Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Pomysł na ogród 19:44, 04 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

U mnie też zimowały w gruncie, po przycięciu mają już zielone źdźbła
Zima była łagodna

teraz należy już tylko czekać i mieć nadzieję że się roślinki poprzyjmują

ale ja gdzieś czytałem ,że stipa właśnie to roślinka jednoroczna
to jak to jest?
Pomysł na ogród 19:36, 04 kwi 2014

Do góry
jest imperata Red Baron - tutaj już posadzony :

hakonechloa zielona, stipa tenussima Pony tail
rozplenica Hammel, zwyczajna rozplenica, miskant Rotsilber, miskant Apache

chyba nie poknociłem za bardzo ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:26, 04 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Anek ... nie nooooooo ... w dwóch kolorach ... nie wykazał się luj przecież to musi pasować do koloru uchwytu w takich kombinerkach na przykład ... (płaskoszczepach znaczy) ... i cały wic w tym żeby kolorystycznie konweniowało bo fiesz te luje to one nie mają starych modeli ... to się podobno z pokolenia na pokolenie jak najznamienitsze dziedzictwo przekazuje ...

no i muszę jeszcze bo zobacz:
kombinerki - płaskoszczepy
carex - turzyca
stipa - ostnica (to poniedziałkowa eureka)
kosmos - odętek
Konstancja - Izabela ...
no czy nie można pojedynczo mianować ... przecież człowiek ma tylko jeden łeb ... no i jeszcze chciałby na nim loki mieć a mnie z tego fszystkiego to się włos prostuje ...

Już jakoś przeżyję zmianę walizeczki narzędziowej ... poszukam w szafie może jakieś cudo jeszcze znajdę
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:42, 03 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Anek ... nie nooooooo ... w dwóch kolorach ... nie wykazał się luj przecież to musi pasować do koloru uchwytu w takich kombinerkach na przykład ... (płaskoszczepach znaczy) ... i cały wic w tym żeby kolorystycznie konweniowało bo fiesz te luje to one nie mają starych modeli ... to się podobno z pokolenia na pokolenie jak najznamienitsze dziedzictwo przekazuje ...

carex - turzyca
kosmos - odętek
Konstancja - Izabela ...
no czy nie można pojedynczo mianować ... przecież człowiek ma tylko jeden łeb ... no i jeszcze chciałby na nim loki mieć a mnie z tego fszystkiego to się włos prostuje ...

Konstancja - Izabella hmm.. i tu dylemat .. jedno el czy dwa ??? Ale uruchomiłam dyżurnego neurona.. patrze powyżej.. jedno ..

Cały dzień rechoczę z luja.... nazwę przyswoiłam.. i jakiś model dostałam od bratowej.. Już trochę wyciorany.... ale oryginał.... muss wydrzeć z szafy... nawet przetarty.... i poplamiony, ale jak na luja przystało...... no leżę i kwiczę..
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:57, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kupisz sobie nową.. ja się nie znam.. i to może być model przestarzały bo zeszłoroczny... ale kosztuje tylko 5800 dolców.. narzędzia będą miały odpowiednie opakowanie
może być taka.. i w dwóch kolorach

carex - turzyca
kosmos - odętek
Konstancja - Izabela ...
W cieniu - zacieniona 19:35, 02 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Sama byłam zaskoczona, na początku pare wyrwałam bo myślałam że mi sie jakieś trwasko wdało, a po uważniejszym przyjrzeniu się okazało się że to stipa co mnie bardzo ucieszyło.
Czytałam w kilku wątkach że się wysiewa.
Przygodę z trawkami dopiero rozpoczynam ...i to jest dobra wiadomość.Kiedy z naszą do gruntu?jeśli się pokazują siewki to może wcześniej wysadzić?
W cieniu - zacieniona 19:32, 02 kwi 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Stipa sie sama wysiewa?...to niespodzianka.

Sama byłam zaskoczona, na początku pare wyrwałam bo myślałam że mi sie jakieś trwasko wdało, a po uważniejszym przyjrzeniu się okazało się że to stipa co mnie bardzo ucieszyło.
Czytałam w kilku wątkach że się wysiewa.
W cieniu - zacieniona 19:28, 02 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Część już wyrzuciłam, oglądałam ja dokładnie, martwa. Będę sadziła nowe, a możliwe że wysiała sie na działce bo wszystkich nasion nie zebrałam.
Wysiały sie też stipy i widzę małe sadzoneczku w wielu miejscach.
Stipa sie sama wysiewa?...to niespodzianka.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:12, 02 kwi 2014

Do góry
Jaskry szybko rosną...u mnie w tym roku część begonii i jaskry nie przetrzymało zimy w piwnicy...zbyt późno wykopałam i przemarzły.Cleome i stipa też ładnie Ci rosną.Agapanty kwitły już u Ciebie?

Z jaskrów jestem zadowolona, z 30 sztuk jeszcze 5 nie wyszło. Mam je pierwszy raz, zobaczę jak będą zimowały. Tak mi sie u Ciebie podobały że musiałam je sobie sprawić
Agapanty kupiłam w ubiegłym roku wiosną, jeszcze nie kwitły ale ładnie się rozrosły. W donicy mają ciasno, powoli zaczynam je hartować.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:08, 02 kwi 2014

Do góry
Jaskry szybko rosną...u mnie w tym roku część begonii i jaskry nie przetrzymało zimy w piwnicy...zbyt późno wykopałam i przemarzły.Cleome i stipa też ładnie Ci rosną.Agapanty kwitły już u Ciebie?
W cieniu - zacieniona 18:55, 02 kwi 2014

Do góry
...i jeszcze stipa...rośnie zdrowo,zaczyna się pokładać,źdźbła są już długie...
...myślę,że zasłużyła na swoją sesję zdjęciową...

Dorodna, będą ładne kępy. Na sesję zdjęciową jak najbardziej zasługuje.
A ja się cieszę, że tak pięknie Ci rośnie.
pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 18:43, 02 kwi 2014

Do góry
...i jeszcze stipa...rośnie zdrowo,zaczyna się pokładać,źdźbła są już długie...
...myślę,że zasłużyła na swoją sesję zdjęciową...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:13, 02 kwi 2014

Do góry
Domowe przedszkole powoli sie rozrasta
kostrzewa

stipa

werbena

jaskry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:11, 02 kwi 2014

Do góry

rano było -6 o 4 uruchomiło się podlewanie...
tulipany

czosnki

stipa

W cieniu - zacieniona 22:21, 01 kwi 2014

Do góry
Trójsklepka
stipa
Ogród Tosi 18:10, 31 mar 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Tosiu, pieknie u Ciebie!! oczywiscie juz nie moge sie doczekac kolejnej porcji zdjec
a te kulki na pniu zamiast roz beda swietne. Lubie roze, ale w tym miejscu kulki beda swietnie sie prezentowac na tle elewacji! a szczypior i te inne sa ladnie ukryte za bukszpanowym zywoplotem jakos te roze tak wprowadzaly troche balaganu do tego wywazonego ogrodu.

krokusiki botaniczne sa bardzo ladne! ciekawe ile im zajmie zgubienie lisci i czy ewent ciachniecie lisci spowoduje gnicie cebulek? nie mam zadnych doswiadczen w tej gestii.

a stipa ... dobrze miala - na sloncu, w korze osloniona, wiec sie odwdziecza teraz w ogole myslalam ze wiekszosc traw dobrze zimuje......

Dziękuję za odwiedziny
Jak botanicznym będzie za długo "schodzić" z tymi liśćmi to im pomogę
Ogród Tosi 12:39, 31 mar 2014

Do góry
Tosiu, pieknie u Ciebie!! oczywiscie juz nie moge sie doczekac kolejnej porcji zdjec
a te kulki na pniu zamiast roz beda swietne. Lubie roze, ale w tym miejscu kulki beda swietnie sie prezentowac na tle elewacji! a szczypior i te inne sa ladnie ukryte za bukszpanowym zywoplotem jakos te roze tak wprowadzaly troche balaganu do tego wywazonego ogrodu.

krokusiki botaniczne sa bardzo ladne! ciekawe ile im zajmie zgubienie lisci i czy ewent ciachniecie lisci spowoduje gnicie cebulek? nie mam zadnych doswiadczen w tej gestii.

a stipa ... dobrze miala - na sloncu, w korze osloniona, wiec sie odwdziecza teraz w ogole myslalam ze wiekszosc traw dobrze zimuje......
Ogród Tosi 20:12, 30 mar 2014

Do góry
Na koniec rabatka budząca moje "mieszane uczucia".
Jeżeli "Chopinki" będą grymasić to zostaną zastąpione kulkami na pniu
Ewo, to nie trawka, to zasadziłam czosnki albo szafirki a to są najzwyklejsze szczypiorki
żeby nie był badałam organoleptycznie i szczękowo

I hit sezonu stipa, która przezimowała w lawendzie i ma nowe, zielone przyrosty, czy to możliwe????
Lawenda też przycięta

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:50, 30 mar 2014

Do góry
Piekny dziś dzionek był - 19 st w cieniu

Purple Sensation w Doorenbos

Gladiatory w stipie

A stipa uciachana tak wygląda (z pozdrowieniami dla MałejMI )
Minimalizm z odrobiną romantyczności 11:43, 30 mar 2014

Do góry
Do kulek pięknie się prezentuje stipa lub biało-zielone cerexy
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/393-urocze-turzyce-czesc-ii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies