Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Duże pole do popisu 05:51, 01 sie 2021

Do góry
W tym roku troszkę przedłużyłam przeogródek. Rosła już tam samotnie druga wiśnia Pissardi. Wiosną obłożyłam wszystko kartonami i korą. Potem dosadzałam bodziszki Rozanne, liatrę kłosową i kilka tuj Danica.
Tutaj jeszcze jest skromnie, co wynika z mojego skąpstwa, a może ładniej mówiąc rozsądku. Chciałam dokupić bodziszków, ale ich cena chyba ok. 20zł/szt. mnie powaliła. Ile musiałabym ich kupić, żeby zapełnić rabatę. Trudno. Cierpliwość cnotą ogrodnika. Poczekam, urosną, będę dzielić.

Bodziszki Rozanne bardzo szybko się rozrastają. Rok temu kupione jako maleństwa, w tym roku przesadzone na docelowe miejsce mają już ok. 50cm średnicy.

Duże pole do popisu 05:45, 01 sie 2021

Do góry
Przedogródek.Kocimiętki wycięte (ale po dwóch tygodniach już są zielone kulki). Teraz nastał czas miskantów i hortensji.
Hortensje Polar Bear, miskanty Silberfeder, berberys Pink Queen. Smiałki Goldtau. Smiałki wylecą. Za bardzo się sieją. Przesadzę je do przyszłego gaiku brzozowego. Tam niech się sieją.

Duże pole do popisu 05:39, 01 sie 2021

Do góry
Zakwitły jeżówki. Mam u siebie tylko te najzwyklejsze i przy nich zostanę. Żelazne rośliny.

Na rabacie przetacznik kłosowy Christa, dereń Elegantissima, trzcinnik Karl Foerster, miskant Gracillimus, przywrotnik ostroklapowy, zwykłe cisy, hortensje Diamant Rouge. No i wiśnia Pissardi. Pod koniec lata uzupełnię jeszcze hortensji. Tę rabatę każdego roku poszerzam o jeden rządek roślin.

Duże pole do popisu 05:31, 01 sie 2021

Do góry
Hortensja drzewiasta Strong Annabelle. Tzn. taka miała być Przy niebieskiej ławce mają być kolory niebieskie i białe. Róż mi tam nie pasuje. Hortensja kupowana na stronie Al..... Sklep bardzo ładnie się zachował - jak się okazało, że zaistniała pomyłka, przesłałam fotki i uwzględnili reklamację. Prześlą to, co zamawiałam. Teraz tylko nie wiem, gdzie te różowe przesadzić

Duże pole do popisu 05:27, 01 sie 2021

Do góry
Kocimiętkowy szał. Tutaj kocimiętka Walkers's Low. W porównaniu do tej najzwyklejszej dłużej trzyma kolor, nie kładzie się. Przynajmniej u mnie. Jeden krzaczek po dwóch latach (a może trzech ) osiągnął metr średnicy. Potwory

Duże pole do popisu 05:25, 01 sie 2021

Do góry
Niektórzy mieli czas na opalanie

Duże pole do popisu 05:24, 01 sie 2021

Do góry
Lilak Miss Kim. Zakwitł po raz pierwszy w tym roku. Ale przyznam, że te pospolite robią chyba na mnie większe wrażenie. Natomiast Miss Kim ma nie dawać odrostów, więc rośnie sobie na przyszłej rabacie. A kilka pospolitych mam poutykanych w miejscach, gdzie z odrostami walczyć nie zamierzam.

Duże pole do popisu 05:22, 01 sie 2021

Do góry
Kilka aktualnych fotek. Mam spore zaległości Ale czasu brakuje. Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Kalina Roseum w tym roku dała popis. Nigdy jeszcze nie była tak obsypana kwieciem. Obecnie krzaczki mają około metra. Kupowane oczywiście jako maleństwa. Mszyca ją zaoszczędziła.

Mój ogrodowy pamiętnik 01:06, 01 sie 2021

Do góry
Biała rutewka jest niższa.

Zdjęcie z drabiny jak przywiązywałam glediczję do patyka .

Mój ogrodowy pamiętnik 01:03, 01 sie 2021

Do góry
Rutewka fioletowa ma ponad 2 metry.

Mój ogrodowy pamiętnik 00:56, 01 sie 2021

Do góry
Jeżówki dają czadu teraz.
Kismet Intense Orange faktycznie jest intense.

Ogród długi 23:57, 31 lip 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Bardzo fajnie wygląda ten czarny płot, rośliny będą się ładnie odbijać, a jak byś tam zrobiła jakieś podświetlenie to już w ogóle cud miód ...

Współczuję problemów z kostką i poziomami, my znów wybudowaliśmy się bloczek za nisko i też swoje przeszliśmy, dalej tego żałujemy, ale cóż akurat tego niestety nie da się poprawić, u ciebie na pewno będzie lepiej ...

Będzie podświetlenie, ale zdecydowałam się na lampy stojące. Musze rozjaśnić tamtą część ogrodu.
Oj, ja nie wiem z kolei co mi urośnie przy takim sąsiedztwie. Czy będę mieć lepiej? To się okaże.

Zaznaczę, że już usunęłam co nieco.
Ogród długi 23:51, 31 lip 2021

Do góry
I drugie jeżówki - Supreme Cantaloupe, jeszcze nie wsadziłam, ale podlewam. Chciałam dowieźć ziemi w poniedziałek chociaż na tę rabatę z klonami i wtedy je wsadzę.

Te chociaż mają kwiaty

A tu kwiat mojej hakone. Czy to hakone? Oto jest pytanie.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:52, 31 lip 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Eksperyment z czesaniem stipy furminatorem
Przed:

I po:
]

Asiaaaa!!!! I przed! I po! Kocham twoje stipy z jukami
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 22:21, 31 lip 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Miał być taki nowoczesny, ale nie zdążyłam i zabudowali w ścianie
Jednak stwierdzam, że ten francuski bardziej pasuje

O taki chciałam dać w rabacie nad zbiornikiem z deszczówką
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 22:13, 31 lip 2021

Do góry
Dragonka napisał(a)
Nie, no przesadziłaś z tym kranem! Jak ja teraz spojrzę na swój Śliczny, nawet nie wiedziałam,że takie są...

Miał być taki nowoczesny, ale nie zdążyłam i zabudowali w ścianie
Jednak stwierdzam, że ten francuski bardziej pasuje

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 21:51, 31 lip 2021

Do góry
nyna76 napisał(a)
A co posadzić z tyłu?

Mam do wykorzystania paprocie lub żółte ligustry (mam 3)- może ciąć i uformować żywopłocik nie za wysoki na tle tuj sąsiada ?

Bo po bokach będzie hakone (od Helen) i poprzenoszę tam chyba różne hosty.

Jakieś rady ? Będę zobowiązana

Czy po przeciwnej stronie od klona dać bordową pęcherznicę?

Hmmm...pęcherznica rośnie duża, zmieści się tam?
Ona ma być zamiast tych nasadzeń po prawej stronie, czy wszystko zostaje a dodatkowo chcesz dać pęcherznicę?

Z tyłu, między tujami a placykiem chyba nie masz za dużo miejsca...ile tam jest cm? Chyba też bym widziała jakieś wąskie trawy.
Chociaż najbardziej podobałyby mi się hortensje
Mirkowy ogród (początki) 21:43, 31 lip 2021

Do góry
Moje Rozchodniki już zaczynają kwitnienie .Nie wszystkie odmiany znam.

I najzwyklejsze rozchodniki które najbardziej lubię. Mam jeszcze białe Stardust.
Mirkowy ogród (początki) 21:37, 31 lip 2021

Do góry

Mirkowy ogród (początki) 21:31, 31 lip 2021

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies