Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bylinowa łąka 22:40, 27 wrz 2024

Do góry
Jesiennie się zrobiło.

Bylinowa łąka 22:38, 27 wrz 2024

Do góry
Miniaturowa budleja od Alicji ma się świetnie.

Rosplenice z siewek od Uli też już podrosły.

I bodziszki. Jeden od Ani i jeden od Sylwii. Obok brunera od Agi, a głowaczek się już nie załapał na foto, choć też ładnie rośnie.

Zostawiłam wieczornika damskiego żeby się wysiał, ale to chyba klęska urodzaju.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 22:31, 27 wrz 2024

Do góry
Czy na tym zdjęciu to miejsce na łącznik do oświetlenia? 6 pustaków to jakieś 130 cm…jesteś pewna, że chcesz tak wysoko? Obecnie raczej stosuje się niższe rozwiązania (osoby starsze, dzieci, osoby z niepełnosprawnościami), do tego podobno ergonomicznie i wygodniej jest tak mocno nie podnosić ręki by zaświecić światło w pomieszczeniu.

Kolejna sprawa to hydraulik. Dopilnuj sobie wysokość stelaża pod toaletę jak będzie montował, bo u nas zrobił to za wysoko niestety. Myślałam, że to przy białym montażu będzie ustalane, a to już zależało od zamontowanego stelażu przy pierwszych pracach hydraulika.
Bylinowa łąka 22:29, 27 wrz 2024

Do góry
Oj opuściłam się bardzo. Jakoś tak mało zaglądałam ostatnio na forum.

Margo2 napisał(a)
Super, że dbasz o wspólną przestrzeń.
Lepiej oglądac zadbane rabaty niż wydeptane ścieżki.
A Twoje działkowe zakątki sa prześliczne.
Szczególnie podobają mi się te leśne

Gosia pod blokiem podobałoby mi się bardziej, jakby nie trzeba było tyle podlewać. Ciągle mam nadzieję, że kolejny rok będzie mniej suchy i rośliny dostaną szansę żeby się rozrosnąć, na tej drugiej części jeszcze dużo za dużo gołej ziemi. A jeżówki będę stamtąd tak czy siak wysadzać, bo za sucho mają i nie zdobią a straszą.
Z działki mam nową porcję zdjęć.

Magara napisał(a)
Gosia, bardzo Cię podziwiam za dbanie o wspólną, blokową przestrzeń
Też miałam taki epizod, ale poddałam się

Ja na razie trwam na posterunku, choć to podlewanie przy tej suszy jest dobijające. Na szczęście większość sąsiadów docenia moje i jeszcze jednej pani starania. Nie ukrywam, że ja najbardziej lubię tą rabatę wiosną, jak kwitną narcyzy i tulipany.

Basieksp napisał(a)
Świetna sprawa, że tak dbasz o tą przestrzeń Fajne jest, też to, że sąsiadka Ci pomaga, we dwie zawsze raźniej

Tak Basiu. Choć efekty jeszcze mizerne. Jak tak sucho, to roślinki nie rosną.

anabuko1 napisał(a)
Lubię te twoje działkowe przestrzenie.
Ładnie i z rabatami i tą naturą wokół.
Brawo za te obsadzone rabaty pod blokiem. Milej codziennie patrzeć na ładne rośliny wokół swoich mieszkań.

Aniu najbardziej mnie te rabaty cieszą wiosną, wtedy jeszcze mało jestem na działce, a tu mogę się nacieszyć kwiatami.

Alija napisał(a)
Gosia, cudne sierpniowe zdjęcia z działki, piękne zakątki, rośliny i ta przestrzeń.
Podobnie, jak dziewczyny podziwiam za dbanie o przestrzeń przed blokiem, jesteś niesamowita.
Pozdrawiam serdecznie.

Alicjo miałaś przyjechać i co? Widziałam ile roboty przy stawie wykonaliście - podziwiam.
Roocika napisał(a)

Cudownie

Asia a wiesz, że byłam blisko ciebie na urlopie? Elbląg odwiedziłam. Myślałam, że już całkiem z forum zrezygnowałaś. Dobrze, że jesteś.

Pora na relację, bo ostatnie zdjęcia sprzed miesiąca. W dodatku zgubiłam kabelek od aparatu i nie mogę przegrać wcześniejszych zdjęć. Za to ostatnie świeżutkie.
Pogoda też w końcu bardziej sprzyjająca, ciepło, popadało. Warunki do pracy w ogrodzie idealne, tylko z czasem gorzej. Jakoś ostatnie weekendy były wyjazdowe lub gościnne. W niedzielę przywiozłam całą skrzynkę sadzonek od mamy i w poniedziałek pojechałam sadzić.
Na małą skarpę poszły suchodrzewy. Wcześniejsze dobrze tam wyglądają, to dosadziłam jeszcze.

Dostałam dwie sadzonki ciemnoróżowej piwonii, więc pomieszałam białe, różowe i ciemnoróżowe. Teren przygotowany tylko pod sadzonki, potem będę kończyć.

Przy okazji wizyty w Obi kupiłam powojniki. I dobrze, bo okazało się, że jednego powojnika przy pergoli coś zjadło. Zostały uschnięte liście i drobne korzonki. Mam nadzieję, że kolejny się utrzyma.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:28, 27 wrz 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)
Na górce, za brzozami i łąką stoi szałas a za nim magiczny zakątek.
Niby zwyczajny a nadzwyczajny.
"Między ciszą a ciszą" Turnau można by nucić, tylko fałszuję za bardzo
Niesamowity klimat ma to miejsce. Przenikliwa cisza, no coś pięknego.
"...a ja leżę i leżę..."
Poleżałam, aż mnie wołać zaczęli
Ale mój chaos znalazł tam ukojenie.
Polecam miejscówkę

Iwonko następnym razem może już za szałasem liści w workach nie będzie to wejdziemy jeszcze głębiej w lasDziękuję za magiczne foteczki i za to, że Cię mam
W Gąszczu u Tess 22:13, 27 wrz 2024

Do góry
Jesień jednak nadeszła, choć wyglądało, że to upalne lato nigdy się nie skończy.
Nie mogę pokazać zdjęć ogrodu, bo po wykopaniu bukszpanów mam rabatkowy kipisz w organizacji

To pokażę hostę, która jest wyjątkowa. Ma ciekawie ubarwione, lśniące liście, ale przede wszystkim kwitnie w drugiej części lata. Zakwita w sierpniu i kwitnie do pierwszych przymrozków.

Liść wiosną.

Pokrój

Kwiaty

Grzebiuszka ziemna 21:35, 27 wrz 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Świetnie wygląda opitolona magnolka!

Mam tak samo puchatego kosmosa, tylko w innym kolorze. Mój się zwie Double Click Cranberries.

O widzisz, a ja nazwy nie znam, może pogrzebię w pudle z nasionami i wtedy się wyda
Magnolka nadal trzęsie listkami w podzięce.

Joku napisał(a)
Nawozisz truskawki w czasie sezonu? Tak zdrowo się prezentują.
Z zaciekawieniem przeczytałam o cięciu magnolii. Ja mam do wycięcia jedną gałąź i się zastanawiam.

Jolu nie zastanawiaj się tnij, póki pogoda sprzyja podlewałam truskawki wodą ze studni, gnojówką z pokrzyw od czasu dio czasu i chyba to wszystko, może humusem w płynie jeszcze.

mrokasia napisał(a)
Oooo, super wyszła ta magnolia!!! Wezmę z Ciebie przykład . Muszę podkrzesać swoją Susankę bo zrobił się z niej zwalisty krzaczor.

Kasiu, tak jak u mnie zwalisty krzaczor, wreszcie ktoś chce ze mnie wziąć przykład bierz przykład i tnij

Dzisiaj powiedzmy, że wujo przyszedł do mnie do kuchni i się oświadczył kwiatem jednej nocy znowu zakwitł kaktus jednym kwiatem tym razem, ale za to po raz piąty.
Jeszcze tak nie było

Grzebiuszka ziemna 21:26, 27 wrz 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Gdy przeczytałam, że chcesz opitolić magnolię i zobaczyłam tylko zdjęcie przed, chciałam zacząć biadolić . Ale tak zgrabnie ją przycięłaś, że znacząco zyskała na urodzie, super jest .

No widzisz Judith z biadoleniem zawsze warto się wstrzymać
Magnolka potrząsa liśćmi w podzięce

Basieksp napisał(a)
Ładnie wyszła ta magnolia pamiętam, że Ty już wcześniej przycinałaś magnolie i nie było problemu z kwiatami moje narazie małe ale jakby coś, muszę zapamiętać i nie bać się cięcia no i te truskawki

Basiu, nie przycinałam, tylko się odgrażałam, ale wtedy mi nie wyszło

anpi napisał(a)
Fajne to drzewo bananowe i cała ptasia zgraja! U mnie też dzięciął powiększył dziurę w domku na drzewie, ale myślę, że robił to na zamówienie, bo sam się nie wprowadził, a chyba rodzinka kosów.

Aniu, ale chciałabym, chciała (sobie zaśpiewałam) żeby to było rzeczywiście drzewo bananowe, ech...
Co do powiększania otworów w dziuplach, mój mąż twierdzi, że one sobie zimowisko szykuję do spania. Dzisiaj miałam jednego dzięcioła w ręku podjadał coś z kociej miski a moja psica jak szalona się na niego rzuciła, dzięcioł nie zdążył podfrunąć, zaklinował się za koszem i wyciągałam go stamtąd, a wydzierał się w niebogłosy. Nic mu się nie stało, fiurnął od razu do swego towarzysza Taka przygoda dzisiaj była

Ktoś wypluł pestkę po arbuzie latem i teraz mam niespodziankę 3 małe kuleczki arbuzowe, pewno nie zdążą dojrzeć, ale są malownicze, większe od piłki tenisowej

30 arów wietrznej pustyni 20:54, 27 wrz 2024

Do góry
A jak na temat chorób zeszło, to u mnie jakiś chorowity ten sezon- ogórki poszły na stracenie, bo zachorowały. Rozchodniki Matrona też z tą sama chorobą co rok temu i co gorsza, te plamy zaczely mi wchodzić na Thunderhead a one są na rabatach oddalonych od siebie całkiem sporo, więc nie wiem co jest grane.

Matrona

Thunderhead- nie doczekam się ich pięknych baldachów w tym roku

Stardust- nie ma plam, ale tutaj też te kwiaty jakby zatrzymały sie w rozwoju, nie rozwinęły się w pełni. A rosną dość blisko Matrony.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:51, 27 wrz 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:50, 27 wrz 2024

Do góry
Dzialka mega rozkopana

Za garazem

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:48, 27 wrz 2024

Do góry
Prąd się robi

Kabel wchodzi do budynku

Ze skrzynki

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:41, 27 wrz 2024

Do góry
Ulubione ujęcia:
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki Iwonko za relację, posiedziałabym tam z Tobą i razem byśmy zaśpiewały "Między ciszą a ciszą"
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:29, 27 wrz 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sąsiadowe nadal rosną.
\
Ale po Twojej stronie płota, to Tobie się należy, jak Kargul z Pawlakiem
Co będziesz Pati robiła z zielonymi pomidorami? Do dojrzewalni czy na zimową sałatkę?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:08, 27 wrz 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)
"...a ja leżę i leżę..."
Polecam miejscówkę

Zazdro!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:01, 27 wrz 2024

Do góry

O ja!!!!
Z jakiej baśni to???
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:48, 27 wrz 2024

Do góry
Sąsiadowe nadal rosną.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:46, 27 wrz 2024

Do góry
Sezon w tunelu zakończony.

Świeża zieleninka.

Mąż mi przygotował kolejną skrzynię glebogryzarką.

Miejsce na truskawki prawie gotowe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:30, 27 wrz 2024

Do góry
"...a ja leżę i leżę..."
Polecam miejscówkę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:30, 27 wrz 2024

Do góry
Dziękuję Sylwia za nasiona fasolnika egipskiego. Piękny ci on bardzo a jego kolor jest niepowtarzalny.

Moje ulubione drzewa w Waszym ogrodzie to m.in. buk purple fountain i sosna himalajska.
Miałam oba i tęskno mi za nimi. Podziwiam teraz na Ranczo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies