Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:33, 21 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

W końcu mogę zbierać liściory brzozy już bez liści

Podwórkowa rehabilitacja 20:27, 20 lis 2015

Do góry
dumam już od kilku godzin skąd wiesz, jak wyglądały moje brzozy 12 listopada ? byłaś u mnie ?
Moja "przyziemna" :) pasja 07:46, 20 lis 2015

Do góry
JAgoda, byłam w NOSPR, widziałam brzozy......aaaaaaaaaaaaa
Kamienny ogród patykiem malowany 10:42, 19 lis 2015

Do góry
Danusiu, przeczytałam cały wątek o tulipanowcu, ale jakoś to do mojego nie pasuje.
Podejrzewam rudą, bo:
1. nie ma u nas psa (chyba jedyna działka w okolicy) i zwierzaki wszelkiej maści grasuja jak chcą.
2. ciągle widzę 2 wiewióry na drzewie
3. Sytuacja ze zdjęcia zdarza się z dnia na dzień.
Obcinam gałąź, a następnego dnia nowa, obok tak wygląda.
Dzieje się to tylko późną jesienią i zimą.
4. Niedaleko rośnie wierzba japońska i zimą też wisiały na niej takie strzępki.
5. Drewno Tulipanowca - pod oberwaną korą jest bielutkie i zdrowe.

Po przeczytaniu pozostałych informacji, doszłam też do wniosku, że ma on u mnie za sucho i dlatego nie jest za gęsty - czy mogę mieć rację?
Gleba gliniasta, w pobliżu rosną brzozy - pijusy - i świerki (duże).
Myślisz, że jeszcze coś z niego będzie jak zacznę go podlewać
regularnie i posmaruję dendromalem na wiosnę ?
Zagęści się czy już zostanie taki przerzedzony ?

PS marzy mi się żeby zobaczyć kiedyś chociaż jeden kwiatuszek....

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:31, 18 lis 2015

Do góry
Witam się i ja- mnie jak magnes przyciąga wieś i brzozy
Kamienny ogród patykiem malowany 19:19, 18 lis 2015

Do góry
Makao_J napisał(a)
Masz tulipanowca? Którego? Pokarz całego

Nie mam chyba takiego zdjęcia, zawsze był jakiś taki przytłoczony chyba przez brzozy obok.
Siedzi już z 10 lat i jeszcze nie widziałm, żeby zakwitł - więc coś z nim nie halo
Blaski i cienie nowego życia 11:36, 18 lis 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

...Myślę że trzeba im lekki cień stworzyć. Problem jest tylko taki ze tam jest tak podmokło że żadne drzewo tego nie wytrzyma. Więc chyba kupię ze 3 szt brzozy youngii.

Piękne brzozy chcesz, takie wyżej szczepione...bym chciała Tylko nie mam gdzie!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:47, 17 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A nie wiem, nigdy tak głeboko nie zgłębiałam tematu. Czytałam , ze long trunk to brzoza szczepiona na podkładce doorenbos. Ale kto ja wie. Mam nadziej, że wkrotce brzozy po obu stronach będa zbliżone rozmiarami. Na szczescie te potfory szybko rosną

Madżenko, czytam o tych brzozach i przypomniało mi się jak je sadziłaś na rabacie a czym się różni brzoza Youngii od Twoich. Czy chodzi o kolor pnia tylko, bo i te i te są zwisające rozumiem. Dzisiaj u siebie pisałam na wątku i tak przez przypadek u Ciebie się natknęłam na temat brzozowy-odpowiedz u mnie bo w Twoich milionach postów mogę się nie odnaleźć.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:09, 17 lis 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinka kiedyś prosiła o pokazanie ogrodu od tyłu.Trochę ciężko zrobić fotki, bo brzozy przesłaniają troszkę widoki.Jest to niedokończona część ogrodu.

W oddali widać moją nową trzmielinkę i pierwszą obwódkę bukszpanową.

Hej, Gosiu, dawno u Ciebie nie byłam A Ty stworzyłaś przez sezon piękny ogród Bardzo mi się podoba
Kamienny ogród patykiem malowany 16:06, 17 lis 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Zwróć uwagę, ze brak roslin w podszycie nie jest wynikiem "pijaństwa" drzew, a gęstego zadaszenia uniemozliwiającego nawodnienia od deszczu, Zwróć uwagę,, że na obrzeżach lasku już trawa rośnie, a przecież korzenie też wypijają wodę. W dużej mierze problem rozwiąże się po wyższym podkasaniu drzew. O tym pisała już Danusia.

I tu nastąpiła pomyłka. Moja wina. Ja tu mieszkam i znam każde drzewko, a objaśniłam chyba zbyt pobierznie.

Lasek na zdjęciu, to lasek świerkowy - przy placu zabaw.
Tam jest "igiełkowo" i tak ma być - czekam na grzyby.
Nie chcę nic tam sadzić, a trawki - pojedyncze - które się czasem trafią - usuwam.
Kolejnym powodem dlaczego tam, nie może być roślin jest to, że nie dam sobie rady z utrzymaniem porządku. Nie widać tego na zdjęciu, ale po środku i dalej rosną brzozy. To są straszne śmieciuchy. Zrzucają - przez cały rok - witki, a jesienią tonę liści. Jesienne grabienie to nie wszystko. Muszę je powtórzyć wiosną, bo liście zatrzymują się na iglakach i dopiero śnieg je zrzuca. Robota bez końca...

Lasek, który chcę obsadzić - to lasek sosnowy, przy ścieżce.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:47, 17 lis 2015

Do góry
Marzena czyste masz okna i piękny widok za tymi oknami.
Brzozy i umbry są świetne. Żółty kolor swoje robi. Widzę że ambrowce też żółtego dostały. Będą bardziej widoczne jak wyskoczą ponad żywopłot.
Będziesz je od dołu podkrzesywać, czy mają od dołu być zagałęzione?
Ogród na glinie 13:23, 17 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
hej hej
u mnie jeszcze wierzby mają liście
za to u sąsiada brzozy już prawie łyse....

dziękuję
u sąsiadów wierzba z pokręconymi liśćmi jest jeszcze żółta
też zwróciłam uwagę, że długo trzyma te liście
doszły nasiona?
Ogród na glinie 13:11, 17 lis 2015

Do góry
hej hej
u mnie jeszcze wierzby mają liście
za to u sąsiada brzozy już prawie łyse....
Blaski i cienie nowego życia 11:53, 17 lis 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ula u mnie na słońcu rosły ogrodowe...nie przypalało ich. Ale w hydrożelu były posadzone i jak upał był, to jeździliśmy w tygodniu podlewać. Ja myślę, że te tropiki im "pomogły"...przecież zawsze tak nie będzie!!!

Z podlewanie ich nie miałam problemu Kasiu, bo z oczyszczalni wodę im dostarczałam. Ale są w pełnym słońcu i ciężko to znosiły. Póki były orzechy to miały fajnie, ale orzechy uschły i zostały wycięte.
Myślę że trzeba im lekki cień stworzyć. Problem jest tylko taki ze tam jest tak podmokło że żadne drzewo tego nie wytrzyma. Więc chyba kupię ze 3 szt brzozy youngii.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:19, 15 lis 2015

Do góry
Sylwia - gdzie rękawiczki???? raczej zadaj pytanie a kto mu je założy??? Wystarczy walka o kurtkę i czapkę.

Bogdzia - niestety pogoda nie nadawała się na pobyt w ogrodzie.. 10 minut i do domu

Krysiu - ogród nie ideał.. 2 dni walka z listowiem i to co najbrzydsze.. szału nie ma, ale .. dobre i to.I kilkadziesiąt wielkich worów..

Agania - faktycznie, na rabatach najlepiej wygląda Muminek..bo reszta to mizerna. Chryzantemy, niedobitki różane i goryczka moja.. i finito..czekamy na krokusy.

Karol - do brzozy dorzucę śmieciucha wierzbę Na szczęście po pilnowaniu stanu robalowo-grzybowego.. wreszcie ma liście i to najdłużej z drzew.. Zawsze zrzucała pierwsza. Ale i tak śmieciuch.
Dowód na obrazku

Moja codzienność - ogród Oli 22:24, 15 lis 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ola cudnie, czyściutko masz ...perfekcja w każdym calu !!!
ja codziennie z grabiami szaleję mam dwie ogromne brzozy przed domem,
a nie wspomnę ile ma sąsiadka i tak codziennie od nowa

Agatko u mnie w pobliżu ogromne topole, które w tym roku poleciały w innym kierunku cieszyłam się, że oddychnę od grabienia to mnie brzozy załatwiły.. na szczęście już prawie łyse
Moja codzienność - ogród Oli 22:13, 15 lis 2015

Do góry
Ola cudnie, czyściutko masz ...perfekcja w każdym calu !!!
ja codziennie z grabiami szaleję mam dwie ogromne brzozy przed domem,
a nie wspomnę ile ma sąsiadka i tak codziennie od nowa
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:06, 15 lis 2015

Do góry
Ja tez nieswoje brzozy obcianam
Panie Klonie! 22:00, 15 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fajnie wygladają brzozy podsadzone dereniem .....ja podsadzę swoje red baronem bo fajny kontrast będzie

Jeden dereń jest, jeden red baron jest Jeszcze tylko brzóz brak i będzie rabata
Panie Klonie! 21:56, 15 lis 2015

Do góry
anulaa napisał(a)

Witaj,
zajrzałam i ja do Ciebie-na chwilkę. I widzę, ze jesteś miłośniczką brzóz, więc może podpowiesz- dumamy z mężem czy przed naszymi szmaragdami (fotka na stronie 4) nie utworzyć rabaty z kilkoma (5?) brzozami (jakimi?), a pod nimi trawy, coś kwitnącego.

Zaglądaj i podpowiadaj!

Fajnie wygladają brzozy podsadzone dereniem .....ja podsadzę swoje red baronem bo fajny kontrast będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies