Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:38, 20 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Melduję, że moja stipa tennisuma przeżyła już drugą zimę. Ale cóż to za zimy skoro minimum było -15

Cudowna wiadomość Marzenko Ale nasionka stipy i tak wysiałam bo mi jakieś pomysły po głowie chodzą
z tą trawką
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:33, 20 lut 2014

Do góry
Melduję, że moja stipa tennisuma przeżyła już drugą zimę. Ale cóż to za zimy skoro minimum było -15
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:38, 20 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Mam przed sobą dwie torebki Ostnicy, jedna (Ostnica Mocna - Pony Tails)to stipa tenuissima.piszą u nas uprawiana jako jednoroczna. wys. do 50 cm

Druga ( Ostnica piórkowata) stipa pennata. to roślina wieloletnia 70-90 cm wys.
Na rysunku wygląda tak samo a nasiona są wielkości 1/3 długości wykałaczki tak samo grube.
Zastanawiam sie jakie są kwiaty, pisze że trudna w wysiewie.
Jest tylko 10 szt w torebce. Powinno się wysiać w grudniu w tem 18 st . 2-4 tyg.
potem wystawić na minusową temp.
2-4 tyg.,temp. +20 jest szkodliwa.
Wysieję teraz, później wstawię do lodówki , lub zamrażarki.

Znalazłam w necie że wysiewać październik, marzec. Może zasiej parę nasionek do doniczki i zostaw na działce.
Próbuj Haniu bo jestem ogromnie ciekawa tej trawki.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:28, 20 lut 2014

Do góry
Megabasiu
Stipa uprawiana jest w naszym klimacie jako jednoroczna. Żródła podają, że stipa wymaga okrywania na zimę i pewnie dlatego niektórzy piszą że to roślina wieloletnia.
Ostnicę Pony Tails wysiałam w ubiegłym roku po raz pierwszy i trudno mi się wypowiadać w tym temacie bo doświadczenie niewielkie. Jedno jest pewne, że warto ją mieć w ogrodzie bo to jedna z piękniejszych trawek.
Wiem też że w niektórych ogrodch zimowała ale nie pamiętam w którym.
U mnie po zimie wygląda całkiem ładnie, najładniej wszystkich traw ale co będzie dalej trudno przewidzieć.
Dzisiaj zrobiłam parę fotek mojej stipy, nie była okrywana na zimę, śniegu mieliśmy bardzo dużo, a mrozy dochodziły nawet do -20.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:22, 20 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Mam przed sobą dwie torebki Ostnicy, jedna (Ostnica Mocna - Pony Tails)to stipa tenuissima.piszą u nas uprawiana jako jednoroczna. wys. do 50 cm

Witam wszystkich. Mam pytanko. Też kupiłam Ostnicę Pony Tails, wcześniej sporo pytałam i szukałam, większość osób i firm przedstawia ją jako jednoroczną, ale niektórzy piszą, że jest wieloletnia, co więcej, na torebce z nasionami też napisano, że to roślina wieloletnia, co mnie mocno zdziwiło. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą trawką?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:23, 20 lut 2014

Do góry

Druga ( Ostnica piórkowata) stipa pennata. to roślina wieloletnia 70-90 cm wys.
Na rysunku wygląda tak samo a nasiona są wielkości 1/3 długości wykałaczki tak samo grube.
Zastanawiam sie jakie są kwiaty, pisze że trudna w wysiewie.
Jest tylko 10 szt w torebce. Powinno się wysiać w grudniu w tem 18 st . 2-4 tyg.
potem wystawić na minusową temp.
2-4 tyg.,temp. +20 jest szkodliwa.
Wysieję teraz, później wstawię do lodówki , lub zamrażarki.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:22, 18 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
pod brzozami sa rozplenice, stipa i ML, niskie żółte to cypryśnik filifiera aurea ( tak mniemam ze o nie pytasz)

A nie chodziło czasem o to oregano???
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:06, 18 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Domyślam się, że Vanilki będą w jesieni
Buczę dalej.... nie zrobić wcześniej wizytówki.. kwintesencja pięknego ogrodu.... królowo tulipanów... cudnie je masz skomponowane. Ilość bylin zachwyca.. po prostu cudnie. Hortki cudne.... Pod brzózkami trawki jakieś (jakie???) i hosty.. po prostu bomba. I te jasno żółte niskie koło żurawek to co?? Jakaś tawułka? Na razie tyle bo nie mam czasu na siedzenie na forum...
pod brzozami sa rozplenice, stipa i ML, niskie żółte to cypryśnik filifiera aurea ( tak mniemam ze o nie pytasz)
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:07, 17 lut 2014

Do góry
Aktualizuję, aktualizuje....

Czekałam tylko na słoneczko, żeby trochę lepsiejsze zdjęcia wyszły

sesleria gotowa juz do tarmoszenia, targania, wyrywania

lawenda świetnie wygląda - nie była w ogóle okrywana

stipa niby sucha...

ale z bliska zielona?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:59, 17 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Nie wyrzucaj tej drugiej odmiany... Przesadż ją, wsadź w obwódkę z bukszpanu i ciesz się jej podwójnym kwitnieniem
U mnie jeszcze lawenda nie staruje z nowymi przytostami. Dzisiaj poczytam jeszcze raz o cięciu lawendy. Zawsze czytałam, że trzeba ciąć wczesnie ale wygląd lawendy u Agi przekonuje mnie do późniejszego cięcia. Mam lawendę dopiero trzeci sezon wiec wciąż się jej uczę. Nic się nie stanie jesli przytniemy ją za pózno niż za wcześnie....
Stipa wyglada jakby był środek lata....

Marzenko, przyjrzałam się dzisiaj tej drugiej lawendzie, część wygląda nieźle, parę krzaczków mizernie ale one na wygwizdowie. Dam im jeszcze szansę. Zrobiłam po pracy fotki dla porównania.
U mnie zima Marzenko, narazie muszę zapomnieć o pracy w ogrodzie.
A lawenda u mnie wsadzona wiosną i doświadczenie z tą roślinką zerowe, dużo muszę się jeszcze uczyć. Każda cenna rada mile widziana, ślicznie dziękuje.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:56, 17 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Pięknie przechowały się trawki lawenda, wyglądają jak jesienią, a nie po zimie. W całym ogrodzie czyściutko. chętnie pospacerowałam.
Stipa też przypadła mi do gustu i to dzięki Tobie ją mam. Ja jeszcze nie siałam żadnych nasionek, w tym tygodniu zacznę siewy.Serdecznie pozdrawiam.

Haniu, najładniejsze są tam gdzie zacisznie i najwięcej słońca. W pozostałych częściach ogrodu różnie.
Czyściutko to mam tylko przed domem bo tam od tygodnia bez śniegu, w pozostałej części ogrodu są miejsca gdzie nawet nie zajrzałam. Andrzej już chyba zatęsknił za wiosną i pracą bo każdy przywiany listek zbiera
Nie mam wiadomości Haniu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 07:06, 17 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Bogusiu, mam 2 rodzaje lawendy. Ta na zdjęciu ładniej przezimowała i słusznie zauważyłaś że ma inny pokrój, ale czy to szerolistna to nie wiem. Jutro zrobię fotki tej drugiej dla porównania. Lawendę francuską też kupuję do donic na taras.

Nie wyrzucaj tej drugiej odmiany... Przesadż ją, wsadź w obwódkę z bukszpanu i ciesz się jej podwójnym kwitnieniem
U mnie jeszcze lawenda nie staruje z nowymi przytostami. Dzisiaj poczytam jeszcze raz o cięciu lawendy. Zawsze czytałam, że trzeba ciąć wczesnie ale wygląd lawendy u Agi przekonuje mnie do późniejszego cięcia. Mam lawendę dopiero trzeci sezon wiec wciąż się jej uczę. Nic się nie stanie jesli przytniemy ją za pózno niż za wcześnie....
Stipa wyglada jakby był środek lata....
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:04, 16 lut 2014

Do góry
Pięknie przechowały się trawki lawenda, wyglądają jak jesienią, a nie po zimie. W całym ogrodzie czyściutko. chętnie pospacerowałam.
Stipa też przypadła mi do gustu i to dzięki Tobie ją mam. Ja jeszcze nie siałam żadnych nasionek, w tym tygodniu zacznę siewy.Serdecznie pozdrawiam.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:20, 16 lut 2014

Do góry
OK, lawenda Przezimowala rownie dobrze jak stipa Ja bym ja ciachnela delikatnie tak bardziej formujaco, ale upewnij sie u Madzenki Ona lepiej sie zna na lawendzie
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:24, 16 lut 2014

Do góry
Stipa jak na razie wyglada swietnie Jestem milo zaskoczona

Wychodza narcyzy i hiacynty

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:09, 16 lut 2014

Do góry
stipa, mam nadzieję że żywa Martwie się bo w nawsadzałam multum szafirków a widzę jak wychodza jakieś pojedyncze... buuuu

rozchodniki idą, stare tez trzeba ciachnać chyba jak najszybciej

na trawniku i rabatach bardzo mokro, mnustwo chwastów...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:25, 15 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Ha, moja stipa tez jakby zielona No to bylby sukces. Pierwsza przezimowana stipa od kilku lat. Ale nie chwalmy, nie chwalmy, coby nie przechwalic
a w życiu...marna przecież
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:11, 15 lut 2014

Do góry
Ha, moja stipa tez jakby zielona No to bylby sukces. Pierwsza przezimowana stipa od kilku lat. Ale nie chwalmy, nie chwalmy, coby nie przechwalic
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:17, 15 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ana czy u Ciebie wreszcie snieg zniknął? Czy wiosnę czujesz w kościach?
Ja dzisiaj prawdziwie wiosennnie pociachałam. W następny weekend pójdą pod nóż hortensje i przesadze miskanty i róźe.
jeszcze leżą jakieś marne niedobitki, ale już prawie, prawie wiosnę czuć szczególnie w kościach, coś mnie rozłożyło, drugi dzień nie ćwiczę bo mnie wszystko boli...w ogrodzie na razie nic nie robię poza delikatnym podstrzyżeniem drzew. Na trawniku widzę ślady pleśni, krokusy wychodzą, tulipany, stipa jakby zielona- może przeżyła.
muszę poczytać kiedy strzyc szmaragdy bo zapomniałam...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:40, 15 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Moja wiosna Zdjęcia robione przed chwilą

na parapecie stipa
nie wiem co, może ostróżka, może napastnica
...czuje się wiosnę.
Stipa bardzo ładna...dorodna.
Wydaje mi się,ze to naparstnica...nie podpisałas?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies