Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mirkaka 12:49, 18 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Taaa Lucy ma racje. Tajemnic sie nie dusi.
Zresztą co to za tajemnica jak już sie wydało?

Opowiadaj o planach.

P.s. byłam u Mirki.

Edit;
Pisałyśmy w tym samym czasie.

U mnie ? Nie widzę śladu
mirkaka 12:59, 18 cze 2025

Magara, a co powiesz żeby nie robić nereczki, tylko wywalić jałowce sabińskie, poszerzyć tę rabatę i tam zrobić bylinówkę z różami? Jałowce przenoszą rdzę gruszy. Je swego czasu też je miałam, w końcu wszystkie wywaliłam i to był dobry krok u mnie

Róże w jakim odcieniu?
TAR 13:04, 18 cze 2025

Moj tez wczoraj nie protestowal jak wspomnialam o nowej rabacie w miejscu wstydu. Nawet sie ucieszyl na pomysl, bo jemu chyba tez ten widok nie do konca sie podoba. Ale juz nie w tym roku. Musielibysmy poprzenoscic bele drewniane i galezie zeby miejsce zrobic a mamy kontuzjowane rece wiec nie da rady. No chyba ze znajda sie pomocnicy
Kurde mam strasznie duzo planow na przyszly sezon: szklarnia, palenisko z wiatka plus obsadzenie, basen, wiatka z polkami doklejona przy domku ogrodnika i odswiezenie bejca domku, zabudowa śmietnika i teraz doszlo miejsce wstydu a suchoplot nawet nie ruszony
TAR 13:05, 18 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Magara, a co powiesz żeby nie robić nereczki, tylko wywalić jałowce sabińskie, poszerzyć tę rabatę i tam zrobić bylinówkę z różami? Jałowce przenoszą rdzę gruszy. Je swego czasu też je miałam, w końcu wszystkie wywaliłam i to był dobry krok u mnie

Róże w jakim odcieniu?

Dobry pomysłi wyciagnac jakby półwysep przy okazji robiac pokoj ogrodowy z ławeczka
tulucy 14:13, 18 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Róże w jakim odcieniu?

A ja się bałam ujawnić z tą myślą. Też bym jałowce wyciepała. Żadnego z nich pożytku, tylko kłują.
Judith 14:24, 18 cze 2025

Te jałowce są chyba na skarpie, która schodzi w dół ogrodzenia, nie są na poziomie trawnika.
pestka56 14:57, 18 cze 2025

Brawo Mniej trawnika. Ja tam, oprócz tej wyznaczonej, widzę miejsce jeszcze na 2 dodatkowe rabaty.
Magara 22:44, 18 cze 2025

Bardzo Wam dziękuję za wsparcie
Jakby człowiek się chciał polenić w ogrodzie, to zawsze może liczyć na ogrodowiskowe Koleżanki, które powiedzą "ruszaj do tyry" Zrywaj darń, kop, wydaj kasę, zrób nową rabatę

Następnym razem - za radą Lidki - faktycznie poproszę o poradę na forum wędkarskim

Rabata będzie - nie będę się na lincz narażać
tulucy 22:59, 18 cze 2025

Wiesz, leżeć i pachnieć to nie na tym forum
Magara 23:06, 18 cze 2025

Odnosząc się do poszczególnych pomysłów, zapytań i wątpliwości - odpowiadam ogólnie i chronologicznie, mam nadzieję, że żadnej uwagi nie pominę

1. Widzę, że zdjęcia mocno zakłamują jeżeli chodzi o postrzeganie przestrzeni w 3D. Znalazłam rysunek planu działki, robiony parę lat temu. Oto on:

Też trochę nie oddaje stanu aktualnego (rabaty się jakoś wybrzuszyły w między czasie ), ale poglądowo jest ok.
2. Zaplanowana nereczka może się wydawać i mała, ale miejsca znowu nie ma tam aż tak dużo. Na zdjęciach trawnik wydaje się ogromny. W realu odległość pomiędzy rabatami przy tarasie a skarpą (jałowcami) to nie więcej niż 5 metrów.
3. Kształt serduszka - niezamierzony Raczej nerka, ewentualnie prostata w przekroju
4. Wydłużenie nereczki - jak najbardziej - na fotach to była "pierwsza myśl"
5. Nowa rabata musi być tak zaplanowana, żeby ten 1 metr trawnika zostawić - żeby dało się skosić
6. TEMAT JAŁOWCE - nie do ruszenia Nie jestem ich fanką, ale rosną Małżonek żywej rosnącej rośliny będzie bronił jak Rejtan Ja się do tych nasadzeń, w tym miejscu, też przekonuję, z różnych względów. Jak słusznie Judith zauważyła - to są nasadzenia na skarpie. I tak zostanie. Dużo by pisać, ale to nie ten temat Tylko na marginesie wspomnę, że Aga-Agatorek, która u mnie była we wrześniu, jak zobaczyła moją skarpę to powiedziała, że mnie rozumie
7. Też miałam taką myśl, żeby nie robić rabaty wyspowej, a powiększyć to co jest, ale odpuściłam. Nie lubię zbyt głębokich rabat, w które nie da się "wejść" - w celu wypielenia/cięcia/etc. Lubię cebulowe - a one wiosną są dodatkowym utrudnieniem.