Będą piękne wiechy Bogusiu Rzadka to może nie wszystkie nasionka były dojrzałe. Ale jest już taka duża, że można niedługo pikować. Z takich pojedyńczych niteczek po miesiącu moje stipy tak wyglądały. Zdjęcia usunę
a tak za 2 tygodnie
Ostróżki wschodziły po 10 dniach...i trochę później.
Stipa powschodziła,ale na razie jest dosyć rzadka,chyba jeszcze coś wyjdzie,bo słabo widzę te piękne wiechy...
Renatko, z donic róże jesienią wysadzisz na działkę.
Piękna dzisiaj pogoda, słonecznie, tak bardzo wiosennie się zrobiło.
A w domciu powschodziła kostrzewa i stipa Teraz to wiosna musi już przyjść
buziole
Bogdziu, pozdrawiam Nikito, wiosny jeszcze u mnie nie widać, dopiero śnieg zaczyna się topić i to też zależy od miejsca, czy jest nasłonecznione, czy nie. Doniczki z włókna kokosowego można sadzić do gruntu wraz z roślinami, szczególnie na piaskach, bo poprawiają stosunki wodno-powietrzne przy korzeniach roślin. Polecane są m.in. do róż. Mogą też służyć jako zamiennik ziemi w wiszących kwietnikach.
Zielone to na razie tylko takie oprócz kwiatów
Posiałam troszkę nasion bylin, jako pierwsza skiełkowała dziś stipa, ale z lupą trzeba jej szukać
Reszta nasion czeka
Agnieszko, na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć .....tak
wcześnie stratuje, długo zdobi i jestem bardzo zadowolona. Jak się ogarnę z trawami pewnie jeszcze dokupię. Rośnie kępowo i dość wolno przyrasta, nie da się szybko namnożyć sadzonek.
Pokaże Ci na zdjęciach jakie udało mi się znaleźć.
23 kwietnia, stratuje razem z kostrzewami (kępka u góry ekranu przy jałowcu)
koniec czerwca (na dole ekranu) i lipiec, wysokość około 60, 70 cm
Vivo, czy możesz mi powiedzieć więcej o Stipa brachytrichia? Wiem, ze masz, bo widziałam Jesteś z niego zadowolona? Jak szybko startuje na wiosnę? Długo jest ozdobny?
Ja też jeszcze nie wiem, gdzie Na pewno gdzieś w lewej części, nie z różami.
Nie mogę znaleźć zdjęcia zacytowanego przez Ciebue wczoraj, tego "projektu" z wiśnią, różami i trawami. Tam jako tło, w okolice sumaka doradzałaś stipę b. Myślałam właśnie, żeby zacząć z nią od sumaka i polecieć aż dorzeki prawą stroną.
Kiedy ta stipa b. wypuszcza listki? Szybko jest zielona?
nie wiem gdzie te jeżówki miały być.
za rózami coś, a gdzie stipa brachytricha? Za tym czymś, obok?
To może z boku tez ta stipa brach- wysokość większa, ale ona jest lekka w pokroju, a będzie zespalać
Szkielet, który musi zostać, to trzy brzózki, 3 świerki conica, dwa cyprysiki lekko żółtawe (drugi od ub. wiosny tam rośnie, więc nie ma go na zdj.). Ogólnie jest tam dużo cienia już, przez brzózki, więc tyły nadają się pod rh, hortensje, anemony, hosty, jarzmianki, bukszpany. Takie rośliny tam widzę myśląc o całej rabacie po lewej stronie. Prawa jest na razie lepiej doświetlona (dopóki wiśnia nie zacieni) i tam mamy zaplanowane od przodu róże, coś trzeba wymyślić za różami i tyły to stipa brachytrichia. Od strony suchej rzeki też miały być trawy, ale teraz się zastanawiam czy nie za dużo jednach tych traw będzie? Pogodzą się jakoś? W notatkach od Magnolii mam wypisane trawy przy suchej rzece: molinia Variegata (chyba już nie pasuje), sesleria h., carex secta Tenuiculis (b. ładna, ale co z kolorem?), kostrzewa Aprilgreen (za niska), Imperata Red Baron (kolor będzie przeszkadzał).
Widziałam, że się odzywałaś dziś na forum żyjesz...ufff
Stipa na razie ładnie wygląda...wg mnie zyje. Nic z nią na razie nie rób....a potem się okaże.
To coś to może być czosnek...jak najbardziej, Ale czy to nie za wcześnie na niego?
Aniu, co do stip żyjemy wszystkie nadzieją.
Połowa marca to bardzo rozsądny termin na sianie wszystkiego. No, może tylko werbenę i lobelię ciut wcześniej.
Gabrysiu bardzo dziękuję za komplementy... i za czas poświęcony na obejrzenie mojego kwadratowego ogródka .
Trawy uwielbiam!!! Są wspaniałe i te duże i te małe...
Różanka jest już obsadzona królowymi... to głównie angielki, ale są też i inne... np. Loiuse Odier czy Rosario. Kolorystyka - poszłam w róż i ciemny, mocny fiolet/burgund - tu myślę o Williamie. Ale same róże to za mało... i wtedy pomyślałam o dopełnieniu przestrzeni trawkami... myślę, że na obrzeżach będą to carexy i/lub stipa tennuissiam (właśnie ta szklarniowa ). Ale przy większych krzewach jak Liuzka zaczęłam się już zastanawiać... Myślę jeszcze o średnio wysokiej ściance z grabu na tyle rabaty (by częściowo przysłonić warzywnik). Wiem, że ciężko to sobie wszystko wyobrazić... Mam rozrysowany plan nasadzeń róż... jutro zrobię fotkę i wstawię by rozjaśnić mój pomysł
Ta różanka to rabata- półwysep... można ją oglądać z trzech stron... i ciężko rozplanować ustawienie roślin, by z każdej strony ładnie się prezentowała.