Zrobić dobre zdjęcie rutewce. Próżny trud .
Hameln Goldy pięknie się rozrosły mimo tak gorącego i suchego stanowiska.
Stipy wyczesuję ale to robota głupiego trochę .
Magical Candle trochę się kładą po deszczach.
Klon Fireglow.
Marlenko! Pod miejscem z pompą jest wkopany 1000 litrowy pojemnik na wodę z rynny.
Jest tam elektryczna pompa do wody, a do metalowej ozdobnej pompy zamontowany jest wąż do podlewania. Tak więc mam "dwa w jednym", pompa do ozdoby i podlewania, tylko wąż trochę szpeci, bo nie zawsze chce mi się go odłączać.
Bardzo lubię bluszcz, ale jeśli się go nie kontroluje, to potrafi wszystko zarosnąć. Na początku rośnie powoli, w pierwszych latach musi się ukorzenić, potem trudno za nim nadążyć. Jeśli będziesz go trzymać w ryzach, to nie będzie problemu.
A tymczasem kupiłam niziutki przetacznik Inspire Rose, ktory posadzę wokół dębu błotnego. Obok mam jeszcze niebieski przetacznik Royal Blue i fioletowy przetacznikowiec wirginijski. Jutro postaram się go posadzić, dziś skupiłam się na pieleniu.
Dereń wyszedł kanciasty ale miałam trochę mało miejsca na swobodne manewrowanie .
Virgin jest cudna. Szkoda że mam tylko 1 sadzonkę.
Hortensja Preziosa i jeżówka Hope.
Dzisiaj zimnica u mnie ale w końcu musiałam się trochę wziąć za porządki ogrodowe. Ścięłam przetaczniki, powycinałam wszystko co przekwitnięte, przycięłam derenia. Wykopałam uschniętą azalię. Mimo że jest u mnie 2 lata tak jakby nie rozwinęła korzeni. Albo coś je zjadło . No i trawnik skoszony.
Parę fotek.
Blackberry Truffle fajna jest ale czy musi się tak masakrycznie kłaść . Obłożona 4 podporami.
Nowa Sunseekers Apple Green dopiero teraz zaczyna kwitnąć.
Marta! Na wiosnę na białej rabatce kwitną białe krokusy, szafirki i hiacynty, potem tulipany. Niestety zawsze są niespodzianki, raz było kilka żółtych krokusów, innym razem fioletowych, zdarzył się też wściekle różowy hiacynt, był naprawdę piękny i nikt nie chciał się przyznać do jego posadzenia.
Następnie kwitnie azalia japońska, oczywiście biała, a w sezonie letnim dużo białych lilii, jeżówka, galtonia i jednoroczne begonie lub niecierpki, a w tym roku dosadziłam hortensję bukietową.
Pompa to atrapa, ale nie do końca, bo pod spodem jest wkopany zbiornik na wodę do podlewania (z rynny) i pompa elektryczna, więc można powiedzieć, że działa.
Tak Martko, to miłorząb Saratoga. Polowałam na niego już bardzo długo. W końcu przez przypadek znalazłam w szkółce w Łomży i teraz nie wiem gdzie go posadzić, bo oczywiście w między czasie koncepcja się zmieniła Bardzo chciałabym go widzieć z tarasu, ale obawiam się, że zimne wiatry go załatwią. Może jeszcze trochę i coś wymyślę
A dziś zakupiłam hakonechloa. Skoro mówisz, że mus mieć
Wróciliśmy do domu po urlopie.
Zdążyłam posadzić 5 krwawnic, niestety było już ciemno więc nie zrobiłam fotek. Przed powrotem kupiliśmy w pomorskiej szkółce jedna brzozę Doorenbos na wymianę.
Mamy też w końcu palenisko i udało się w południe przed deszczem rozpalić ognicho i zjeść kiełbaski Teraz leje, z prac nad odgruzowaniem ogrodu nici.
Taka cudną fotkę zrobił dziś mój tata ❤️ bez retuszu
Pięknie kwitną hortensje zarówno Limelight jak Wims Red, jedna jeżówka zgniła. Coś pogryzło znowu pięciorniki, kolejne z obwódki. Chyba zrezygnuję z dalszej obwódki na frontowej Chwasty rosną jak dzikie Ale ten kawałek ogrodu i tak cieszy
Dobrego weekendu wszystkim
Aga! Rabaty jeżówkowej nie przedstawiałam, tylko zdjęcia pojedynczych jeżówek.
Ta rabata jest do przerobienia, na razie jest to miejsce,
gdzie sadziłyśmy z córką kolejne zakupy jeżówkowe.