Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mój ogrodowy pamiętnik 20:07, 24 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam taką propozycję

Zamiast cisa możesz dać co uważasz. Mogą byc i tuje, albo pozwolić tujom sąsiada przeleźć przez siatkę na Waszą stronę, wtedy będzie żywopłot za darmo.

Podoba mi się ta propozycja z drzewami ale nie dam rady tam posadzić ich tyle.
Z lewej strony muszę zostawić pas trawy na przejście pomiędzy tarasem a rabatą.
Śliwę Pissardi chętnie posadziłabym ale w innym miejscu. A co sądzicie o klonie Golden Globe zamiast wiśni kulistych?

I myślę że posadzę hortensje ale ogrodowe albo piłkowane. Bukietowe już mam a skoro miejsce jest półcieniste i zaciszne to może ogrodówki by dały radę...
Czy to samobojstwo jest? .
I na pewno będą hakonki aureolki . I Red Baron.
A na samą skarpę może jakieś rozchodniki.

Może macie jakieś pomysły i więcej doświadczeń z pochyłościami terenu . Help...
Gardenia 2019, 23.02.2019 20:00, 24 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja będę, ale na krótko, więc nawet nie wiem kiedy. W przelocie, w podróży.
Odradzam na targach kupowanie roślin. Podpędzone róże - nieporozumienie w lutym kupować, duże ryzyko. Najwyżej lilie, ale w zeszłym roku zapomniałam odebrać, mimo że zapłacone były

W pierwszych latach Ogrodowiska wszędzie byłam na zlotach i spotkaniach, prawie w każdą sobotę. Wtedy miały one inny zasięg. Były bardzo liczne. Teraz trudno utrafić i wszędzie nadążyć.

Ale za to będzie u mnie zlot w nowym ogrodzie. Jakiego miesiąca, zobaczymy co czas pokaże

Dziękuję,że się odezwałaś i rozwiałaś wątpliwości...tak,to prawda z tymi zakupami! jestem tego dowodem
Danusia nawet zimą jest w przelocie,w podróży...skąd Ona czerpie siły i czym ładuje akumulatory?
Gardenia 2019, 23.02.2019 16:05, 24 sty 2019

Do góry
Ja będę, ale na krótko, więc nawet nie wiem kiedy. W przelocie, w podróży.
Odradzam na targach kupowanie roślin. Podpędzone róże - nieporozumienie w lutym kupować, duże ryzyko. Najwyżej lilie, ale w zeszłym roku zapomniałam odebrać, mimo że zapłacone były

W pierwszych latach Ogrodowiska wszędzie byłam na zlotach i spotkaniach, prawie w każdą sobotę. Wtedy miały one inny zasięg. Były bardzo liczne. Teraz trudno utrafić i wszędzie nadążyć.

Ale za to będzie u mnie zlot w nowym ogrodzie. Jakiego miesiąca, zobaczymy co czas pokaże
Ogród Grodzi 10:10, 24 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Od planu. (...)

Danusia z ust mi to wyjęła

Staranny plan to podstawa zaraz po określeniu gleby i ew. jej poprawie. Zwłaszcza, że klony palmowe i magnolie należą do tych roslin, które wymagają specyficznej, starannie naszykowanej gleby-miejscówki.
Danusia już dała bardzo zgrabny i nietuzinkowy plan koncepcyjny na front. Dobór kolorów form i kolorów jest doskonały. Radzę tą ścieżką podążać i nie kombinować... to doskonały kierunek do poukładanego, eleganckiego i interesującego ogrodu.
Nie wiem tylko, czy od frontu, tuż przy schodach kominek będzie dobrym elementem "wyposażenia" ogrodu. Kominek kojarzy mi się z relaksem, biesiadą (nieopodal), lenistwem i wyższymi temperaturami nie zawsze miłymi dla okolicznych roślin. Przepraszam, że wchodzę w sfery intymno-rodzinne...ale czy jest jakieś przemyslane uzasadnienie dla takiego (a nie innego) umiejscowienia kominka akurat przy wejściu i wjeździe do garażu?
Skąpana w słońcu 22:29, 23 sty 2019

Do góry
Tu masz pokazane półki w przekroju

Mam nadzieję, że pomogłam.
Skąpana w słońcu 22:28, 23 sty 2019

Do góry
Różne przekroje brzegu
Skąpana w słońcu 22:25, 23 sty 2019

Do góry
Różnica poziomu między źródłem, a poziomem wody min 10-15 cm. Progi, kamienie na mijankę

Link 5

Ten wygląda ślicznie
Skąpana w słońcu 22:23, 23 sty 2019

Do góry
Strumyk powinien mieć chociaż długość oczka. Na początku jakiś kamień przewiercony. Z niego wypływa woda.
U mnie na wodzie dodatkowo był jeszcze kamień młyński z dużą pompą.

Co do strefy bagiennej, to nie starczy Ci miejsca na nią. Tylko półki albo takie nisze.

Tu masz mniej więcej gdyby było miejsce na płyciznę, jak to powinno wyglądać Link 1

Link 2

Możesz kaskadę zrobić

Link 3

Taki ładnie wygląda

Link 4
Ogród Babci Jasi 20:56, 23 sty 2019

Do góry
Zapraszam, obejrzyjcie archiwum Mai w ogrodzie, jeden z pierwszych odcinków

https://www.facebook.com/ogrodowisko/videos/2277354632290613/
Ogród Babci Jasi 20:46, 23 sty 2019

Do góry
Bywam czasem w domu i ogrodzie, przeważnie z okazji odwiedzin grobu Rodziców, ale czasem może przyjadę bez powodu. Zawsze zapalę znicz, postawię kwiaty, zetrę pomnik, bo Mama tak zawsze dbała, głaskała dłonią zdjęcie Taty i wycierała chusteczką. Teraz ja to robię dla Nich.

Domem opiekuje się mój brat. Z ogrodu może jeszcze wykopię tych kilka host, które pieczołowicie Babcia Jasia rozmnażała.

Powiem tak - cały czas widzę Mamę i codziennie o Niej myślę. I tęsknię.
Skąpana w słońcu 20:37, 23 sty 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, mam miejsce na oczko wielkości 3x3x5 Taki trójkąt. Nie chcę ryb. Głębokości jakieś 120-150 cm. Czy uda się je oczyszczać tylko za pomocą roślin ? Jak sądzisz ?

Moim zdaniem przy 3x3,5 głębokość 150 cm, to będzie stromizna straszna. Jak zrobisz półki? a jeśli je zrobisz to reszta ścian będzie leciała pionowo.
Trzeba powiększyć oczko, im większe tym lepiej.

Narysuj plan z góry, nie rób tego na zdjęciach, bo to nic nie da ani mnie ani Tobie.
Moje angielskie zamiłowanie 15:15, 23 sty 2019

Do góry
Nie posiadam żadnej specjalnej kosiarki, mam swoje narządy np: łopata do śniegu, wystarczy zrosić trawę i jechać po niej i wtedy tworzy się cień, te cieńsze paski
robię szczotką do zamiatania, tzn. uciąłem z dwóch stron i zostawiłem pasek o szerokości 15 cm.

PS: Gardenarium
Czyli nie komentarze pod tym, leż osobne posty?
Ogród Grodzi 11:39, 23 sty 2019

Do góry
Grodzia napisał(a)
Kochani muszę to obsadzić na wiosnę od czego zacząć ?

Od planu. Z lewego murku powinna się wylewać roślinność. Murki i palisady są bardzo przytłaczające, a więc muszą zniknąć pod płaszczami zieleni. Pod linijkę tutaj to od razu bym nie widziała, bo rabaty są owalne. Narysuj ich kształt i jak się mają do siebie i do domu.

Jednym słowem - rzut z lotu ptaka.

Ogród w budowie - nieustającej 11:24, 23 sty 2019

Do góry
Przestać ciąć kanciki i przestać dokaszać brzegi trawnika. Smarować detale kefirem z krowiakiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies