Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:23, 08 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dalie kołnierzykowe

Ach ty masz tam Elu busz.Piękny busz
Śliczne dalijki.Ta druga to La Gioconda.Uwielbiam ją.
róże widzę tez masz piękne i zdrowe
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:10, 08 wrz 2019

Do góry
Pisze o młodości a życzeń zapomniałam napisać.
Miluś Wszystkiego dobrego na dalsze lata przede wszystkim w zdrowiu bo to najważniejsze. Reszta już jest wg mnie tylko trzeba pielegnowac.

Elu bardzo dziękuję, byle zdrówko było, to jakoś poleci
Moja działka na Dębowym Lesie 21:07, 07 wrz 2019

Do góry

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam

O popatrz, nawet nie wiedziałam,że te dalie tak się one nazywają kołnierzykowe.Fajnie
Ja raz jedną zostawiałam dalie w gruncie na zimę. I niestety zmarzła.Ale te Dalie Bishop są bardzo ciekawe. I spróbuje je wysiać i tak jak piszesz do gruntu lepiej.
Ja jeszcze nie mam tak uzo roślin do wiązania.
Także jest ok.Mogę dalie wiązać.

Pani Hortensja Limelight

Hortensja Vanille Fraise już w jesiennych barwach.
Jedna z 3 jakie mam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 07 wrz 2019

Do góry
Zawitka

Wypróbuj jeszcze to

Ćwierć łyżeczki sody rozpuszczamy w litrze letniej wody. Dodajemy 3–4 krople oleju, dokładnie wstrząsamy spryskiwaczem i rozprowadzamy na roślinie. Zamiast oleju można dodać mydło ogrodnicze
Taki oprysk wykonuje się co 2 tygodnie.
Oprócz zarodników grzyba podobno niszczy także mszyce.

Tak pryskane tym było kilka razy Soda jest dobra na wszystko i ocet .Łączyłam to z mydłem potasowym.
Ptasi gaj 08:13, 07 wrz 2019

Do góry
Aniu stratyfikacja jest to przerwanie spoczynku nasion czyli pobudzenie do kiełkowania. Wszystkie tzw samosiejki przechodzą stratyfikacje. Zima leżą w ziemi i wiosna kiełkują.
Zazwyczaj ok 1 mca przed wysianiem trzymasz w lodówce tam są odpowiednie warunki wilgotność i chłód.
W paczuszkach kupuje się nasiona uspione.

Aniu przeczytaj o stratyfikacji.
Ja kiedyś też nie miałam pojęcia co to jest i że tak z niektórymi nasionami trzeba postępować.

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 00:22, 07 wrz 2019

Do góry

Mam te różyczkę mało tego u mnie kwitnie non stop kiściami tfu tfu nie choruje. Teraz miała na jednej kiści 7 rozwiniętych kwiatów a kwiaty duze.
U mnie rośnie 5 rok pod balkonem muszę ją podlewać. Ma ok 80 cm po pierwszym kwitnieniu badyle przycinam do 50 cm od ziemi okwitle.

Aniu podoba mi się Pashmina, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie aby ją kupić.
Teraz pięknie w ogrodach wszystko kwitnie naraz. Powoli zbliża się jesień i znowu piękne kolorki.

Elu u mnie ogród już ewidentnie łapie jesienne kolorki.Ale różyczki cieszą każdym kwiatuszkiem jeszcze Wzrok jednak coraz bardziej przyciągają trawy!

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:47, 06 wrz 2019

Do góry
Zawitka

Wypróbuj jeszcze to

Ćwierć łyżeczki sody rozpuszczamy w litrze letniej wody. Dodajemy 3–4 krople oleju, dokładnie wstrząsamy spryskiwaczem i rozprowadzamy na roślinie. Zamiast oleju można dodać mydło ogrodnicze
Taki oprysk wykonuje się co 2 tygodnie.
Oprócz zarodników grzyba podobno niszczy także mszyce.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:35, 06 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Fajnie je nazszywa Elu- dalie kołnierzykiem .Ja ta mam kupioną w ubiegłym roku w doniczce.Dobrze przezimowała.I jest.
Ale fajne te dalijki bischop .A te z brązowymi liśćmi to mi się marzą.Swoje wysiewałaś ??Ja nigdy ich nie siałam.A kiedy je siałaś ??
Do doniczek ? Do gruntu ?? Może i ja spróbuję .
Ja w sumie lubię dalie różne.i te wysokie.( poodwiązuję je ) i średnie i małe

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:16, 06 wrz 2019

Do góry
cd

od frontu

z tyłu

Ptasi gaj 23:11, 06 wrz 2019

Do góry
Dalie kołnierzykowe

Moja działka na Dębowym Lesie 19:50, 06 wrz 2019

Do góry

Aniu dalie kołnierzykiem też mam są bardzo ładne. Mam różne kolorki pierwszy raz posialam,posadziłam muszę je pozaznaczac kolorami i wykopać aby były na przyszły rok.
Piękny krzaczek tej dalii na focie.

Nie przypominam sobie już skleroza, ale chyba część śmiałam trochę za późno. U mnie zimny teren i trochę za późno kwitną. Trzeba wcześniej sądzić.
Mam jeszcze bischop te z brązowymi liśćmi kwitnące pięknie jaskrawa czerwień, żółć i róż. Mam je pierwszy rok kupiłam w obi mam nadzieję, że bulwy korzeniowe będą już spore.

Miałam kiedyś te większe dalie, ale rosły wysokie przewracały się i zrezygnowalam z nich. A po drugie jak przekwitly to pozostawiały brązowe zeschłe pozostałości i trzeba było czyscic. Te które opisałam wyżej zamykają się ibtyke.
Mam jeszcze też dalie pomponowe też pierwszy rok też ładne młodziutkie.

Zmieniłaś awatara ja zapamiętuje awataru i jak ktoś zmienia to nie widzę tej osoby

Fajnie je nazszywa Elu- dalie kołnierzykiem .Ja ta mam kupioną w ubiegłym roku w doniczce.Dobrze przezimowała.I jest.
Ale fajne te dalijki bischop .A te z brązowymi liśćmi to mi się marzą.Swoje wysiewałaś ??Ja nigdy ich nie siałam.A kiedy je siałaś ??
Do doniczek ? Do gruntu ?? Może i ja spróbuję .
Ja w sumie lubię dalie różne.i te wysokie.( poodwiązuję je ) i średnie i małe

Ale nie tylko dalie mam w ogrodzie

Widok z tarasu
Moja działka na Dębowym Lesie 11:12, 06 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dyńki rosną.
Oj , a czemu ci żadna dalia nie zakwitła ??A pączki mają ?
Ja jeszcze czekam na 2 .A mam ich 14.Ale na wiosnę jeszcze sobie ich dokupię.

Dalia La Gioconda

Aniu dalie kołnierzykiem też mam są bardzo ładne. Mam różne kolorki pierwszy raz posialam,posadziłam muszę je pozaznaczac kolorami i wykopać aby były na przyszły rok.
Piękny krzaczek tej dalii na focie.

Nie przypominam sobie już skleroza, ale chyba część śmiałam trochę za późno. U mnie zimny teren i trochę za późno kwitną. Trzeba wcześniej sądzić.
Mam jeszcze bischop te z brązowymi liśćmi kwitnące pięknie jaskrawa czerwień, żółć i róż. Mam je pierwszy rok kupiłam w obi mam nadzieję, że bulwy korzeniowe będą już spore.

Miałam kiedyś te większe dalie, ale rosły wysokie przewracały się i zrezygnowalam z nich. A po drugie jak przekwitly to pozostawiały brązowe zeschłe pozostałości i trzeba było czyscic. Te które opisałam wyżej zamykają się ibtyke.
Mam jeszcze też dalie pomponowe też pierwszy rok też ładne młodziutkie.

Zmieniłaś awatara ja zapamiętuje awataru i jak ktoś zmienia to nie widzę tej osoby
Ptasi gaj 10:18, 06 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Elu popodziwialam twoje przepiękne różne trawy.
Masz ich dużo. I duże.
I i mięczaki i dalie ladniutkie.
Dobrego dnia

Aniu dziękuję

Zrobiłam wczoraj fotki
bo codziennie ładniejsze a i pogoda ma się zmienić.

Nie mogę zgrać fotek z telefonu nie wybiera mi wybierz blik. Coś mi się porobilo.
Mirkowy ogród (początki) 19:35, 04 wrz 2019

Do góry
Nie przepadam za rozchodnika mi. Dałam się skusić 3lata temu na te bordowe co więcej pokazane u ciebie. Ledwo zipia. Te twoje to miski przy moich.
Pokazują dorodne czlowiek się nakręca i kupuje a to nic nie warty.

U nas pada

Ja lubię rozchodnik i ciągle je rozmnażam mam kilka odmian nie wszystkie znam.Bordowe troszkę wolniej się rozrastają.
Za drzwiami do ogrodu... 11:37, 03 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Tak to ta różyczka,ona ma takie zmienne to ubarwienie kwiatów w różnych fazach rozkwitu(jeden bukiecik ma różne kwiatuszki),porach rozkwitu ,czyli zależnie od pogody(nasłonecznienia) i w różnym świetle na fotkach też różnie wychodzi

Mam te różyczkę mało tego u mnie kwitnie non stop kiściami tfu tfu nie choruje. Teraz miała na jednej kiści 7 rozwiniętych kwiatów a kwiaty duze.
U mnie rośnie 5 rok pod balkonem muszę ją podlewać. Ma ok 80 cm po pierwszym kwitnieniu badyle przycinam do 50 cm od ziemi okwitle.

Aniu podoba mi się Pashmina, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie aby ją kupić.
Teraz pięknie w ogrodach wszystko kwitnie naraz. Powoli zbliża się jesień i znowu piękne kolorki.
Ogród Małej Mi 2017 10:24, 03 wrz 2019

Do góry
Moje lilie rosną w donicach z dziurkami sporych ok 10 litrów są 2 posadzone. Mieszankę ziemi zrobiłam sama najwięcej gliny ponad połowa reszta ziemia rodzima i jakaś ogrodnicza. Przyklepalam donice glina, 2 lata temu wiosna poskładałem koreczki substrala i rosną jak widać.
Liście po gradobiciu już prawie wszystkie usunęłam i wyrósł znowu ogromny parasol nowych.

Anka kup na wiosnę i zrób tak jak napisałam będą rosly. Jednak co dużo mówić trzeba żółte liście obrywać w ciągu sezonu bo gniją to samo z kwiatami. Niektóre liście lilii mają po 1,5 metra długości.

Po oberwaniu liście znowu szybko wyrastają. Najgorszy pierwszy rok a później już pięknie rosną.
Masz wiele innych roślin w oczku które bym chciała mieć nawet nie wiem jak się nazywają chyba strzałka.
Nasadzilan parę doniczek żółtego irysa więc w przyszłym roku powinna woda lepiej wyglądać. Sam nie wiem dlaczego tak w tym roku zielono mam.
Pewnie wszystko przez te upaly zieleni on to odpowiada.

Jeżeli chodzi o porządki nikt nie ma idealnie w ogrodzie każdy ma swój bajzel którego nie pokazuje nie można się stresować. Szkoda zdrowia patrz interesu z którego żyjesz a oko nacieszysz ty co masz w ogrodzie bajzel omijaj.

U nas tez w nocy padało nie było burz ale najzwyklejszy opad całonocny i tym się cieszę.

Miłego i tlustego dnia życzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:14, 03 wrz 2019

Do góry
Pisze o młodości a życzeń zapomniałam napisać.
Miluś Wszystkiego dobrego na dalsze lata przede wszystkim w zdrowiu bo to najważniejsze. Reszta już jest wg mnie tylko trzeba pielegnowac.

Anna i Ogród 07:06, 03 wrz 2019

Do góry
Aniu też mam tak zraszacze ustawione, że zaczepiają o rozplenice i nic się nie dzieje. Inne bardzo mało podlewam.

Jeżeli chodzi o tego trzcinnika jeszcze tydzień temu myślałam, że nie zakwitną były przesadzane któryś raz z kolei, ale zakwitły i jestem zadowolona.

Pada deszczyk teraz w Wawie może też na działce popada. Nie jest to deszcz burzowy tylko pada od godziny równo. Zieleń odczuje.

Tak pytasz o to podlewanie czy masz rdzę?

Rdza traw - patogen powodujący chorobę do przejścia pełnego cyklu rozwojowego wymaga dwóch żywicielu - trawy oraz berberys. Oprysk środkiem Scorpions 325 SC.

Aniu z rdza to jest tak samo jak z ochojnikiem na swierkach.
Przeczytaj może patogen żeruje gdzieś na berberysach i przenosi się na trawy inodwrotnie. Wydaje mi się, że woda nie jest powodem.

Czytałam o tej rdzy. I nigdzie nie mogłam znaleźć że przyczyną jest woda.
Dlatego zapytałam. Może ktoś wie więcej.

O tych dwóch żywicielach właśnie wiem. Berberysy mam 4 sztuki. Miałam więcej ale chorowały co roku i wywaliłam. Zostały takie najzdrowsze. Jak zaczną chorować też wylecą.

Wydaje mi się że rdzę mają co roku turzyca Variegata. Niczym nie pryskam. Idę na żywioł. Odpukać - ale nic więcej nie choruje.

Później wkleję zdjęcie.

Czytałam że ten patogen z wiatrem się przenosi.
Mirkowy ogród (początki) 23:11, 02 wrz 2019

Do góry
Nie przepadam za rozchodnika mi. Dałam się skusić 3lata temu na te bordowe co więcej pokazane u ciebie. Ledwo zipia. Te twoje to miski przy moich.
Pokazują dorodne czlowiek się nakręca i kupuje a to nic nie warty.

U nas pada
Anna i Ogród 23:04, 02 wrz 2019

Do góry
Aniu też mam tak zraszacze ustawione, że zaczepiają o rozplenice i nic się nie dzieje. Inne bardzo mało podlewam.

Jeżeli chodzi o tego trzcinnika jeszcze tydzień temu myślałam, że nie zakwitną były przesadzane któryś raz z kolei, ale zakwitły i jestem zadowolona.

Pada deszczyk teraz w Wawie może też na działce popada. Nie jest to deszcz burzowy tylko pada od godziny równo. Zieleń odczuje.

Tak pytasz o to podlewanie czy masz rdzę?

Rdza traw - patogen powodujący chorobę do przejścia pełnego cyklu rozwojowego wymaga dwóch żywicielu - trawy oraz berberys. Oprysk środkiem Scorpions 325 SC.

Aniu z rdza to jest tak samo jak z ochojnikiem na swierkach.
Przeczytaj może patogen żeruje gdzieś na berberysach i przenosi się na trawy inodwrotnie. Wydaje mi się, że woda nie jest powodem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies