Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:57, 22 lip 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Piękne kolorowe rabaty masz. Bardzo udane połączenie koloru liści żurawki i kwiatów milina.
Dziękuję Jolu, tym żurawkom bardzo tam pasuje, nie za dużo słońca i cienia a i zimą nie przemarzały.

Mój ogrodowy pamiętnik 16:36, 22 lip 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Cudowną masz tę skarpę, z tak pięknym trawnikiem wygląda idealnie.
Aż chciałoby się tam kocyk rozłożyć Nie potrzebna poduszka

Huśtawka w tym miejscu to fantastyczny pomysł.
W moim awatarku huśtam się na podobnej, pod platanem w Ogrodzie Brzoskwinia.
Szkoda, że u mnie brak drzewa, gdzie dałoby się zawiesić taką huśtawkę...Bez sensu posadziłam większość roślin a zwłaszcza drzew

Podobają mi się wasze białe schody, taki minimalistyczny fragment wyszedł.

Pamiętam, jak całkiem niedawno robiłaś rondo i rabatę półkolistą przy domu. Niesamowicie wszystko na nich bujnęło. I tak fajnie wtopiło się w ogród.

Masz bardzo przemyślane rabaty. Podoba mi się, że są różnorodne, a zarazem ładnie domknięte, uporządkowane.
Z przyjemnością oglądam twoje zdjęcia. Dają powera do roboty

Sezon 2017 u Hanusi 16:12, 22 lip 2021

Do góry
Basiu, zwykłe kosmosy masz u mnie bez problemu, a te rurkowate, o ile zakwitną tez zbiorę nasionka. Tylko nie wiem jak z powtarzaniem cech, bo tez dostałam je okazyjnie. Będziemy śledzić.

Co do sadzonek hortkowych.
Myślę, że przy dobrej glebie, po jednym kwiatku powinny mieć za rok nawet. Spróbuję je wiosną wsadzić do doniczek i mieć na nie podgląd. Wydaje mi się, że przy wsadzeniu 10 patyczków 50% to jest dobry wynik. A jeszcze z tego jak przezimuje 30, to będzie super. A wiosną następne patyczkowanie, no nie? Niektóre odmiany słabiej się ukorzeniają.

Trzymaj kciuki.Moja vanilka z ub. roku. W tym roku dopiero się rozwija.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:59, 22 lip 2021

Do góry
Haniu ale właśnie takie fajne historie, tradycje dykteryjki umykają bo młodych to nie interesuje i nie słuchają a potem prosty quiz, gry telewizyjne, teleturnieje przegrywają bo nie kojarzą prostych haseł, no tak to juz jest na tym świecie coś jest funkcjomuje a za chwile leci w niebyt

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:32, 22 lip 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Dorwałam telefon chlopa i widac tu calosc dolnego tarasu:

Widać nawet całego chłopa

Różyczki w pięknym pastelowym odcieniu, takie podobają mi się bardzo, bardzo! W tych trawkach wyglądają wręcz poetycko pięknie
Nasz przydomowy ogródek 15:12, 22 lip 2021

Do góry
Dziękujemy Haniu za powyższe wersy
i za piękne życzenia.
Zdrowie to jest czynnik pierwszy
na dalsze lata do spełnienia.

Pewnie że zawsze jest obawa
co naprawdę w tym drugim siedzi.
Nam się udało i trwa zabawa
wad i rys nikt nie wyśledzi.

I jeszcze duży worek potrzebny
aby cierpliwość tam zamieszkała.
Kompromis na co dzień niezbędny
aby miłość nie zastrajkowała.

ogród (nie)Mocy 15:10, 22 lip 2021

Do góry
Moje drogie, kto mi pomoże zidentyfikować być może sałatę? Posiałam jako rzymską, wyszło coś nie przypominającego sałatę rzymską znaną mi ze sklepu.. czy to ona? Na chwaściki nie patrzymy

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:17, 22 lip 2021

Do góry
W szklarni latem trzeba maksymalnie wietrzyć, a nawet robić przeciąg. Bywały lata, że pod szkło wejść nie można było- taki piekarnik.
U mnie mam częściowo zacienione przez winorośl, która ma pędy w środku, a korzenie na zewnątrz. Jest z tym równiez problem, z uwagi na mączniaka. Ale w ciągu ostatnich lat niewiele takich horrorów było. żeby mi wszystkie pomidory padły. Najczęściej padają takie z miękką skórką, a takie mniejsze i koktajlowe wytrzymują. Staram się nie pryskać niczym, porażone fragmenty usuwam, i do końca sierpnia wytrzymują, a te co niedojrzałe wtedy, idą do kosza na nabranie koloru, albo na sałatkę.

W tym roku mam bardzo mało mięsistych, POstawiłam na koktajlowe, i takie nadające się do transportu. I chyba dobrze, bo na zewnątrz już rudbekie są pokryte mączniakiem. Mgły i zimne noce, i już są efekty chorób wszelakich.

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:15, 22 lip 2021

Do góry
Był sobie skrawek gołej ziemi ze sporą ilością różnych lilii i kilkoma innymi podmęczonymi roślinami no i różanecznikiem w środku.
Nie zdecydowałem się na wykopanie różanecznika bo jednak jest dość spory i jeszcze robiąc rabatkę nie trafiłem na forum. Za to wybrałem na około kilkanaście teczek ziemi wsypałem nieco piasku, trochę torfu kwaśnego, sporo kory i trochę ziemi która tam już była z powrotem.
Wsadziłem wrzosów, nieco golterii rozłożystej, trzy żurawiny i dwie sikiemie. Wszystko w rozsądnym dystansie. I to chyba nie jest złe towarzystwo.

Ale jeszcze dosadziłem najbliżej różanecznika trochę kęp turzycy i zastanawiam się czy na pewno był to dobry pomysł? Czy może jednak je usunąć z stamtąd?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:10, 22 lip 2021

Do góry
Co może być nie tak w moim trawniku? Mam bardzo dużo stosunkowo grubych i twardych, uschniętych kawałków czegoś. Nie wiem jak się tego pozbyć, ani jak zapobiegać. Ma ktoś pomysł? Bardzo obniża to wygląd.
Sezon 2017 u Hanusi 14:05, 22 lip 2021

Do góry
Dziękuję, Mireczko, kompostownik mam z jednej komory, sił na przekładanie nie mam, więc taki pocięty mursz by mi sie przez zimę przerobił, Wszysyko jest względne wg sił, które się ma. U mnie ich jest niewiele, to kombinuje, jak sobie ulżyć.
Dziękuję za odwiedziny i chęć pomocy. Chyba na taką gilotynę, do paneli się zdecyduję.

Droga do spełnienia 14:04, 22 lip 2021

Do góry

macham
Droga do spełnienia 14:02, 22 lip 2021

Do góry
Droga do spełnienia 13:59, 22 lip 2021

Do góry
Nasz przydomowy ogródek 13:59, 22 lip 2021

Do góry
Złote gody!
Piękna rocznica!
Ile to wody wyciekło,
we Wiśle oraz Sanie!

Ile trzeba mieć hartu,
by stając u stóp ołtarza,
powtarzać: tak, chcę.
Nie wiedząc, co się przydarzy.
Co się stanie.

Bo oprócz chwil radosnych,
wspaniałych, oczywiście,
sa też i takie chwile,
że zaklnie się siarczyście.

Jedno drugiemu musi,
wybaczyć to co złe jest.
A drugie temu pierwszemu,
z pamięci nie robić rejestr.

Widocznie i w tym związku
była ta kwestia na szali,
bo przecież ciągle są razem,
i wnuków się doczekali!

Ja, choć ze swoim ślubnym
też wiele lat razem przeżyłam,
ale półwiecze się wściekło,
o cztery lata chybiło.

Życzę Wam, moi kochani,
żeby Wam zdrowia nie brakło.
Bo miłości wbród macie,
O tym już trąbi Nakło!

Droga do spełnienia 13:57, 22 lip 2021

Do góry
Droga do spełnienia 13:55, 22 lip 2021

Do góry
Droga do spełnienia 13:53, 22 lip 2021

Do góry
Nasz przydomowy ogródek 13:31, 22 lip 2021

Do góry
Dzięki Haniu za piękne podsumowanie
tej naszej działalności.
W sobotę był lekki przystanek
i moc uroczystości.

Pół wieku minęło -
pojedynczych dni nawet nie liczę.
A tak się niewinnie zaczęło
od całuska w policzek.

Choroby róż 12:24, 22 lip 2021

Do góry
CO może dolegać moim różom ,od tygodnia mają taki kolor liści ,nie widać zmian na liściach ani robali tylko ten kolor
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies