Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 15:20, 18 cze 2025

Kordina napisał(a)
Bajkowo różyczkowo i romantycznie

Wydaje mi się że w ogóle nie mam romantycznej duszy, a ogród rzeczywiście może być tak postrzegany. Sprzeczność to czy jednak nie?
Magara 22:30, 18 cze 2025

antracyt napisał(a)
Na temat około kleszczowe odpowiem grupowo - a właściwie zapytam. Czy w ostatnim czasie wzrosła zachorowalność na odkleszczowe zapalenie mózgu? Z tego co kojarzę występowało ono bardzo rzadko. Gdyby była szczepionka przeciwko boreliozie, to pierwsza bym się na nią zdecydowała. Ale w tym wypadku nie mam wyrobionego zdania.

Też bym się chętnie dowiedziała jak to jest i jaki jest sens szczepienia. W necie tyle można wyczytać, co nic
Do mnie kleszcze lgną, niestety.
Makao 07:04, 19 cze 2025

Ja miałam raz kleszcza i to u siebie go nabyłam jak w tuje właziłam sprzątać. Od tamtej pory nie włażę. Koty mi przynoszą do domu ale takie wgryzione więc usuwamy i zakrapiam je na karku to wtedy jest spokój. No ale stracha miałam a badania na boleriozę po takim kleszczu by sprawdzić czy człowiek się zaraził to tanie nie jest. Dwa wskaźniki się robi po około 250 każde. Też bym się zaszczepiła bo to dziadostwo przeraża
UlaB 07:49, 19 cze 2025

Chyba czegoś nie doczytałam - upewnię się - uważacie ze szczepienie przeciwko kzm nie ma sensu?
Kokesz 09:06, 19 cze 2025

antracyt napisał(a)

Bardzo powoli się rozkręcają, do tego sporą część pąków uszkodziły przymrozki.
Kilka zdjęć zrobiłam, ale szału na razie nie ma

Przepieknie, delikatnie, romantycznie
Co to za różowe maleństwa kwitną sobie obok róży?
Kokesz 09:17, 19 cze 2025

W temacie kleszczy to złapałam juz 4 w moim własnym ogrodzie
Na ozm szczepiłam się rok temu, teraz czekam na szczepionkę przeciw boreliozie i też się zaszczepię. Do mnie jakoś wyjątkowo lgną chociaż smaruje się muggą na ciało i potem spryskuję jeszcze ciuchy brosem na kleszcze.
Szkoda że nie ma jakiegoś srodka do spryskania ogrodu tylko na kleszcze, coś jak odkomarzanie.
Kokesz 09:18, 19 cze 2025

W temacie kleszczy to złapałam juz 4 w moim własnym ogrodzie
Na ozm szczepiłam się rok temu, teraz czekam na szczepionkę przeciw boreliozie i też się zaszczepię. Do mnie jakoś wyjątkowo lgną chociaż smaruje się muggą na ciało i potem spryskuję jeszcze ciuchy brosem na kleszcze.
Szkoda że nie ma jakiegoś srodka do spryskania ogrodu tylko na kleszcze, coś jak odkomarzanie.
antracyt 12:22, 19 cze 2025

UlaB napisał(a)
Chyba czegoś nie doczytałam - upewnię się - uważacie ze szczepienie przeciwko kzm nie ma sensu?

Nie, nic takiego tu nie padło. Ja się po prostu zastanawiam jakie są wskaźniki zachorowalności na to, bo wydaje mi się że niskie(kiedyś takie były). O boreliozie mówi i pisze się wszędzie, a o kzm głównie w kontekście szczepień, a nie ilości zachorowań. Temat ciekawy i jak ktoś go z Was analizował i ma własne wnioski to z chęcią je poznam.
antracyt 12:24, 19 cze 2025

Kokesz napisał(a)

Przepieknie, delikatnie, romantycznie
Co to za różowe maleństwa kwitną sobie obok róży?

Krowiziół zbożowy Saponaria vaccaria
UlaB 16:39, 19 cze 2025

antracyt napisał(a)

Nie, nic takiego tu nie padło. Ja się po prostu zastanawiam jakie są wskaźniki zachorowalności na to, bo wydaje mi się że niskie(kiedyś takie były). O boreliozie mówi i pisze się wszędzie, a o kzm głównie w kontekście szczepień, a nie ilości zachorowań. Temat ciekawy i jak ktoś go z Was analizował i ma własne wnioski to z chęcią je poznam.

Pytałam, bo nie wczytywałam się mocno wstecz
Liczba zdiagnozowanych KZM wzrasta lawinowo. Nie tylko w Polsce. Ja pierwszy raz się szczepiłam jakieś 25 lat temu. Najwiecej w tym temacie wie chyba prof Zajkowska z UMB. W moim regionie szczepi się bardzo dużo ludzi. Podobno co 3 kleszcz zaraża. Pewnie zależy to tez od regionu.
Na boreliozę jest jedna obiecująca szczepionka. Chyba w 3ciej fazie testów. Znam niestety kilka chorych osób, okropna choroba. KZM tak nie straszą ale co by nie mówić to atakuje centralny układ nerwowy, nigdy nie wiadomo jak się zakończy. Na KZM najbardziej narażeni są ludzie powyżej 40tki. Im człowiek starszy tym podobno gorzej się przechodzi.