SERNIK
1/2 kg mąki
2 żółtka (białka do sera)
1 szkl cukru pudru- jeśli dasz kryształ ciasto jest twardsze
1 margaryna
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto ręcznie, lub w robocie planetarnym
( ja zwykle robię ciasto z podwójnej porcji i robię ciasteczka, są bardzo smaczne)
SER
4 całe jajka + białka z ciasta ubić z 2 szklankami cukru (najpierw ubijam białka, dodaję cukier partiami i później po 1 żółtku.
20 deko masła lub margaryny utrzeć, dodawać partiami 1 kg sera z wiaderka ciągle ucierając mikserem.
- ostatnio robię z serka z wiadereczka firmy President
Jak ser i margaryna są połączone dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 bydyń śmietankowy. Wlać ubite jajka i wymieszać ręcznie, nie mikserem!
Piekę w temp. 170-180 stopni przez godzinę.
Po upieczeniu musi wystygnąć, dopiero można kroić.
W ciasteczka często wgniatam rozdrobnione orzechy, siemię lniane, nasiona słonecznika, kawałki czekolady- puste też są bardzo smaczne. W ten sposób można do diety dzieci przemycić trochę nasionek.
Jakby co to na każdym zdjęciu są kwiatki
Haniu tych sił mi bardzo potrzeba, szybko się męczę. Nie wiele jestem w stanie zrobić w ogrodzie. Dlatego mam takie niedociągnięcia. Robię tyle, ile mogę, reszta zostaje na później.
Irenko ja na swój wątek wchodzę podstępnie. Jeśli Ronin nie przywróci mnie do mojego wątku, po nowym roku założę drugi wątek. Puki co nie mogę się zalogować do siebie.
Fajnie, że Ci się spodobały moje szyte dynie.
Też nie znałam nazwy tych dmuchawców, dobrze że Ania ją napisała.
Dziś serwuję kwiatkowy serniczek jeszcze ciepły
Miło mi Alicjo, że Ci się u mnie podoba. Pomysły kłębią mi się w głowie, nie nadążam z realizacją. Kupiłam trochę cebul tulipanów, dziś zakończyłam sadzenie.
Prac w ogrodzie jest sporo, orzech czeka na wycinkę i nie mam pomysłu jak zaaranżować przestrzeń po wykopanych hortensjach i trawach przy altanie.
Dobrze, że mam całą zimę na podjęcie decyzji.
Dziękuję Tą kompozycję z dmuchawcami zrobiłam na poczekaniu dla kuzyna. Bierze udział w konkursie fotograficznym i między innymi tematami była martwa natura.