Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój nowy ogród na wsi 22:03, 04 sie 2021

Do góry
Moje borowki sadzilam w dołki 60 cm na 60 cm szerokie i głębokość też około 60 cm.Posadzilam je w zeszłym roku także to młode krzewy.Powinnam co roku dać im nawóz ale w tym roku zapomniałam a mimo to obrodziły .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:02, 04 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Takietamy prozaiczne dla mnie najpiękniejsze
Do mnie zawsze taką prozą pisz

Hania, ja do Ciebie zawsze po ukojenie przychodzę.

Napatrzę się i napatrzę jak w pięknym arboretum i już mi lepiej

A ja koję się Twoimi zachodami słońca i cudnym domkiem nad jeziorem.
Do arboretum nie aspiruję. Rarytasów u mnie niewiele. To taki raczej osiedlowy skwerek.
Wczoraj i dzisiaj koiłam nerwy kancikowaniem.

Sałatka pokrzywowa 21:55, 04 sie 2021

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:55, 04 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowicie podobają mi się kadry Twojego ogrodu Taka swoboda w nasadzeniach, lekkość, oddech...

Oddech to u mnie przyspiesza po tych wszystkich bieżących wycinkach.
Dla Ciebie na szczęście upolowałam tęczę. Wszystkiego dobrego Sylwia. Trzymam za Was i Wasze marzenia mocno zaciśnięte kciuki.

Sałatka pokrzywowa 21:53, 04 sie 2021

Do góry
To jeszcze trochę koloru

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:51, 04 sie 2021

Do góry
Yenna napisał(a)
Witaj Haniu, w końcu dotarłam do Ciebie z rewizytą.
Chociaż można powiedzieć, że dotarłam dopiero do bieżących dni, bo w Twoim wątku buszowałam od dawna. Co chciałam poskakać kilka stron, to trafiałam na ciekawą dyskusję
Powiedzieć, że masz piękny ogród to jak nie powiedzieć nic. Zachwycam się nim będę zaglądać i podziwiać dalej.

Pierwszych kilkanaście stron to opis moich zmagań z pobudowlanym ugorem. Wysiewy gorczycy, przekopywanie z piaskiem. Wszystkie te przyjemności przed Tobą.
Ciekawe dyskusje zwykle inicjują goście. Dobrze, że są.

Trudno mi czasem uwierzyć, że to wszystko moimi "ręcami" wsadzone kilkunastocentymetrowe kikutki.

Sałatka pokrzywowa 21:50, 04 sie 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)

O nieeee....
Jakie one są śliczne!!!
Zawsze mi się dalie podobały, ale teraz mam zawał.

I jeszcze na dodatek ta Koko Loko. Zarąbisty kolorek!

Sałatka pokrzywowa 21:50, 04 sie 2021

Do góry
Moje zarośnięte oczko (to, które wybrała żabka)

Obok wysiało się takie coś - ktoś rozpozna? Ogórek?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:49, 04 sie 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajnie się spaceruje po Twoim ogrodzie dużo zieleni, delikatnie przełamanej kolorami

Dużo, gęsto, umiarkowanie kolorowo.
Pierwsze daje cień i osłonę, drugie ograniczyło niemal całkowicie chwasty, trzecie wprowadza rozluźnienie i spokój

Delikatne kwiaty hortensji Hot Chockolade

Energetyczne kolory wprowadza na froncie krokosmia

Kolejny lasek w trakcie tworzenia - muszę się wybrać po ogrodowe hortki
Sałatka pokrzywowa 21:46, 04 sie 2021

Do góry

Za to bukietówki są po prostu nikczemne

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:43, 04 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Pięknie u Ciebie o każdej porze. Fiolety wśród zieleni wyglądają super,
a konewka to "kropka nad i".

Każdy prezent od Ogrodowiskowych przyjaciół to cudowna pamiątka mile spędzonego czasu
Teraz dołączają do ogrodowych hortensji - bukietowe, coraz więcej bieli dookoła
Sałatka pokrzywowa 21:43, 04 sie 2021

Do góry
Gaura u mnie też czuje się dobrze

Z białych drobnych kwiatków jest jeszcze babka wodna

W ogródku Martki 21:40, 04 sie 2021

Do góry
Dziewczyny i Chłopaki, u mnie aktualnie niestety tak: ogród na siedemdziesiątym siódmym planie! Też tak czasem macie? Udaje mi się tylko przelecieć rano lub wieczorem tęsknym wzrokiem po rabatach i tyle... wczoraj prawie z latarką zbierałam pierwsze buraczki i przytargałam z ogrodu dynię Hokkaido! Miała 2,6 kg! To ta siewka z kompostu zdjęcie z pozdrowieniami dla wszystkich odwiedzających z przeslaniem, że wszystko się zdarzyć może Przepraszam też, że tak rzadko ostatnio zaglądam na wątki, jeszcze jakiś tydzień tych wyrzeczeń, potem będę mogła usiąść i spokojnie prześledzić Wasze nowinki

Rojodziejowa, Asiu, ja też mam takie założenie odnośnie zimowania, ale jest jeszcze coś takiego jak urok jeżówek... i nie wiem, czy w przyszłym roku nie będę próbować dalej. Czytałam, że pomaga kopczykowanie na zimę, ale ile w tym prawdy na glebie gliniastej?... zobaczymy. Nauczyłam się, że nie można przejmować bezkrytycznie wszystkich rad, bo zbyt wiele czynników może mieć wpływ na taki czy inny obrót spraw ogrodowych Cherry Fluff nie dosadzę na pewno

Haniu, dziękuję, że rozszyfrowałaś pytanie Ajki. Mietelnik mi też nie był znany, ale przyznam, że w wielkim świecie razem z werbeną prezentuje się bardzo okazale, przed Muzeum Narodowym jest pięknie. Spodobał się też Asi Rojodziejowej czy wróci do naszych ogrodów? to się okaże.

Johanko, Alicjo, Warszawa w tym roku prezentuje się wyjątkowo, jeśli chodzi o kompozycje kwiatowo-trawowe. Z przyjemnością je podziwiam. Swoje robi też pozostawienie nieskoszonych traw na wielu pasach zieleni. Łączki w mieście zachwycają mnie i czynią stanie w korkach bardziej znośne

Basiu, skoro jest jednoroczny i wysiewa się, to Mietelnik może być dobrą opcją do dużych ogrodów. Soczysta zieleń w takiej masie prezentuje się bardzo okazale.

Brzozowadziewczyno, witaj! Hakonechloa potrzebuje luźnej gleby, ponad wszelką wątpliwość, piaski wzbogacone są bardzo wdzięcznym podłożem, glina oczywiście stwarza dużo gorsze warunki. Mieszałam glinę z korą i piaskiem, dopiero w to sądziłam, ale niestety coś poszło nie tak, może sadzonki trefne, może przepodlewałam, może kora nieprzekompostowana, może wszystko na raz. Bez nawozów organicznych to ja teraz w ogóle niczego nie sadzę Wiórków ani hemoglobiny nie stosuję, mam jakiś wewnętrzny ruch oporu, może niesłusznie? Drzewa muszą sobie poradzić, daję im czas, jeśli nie to będą kolejne. Tak podchodzę i już jestem spokojniejsza. Po ostatnim kryzysie ogrodowym jestem jakoś dziwnie spokojna i wyluzowana: Rośnie? - cudownie! Nie? - wymienić, to tylko rośliny. ps. już jestem na 150

Ajka, jest na szczęście wiele roślin wieloletnich lubiących glinę 

Sezon 2017 u Hanusi 21:40, 04 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

Słoiki z przetworami wiadomo - same dobroci. Ale mi się podoba ta szafka pod słoikami .
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:40, 04 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konewka super się wpisała

Super, to wymarzone dla niej tło ogrodowe
Cieszę się też że namówiłaś mnie na ognistą na froncie, bardzo żywa jest i przykuwa wzrok
Sałatka pokrzywowa 21:39, 04 sie 2021

Do góry

Pajęcznica kończy kwitnienie, ale policzyłam, że kwitnie około miesiąca, więc chyba długo, jak na taką niepozorną roślinkę

Zaczyna czarcikes łąkowy

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:38, 04 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Magenta z konefką pasuje jak ulał, nawet w leśnych klimatach jak u Ciebie
Jak lekko róż przechodzi w niebieskość, ach ten światłocień
Widzę, że hamaczek też zmienił kolorek

Japoński znak fajnie podkreśla klimat, lubię takie delikatne akcenty

Hmak stary pękł i eMuś kupił sobie nowy. Niebieskości u mnie nie tak dużo, więcej fioletów

Jutro poduchy jałowca do przycięcia - to robota dla Starszej
Sałatka pokrzywowa 21:36, 04 sie 2021

Do góry

Nie znam nazw tych lilii i nie pamiętam, gdzie je kupiłam, ale rosną u mnie dobrze, zamierzam ich trochę dosadzić. Widziałam w pewnym ogrodzie, na spacerze nad morzem, przepiękną rabatę, która składała się wyłącznie z dwóch odmian lilii i bardzo mi się podobała. Mam plan, żeby jesienią drastycznie uporządkować rabatę przed wejściem, a w przyszłym roku każdą siewkę rudbekii wyekspediować tam, gdzie żółte kwiaty pasują.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:36, 04 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękny masz ten gąszcz leśny Bardzo mi się podobają kąciki wypoczynkowe. Zaczynam też o tym myśleć u siebie. Fajnie to wszystko przemyślałaś, bo masz i pod chmurką, i zadaszony i w wodzie
Mój hibiskus na razie w pąkach. A hortensje ogrodowe w tym roku prawie bez kwiatów. Ten rok u mnie nie zbyt dla nich korzystny, a u Ciebie widzę, że mają się bardzo dobrze

O no proszę, to mnie zdziwiłaś bo u mnie wybitnie (tfu, tfu) dobry rok dla ogrodu - wystarczająco dużo wody i słońca, mało szkodników - ślimaków, ćma się tylko pojawiła, już jeden oprysk zrobiłam ale chyba mało.
Ogród chyba rozumie że w tym roku nie poświęcę mu tak dużo uwagi bo teraz w centru są dzieci. Ale nic sobie nie krzywduje, a wręcz przeciwnie
Hortensje ogrodowe dostały dużo wody w tym roku, a schowane po laskach nie przemarzły.

I nowa fioletowa w tym roku
Dębowe zakątki 21:33, 04 sie 2021

Do góry

[

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies