Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:40, 24 lip 2014

Do góry
Gosiu to co cały projekt mam gotowy... jeżeli pierwszy pomysł najlepszy chociaż nie... nadal nie mam pojęcia co zrobić z frontem, drugą tarasową donicą oraz największą zmorą... skarpami z tarasu.

Gabrysiu dziękuje bardzo za opinie. Mam nadzieję, że będzie ciekawa

Ewelino za głoś dziękuje
Siostrze co się podoba?? ... a co ona ma do gadania przecież to tylko jej ogród
Nie wywiązała sie z umowy to ja rządze... oczywiście żartuje, ale tylko troszeczke.
Jestem na prawde bardzo uciążliwą zarazą jeżeli chodzi o ogród i wnętrza.

Dziękuje wszystkim bardzo, że tak chętnie i licznie pomagacie w wyborze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 24 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
...
Agato hortensje jak dla mnie są bardzo dużo... miarą gierczusiową tak do cycków , a moją miarą ok 1-1,20m.

Rośliny powinny się lubić, lawenda woli bardziej ubogie stanowiska, ale to się łatwo zrobi. Reszta roślin rośnie u mnie na jednej rabacie i dobrze sobie radzi, również na słońcu. Zimne wiatry biore pod uwage i to może być największy problem, bo jednak donica jest dość wysoko , z lewej strony niby jest budynek gospodarczy sąsiada, ale to 10 metrów odległości, znowu z prawej będą posadzone serby jako odgrodzenie od sąsiada wyższą ścianą, ale one też kilka lat będą rosły... pomijam fakt, że najperw trzeba je posadzić
Trzeba jeden sezon zaryzykować, dlatego chciałbym obsadzić donice już teraz

to bardzo duze okazy, ile placiłeś za takie?

Trzeba zaryzykowac i juz, jak się nie spróbuje, to nie będzie się wiedzieć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:17, 24 lip 2014

Do góry
Gosiu dziękuje Ci bardzo... tak mi słodzisz, a ja cukier ograniczam
Oczywiście, że zaprosiłbym za płot i to jeszcze kulturalnie prze furtke, żeby skakać nie było trzeba
Kolejny głos za jedynką... pomyśleć, że to był najwcześniejszy pomysł.

Paweł takie smaczki nie zawsze da się na rysunku umieścić, a na pewno w czasie sezonu coś będzie się dosadzać

Agato hortensje jak dla mnie są bardzo dużo... miarą gierczusiową tak do cycków , a moją miarą ok 1-1,20m.

Rośliny powinny się lubić, lawenda woli bardziej ubogie stanowiska, ale to się łatwo zrobi. Reszta roślin rośnie u mnie na jednej rabacie i dobrze sobie radzi, również na słońcu. Zimne wiatry biore pod uwage i to może być największy problem, bo jednak donica jest dość wysoko , z lewej strony niby jest budynek gospodarczy sąsiada, ale to 10 metrów odległości, znowu z prawej będą posadzone serby jako odgrodzenie od sąsiada wyższą ścianą, ale one też kilka lat będą rosły... pomijam fakt, że najperw trzeba je posadzić
Trzeba jeden sezon zaryzykować, dlatego chciałbym obsadzić donice już teraz
Rododendronowy ogród II. 21:57, 24 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu współczuje gradu, u mnie wczoraj zerwał się w chwile tak mocny wiatr, że nawet złamał podwiązane lilie, ale na szczęście nie całkowicie i tylko kilka.

Nad nowymi odmianami liliowców już myśle od dawna w tym roku kilka pozapylałem, ale zbiore nasiona i nie wiem gdzie później mam je wysiać bo miejsca mi brakuje na takie eksperymenty. Wysiewanie w styczniu/lutym przyśpiesza oczekiwanie na pierwsze kwitnienie, ale w domu całkowicei nie mam gdzie wysiać, najwyżej wrzuce w rabaty lub oddam nasionka w dobre ręce

Łukasz wysiej te nasionka u siebie chocby między innymi roślinami. Ja pierwszy raz wysiałam tak nasionka piwonii krzewiastej i jedna siewka mi wyrosła a zupełnie się nie spodziewałam, kto wie czy nie było ich więcej i czy nie wypieliłam jak były małe.W tym roku znów posieję jak tylko dojrzeja ale juz lepiej przypilnuje.Ty też siej , moze cos ciekawego wyrośnie. Pozdrówka śle.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:50, 24 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
....

Cała rabata będzie miała 20 metrów jednak ta szeroka część połowe z tego. Najlepsze były negocjacje pomniejszania trawnika... wyznaczyłem rabat dużo większą niż na zdjęciu co spotkało się z ogromnym sprzeciwem z wielkim bólem pomniejszyłem rabate do planowanych wymiarów... wszysycy zadowoloeni Gdybym od razu wyznaczył docelowy wymiar też musiał bym pomniejszyć na moją niekorzyść

Teraz trzeba jechać po granit i wyrywać trawnik... troszke pracy będzie, a muszę się z tym bardzo dość szybko uporać.

olbrzymia rabata
hortensje cudne kupiłeś, ile one mają?

sztukę negocjacji opanowałeś do perfekcji, usmiałam się, hehe

edit: dla mnie 1 i 3 fajne te rośliny, jak rozumiem, się lubią, i lubią tę ekspozycję, i nie będą przemarzać (niosłonieta donica może być narażona na zimne wiatry)
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:13, 24 lip 2014

Do góry
Iwonko, Marto, Ewo, Olu dziękuje za głos.

Paweł dziękuje za opinie, takie są najcenniejsze. Od razu prostuje, na rabacie planowane są różowe i białe tulipany na wiosne. Donice mają być stonowane i w miare niezmienne, trawy chciałem dosadzić, ale z zimowanie będzie kiepsko. No i jeszcze przy tarasie będzie spora skarpa po obu stronach schodów z różami i trawami.

Alka mnie też właśnie kręci między 1 a dwójką. Hortensje upolowałem w centrum ogrodniczym w Lublińcu.

Marzenko dziękuje za aprobate... przydałby się jakiś typ Lawende już siostra kupiła bo ma na jej punkcie hopla, ale działka pusta więc się nie zmarnuje
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:32, 24 lip 2014

Do góry
Marzenko mój przetacznik CHrista w drugim roku miał ok 120cm ogromny krzaczor wyrósł i nie podobało mi się, dlatego wylądował u sąsiadki.
Gdybyś mogła na chwilke zajrzeć do mnie będę bardzo wdzięczny
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:06, 24 lip 2014

Do góry
Jagodo dziękuje Ty wielbicielka prostych lini, a problem przedstawiony powyżej, może pomożesz
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:06, 24 lip 2014

Do góry
Zaczynam 'tworzenie' ogrodu za płotem czyli u siostry. W swoim czasie może założe osobny wątek. Jednak teraz po zakończeniu budowy tarasu na którym są dwie duże donice chcę je obsadzić roślinami. Z pomysłami na ogród nie mam większych problemów, proste linie, dużo zieleni i biel róż fiolet w kwiatach, mało iglaków, dużo liściastych i bylin, róże (to jest najgorsze).
Taras miał być drewniany, później granitowy z drewnem, kolejnie tylko granitowy, na końcu stanęło na kostce płukanej z donicami z granitu... przy 40 metrach powierchni materiały szybko zmieniały swoją 'szlachetność'

Przechodząc do sedna sprawy, a dokłądnie do jednej długiej donicy.

Donica wygląda tak:

Sporo elementów jeszcze nie skończonych, ale nie zwracamy uwagi tym bardziej na krajobraz księżycowy działki

Proszę o opinie, pomysły i sugestie. Moje 3 koncepcje.

Może ktoś ma jakiś inny pomysł, ta donica widoczna jest z jadalni, więc cały rok musi jakoś wyglądać.
No i zapomniałbym taras cały w słońcu.
Moja "przyziemna" :) pasja 18:33, 24 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jagodo podwiązywanie hortensji według naszej szefowej Podwiązywanie wysokich hortensji

O właśnie, coś podobnego miałam zamiar z nimi zrobić .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:52, 24 lip 2014

Do góry
Kondzio mam nadzieję, że z Wami problem dzisiaj się rozwiąże, ale o tym troszke później

Aniu z hortensji jestem ogromnie zadowolony, a plany są ogromne, ale większośc nie u mnie

Marto moi rodzice są niereformowalni no ale już mam dużo do powiedzenia bo pare lat temu nie mogłem sobie porządzić.
Dziękuje za propozycje z miskantami, odezwe się w razie problemów z dostępnością, a myśle, że mógłbym się też zrewanżować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:02, 24 lip 2014

Do góry
EwoNallar w ogrodzie czasem pracowity jestem... do reszty strasznie się musze zmuszać sam jestem ciekaw jak to wyjdzie bo troszke będę improwizował.

Ewo Emil stanowczo za dużo bierze sobie na głowe na jego i naszą niekorzyść niestety. Katalog ma być niedługo, ale wiesz jak to będzie znowu wyglądać... z tygodnia dwa, z dwóch miesiąc... wiem tylko tyle, że będzie 150 dostępnych odmian. O sklepie na razie cicho... wiem tyle, że będą irysy paprocie, liliowce i byliny. Jak dostane wszystko powysyłam

Marzenko przesunie się ale to już tak przypadkiem i oczywiście będę musiał wykorzystać dobry moment gdy nikt patrzeć nie będzie... myśle, że rabata na 140cm (bez tuj) wystarczy, działka wąska obok 5 metrowy basen to zbyt szaleć nie moge. Miskanty są w planach, ale zamawiać przez internet na pewno nie będę, więc troszke się naszukam.

Będę miał jeszcze dzisiaj problem w bardziej skomplikowanej sprawie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:29, 24 lip 2014

Do góry
W mocnym deszczu zmarnowany wybrałem się w ostatnie miejsce z zamiarem kupienia ładnych hortensji.
Udało się i to aż bardzo bardzo a wczoraj chciałem zdesperowany kupić ponad połowe mniejsze za wyższą cene. Mogłem w sumie 4 zabrać.

Tutaj taka zajawka miejsca gdzie będą rosły z Rh trawami i żurawkami... możliwe, że na początek rabaty wskoczą moje przeklęte miniaturowe iglaki, wsadziłbym 3 o żółto przebarwionych igłach, a dzięki temu rabata z mini iglaczkami poszłą by w zapomnienie, co cieszyło by mnie ogromnie.
Jak ktoś widzi węża ogrodowego to właśnie linia rabaty ('wonsz' ogrodowy jako wyznaczanie rabat rządzi )

Cała rabata będzie miała 20 metrów jednak ta szeroka część połowe z tego. Najlepsze były negocjacje pomniejszania trawnika... wyznaczyłem rabat dużo większą niż na zdjęciu co spotkało się z ogromnym sprzeciwem z wielkim bólem pomniejszyłem rabate do planowanych wymiarów... wszysycy zadowoloeni Gdybym od razu wyznaczył docelowy wymiar też musiał bym pomniejszyć na moją niekorzyść

Teraz trzeba jechać po granit i wyrywać trawnik... troszke pracy będzie, a muszę się z tym bardzo dość szybko uporać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:58, 24 lip 2014

Do góry
Bogdziu miałem w tym roku przytransportować dużo nowych liliowców, głównie siewek, ale nie udało się... widocznie Pan E nie chciał mnie u siebie Tak zamówie sobie tylko kilka jak co roku.

Aniu no woda miała bo teraz leje i siąpi descz. Nalało dużo i może przestać, dla mnie wystarczy. Nie ważne czy będzie lało 1 dzień czy cały tydizeń... po dwóch ciepłych dniach i tak muszę podlewać bo wszystko poleci jak przez sito.

Żurawki Ci porządkują przestrzeń i czynią ogród spójny stylowo.. tak sobie pomyślałam

Tym wylałaś litry miodu na moje serce w końcu ktoś zauważył mój główny cel zmian. Dziękuje CI za to bardzo, bo wiem że mix roślin, brak plam roślin i dziesiątki kolorowych żurawek mogą zrobić niesamowity bałagan, ale tymi kolorowymi obwódkami chciałem 'zjednoczyć' wszystkie rabaty i ogród mimo kolorystycznego szaleństwa. Specjalnie dla Ciebie ostatnie niepokazywane liliowce... miały być na zime

The Joy of Beauty

Forbidden Desire

Havenly Ping Fang

I w pełni rozbity Chick Dig It

Moja "przyziemna" :) pasja 14:21, 24 lip 2014

Do góry
Jagodo podwiązywanie hortensji według naszej szefowej Podwiązywanie wysokich hortensji
Rododendronowy ogród II. 14:16, 24 lip 2014

Do góry
Bogdziu współczuje gradu, u mnie wczoraj zerwał się w chwile tak mocny wiatr, że nawet złamał podwiązane lilie, ale na szczęście nie całkowicie i tylko kilka.

Nad nowymi odmianami liliowców już myśle od dawna w tym roku kilka pozapylałem, ale zbiore nasiona i nie wiem gdzie później mam je wysiać bo miejsca mi brakuje na takie eksperymenty. Wysiewanie w styczniu/lutym przyśpiesza oczekiwanie na pierwsze kwitnienie, ale w domu całkowicei nie mam gdzie wysiać, najwyżej wrzuce w rabaty lub oddam nasionka w dobre ręce
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:18, 23 lip 2014

Do góry
Gabi musisz koniecznie częściej wybierać się na 'przeszpiegi' Jak takiego ogrodu nie pokazywać... oczywiście rozumiem brak czasu, ale raz w miesiącu chociaż pare fotek by się przydało
Wilcza Góra 20:08, 23 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja pozachwycam się wyspą liliowców... nieee takiej to ja nie zmieszcze nigdzie

a połowę takiej ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:02, 23 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Bożenko to jeden z 3 moich 'najcenniejszych' liliowców, na zdjęciach był ładniejszy, ale takiej kolorystyki mimo wszystko szukałem i jestem zadowolony.
Również pozdrawiam

Nie dziwię sie ,jest się czym zachwycac.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:47, 23 lip 2014

Do góry
Tosiu dziękuje, ojj można się sporo u nas dochować, ja to mam garsteczke w porównaniu do znajomych mi osób.

Elu zainteresowanie ogrodem stopniowo maleje wraz z przekwitaniem lili

No naczynia potrafie zmywać i mam długoletne doświadczenie (czyli jedna rzecz do CV z długoletnim doświadczeniem jest ) ale nie przepadam specjalnie

Magdo witam. Dziękuje i zapraszam, nie zaprzecze żurawek mnie sporo... od czterech lat zbieram i troszke przez ten nasadziłem tego na rabatach

Basiu zapraszam z tym sierpniem to jeszcze nic nie mówie bo możliwe, że cały spędzę za granicą, ale jeszcze nie jest to pewna sprawa. Reszta terminów mi odpowiada, a jak nie samochodem to zawsze jest transport z Cz-wy prawie pod mój dom
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies