Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 22:15, 07 cze 2025

Czosnek

LIDKA 22:21, 07 cze 2025

ewsyg napisał(a)

Lidziu, z ta zdrowotnością, to różnie bywa, ale i tak nie jest źle na taką ilość deszczu i ciepło. Aquarelle najprawdopodobniej podmarzły pąki kwiatowe, ja bym je oberwała. Będą następne. Możesz je jeszcze poobserwować i później podejmiesz decyzję. Candelighty ja bym usunęła kwiaty i bym ją przycięła. Lidzia zrób zdjęcia, zobaczę jak wyglądają obie odmiany. Ja też mam takie róże, które maja słabe krzaczki i obrywam im pąki kwiatowe, mają budować krzak. Ja sporo róz przesadziłam i niektóre gorzej to zniosły. widzę, ze w tym nowym miejscu jest im lepiej, ale i tak im muszę pomóc.Pozwalam zakwitnąć tylko jednym kwiatem, tak dla ciekawości. Oto one.

Róża Lavender Ice

Róża Maxim

U mnie startuje róża Mariatheresia, a jak Twoje ?

Maritereski i baroneski budują ładne krzaki.

Te aquarelle się zbierają po jesiennym przesadzaniu róż. Ale mają sporo pędów i pąków.

Gorzej wyglądają candelighty. Też przesadzone jesienią.
Jutro sfotografuje i wstawie u mnie.
Zawołam Cię.

Giardinie i ozeane też przesadzałam. Giardinia niska bo mocno ściełam po przymrozkach. Ale sie zapączkowała i ma chyba z 7 pędów. Zostawie 3-4 żeby szła z pomocą po pergoli.

Dziś w szkółce wypatrzyłam kolejną różę z serii rokoko i nie moge przestać o niej myśleć. chyba już wiem jak to sie skończy.
ewsyg 22:27, 07 cze 2025

Basieksp 23:40, 07 cze 2025

Jak są już kwitnące róże, to tak prawie lato Maciejkę zapomniałam wysiać, a chyba nawet nasionka mam, muszę sprawdzić Lubię jej zapach
Margo2 10:41, 09 cze 2025

Ewa, wszystko kwitnie cudownie. Jestem zachwycona irysami. U mnie jak pisałam wcześniej zakwitło tylko kilka i nie wiem, czy je posadzić jeszcze raz, czy zostawić. Niektóre nie zakwitły ani razu od 3 lat.
Też bardzo lubię Crocus, ale u mnie jest bardziej kremowa. U Ciebie wpada w cytrynkowy odcień. Chyba, że tak wyszło zdjęcie.
U mnie zdecydowanie tydzień, dwa do tyłu, bo róże dopiero zaczynają.
Nowe mijesce zapowiada się bardzo ciekawie.
Bardzo dobrze, że zdecydowałaś jednak, żeby je zagospodarować, chociaz podagrycznik to straszliwa zaraza. Jesli jest u sąsiadów to bedziesz miała tam ciągły problem
mirkaka 19:25, 10 cze 2025

Twoje róże już w pełni kwitnienia, Crocus Rose i Sibelius moje ulubione
U mnie Sibelius dopiero pierwsze kwiatki otwiera i jest zdecydowanie mniejszy od Twojego, a kupowałyśmy go chyba w tym samym czasie, czyli w 2023 r
Ewa777 13:13, 11 cze 2025

U Ciebie róże już w pełni rozkwitu. Moje dopiero zaczynają.
Zimny był maj, czerwiec na razie też chłodny i do tego deszczowy.
Gosialuk 22:14, 11 cze 2025

U mnie też zimno i deszczowo, a róże zaczynają dopiero.
Ostatnio widziałam u Alicji Giardinię i Sibeliusa - spodobały mi się.