Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

anka_ 11:28, 19 kwi 2016

Wszystkie irgi które wcześniej miałam (inne gatunki/odmiany) marzły, ta wytrzymała 3 zimy i ma się dobrze. Trochę się męczy w donicy, dopiero w tym roku pójdzie na miejsce stałe. Wspaniale owocuje i cudownie przebarwia się na jesieni.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Filomena 12:00, 19 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Pamiętasz nazwę tego ostrokrzewu - nie przemarza u nich (?) i to jest dobry trop dla mnie.

Niestety nie zapisałam nazwy, ale tam był męski egzemplarz z dużymi białoobrzeżonymi liśćmi,dodam w świetnej kondycji, stanowisko cieniste, całkowicie osłonięte od wiatrów. Razem z bukszpanami prezentował się przepięknie!
U siebie też mam kilka ostrokrzewów, ale moje jeszcze nie są pokazowe( to moje ciągłe kupowanie malutkich tanich, wybrakowanych egzemplarzy sic! ) Na razie testuję ich zachowanie na cięcie, chcę je troszkę korygować i nadać im gęsty, zwarty pokrój. W ostatnią zimę przemarzł mi żeński egzemplarz, faceci pozostali bez szwanku - przypadek?
Filomena 12:11, 19 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Polecam jeszcze irgę Zabella, cudowna jest. Tyle, że ona z tych wyższych.

Wygoglowałam sobie - pięknie owocuje i jest z tych irg błyszczących, a o tych nie słyszałam, żeby kiedykolwiek przemarzały. Co innego irga pozioma, ta u mnie przemarzła kilka sezonów temu w mroźną zimę, ale odbiła i już cieszyła mnie owocami jesienią - pokazywałam jej zdjęcia wcześniej.
laurowisnia 14:27, 19 kwi 2016

Magnolia pięknie się prezentuje w swoim otoczeniu, wycieczki zazdroszczę, nie wiedziałam, że jest u nich taki ogród do oglądania.
Miałam ten ostrokrzew białoobrzeżony ale trafiło na mroźną zimę.
07_Rene 16:08, 19 kwi 2016

Magnolia pięknie kontrastuje z zielenią. Różowa też śliczna.
Ja nawet jak z listą jadę na zakupy ogrodnicze, to bez "gratisu" nie wracam Choćby jakaś drobna bylinka
katel 15:15, 20 kwi 2016

Magnolia piękna! Ciągle brak mi czasu żeby się należycie ukorzenianiem zająć, u mnie jest jeszcze mało nasadzeń więc najwięcej czasu poświęcam na dosadzanie a i z tym się nie zawsze wyrabiam
Zebrałam w tym roku nasiona jak będziesz chciała to możesz spróbować wysiewać .
Gocha 15:28, 20 kwi 2016

Filomena piękna ta lekkoróżowa magnolia- będę takiej szukała. Ja nie byłam w żadnym ogrodzie pokazowym i nawet nie wiem gdzie jest ale mus nadrobić. Czy Ty nie chciałaś ode mnie trzcinnika przypadkiem bo nie wiem komu go obiecałam . Moge go chyba jeszcze wykopać ?
Filomena 16:20, 20 kwi 2016

katel napisał(a)

Zebrałam w tym roku nasiona jak będziesz chciała to możesz spróbować wysiewać .

Ja mam Kasiu niestety mizerne efekty w siewach, ale z miłą chęcią Tobie pokibicuję.

Gocha napisał(a)
Czy Ty nie chciałaś ode mnie trzcinnika przypadkiem bo nie wiem komu go obiecałam . Moge go chyba jeszcze wykopać ?

Myślałam Gosiu, że tylko ja mam problemy z pamięcią. Chętnie przyjmę trzcinnika od Ciebie.
Ile lat mają Twoje kępy?
Teraz jest dobry czas na podział i przesadzanie traw. Jesienne przesadzanie często kończy się gniciem rośliny.
A w kwestii magnolii to czas na ich zakup, bo możemy przyjrzeć się kwiatom, czy o takie chodziło. Ja kupiłam tę swoją stellatę jako młodziutki- 2-letni biały egzemplarz i czekałam na kwiaty kilka sezonów. To nie jedyna niespodzianka w moich zakupach.
sylwia_slomc... 16:31, 20 kwi 2016

Filomena napisał(a)

Spore sukcesy w ukorzenianiu klematisów wielkokwiatowych mają moi 80-letni sąsiedzi. Podobno skuteczne ukorzenianie trwa 2-3 sezony. Dostałam od nich jeden prezent

Tak, wizyta w szkółce często kończy się emocjonalnymi zakupami. Także tego unikam, aby moje zakupy były przemyślane i konsekwentne. Jednak te emocje szkółkowe - to takie urocze i kobiece.

Podzielę się widokiem magnoli Leonard Messel.
Kupiona jako biała stellata okazała się różową.
Została jednak u mnie i corocznie odwdzięcza się coraz piękniejszym widokiem i rozświetla jeszcze smutny o tej porze roku ogród

Piękna podobna z kwiatów do mojej stellta rosa
Filomena 16:37, 20 kwi 2016

Bo to stellata - magnolia gwiaździsta Sylwio. Dużo odmian jest teraz i wszystkie zniewalające! No cóż - wschodni symbol czystości i szlachetności!