W warzywniku najładniejsza jest teraz róża z ciemnoczerwonymi owocami. Rosnie przy niej szałwia lekarska i jej jasne liście pięknie z czerwonymi owocami kontrastują, ale niestety zwykle z Jeepem sąsiada w tle , więc nie zrobiłam takiego zdjęcia pokazującego szałwię z przodu .
Miewamy też różnych gości, a może to raczej my u nich gościmy przez te trzy lata (chociaż zanim posadziłam rośliny to tylu ich tutaj nie było). Ten gość akurat chyba jest już po przejściach, sądząc z ilości odnóży:
Jesień w Warszawie była przepiękna - żółto-czerwona, słoneczna, niesamowita.
U mnie tak trochę jesieni, a trochę ciągle jeszcze lata.
Szałwia omączona jednoroczna kwitnie niezmordowanie cały czas od momentu kiedy ją posadziłam chyba w czerwcu. Za nią gaura - kwitnie równie niezmordowanie, ale ma jeszcze tę zaletę, że jest wieloletnia i się rozrasta, co najlepiej widac u Ani Monteverde
i gaura jeszcze raz
Nie tylko pooglądałam pismo obrazkowe, ale nawet poczytałam Pięęęękne kolory jesieni u Ciebie - i hortensje i żurawki i hosty - u mnie wszystko już zbrązowiałe, hosty poobcinane, szałwia też. A ta aleja lipowa - mmmm...... dalej mnie zachwyca, jak za dawnych lat.
Po zdjęciach tej rabaty z małymi tujkami w tle widać, jak wszystko rośnie! Przecież te tuje i klonik są minimum 3 razy większe! Niesamowite - w rok!
No i nie mogę nie zachwycić się dekoracjami, które robisz! Podziwiam i talent i to, że znajdujesz czas na tworzenie takich aranżacji!
Witam w moim ogrodzie i dziękuję za "the best" jak miło
No tak niektóre rośliny rosną jak zmutowane i ciągle zaskakują
Jeśli chodzi o rabatę, to tak spróbuję, ale ciężko będzie to teraz policzyć
trawa pampasowa 1
turzyca 1
marcinki 2
szałwia niska 2
chryzantema 1
trawa Trzęślica modra"Variegata" 1
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka 3
astry (marcinki) za rh 1
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże 3,1,3
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy" 5,1
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa 2
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce) 1
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa" 3,5,1
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie) 1
hortensje ogrodowe 3
dalej jeszcze jeden miskant i róże 1, 4
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce 10,6,2,1,3
Witaj Moniko, dzięki za odwiedziny, ładna szałwia, ja dziś widzalem czerwoną pięknie wyglądała. Miałem do Ciebie zajechać ale w tym roku wszystkie moje plany się pozmieniały za sprawą mojego długiego wyjazdu. Pozdrawiam Cię
Dzięki Robercie zapraszam następnym razem pozdrawiam m
To zielone to szałwia Zerwałam, choć nie wiem czy użyję...
borówki są wymagające, ale jak owocują - cudo! I ładnie teraz wyglądają, listki im się wybarwiają
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.
Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)
I teraz mam czarno na białym, tzn. tak kolorowo, jak mi potrzeba było , jestem wzrokowcem a wyobraźnia bez obrazka nie działa u mnie, jak trzeba .
Lawenda i szałwia w dwóch rzędach, a kostrzewa?
Białe kółeczko to floksy?
Dziękuję i buziam w podzięce
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.
Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)
Witaj Moniko, dzięki za odwiedziny, ładna szałwia, ja dziś widzalem czerwoną pięknie wyglądała. Miałem do Ciebie zajechać ale w tym roku wszystkie moje plany się pozmieniały za sprawą mojego długiego wyjazdu. Pozdrawiam Cię
Madżenka!!! Łatwo..?.?. a mnie się wydaje że dramat Najważniejsze jest dla mnie to miejsce bo nie wiem jak to ugryźć
bliżej wygląda tak
oczywiście możemy jeszcze poszerzyć rabatę, nadać jej bardziej wypukły ształt i zyskam troszkę miejsca bo robi się dość wąsko...
lista roślin które mam jest długa, ale jeżeli miałabyś pomysł na połączenie czegoś z tym miskantem giganteusem, który rośnie w tle byłabym wdzięczna, bo jak sama zauważyłaś mam bałagan! Tzn myślę że trzeba zacząć od jednej rabaty, a resztę roślin posadzę na drugiej. Co zostanie pójdzie na przedogródek... inaczej tego nie widzę. To trochę jak układanka
Jutro zrzucę dokładniejsze zdjęcia... Może mi pomożecie, bo zupełnie nie wiem co dosadzić do tego towarzystwa lub może co zmienić.
Madżenko, dziękuję za odwiedziny zaglądaj koniecznie, może pomożesz mi ogarnąć choć trochę ten bałagan, czasami najmniejsza rada osoby trzeźwo patrzącej jest bezcenna.
Witaj Aniu przyszłam i ja się przywitać i oczywiście pochwalić ,pochwalić ,pochwalić.
Aniu miałaś piękny ogród tylko brakowało w nim tej kropeczki nad i,Danusia postawiła ogromna kropkę na prawdę śliczny ogród
Ania a szałwia to będzie mój pierwszy wiosenny zakup jest śliczna ,ach tam w ogóle wszystko śliczne ,dom ,altana ,ogród ach powzdycham sobie
Pospacerowała razem z Tobą, w ogrodzie we Włocławku i jeżeli to ogród prywatny ogólnie dostępny to mieszkańcy mają fajne miejsce do spacerów. Hortensji rzeczywiście sporo, no i bukszpany... coś co lubimy.
Twój ogród też jeszcze kwitnie, a szałwia śliczna...