Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Joaska 15:32, 26 mar 2014

Juzia_G napisał(a)

A żebym to ja wiedziała
Kupiłam mix 50 sztuk jeszcze przed Ogrodowiskiem.
Najgorzej wyglądają takie "porowate" (liście wychodzą z jednego miejsca), a najlepiej "trawiaste" (liście wychodzą z rozetki). Ale wytłumaczyłam..hehe

No i nie mam żadnego pomarańczowego, takiego co ma Aga-gusiarz. One chyba najładniejsze są.
No i jeszcze te malutkie ładne...Stella cośtam - żółte.

I się wypowiadziałam....profeska...hyhy

Justyś to co jest bleeeee bo nie doczytałam ...
Juzia 16:33, 26 mar 2014

Joaska napisał(a)

Justyś to co jest bleeeee bo nie doczytałam ...

No moje liliowce są bleee.
Agacia 18:52, 26 mar 2014

Marzenko, dziękuję, nie wklejaj pogryzionych rh, już wiem o co chodzi z falbankami
Buziaki
Tess 19:22, 26 mar 2014

Jak ja lubię takie porównania. Czyli już za chwileczkę, już za momencik i u mnie obwódka zacznie wyglądać jak obwódka

Co to za gryps z tym rybnym?
Paulaa 19:46, 26 mar 2014

Marzenka mam pytanko o cisy- w jakiej ziemi najlepiej sadzić? jutro będę sadziła i chcę to odpowiednio zrobić
Madzenka 19:59, 26 mar 2014

Paulaa napisał(a)
Marzenka mam pytanko o cisy- w jakiej ziemi najlepiej sadzić? jutro będę sadziła i chcę to odpowiednio zrobić

Paula cisy w przeciwienstwie do innych iglaków nie mogą mieć kwaśnej gleby. Ja swoje posadziłam w kwaśnej... A potem u Danusi doczytałam, ze nie... Wykopywałam i zmianiełam podłoze... Dodaj do swojej rodzimej gleby torf odkwaszony lub dobrą ziemie do roślin. Lubią zyzną ziemie i u mnie są bezproblemowe mimo, źe rosna w baaaardzo nasłonecznionym miejscu.
Madzenka 20:01, 26 mar 2014

Tess napisał(a)
Jak ja lubię takie porównania. Czyli już za chwileczkę, już za momencik i u mnie obwódka zacznie wyglądać jak obwódka

Co to za gryps z tym rybnym?

Tesiu rybny to nasza z Agą tajemnica, punkt przerzutowy

...."Już za chwileczką, już za momencik...." - czyżby bliskie spotkania z Ewką?
Madzenka 20:03, 26 mar 2014

Joaska napisał(a)

Madżen jak dobrze że dałaś takie ujęcie ... wiesz że ja chcem te płyty i karmnika(czy jak się go tam pisze) u siebie mieć dosłownie zrobię "ctrl +c" do siebie i wkleję "ctrl+v" tylko uświadom mnie co dokładnie tam nasadziłaś że masz dwa kolorki, karmnik i co jeszcze??? bo sobie do listy zakupów muszę dopisać

Joasiu w tych kwadratach posadzone są dwie odmiany karmnika - aurea (żóltawy) i ciemnozileony oraz macierzanka (to po lewej... Niestey część wypaliłam roundapem bo pędzelkowałam chwasty)...
W tym roku rozstaje sie z tymi nasadzeniami... Nie mam sił już walczyc z chwastami w karmniku...
Madzenka 20:07, 26 mar 2014

Domi napisał(a)
Agnieszko, ja mam 'Stella de Oro' i obrywam kwiaty codziennie i prawie codziennie żółte liście. Miałam jeszcze odmianę większą o pomarańczowych kwiatach (tu obrywanie było rzadsze), ale wydawała mi się "babciowa" i dałam ją Mamie do Jej rustykalnego ogródka.

Mam stella d'oro i uważam, ze są najfajniejsze bo kwitną od póznej wiosny do mrozów a nawet w mrozy i są miniaturowe.
Madzenka 20:11, 26 mar 2014

Wieloszka napisał(a)
Madżen, pisałaś u Gusiarza, że masz liliowce, ale...
Wszystkie za i przeciw poproszę - takie z Twoich doświadczeń, bo nabrałam na nie chęci (znalazłam w ulubionych ogrodach NL, myślałam że to trawy jakieś ).
Kiedyś już mówiłaś, że powinnam je mieć, bo lubią mokro i wcale nie trzeba kwiatków co chwilę obrywać. Ale jeśli to nieprawda , albo np. kępy robią się brzydkie (uschnięte) po kwitnieniu - zrezygnuję.

Stella d'oro juz opisałam pod postem Domi .
Mam kilka odmian liliwoców i wszystkie mi się podobają, kwitną u mnie długo i nieprzerwanie. Po przekwitnięciu mają ładne jesienne żółte liście, ktore pod wpływem mrozów kalpną jak hosty. Wtedy je czyszcze w ogrodzie. Wiosną liliwoce najwcześniej startują- razem z tulipanami- mają u mnie już ok 10 cm
Ja nie biegam i obrywam liliwoce, a i owszem od czasu do czasu skubnę i oczyszczę ale nie jest to szczególnie uciązliwe. Dla mnie nie są to jednak kwiaty pierwszego planu, nie dla perfekcjonistki Na drugi plan jak najbardziej, do nasadzen w stylu angielskim

Niestey nie znam odmina moich wysokich liliowców ale polubiłam kompozycje z przetacznikami. Dla mnie liowce są bezobsługowe.
Specjalistką od liliowców jest nasza Mala Mi.