Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 16:44, 25 lut 2022

Wczoraj podziałałam dość ostro, przycięłam hortensje, tawuły japońskie, wyczesałam trawki kostrzewy siwej, no i kręgosłup zbuntował się. Zajęło mi to prawie 6 godzin, z dwoma kawami wystygniętymi...
Rumianka 16:49, 25 lut 2022

W pracach pomogły mi moje wygodne kaloszki...

Te środkowe jeżyki to przyciete tawuły...

Tutaj natomiast prawa strona wyczesane trawki, a po lewej poczochrańce

Rumianka 16:50, 25 lut 2022

Przed czesaniem...

i po czesaniu...
Rumianka 16:55, 25 lut 2022

Dzisiaj zabrałam się za ogródek przydomowy, Poszerzyłam dwie rabatki przed patio...
Rumianka 16:56, 25 lut 2022

Darń pocięta i przygotowa do usuwania

Tu już darń usunięta, niech się uleży ziemia i jutro jak pogoda pozwoli to przesadzę ściśnięte roślinki.
Nowa12 19:05, 25 lut 2022

Czeszesz kostrzewy a nie tniesz na jeżyka? Bo mi się wydaje, że lepiej wyglądają potem jak je się zetnie w całości ale może masz inne doświadczenia.
Rumianka 20:43, 25 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Czeszesz kostrzewy a nie tniesz na jeżyka? Bo mi się wydaje, że lepiej wyglądają potem jak je się zetnie w całości ale może masz inne doświadczenia.

Aguś, kostrzewy cięłam przez ponad 10 lat, ale od 2 lat wyczesuję je. Zauważyłam, że po niskim cięciu zostają długo takie twarde pikle tkwiące w środku kępki. Po latach stają się siedliskiem pleśni, bo ciasno tkwią w środku. 2 lata temu zadałam sobie trud i w dużej mierze udało mi się sporo ich wyskubać ze środka, ale nie było to łatwe zadanie. Latem po przekwitnięciu kostrzewy tnę na jeżyka ale nie zbyt nisko, by wiosną te twarde części łatwiej było usuwać w trakcie wyczesywania, bo jest za co chwycić i po prostu wyrwać, to co suche. A w wyglądzie nie ma żadnej różnicy. Kępa się zazieleni i finito.
eda 20:50, 25 lut 2022

Już się rozkręciłaś widzę jeju twardo było ?
kaloszki mam podobne super sprawa tylko moje już zmartretowane trochę
ja dziś cięłam moje czupryny bo wiatr tak je powykręcał że nie wiadomo gdzie buźki
Rumianka 21:02, 25 lut 2022

eda napisał(a)
Już się rozkręciłaś widzę jeju twardo było ?
kaloszki mam podobne super sprawa tylko moje już zmartretowane trochę
ja dziś cięłam moje czupryny bo wiatr tak je powykręcał że nie wiadomo gdzie buźki

Można to nazwać, że się rozkręciłam...ale rzeczywistość wyglądała dość koszmarnie, gdyż podczas wyrównywania poziomu rowku przeznaczonego na krawężnik, noga zaplątała mi się jakoś w to wszystko, krawężnik upadł mi na stopę, a ja cała runęłam upadając na drugą nogę... W efekcie końcowym boli mnie stopa, na którą upadł krawężnik, a w drugiej nodze boli kolano i kostka...Brałam już leki przeciwbólowe, więc nie wiem, czy jutro uda mi się przesadzić roślinki w tych rabatach...

Po zimie nadmiar kilogramów dał o sobie znać, bo jakoś ciężko się schylać, przeszkadza oponka...
eda 21:10, 25 lut 2022

Ojej ! to kataklizm z tego rozkręcania wyszedł współczuję oby jak najszybciej przestało boleć i nie było poważnie mocno obite
pocieszę cię że ja wlazłam szybko udem prosto na trzonek od taczki i do tej pory nie wiem jak to zrobiłam bo widziałam przecież że stoi siniol jak malowany oponkę mam i ja haa nawet matę sobie zamówiłam do ćwiczeń