Jak ja lubię takie porównania. Czyli już za chwileczkę, już za momencik i u mnie obwódka zacznie wyglądać jak obwódka
Co to za gryps z tym rybnym?
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Paula cisy w przeciwienstwie do innych iglaków nie mogą mieć kwaśnej gleby. Ja swoje posadziłam w kwaśnej... A potem u Danusi doczytałam, ze nie... Wykopywałam i zmianiełam podłoze... Dodaj do swojej rodzimej gleby torf odkwaszony lub dobrą ziemie do roślin. Lubią zyzną ziemie i u mnie są bezproblemowe mimo, źe rosna w baaaardzo nasłonecznionym miejscu.
Joasiu w tych kwadratach posadzone są dwie odmiany karmnika - aurea (żóltawy) i ciemnozileony oraz macierzanka (to po lewej... Niestey część wypaliłam roundapem bo pędzelkowałam chwasty)...
W tym roku rozstaje sie z tymi nasadzeniami... Nie mam sił już walczyc z chwastami w karmniku...
Stella d'oro juz opisałam pod postem Domi .
Mam kilka odmian liliwoców i wszystkie mi się podobają, kwitną u mnie długo i nieprzerwanie. Po przekwitnięciu mają ładne jesienne żółte liście, ktore pod wpływem mrozów kalpną jak hosty. Wtedy je czyszcze w ogrodzie. Wiosną liliwoce najwcześniej startują- razem z tulipanami- mają u mnie już ok 10 cm
Ja nie biegam i obrywam liliwoce, a i owszem od czasu do czasu skubnę i oczyszczę ale nie jest to szczególnie uciązliwe. Dla mnie nie są to jednak kwiaty pierwszego planu, nie dla perfekcjonistki Na drugi plan jak najbardziej, do nasadzen w stylu angielskim
Niestey nie znam odmina moich wysokich liliowców ale polubiłam kompozycje z przetacznikami. Dla mnie liowce są bezobsługowe.
Specjalistką od liliowców jest nasza Mala Mi.