czekam na Twoją różanke i będę podziwiać, bo ja jakoś z różami nie za bardzo mam po drodze