Magnolia piękna! Ciągle brak mi czasu żeby się należycie ukorzenianiem zająć, u mnie jest jeszcze mało nasadzeń więc najwięcej czasu poświęcam na dosadzanie a i z tym się nie zawsze wyrabiam
Zebrałam w tym roku nasiona jak będziesz chciała to możesz spróbować wysiewać .
Tess jak fajnie, że odwiedzasz mój wątek
Trochę się w ogrodzie dzieje to i odwiedzających miłych więcej
Cieszę się, że zmiany Ci się podobają To wszystko dzięki Tobie Tessiu
Blyxa, no jak dobrze, że do Twojego wątku luknęłam, bo dziś kolejne dwie skrzynki ładuję do bagażnika, a mogłabym i z 20 - stoją i wadzą, bo nikt ich nie chce, a ja przygarniam. I dumam od wczoraj, jak wykorzystać
Przepięknie tutaj wykorzystane.
Jak mała ta Twoja działka, że nawet magnolia czterometrowa się nie zmieści?
Czyli radość kwitnacych magnolii jeszcze przed Toba. Moje biale tulipany też jeszcze w pakach, czekam na nie . ja jestem tak trzepnięta, że ostatnio w deszczu robiłam . Pozdrawiam.
Hmmm... nie jestem za dobra w projektowaniu, ale mnie przychodzi do głowy coś wyższego, bo narazie płasko jest - coś na pniu. Albo trzmielina, albo drożej ale szlachetniej - jakiś iglak. Albo jak chcesz coś kwitnącego, to wiem, że są też szczepione na pniu rhododendrony To jest frontowa rabata, prawda? Masz jakieś szersze ujęcie tego miejsca? żeby widzieć co tam jest po prawej i lewej stronie, czy ona ma sąsiedztwo innych rabat? Wtedy może by coś jeszcze innego do głowy przyszło. Może jakieś spektakularne drzewo Ale szczepione, żeby było łatwiej zapanować
Już pisałam niedawno, że jak swoją pierwszą magnolię sadziłam, to u mnie też był wygwizdów (jeszcze oczywiście jest, chociaż trochę mniejszy), okrywałam dwie lub trzy pierwsze zimy i miała na korzeniach kopczyk z kory. I bez problemu rośnie. Druga, różowa, też ma przewiew ponad miarę, natomiast ta trzecia, biała, będzie miała komfortowe warunki. Ale te dwie nowe będę okrywać przez pierwsze zimy, żeby mi się uchowały U Ciebie też się uda Tylko okrywaj na początku zimą.
Magnolia romantyczna.graby ogromniaste.obym i ja doczekala takiego zywoplotu.
Fajnie ze pokazalas Ff super beda sie prezentowaly.jeszcze tylko na liscie czakac nam pozostahe
No i stało się. Niestety moja ubiegłoroczna magnolia po prostu uschła. Chyba nigdy już nie kupię krzaka w środku lata i to tak ciepłego. Zmarnowane pieniądze i roślina. Strasznie mi szkoda było bo piękna była. Od tygodnia biegałam po sklepach ogrodniczych czy mają może tą odmianę. Na internecie średnio one wyglądały. Wczoraj w ramach poprawy humoru po spotkaniu firmowym, które trochę jak stypa wyszło zamiast świętowania wyniku weszłam do ogrodniczego i była. Ostatnia sztuka. Z kwiatami. Cena połowę tego co zapłaciłam w ubieglym roku. Nie wytrzymałam i kupiłam. Wsadziłam na miejsce poprzedniej ale teraz przeczytałam chyba wszytkie artykuły o sadzeniu i pielęgnacji magnolii. A tak dziabąg już kwitnie
Marzenko no było wcześniej dzisiaj tylko tuje, które w pośpiechu wsadziłem i uciekłem do domu w drodze tnąc Carexy. Tak dzisiaj zimno i wietrzeni, że najlepiej pod kocykiem bym przesiedział.
Kasiu teraz w przedogródku są tylko lilie i liliowce, kilka bukszpanów, magnolia, i 3 miskanty. Wcześniej były jałowce, sosna, różanecznik, jodła, cyprysik, tuja, berberys, modrzew, liliowce, żurawki, lilie i zapewne jeszcze coś
Na wiosnę dosadzę dużo krokusów i tulipany, wtedy powinno być o wiele ładniej niż to co było
No widzisz Kasiu, sama nie wiem, skąd az tyle
Teraz inni beda liczyc i szok przeźyja, jacy bogaci roślinnie
Rany, jakies dinozaury w Mai wyciagneli
Co do bukow, wolno ruszaja, jak wszystkie buki, ale...caly sezon piękne, nie da się koło nich przejść obojetnie, kupuj!
Caly sezon takie są.
Botaniczne ida w masę, odpada wykopywanie, dzielenie i suszenie, bardzo je za to cenie, ale jednak zawsze jakis sezonowe wcisne, choc 10 dla oka. Wy ralam jednak żonkile, jako nr 1, widziałaś u Pszczolki łąkę zonkiową?