Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 07:37, 23 lut 2022

lilarose napisał(a)

O! a jakie i gdzie kupiłaś łubiny?

ja się na terapię póki co nie piszę, nie chcę, by terapeuta poniósł porażkę

Łubiny bez nazwy odmianowej. Różowe z dodatkiem białego. Kupiłam u Kalisiaka w Kobyłce. Jakieś niedrogie, chyba niecałe 7 zł za kłącze. Zobaczymy co z tego będzie. Póki co jakoś nie mam ręki do łubinów a baaaardzo je lubię. Były różne kolory, fiolet, chyba też białe.
Mogę ci kupić jeżeli przemieszczasz się w okolicach Placu Powstańców i podjedziesz po nie do mnie do pracy.

TAR 20:46, 23 lut 2022

mrokasia napisał(a)

A wiesz, że ostatnio miałam dokładnie takie same myśli?

to juz z mojej strony desperacja, na rzesach chodzimy a to dopiero poczatek sezonu
mrokasia 17:32, 25 lut 2022

galgAsia napisał(a)
A ja wychodzę z założenia, że jakieś wady trzeba mieć Nie można być chodzącym ideałem, trzeba mieć na względzie innych
Więc ja mam wadę wzroku i zakupy ogrodowe

Tak, tak, uważam że to słuszne podejście . Też mam wadę wzroku i słabość do zakupów ogrodowych .

April napisał(a)

Jeżeli ten groch będzie między rabatami leżał to ja z pokorą karę przyjmuję
Piszesz że jesteś bezpieczna? Przecież to też zakupy ogrodowe. To tak jak byś powiedziała że alkoholu nie pijasz ale piwem nie pogardzisz

Oj tam, oj tam

TAR napisał(a)

to juz z mojej strony desperacja, na rzesach chodzimy a to dopiero poczatek sezonu

Współczuję
mrokasia 17:45, 25 lut 2022

Jakoś tak dziwnie myśleć i pisać o pracach ogrodowych gdy tuż obok ludzie uciekają z domów w poszukiwaniu bezpieczeństwa...

Ale ogród to dla wielu z nas odskocznia, wentyl bezpieczeństwa, azyl dla głowy.
Więc zanim się ściemniło poszłam na mały rekonesans by zaplanować weekendowe prace o ile pogoda pozwoli.
Budleja wprawiła mnie w osłupienie, jest zielona po całości jakby zimy nie było.

I tak teraz dumam - ile zostawić? 30cm od ziemi???
Trzy małe odmiany z kolei całkiem łyse i w większości suche, te będę cięła nisko przy ziemi.

No i mam pytanie jak przyciąć borówki. Mam dwa spore krzewy od teściowej, pięknie owocowały ale większość pędów jest szara i dopiero na końcach są czerwone gałązki z pąkami. Jak je potraktować? Radykalnie przyciąć przy ziemi ,(czyli cały krzew)? Wyciąć połowę starych pędów? Jest szansa na owoce w tym roku??? Poradźcie moje drogie.

LIDKA 17:59, 25 lut 2022

Kasia moje budleje też zielone. Tne nisko. One wtedy mają ładniejszy pokrój.

Na borówkach sie nie znam.
Iwona100 18:17, 25 lut 2022

Kasia obejrzyj filmiki Zielone pogotowie cięcie borówki .Może one Ci pomogą.
Nowa12 19:01, 25 lut 2022

Ja też nigdy nie wiem jak ciąć borówki. Bo mówi się żeby wycinać te stare szare pędy ale one dalej już są czerwone a nie szare . I dalej nie wiem. I nie tnę.
Judith 19:06, 25 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Ja też nigdy nie wiem jak ciąć borówki. Bo mówi się żeby wycinać te stare szare pędy ale one dalej już są czerwone a nie szare . I dalej nie wiem. I nie tnę.

Mam podobnie - oglądam filmiki i dalej nie wiem . Tnę rzadko i na wyczucie. Nie przejmuje sie zbytnio, bo i tak zazwyczaj ptaszory nas wyprzedzają w konsumpcji owoców .
Martka 19:31, 25 lut 2022

Kasiu, borówki nie mam, nic nie doradzę w kwestii cięcia, ale mam pytanie czy ona może rosnąć w półcieniu? Słońce do południa? Czy raczej zachłannie potrzebuje słońca? A zajmowanie się sprawkami ogrodowymi jest wręcz konieczne, by nie oszaleć. Więc bez wyrzutów sumienia, zresztą ogród w takich chwilach sprzyja refleksjom różnym, a to nam zapewne pomoże powstrzymać myśli paniczne. Budleja daje czadu
Tess 19:31, 25 lut 2022

Magara napisał(a)
Kiedyś Iza Ursa, taki obrazek wrzuciła, podobnie mnie rozbawił, a może nie każdy pamięta

Kasiu-Mrokasiu, no sorki za zaśmiecanie, ale jakoś po bandzie poszłam

Obrazek w punkt!

No ja, niestety, wczoraj zakupy roślinne popełniłam
I zupełnie jak na tym obrazku - całkiem duże i zupełnie bez planu czy pomysłu, gdzie je powtykam.
Ech, to Ogrodowisko