Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:56, 26 mar 2014

Do góry
Gabisiu, jesteś W i e l k a.!
Czarodziejka normalnie.

Aż się wstydzę takie rzeczy pisać, ale normalnie szczękę zbieram z podłogi.
I zebrać nie mogę.

Łaaaał!

Idę obejrzeć jeszcze raz (wcale nie drugi)

Ach...
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:53, 26 mar 2014

Do góry
O matko. O matko. O...!

Gabisia napisał(a)
.
W przyszłym roku planuję jeszcze wymienić ten wstrętny domek na jakiś mniej rzucający się w oczy i obsadzić pnącym czymś.

Pomaluj na szaro. Będzie idealnie pasował do całości.
I zielone pnącze na szarym będzie dobrze wyglądać.
Makowo na Kociewiu 19:42, 26 mar 2014

Do góry
Jak porządnie kulki podstrzyżone wyglądają, no, no
Te tulipki uwielbiam. Pomimo koloru A moze z jego powodu?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 19:40, 26 mar 2014

Do góry
Izuś, fajnie, że już jesteś
O te kamyki i mnie zaintrygowały...

I ciekawi mnie, gdzie pomieścisz tyle pomidorów?
Mój zielony świat malowany roślinami... 19:31, 26 mar 2014

Do góry
Asiu, a foty jakieś to gdzie, ja siem zapytotywuję?

Kcem zobaczyć wiosnę w Twoim ogrodzie.
Jutro zajrzę sprawdzę, czy są
Tesiskam
Dla odmiany czas na zmiany... 19:30, 26 mar 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
No Beta wiesz co wstydź się dziewczyno tak w żywy monitor kłamać że się ma bajzel .....

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:28, 26 mar 2014

Do góry
Czy ja już pisałam, że dach jest świetny?
Dachówka prima sort.
Zaszalałaś, Dziewczyno
Tesiskam
Ogród niby nowoczesny ale... 19:25, 26 mar 2014

Do góry
No to podpada pod znęcanie się!
Trzy strony próśb o fotki, a tu n i c ?
I to fotki ...bałaganu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:22, 26 mar 2014

Do góry
Jak ja lubię takie porównania. Czyli już za chwileczkę, już za momencik i u mnie obwódka zacznie wyglądać jak obwódka

Co to za gryps z tym rybnym?
W Gąszczu u Tess 19:17, 26 mar 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Och Terenia... donice bossskie! I oryginalne do tego... nie sposób pomylić z Madżenkowymi ... a kuleczki też piekne... a to krzesło to też w lesie "rosło"?

Urzeka mnie rabata z kulkami "pod płaczącym choinkiem"... tak, całkiem dobra nazwa rabaty...
Miło mi u ciebie bardzo... bardzo

"Pod płaczącym choinkiem" to rewelacyjna nazwa dla tej rabaty!
Uprzedzam, że zawłaszczam i używać będę, zatem proszę nie rościć sobie praw autorskich
A krzesło - owszem w lesie rosło Leżało pod krzaczorami, które wycięliśmy.
Zagrzebane nieco w ściółkę. To były krzaczory, których nie usnęliśmy przy pierwszych porządkach (jakieś siedem-osiem lat temu).
I tylko dlatego znaleźliśmy je dopiero teraz. Bo wówczas znaleźliśmy takie samo.
Znaczy - mam teraz dwa

kitek81 napisał(a)
ale masz teraz plantacje bukszpanów zdobycze super lawenda już wsadzona nie próżnujesz

Próżnuję trochę.
Trawki jeszcze nie wiedzą, na której rabacie zamieszkają. Czekają na moją decyzję.
A ja decyzje ogrodowe nie są moją mocną stroną

Rench napisał(a)
Hej Tes, jaki masz problem z różami,może coś podpowiem
Ja mam ok 50 szt i radzę sobie,a Ty się boisz?

No się boję I nie mogę się zdecydować, co wybrać. Ale na razie tę decyzję muszę odłożyć.

Joaska napisał(a)
Tess ale cudne krzesełko .... lubię takie rarytasiki

Ja też Fajne, prawda?

Marzena2007 napisał(a)
Tesiu świetny pomysł z donicami! Świetnie się prezentują

Dziękować Tak mi intuicja podpowiadała, że połączenie nowoczesnej donicy ze skórzanym pasem to niezły pomysł i że da fajny efekt. Ale nie byłam pewna.
Ale skoro Madżenka chwali, znaczy, dobrze jest Wielkie dzięki

waska napisał(a)
o jak u ciebie dużo sie dzieje

a ja chciałam ci napisac ze zakątek ruszył z potrójną siła rośliny wyłaniają sie trzy razy gęstsze i to chyba do nich pójdzie odetka a przetacznik do fioletowej części ogrodu, to i to wspaniale zeszło dziękuję

Koniecznie musisz mi Zakątek pokazać. Jutro sprawdzam, czy są zdjęcia

Evchen napisał(a)
Jestem na bieżąco! Hurra!... doczytałam o runiance i u mnie i u Ciebie

Potforze, nie nabijaj się
Kuklik napisał(a)
Teresko wiosenne buziaki po przerwie
Zaznaczam sobie Twój wątek bo coś go zjadło

Izuś, wróciłaś! Super, zaraz do Ciebie zaglądnę.

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Cudne te twoje wariację ogrodowe!
Zazdroszczę chęci i mocy.
Pięknego klamota wynalazłaś. Będzie się ładnie prezentował w ogrodzie. Więcej takich obrazków z ogrodu a może wtedy i ja dostanę kopa do działania. Mam nadzieję, że Evochichonek tego nie czyta, bo gotowa już mi tego kopa dosłownie zasadzić. Już ja ją znam Pozdrawiam!

Klamoty (cudne słówko, a tak rzadko używane ) są teraz dwa, ale pewnie doczytałaś
Obrazków nie mam Jutro może zrobię. Żałuję, bo chciałabym na Cię pozytywnie wpłynąć.
Przed Evochichonkiem - w razie zakusów - obronię Cię!

makkasia napisał(a)
graby, ,
donice echhhh
czekam na to co zrobisz z krzesełkiem

Też na to czekam.

Tesiskam wszystkich Miłych ujawnionych Gości
W Gąszczu u Tess 18:54, 26 mar 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
jestem na bieżąco

Nietrudno było
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:54, 26 mar 2014

Do góry
Cudny kolor tych irysków..

Gosiu, napisz proszę, czym masz pokrytą drewutnię.
Wydaje mi się, że już gdzieś dawałaś linka, ale nie mogę znaleźć.
Dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojego podania
Ogród dla moich synków 13:05, 26 mar 2014

Do góry
Edytować można przez 24 godziny. Jak? Kopjuj - wklej
O rośliny u asiach pytaj asiach
Ogród dla moich synków 11:58, 26 mar 2014

Do góry
Jesli nie znasz rośliny, która ci sie podoba, po prostu pytaj. Śmiało, wszyscy tak robimy.
Roślin nie kupuj, bo jeszcze nie wiesz, co. Ale możesz już teraz zacząć hodować jakieś rośliny, które już znasz i wiesz źe je chcesz - jak np. Hosty. Zrób jakieś miejsce z boku, taki rozmnażalnik. I tam sadź to, co zdobedziesz.
Ogród dla moich synków 01:17, 26 mar 2014

Do góry
witaj
Tess ma rację, a ona wie co pisze poczekaj, poczytaj, zaplanuj, nic pochopnie musisz sobie wyrobić zdanie co Tobie się podoba
Leszczyn nie sadz - mają straszne korzenie włażące pod trawnik i pod ogrodzeniem do sąsiada, trudno coś pod nimi sadzić, no i o kleszcza nie trudno. Nad berberysami poważnie się zastanów - bo mają niezłe kolce, są piękne, ale niebezpieczne.
Ja bym na ten cały teren wpuściła traktor z broną jak się da i bym wszystko zaorała wybrałabym korzenie, wyrównała i na początek posiała trawę a jak trawa by rosła, to bym sobie planowała i pomału wycinała rabaty w trawniku
Jak będziesz już wiedziała co lubisz, co chcesz to wtedy można rozpocząć polowanie na rośliny
Półki co zbliżają się targi ogrodnicze Eden w kwietniu, można się rozejrzeć
Pozdrawiam
Ogród dla moich synków 00:29, 26 mar 2014

Do góry
Tess,
Bardzo się cieszę, że tak się rozpisałaś. Dziękuję za cenne rady. Właśnie dlatego założyłam ten wątek, bo potrzebuje pomocy. Jestem całkiem zielona Chwalić się nie mam jeszcze czym.
Szmaragdy umieściłam w projekcie, bo wizualnie pasowało mi tam coś wysokiego i smukłego, a o tym pokroju znam tylko szmaragdy. :/ No i są zimozielone. Najpierw chciałam tylko liściaste rośliny.
Dzięki za radę. Chmielu nie będzie!
Tak, plac zabaw planuję w drzewach, chociaż boję się kleszczy.
Hortensje bardzo mi się podobają. Jasne, wysokie byliny?Hmm... poszukam. Dzięki.
Jeszcze raz spryskam randupem. Masz rację, przyłożę więcej uwagi do walki z chwastami. Co nas nie zabije to nas wzmocni
Pozdrawiam serdecznie
Ogród w lesie 23:54, 25 mar 2014

Do góry
Grabie w lesie?

Nie zagaduj, wrzucaj wreszcie coś
Ogród dla moich synków 23:38, 25 mar 2014

Do góry
Margo (Małgorzato?)

Jeśli mogę coś Ci radzić, to nie spiesz się.
Wiem, że głupio to wygląda, tak radzić komuś, kto osiem lat już ten temat odkłada
Ale skoro można było czekać osiem lat, to może warto poczekać jeszcze trochę?

Nie chodzi mi o to, żeby nic nie robić. Robić, i owszem, masz tam roboty po kokardę!
Ale nie spiesz się z planowaniem i sadzeniem drzew/krzewów.
To potem trudno się zmienia

Nie wiem, jak długo podczytujesz ogrodowisko, ale na podstawie doświadczenia własnego i obserwacji innych Forumowiczów sądzę, że dopiero po roku(do dwóch) oglądania innych ogrodów i uczenia się na błędach i sukcesach innych się wyrabia zdanie, co się lubi i co chce się mieć w ogrodzie (rośliny, styl, kolor).

I nie próbuj ogarniać wszystkiego naraz. Masz dużo pracy z trawnikiem, czy raczej miejscem na trawnik (oprysk jeden raz roundapem nie wystarczy, moim zdaniem, żeby odchwaścić solidnie, powtórzyłabym jeszcze raz, dodając chwastoxu).

Po odchwaszczeniu i ew. wyrównaniu proponuję posiać trawę. Nie czekać na rabatki, bo to zajmie Ci dużo czasu, a odchwaszczone miejsca znowu zarosną chwastami.

Pisałaś, że wolisz naturalne żywopłoty. Czemu więc rozważasz szmaragdy? Co myślisz o żywopłocie liściastym (z ligustru, grabu albo buka)?
To taka propozycja.

Nie wprowadzaj chmielu do ogrodu. Rośnie jak chwast.
Bluszcz na śliwki - dobry pomysł.

Mata wiklinowa na siatkę to dobry pomysł, (sama ją mam w ogrodzie), ale na taką długość rzeczywiście spory koszt. Więc może zamiast wydawać kasę na matę, wydaj na sadzonki czegoś na żywopłot?

Ale się rozpisałam.
Dodam jeszcze, że pomysł z hostami, paprociami w zacienionym kąciku, ze względu na zacienione stanowisko to dobry pomsł. Ale co z placem zabaw? Ma być w środku tych drzewek?
Dodałabym jeszcze hortensje i jakieś rozjaśniające wysokie byliny.

A miało być tak pięknie.... 22:55, 25 mar 2014

Do góry
Renatko, dzięki za chęci, ale chyba muszę dojrzeć do róż.

Piękna wiosna w Twoim ogrodzie.
A krokusów rzeczywiście - nigdy za wiele
Ogród dla moich synków 22:52, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Tess!
Dzięki Ci dobra duszyczko, że się nade mną ulitowałaś Mam linka!

A teraz pokaże co wymyśliłam. Oczywiście czekam na Wasze uwagi.
Propozycja nr 1, zgodnie ze wskazówkami Danusi: "ograniczona ilość gatunków". Długość rabaty ponad 30m.
Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity

Co myślicie?

Chyba kupię maty wiklinowe na siatkę. Na tej długości będzie mnie to sporo kosztowało ;/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies