Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Skąpana w słońcu 22:23, 23 sty 2019

Do góry
Strumyk powinien mieć chociaż długość oczka. Na początku jakiś kamień przewiercony. Z niego wypływa woda.
U mnie na wodzie dodatkowo był jeszcze kamień młyński z dużą pompą.

Co do strefy bagiennej, to nie starczy Ci miejsca na nią. Tylko półki albo takie nisze.

Tu masz mniej więcej gdyby było miejsce na płyciznę, jak to powinno wyglądać Link 1

Link 2

Możesz kaskadę zrobić

Link 3

Taki ładnie wygląda

Link 4
Ogród Babci Jasi 20:56, 23 sty 2019

Do góry
Zapraszam, obejrzyjcie archiwum Mai w ogrodzie, jeden z pierwszych odcinków

https://www.facebook.com/ogrodowisko/videos/2277354632290613/
Ogród Babci Jasi 20:46, 23 sty 2019

Do góry
Bywam czasem w domu i ogrodzie, przeważnie z okazji odwiedzin grobu Rodziców, ale czasem może przyjadę bez powodu. Zawsze zapalę znicz, postawię kwiaty, zetrę pomnik, bo Mama tak zawsze dbała, głaskała dłonią zdjęcie Taty i wycierała chusteczką. Teraz ja to robię dla Nich.

Domem opiekuje się mój brat. Z ogrodu może jeszcze wykopię tych kilka host, które pieczołowicie Babcia Jasia rozmnażała.

Powiem tak - cały czas widzę Mamę i codziennie o Niej myślę. I tęsknię.
Skąpana w słońcu 20:37, 23 sty 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, mam miejsce na oczko wielkości 3x3x5 Taki trójkąt. Nie chcę ryb. Głębokości jakieś 120-150 cm. Czy uda się je oczyszczać tylko za pomocą roślin ? Jak sądzisz ?

Moim zdaniem przy 3x3,5 głębokość 150 cm, to będzie stromizna straszna. Jak zrobisz półki? a jeśli je zrobisz to reszta ścian będzie leciała pionowo.
Trzeba powiększyć oczko, im większe tym lepiej.

Narysuj plan z góry, nie rób tego na zdjęciach, bo to nic nie da ani mnie ani Tobie.
Moje angielskie zamiłowanie 15:15, 23 sty 2019

Do góry
Nie posiadam żadnej specjalnej kosiarki, mam swoje narządy np: łopata do śniegu, wystarczy zrosić trawę i jechać po niej i wtedy tworzy się cień, te cieńsze paski
robię szczotką do zamiatania, tzn. uciąłem z dwóch stron i zostawiłem pasek o szerokości 15 cm.

PS: Gardenarium
Czyli nie komentarze pod tym, leż osobne posty?
Ogród Grodzi 11:39, 23 sty 2019

Do góry
Grodzia napisał(a)
Kochani muszę to obsadzić na wiosnę od czego zacząć ?

Od planu. Z lewego murku powinna się wylewać roślinność. Murki i palisady są bardzo przytłaczające, a więc muszą zniknąć pod płaszczami zieleni. Pod linijkę tutaj to od razu bym nie widziała, bo rabaty są owalne. Narysuj ich kształt i jak się mają do siebie i do domu.

Jednym słowem - rzut z lotu ptaka.

Ogród w budowie - nieustającej 11:24, 23 sty 2019

Do góry
Przestać ciąć kanciki i przestać dokaszać brzegi trawnika. Smarować detale kefirem z krowiakiem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:55, 23 sty 2019

Do góry
Wcale nie ulotne, bo je utrwaliłaś na zawsze na zdjęciach.Chwała za to, że się chciało pojechać. Ja mam tak samo, na hasło szadź - lecę z przekroczoną prędkością
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:45, 23 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcia piękne, ale tutaj mróz jest największym czarodziejem

Mróz i mgła, razem musza iść w parze i malować krajobrazy
Dzis niestety już tych widoków nie ma. Ulotne te obrazy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:50, 23 sty 2019

Do góry
Zdjęcia piękne, ale tutaj mróz jest największym czarodziejem
Moje angielskie zamiłowanie 09:34, 23 sty 2019

Do góry
Fajnie to wygląda. W jaki sposób robisz te pasy, masz angielską kosiarkę z wałkiem?
Pokaż sprzęt

Gdybyś jeszcze chciał iść w bardziej"angielskim" kierunku, to polecam założyć pod niezbyt estetycznym murem rabatę angielską. Na murze pnące róże i clematisy, a w rabacie cudnie kwitnące byliny jak tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/542-rabata-angielska-arcydzielo-kolorow-ksztaltow-i-faktur

Wtedy drzewka włączysz w rabatę i będzie cudownie.

Z mojej strony proszę o napisanie 8 pustych postów z kropką, wtedy przeniosę zdjęcia w jednym poście po 4 max. 32 zdjęcia ciurkiem słabo się ogląda i regulamin mówi o max 4 zdjęciach w poście Potem to zdanie usunę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:24, 23 sty 2019

Do góry
Myślę że da się, trzeba tylko zbudować odpowiednie nisze, zagłębienia dla roślin.
Można dobudować strumień, wtedy pow. oczyszczająca zwiększy się. W pierwszym roku będzie problem, ale potem rośliny się
rozrosną i zacienią nieco wodę, staną się konkurencją dla glonów.

Przy tak małej powierzchni stromość ścian oczka będzie znaczna. Trudno zbudować półki. Ale da się. W Ogrodzie Babci Jasi też miałam podobne, ale był strumień.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies