Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:45, 08 lut 2014

Do góry
...cieplutko,śnieg powoli znika...nie przepadam za zimą,ale takie zdjęcia lubię -zza szyby.Informuję,że stipa wypikowana....ale się działo...
Kiścień - Leucothoe 16:22, 08 lut 2014

Do góry
Przy takim kiścieniu najlepiej będzie prezentowała się turzyca 'Evergold" w dużej ilości.

Albo Stipa tenuissima, tutaj z berberysem ale kolor taki sam

W cieniu - zacieniona 10:42, 08 lut 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Ostróżki wschodziły po 10 dniach...i trochę później.
Stipa powschodziła,ale na razie jest dosyć rzadka,chyba jeszcze coś wyjdzie,bo słabo widzę te piękne wiechy...

Będą piękne wiechy Bogusiu Rzadka to może nie wszystkie nasionka były dojrzałe. Ale jest już taka duża, że można niedługo pikować. Z takich pojedyńczych niteczek po miesiącu moje stipy tak wyglądały. Zdjęcia usunę

a tak za 2 tygodnie

W cieniu - zacieniona 10:12, 08 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Bogusiu, a jak długo wschodziły nasionka ostróżki? Swoje posiałam w niedzielę i nic nie widzę, wzeszły narazie tylko trawy. Ale ja niecierpliwa jestem
pozdrawiam
Ostróżki wschodziły po 10 dniach...i trochę później.
Stipa powschodziła,ale na razie jest dosyć rzadka,chyba jeszcze coś wyjdzie,bo słabo widzę te piękne wiechy...
Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:07, 08 lut 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Asiu, na razie tylko w koszyczku czekają ,sprawdzam ceny itp .Też ,myślałam nad różami do donic na taras tylko boję się gdzie to będę trzymać (zimą ). Ja się trzymam tego,że będzie ładny marzec jak dwa lata temu .pozdrówka

Renatko, z donic róże jesienią wysadzisz na działkę.
Piękna dzisiaj pogoda, słonecznie, tak bardzo wiosennie się zrobiło.
A w domciu powschodziła kostrzewa i stipa Teraz to wiosna musi już przyjść
buziole
Dwa ogrody 18:30, 07 lut 2014

Do góry
Bogdziu, pozdrawiam
Nikito, wiosny jeszcze u mnie nie widać, dopiero śnieg zaczyna się topić i to też zależy od miejsca, czy jest nasłonecznione, czy nie. Doniczki z włókna kokosowego można sadzić do gruntu wraz z roślinami, szczególnie na piaskach, bo poprawiają stosunki wodno-powietrzne przy korzeniach roślin. Polecane są m.in. do róż. Mogą też służyć jako zamiennik ziemi w wiszących kwietnikach.

Zielone to na razie tylko takie oprócz kwiatów

Posiałam troszkę nasion bylin, jako pierwsza skiełkowała dziś stipa, ale z lupą trzeba jej szukać
Reszta nasion czeka

Kolorowy ogród na piasku 18:13, 07 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Teraz się zorientowałam po fotkach, że chodzi o trzcinnik krótkowłosy. Też mam. 3 szt.

Agnieszka pisze "stipa" i mówi "on".

Taki przewrotnik w nazwie

Pszczelarnia napisał(a)
Tak, chyba Gertrude w 2 sztukach.
PS Wiesz, że dopiero zorganizowałam dęba na pergolę? Nikt nie miał takiej długości. Leży ścięty, przetarty i schnie. I teraz tak sobie myślę, mus posadzić rekompensatę w "moim" lesie.

Nie wiedziałam , że w dalszym ciągu prowadzisz temat pergoli
Rekompensata... to może część pomysłu na to miejsce ostatnio pokazywane
Kolorowy ogród na piasku 17:50, 07 lut 2014

Do góry
Teraz się zorientowałam po fotkach, że chodzi o trzcinnik krótkowłosy. Też mam. 3 szt.

Agnieszka pisze "stipa" i mówi "on".
Kolorowy ogród na piasku 17:36, 07 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Vivo, czy możesz mi powiedzieć więcej o Stipa brachytrichia? Wiem, ze masz, bo widziałam Jesteś z niego zadowolona? Jak szybko startuje na wiosnę? Długo jest ozdobny?

Agnieszko, na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć .....tak
wcześnie stratuje, długo zdobi i jestem bardzo zadowolona. Jak się ogarnę z trawami pewnie jeszcze dokupię. Rośnie kępowo i dość wolno przyrasta, nie da się szybko namnożyć sadzonek.

Pokaże Ci na zdjęciach jakie udało mi się znaleźć.

23 kwietnia, stratuje razem z kostrzewami (kępka u góry ekranu przy jałowcu)

koniec czerwca (na dole ekranu) i lipiec, wysokość około 60, 70 cm

-

początek października

18 listopada

Kwitnienie zaczyna w sierpniu.

Kolorowy ogród na piasku 18:57, 06 lut 2014

Do góry
Vivo, czy możesz mi powiedzieć więcej o Stipa brachytrichia? Wiem, ze masz, bo widziałam Jesteś z niego zadowolona? Jak szybko startuje na wiosnę? Długo jest ozdobny?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:43, 06 lut 2014

Do góry
Ja też jeszcze nie wiem, gdzie Na pewno gdzieś w lewej części, nie z różami.
Nie mogę znaleźć zdjęcia zacytowanego przez Ciebue wczoraj, tego "projektu" z wiśnią, różami i trawami. Tam jako tło, w okolice sumaka doradzałaś stipę b. Myślałam właśnie, żeby zacząć z nią od sumaka i polecieć aż dorzeki prawą stroną.
Kiedy ta stipa b. wypuszcza listki? Szybko jest zielona?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 06 lut 2014

Do góry
nie wiem gdzie te jeżówki miały być.
za rózami coś, a gdzie stipa brachytricha? Za tym czymś, obok?
To może z boku tez ta stipa brach- wysokość większa, ale ona jest lekka w pokroju, a będzie zespalać
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 06 lut 2014

Do góry
A może dojechać stipa b. aż pod krzyż, pod samą rzekę, a nie tylko wypełniać tyły?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 06 lut 2014

Do góry
Szkielet, który musi zostać, to trzy brzózki, 3 świerki conica, dwa cyprysiki lekko żółtawe (drugi od ub. wiosny tam rośnie, więc nie ma go na zdj.). Ogólnie jest tam dużo cienia już, przez brzózki, więc tyły nadają się pod rh, hortensje, anemony, hosty, jarzmianki, bukszpany. Takie rośliny tam widzę myśląc o całej rabacie po lewej stronie. Prawa jest na razie lepiej doświetlona (dopóki wiśnia nie zacieni) i tam mamy zaplanowane od przodu róże, coś trzeba wymyślić za różami i tyły to stipa brachytrichia. Od strony suchej rzeki też miały być trawy, ale teraz się zastanawiam czy nie za dużo jednach tych traw będzie? Pogodzą się jakoś? W notatkach od Magnolii mam wypisane trawy przy suchej rzece: molinia Variegata (chyba już nie pasuje), sesleria h., carex secta Tenuiculis (b. ładna, ale co z kolorem?), kostrzewa Aprilgreen (za niska), Imperata Red Baron (kolor będzie przeszkadzał).
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 07:08, 04 lut 2014

Do góry
Nikita, no niezła jesteś Muszę sobie przygotować jakieś teksty na takie okazje, bo co jakiś czas mi się zdarzają :/

Bożenko, już za 1,5 tygodnia! Ale fajnie

Ewo
, dziękuję! Stipa przecudna, ciekawe czy moja siana rok temu przetrwa zimę??
Ogród niby nowoczesny ale... 22:01, 03 lut 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Nie jestem pewna czy gorąco ...jak bym się z dzień nie odzywała to znaczy żeśmy się pozabijali

Widziałam, że się odzywałaś dziś na forum żyjesz...ufff

monitka napisał(a)
Magda moja stipa w podobnym stanie. Jak myślisz przezimowała czy nie bo ja się nie znam. I co z nią zrobić? ściąć czy wyczesać?
To coś co nie wiesz co to nie jest czosnek przypadkiem?

Stipa na razie ładnie wygląda...wg mnie zyje. Nic z nią na razie nie rób....a potem się okaże.
To coś to może być czosnek...jak najbardziej, Ale czy to nie za wcześnie na niego?

Marlenaa napisał(a)
Twoje skrzynie niezmiennie mnie zachwycają Miałam plan też u siebie takie robić... kiedyś tam... Tylko mężuś coś marudzi, że to będzie wyglądało jak groby. No i co ja mam począć z tym chłopem, a już byłam zdecydowana Będę musiała go przekabacić. Niektórzy walczą o biokominek, a ja o groby powalczę

Walcz...bo warto

leon60 napisał(a)
Marlenaa mój też coś o nagrobkach przebąkiwał ale jak zobaczył Madzi zmienił zdanie

czekam na te Twoje skrzynie...przebieram nóżkami
Ogród w budowie - nieustającej 22:57, 02 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gabrysiu.. lista róż do zakupu interesująca.. żadnej z nich nie ma, wiec fotki nie wrzucę..
Wycieczka się szykuje fajna
Dyń na szczęscie nie lubię, ale pomidory i inne nasionka zakupiłam.. łapki świerzbią by już posiać.. ale sałatę chyba posieję. Z resztą czekam do połowy marca.
W nieogrzewanej szklarnii zadołowałam kilka stipa Pony TAILS.... ZIMA SŁABA, WIEC NIE WIEM CZY EKSPERYMENT SIE UDA
Sorki capslok się włączył..

Aniu, co do stip żyjemy wszystkie nadzieją.
Połowa marca to bardzo rozsądny termin na sianie wszystkiego. No, może tylko werbenę i lobelię ciut wcześniej.
W ogródku Ani 22:27, 02 lut 2014

Do góry
Aniu hosta o którą pytał Przemek to prawdopodobnie hosta fortunei Albopikta, pasiasta na wiosnę potem zielenieje.

Na Marezie jest rezerwat "Kwidzyńskie Ostnice" i tam rośnie ostnica Jana (stipa joannis), podobna do tej którą ty siejesz tylko nieco wyższa.
Ogród do kwadratu 21:57, 02 lut 2014

Do góry
Gabrysiu bardzo dziękuję za komplementy... i za czas poświęcony na obejrzenie mojego kwadratowego ogródka .
Trawy uwielbiam!!! Są wspaniałe i te duże i te małe...
Różanka jest już obsadzona królowymi... to głównie angielki, ale są też i inne... np. Loiuse Odier czy Rosario. Kolorystyka - poszłam w róż i ciemny, mocny fiolet/burgund - tu myślę o Williamie. Ale same róże to za mało... i wtedy pomyślałam o dopełnieniu przestrzeni trawkami... myślę, że na obrzeżach będą to carexy i/lub stipa tennuissiam (właśnie ta szklarniowa ). Ale przy większych krzewach jak Liuzka zaczęłam się już zastanawiać... Myślę jeszcze o średnio wysokiej ściance z grabu na tyle rabaty (by częściowo przysłonić warzywnik). Wiem, że ciężko to sobie wszystko wyobrazić... Mam rozrysowany plan nasadzeń róż... jutro zrobię fotkę i wstawię by rozjaśnić mój pomysł
Ta różanka to rabata- półwysep... można ją oglądać z trzech stron... i ciężko rozplanować ustawienie roślin, by z każdej strony ładnie się prezentowała.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:59, 02 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)

O kurczaki, siem zarumienilam jak pensjonarka ... Caly watek???? Notatki??? O mamo moja,... Dziekuje za te komplementy, bardzo mi milo, rozsiadz sie wygodnie, kawka, herbatka, soczek, a moze drinka? Pogadajmy o trafkach Zaprawszam zawsze, furtka otwarta, psow nie ma, jest kot. Obronny Broni sie przed glaskaniem

Pozdrawiam serdecznie

a zupełnie bezpodstawnie te rumieńce

pooglądałem , powypisywałem sobie co bardziej mnie interesujące okazy
i tak oto powstała poniższa lista , którą teraz poddaje pod ocenę :

1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant)
2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik)
3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa)
4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica)
5. Imperata cylindrica 'Red Baron'
6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca)
7. Stipa tenuissima (ostnica)

to taka szczęśliwa 7 !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies