Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:05, 18 sie 2021

Do góry
Niebo straszne

Woda straszna.

Diabelska

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:04, 18 sie 2021

Do góry
Kobieta czeka w miejscu żywopłotu. Będzie stała na powierzchni wody.

Tutaj będzie trawnik

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:02, 18 sie 2021

Do góry
Po ulewie jak zwykle, nieco zawaliła się droga na lewym mostku i cis znowu poleciał w dół.

Także zalało nam "budowę" stawu z rzeźbą.

A staw jest już mocno zaawansowany. Na razie budowa stoi, bo nie mamy wolnego.

Pszczelarnia 20:59, 18 sie 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Konfiguracje i szczegóły

Super "płonący" floks, zamawiam na diabelską Da się? Wymienię na co chcesz)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:58, 18 sie 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ale nagromadzenie cudowności!! Przepięknie

Całość wzbudzała podziw. Za rozmach, wyobraźnię, dbałość o szczegóły.
Ale zawsze ma się pokusę, żeby odnosić to, co się widzi, do tego, czym ewentualnie można by się zainspirować u siebie.
Mnie urzekł ten zakątek.

I cudowna ceramika. I cięty łupek jako ogranicznik.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 18 sie 2021

Do góry
Zaskoczyła mnie konstrukcja żywopłotowych przesłon. Jest dwuczęściowa. Z jednej strony rosną graby. Wewnątrz jest drewniana kratka, a z drugiej strony rosną pnącza: winobluszcze, powojniki itp.

Część ogrodowych przesłon zbudowana jest z cegły lub kamienia. Łagodny klimat i korzystne usytuowanie na stoku pozwala na to, aby owocowały tam kiwi i winogrona.

Ciekawie prezentował się zakątek z formowanymi w parawany, łuki i piramidy jabłoniami i gruszami. Może kogoś skusi. O dziwo cudownie rósł tam kopytnik. Że tez u mnie nie chce być taki dorodny.

Swojski klimacik.

Wszystkie te nasadzenia otaczały to miejsce. Można je wynająć.Miejsce, oczywiście. Z boku jest nawet piec na przygotowanie potraw z grilla. Spotkanie w takich okolicznościach to musi być wyjątkowa przyjemność.

Sezon 2017 u Hanusi 20:43, 18 sie 2021

Do góry
A poza tym jestem zszokowana sytuacją w Afganistanie. Już jest nagonka na kobiety, Mordują za brak burek, męskiej opieki, samodzielność za kierownicą i w ogóle za bycie kobietą. Kobieta ma być niewolnicą u talibów. Nie dziwię się, że uciekają.
Dobrze, że nasi radykałowie klerykalni jeszcze nie mordują, ale może się zmienić prawo, i odbiorą nam szansę być ludźmi, będziemy być może reproduktorkami tylko?

Przepraszam, nie umiem się cieszyć z wydarzeń, mimo, że to daleko ode mnie. Gdzie Rzym, gdzie Krym. Ale ci z Krymu już na granicy \się czają, żeby do nas przejść.

To jakiś rozbuchany obłęd.
Zostawiam Wam pogodne niebo, chociaż przed snem tyle mogę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:33, 18 sie 2021

Do góry
W ogrodzie jest bardzo wiele elementów wodnych. Są fontanny, fontanienki, rzygacze, strumyki, oczka i stawy. Wszystkie działają w jednym obiegu zamkniętym.

Widać czytają tam o aktualnych hitach na Ogrodowisku.
Jako jedyna z grupy odwiedzających znałam jej nazwę, co bardzo ucieszyło przewodniczkę.

Obwódki i "skarpetki" z cisów też mieli.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:26, 18 sie 2021

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 20:26, 18 sie 2021

Do góry
Edytko, Sylwio, Grażynko, u mnie na razie, wszystko gra, oprócz pogody. Ale z pogoda jak z loterią, przeważnie nie wygrywasz.
Jestem mentalnie przygotowana, że od 15 sierpnia nie ma co się spodziewać upałów, a jeżeli już, to jednodniowych. Sprężam się z pracami ogrodowymi, ale póki co, są kulinarne, bo pada deszcz od poniedziałku. Jutro może uda się wpaść na godzinę w ogród i znów ma być deszczowo. Taki tydzień Zaniosło się.

Mam w planie przesadzanki, ale kiedy? Może po niedzieli? A tymczasem oglądam Wasze ogródki i się inspiruję.
Moje jeżówki z siewu: bliźniaczki sjamskie.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:24, 18 sie 2021

Do góry
Zakwitł hibiskus od Dzidki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:23, 18 sie 2021

Do góry
A co to się wysialo ?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:23, 18 sie 2021

Do góry
Poszerzyłam rabatke o 40 cm

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:21, 18 sie 2021

Do góry
Ale to nie znaczy ze w ogrodzie nic…
Sprzedałam 1 magnolie kupiłam parocje

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:16, 18 sie 2021

Do góry
JuliaFrey napisał(a)
Witam serdecznie.

Od miesiaca nie mogę powstrzymać procesu żółknięcia i gubienia igieł. Sosenka ma 3 lata i jest w donicy na balkonie. Na wiosnę miała duzo przyrostów, zagęściła się i pięknie wydłużyły jej się igły. Wytworzyła nawet malutkie szyszki. Nagle z początkiem lipca zaczęła usychać całymi partiami. Dwa opryski na przędziorka i tarczniki nic nie dały. Dziś znowu usunęłam następną partię suchych igieł! Cały dół już ma praktycznie łysy. Korzenie sprawdziłąm i są ok. jasne i suche.
Co mogę jeszcze zrobić? Co zastosować, by ją uratować? Z dnia na dzien jest coraz gorzej, co widać na zdjęciach. Przetrwała wszystkie zimy na balkonie, a latem takie coś
Bardzo proszę o radę!

Sośnie nic nie jest, poza tym że balkon to nie jest dla niej najlepsze środowisko. Sosny tak mają, że tworzą pień, a stare 3 letnie igły mają taki swój żywot i potem trzeba je zdejmować, dgy drzewo jest wielkie, nikt już nie jest w stanie czyścić ze spadających igieł i dlatego tak smętnie sosny wyglądają. W lesie też igły spadają, a sosny są zdrowe, tworzy się ściółka.
Tak więc opryski są zbędne. Nie zalewaj sosny zbyt obficie.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:15, 18 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Kasiu przepraszam coś mi poszło nie tak ze zdjęciami .

Zaczarowany ogród Kasi. Więcej zdjęć póżniej bo coś mi nie wchodzą.

[iNo koty to widać ze mają u Ciebie raj.

[Dzięki za to co robisz z moimi dzikusami.

[

Dzieki Halinko
Mirkowy ogród (początki) 20:11, 18 sie 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Hortensje w tym roku mam ogromne

Faktycznie ogromne.
I piękne!
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:11, 18 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, gdzie jesteś? Tęsknimy

April napisał(a)
Hej, a ciebie gdzie wcięło?

A jakos tak zeszło trochę ze mnie powietrze…duzo zajęć z 4 urwisami którymi się tymczasowo opiekuje i szukam domków
A tu i tak mało kto zagłada

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:57, 18 sie 2021

Do góry
Przy wejściu, w gustownych szklarniach jest kawiarenka i sklepik z akcesoriami dekoracyjno-ogrodowymi.

Wiele budynków gospodarczych (i nie tylko) miało dachy obsadzone roślinnością.

Zaskoczyło mnie zwieńczenie kopuły księżycem. Zastanawiałam się, skąd tutaj elementy religii muzułmańskiej? A to był fragment bliskiej nam trójcy: Ziemi, Słońca i Księżyca.

W ogródku Martki 19:57, 18 sie 2021

Do góry
Chwile euforii znów przeplatały się z planami, tymi bliższymi.

Gdzie znaleźć brakującego graba na cisowo-grabową? Halo Mazowsze, czy coś wiecie? Jak to grabowa bez grabów... Dwa padły, jeden dosadziłam, czyli stan minus jeden.

Jak "wzbogacić" (znów termin Judith) tę rabatę z klonami? (a klony są już trzy, mały z lewej strony nie załapał się) Jakoś tu pusto, hakonki wypadły, bodziszek mi nie pasuje, kwiecia mało, zmiany trzeba zrobić. I kancik.

Co z obwódką z hakone na rabacie Annabelle, czy już teraz wysadzać te egzemplarze które "jeszcze" mam i przekopać cały rów z piaskiem wzdłuż rabaty, w to sadzić jeszcze raz? Może nie ma co zwlekać? Tak wątłe egzemplarze mogą nie przeżyć zimy...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies