Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

sylwia_slomc... 13:19, 24 sty 2019

Danusiu odebrałam nasionka, dziękuję
Figaro 22:52, 24 sty 2019

Wlasnie pokazuje mamie i tacie bo jestem w Polsce ten pomysl z opalaniem drzewa. Oni sie dziwia ze tak mozna i ma to efekty. Tato chce szukac na japonskich stronach ale przeciez tu ma duzo informacji. Dlugo juz to stosujesz ( to sie tata pyta) ? A kiedy sie rozleci ( to mama) ?
Gardenarium 07:31, 25 sty 2019

Poczytajcie z tych linków, a wszystkiego się dowiecie. Kiedy się rozleci? zależy od gatunku drewna, od grubości desek i innych czynników To jakby się zapytać, ile lat żyje pies?
Nie da się na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.

Japończycy głupi nie są i wiedzą co robią. Tylko się uczyć.

Drewno tekowe jakieś 100 lat wytrzyma bez opalania
brzoza 2 lata
sosna 6-7 lat
dąb 20 lat, a może i więcej.

Instagram Ogrodowiska
dominika_ 13:04, 25 sty 2019

Byłaś w tym roku Danusiu w Essen?
Gardenarium 13:09, 25 sty 2019

Niestety nie.
Byłam w 2011, 2012, 2014, 2017 - stwierdziłam, że muszę inne targi odwiedzić. Tutaj już się nasyciłam. Zniechęca mnie dojazd i wszystko. Więcej tam już nie pojadę. Tak postanowiliśmy z Witkiem.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 13:10, 25 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Poczytajcie z tych linków, a wszystkiego się dowiecie. Kiedy się rozleci? zależy od gatunku drewna, od grubości desek i innych czynników To jakby się zapytać, ile lat żyje pies?
Nie da się na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.

Japończycy głupi nie są i wiedzą co robią. Tylko się uczyć.

Drewno tekowe jakieś 100 lat wytrzyma bez opalania
brzoza 2 lata
sosna 6-7 lat
dąb 20 lat, a może i więcej.

Modrzew surowy (belka) bezpośrednio w ziemi do 10 lat (przetestowane)
Dąb surowy podają do 30 lat.
Gardenarium 13:59, 25 sty 2019

Właśnie zamierzam robić taras z modrzewia nad stawem kąpielowym. Macie doświadczenie co zrobić żeby stał się szary?

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 15:24, 25 sty 2019

A akacja jeszcze dłużej bo tej podobno nic się nie imaA ten modrzew Danusiu z biegiem czasu sam nie spatynuje na szaro?

Ja mam drewnianą stodołę, starą 60 letnią. Na pewno z dwóch gatunków drewna, bo wrota i ściana od południa są piękne brązowe( prawie czarne, a boki i tył poleciały właśnie w szarości i srebro.....a może to od słońca zależy....hmmm.
magnolia 15:28, 25 sty 2019

Gardenarium napisał(a)
Właśnie zamierzam robić taras z modrzewia nad stawem kąpielowym. Macie doświadczenie co zrobić żeby stał się szary?

Nic, zostawić bez impregnacji.
Widziałam kiedyś taki mega wielki taras z modrzewia. właściciel mówił, że po 2-3 sezonach zszarzał. To był jeden z piękniejszych tarasów jakie spotkałam
Gardenarium 15:32, 25 sty 2019

Magnolio, właśnie o taki efekt mi chodzi. Zawsze robiliśmy z egzotycznego, a z modrzewia pierwszy raz u nas. Dzięki.

Sylwio, czarny też może być Najważniejsze żeby się szybko spatynował.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies