Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:06, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
w kostce z bukszpanu jest lawenda, a to z przodu? szałwia? jesli tak, to jaka odmiana...?

Jakie to ładne, ale kocimiętki nie chcę i tak mam zatrzesienie dzikich kotów.Pozdrawiam.
Mój mały raj na ziemi :) 16:30, 08 lut 2013

Do góry
dzwonki chyba nie.... jakoś podoba mi się coś zwiewnego typu lawenda, szałwia, przetacznik też
zaraz popatrzę w dekoracje doniczkowe !
ale robię kilka rzeczy na raz, no i właśnie mi problem zawodowy wynikł i muszę chyba się na chwilkę oddalić Irenko...
Mój mały raj na ziemi :) 15:44, 08 lut 2013

Do góry
Irenko,
dziękuję ! kocimiętka to był pierwszy pomysł, a nawet kocimiętka z lawendą i rózami, a;e nie chcę kotów..... i tak sporo ich u mnie
a czy przetacznik nie będzie za duży?

może wyjaśnię, bo nie każdy wie o co chodzi....

poprosiłam Irenkę o pomoc:

Irenko, skoro Jesteś zapytam co byś posadziła do róży okrywowej fairy (blady róż) do donic - raczej półcień.... chodzi mi o fiolet, a wiem, ze lawenda nie da rady (słabe kwitnienie), i pewnie perowskia też nie....
myślisz, że szałwia sobie poradzi i będzi eładnie kwitła? tylko ona chyba dośc krótko kwitnie....

poradź please !

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:40, 08 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, skoro Jesteś zapytam co byś posadziła do róży okrywowej fairy (blady róż) do donic - raczej półcień.... chodzi mi o fiolet, a wiem, ze lawenda nie da rady (słabe kwitnienie), i pewnie perowskia też nie....
myślisz, że szałwia sobie poradzi i będzi eładnie kwitła? tylko ona chyba dośc krótko kwitnie....

poradź please !

Anula, już napisałam u ciebie

dziekuję Irenko !
buziak
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:32, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

poradź please !

Anula, już napisałam u ciebie
Mój mały raj na ziemi :) 13:28, 08 lut 2013

Do góry
Aniu, czy nastawiasz się na rośliny wieloletnie w tej donicy?
Tak myślę, że do tej róży szałwia ładnie będzie wyglądać i powinna dać radę, a sezonowo dołożyć heliotrop, tez fioletowy i kwitnie do mrozów..wypełnienia bluszczykiem
albo fioletowy przetacznik, róża i niziutkie trawki, tez zwiewnie i będzie u ciebie to ładnie wyglądać
jeśli spora roślina, to i irysy syberyjskie, tak aby cały czas coś fioletowego było; a co myślisz o kocimiętce?
dziewczyny, pomagamy Anuli, coś wymyślimy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:06, 08 lut 2013

Do góry

poradź please !
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:29, 08 lut 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
w kostce z bukszpanu jest lawenda, a to z przodu? szałwia? jesli tak, to jaka odmiana...?

A może kocimietka ?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:10, 08 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madżenka,
mam pytanie
Kubusiowo 23:57, 06 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Gosiak, a ta szałwia omszona to jakąś odmianę określoną miała?
Bo Bogda słusznie mówi, że jest ich kilka.
I tak mi się kołacze po głowie, że ktoś kiedyś jakiejś nie polecał.
Tylko oczywiście nie pamiętam kto i gdzie.

Tess a jaka byś chciała? biała , fioletową czy niebieską?
Salvia - szałwia 22:54, 06 lut 2013

Do góry
szałwia wg, mnie może być fajnym połączeniem . z tym że ona krótko kwitnie i co potem ?.a pomyśl o trawie red baron do białego ...czy może raczej kremowego . masz kolor na całe lato
Zielonym do góry :) 22:34, 06 lut 2013

Do góry
może hosty, jakieś tulipanki niskie na wiosnę + szałwia na lato
Kubusiowo 20:51, 06 lut 2013

Do góry
Gosiak, a ta szałwia omszona to jakąś odmianę określoną miała?
Bo Bogda słusznie mówi, że jest ich kilka.
I tak mi się kołacze po głowie, że ktoś kiedyś jakiejś nie polecał.
Tylko oczywiście nie pamiętam kto i gdzie.
Kubusiowo 18:00, 06 lut 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Beata kupiłam Bo były jeżówki mix i jeszcze ostróżki. Pięknie sie udają z siewu to po co przepłacać ?

Jola nie moge pomidorka... do gęby nie weźmie Na wiosnę to nie dam rady... Potrzebuje tam byc troszkę, żeby zoragizowac to wszystko a pare godzin nie wystarczy

Bogda kupiłam "kłącza" szałwi omszonej i gipsówkę, nasiona jeżówek i ostrożek

Zeta to jest zboczenie chyba...

.....powiem Wam, że to masło Bożenki chyba działa..... normalnie Kuba miałby juz katar jak stąd do Chin a nie jest źle.... Mikstura chyba tyż pomogła...... ale ciiii coby nie zapeszać

jak jeżówki ,ostróżki i szałwia toś rozgrzeszona

siej, sadź a my będziemy w sierpniu podziwiać
Kubusiowo 15:21, 06 lut 2013

Do góry
Bogda jakiej niskiej? Nie wiem czy ona niska napisowane Szałwia omszona
Salvia - szałwia 09:56, 06 lut 2013

Do góry
Świetne informacje o szałwi, bardzo przydatne - dzięki

Chciałabym sobie zrobić w donicach kompozycje biało-fioletowe - jakoś mnie ciągnie do tych kolorów tego roku. Czy myślicie, że taka niska szałwia nadawałaby się do tego. Myślałam też o lawendzie, jest piękna, ale szałwia ma "więcej koloru". choć być może jest zbyt wysoka do donic? o białym "kwiecie" myślałam o petuniach, może niecierpkach, potem o stokrotkach, gipsówce, smagliczce i stu innych Mam jeszcze na to czas, widziałam tutaj tyle śliczności tylko myślę, czy do tego można by dodac szałwię czy może coś innego fioletowego bardziej byłoby odpowiednie do donic. Pomożecie? - plisss...
Salvia - szałwia 19:40, 05 lut 2013

Do góry
Alinko jak zawsze jesteś niezstąpiona Jak się na jesień będę zgłaszać po dzwonki to może i jakaś szałwia się u Ciebie znajdzie? Z przyjemnością nabędę, zwłaszcza tę omszoną niską
Salvia - szałwia 18:46, 05 lut 2013

Do góry
jest kilka gatunków szałwii dobrze zimujących w Polsce .

wysoka 'Merlau Blue

szałwia omszona niska

szałwia lekarska Icterina’ – Gold Variegated

szałwia biała

szałwia różowa -amethyst

Salvia - szałwia 18:15, 05 lut 2013

Do góry
szałwia omszona kwitnie dwa w razy pod warunkiem że po przekwitnięciu w czerwcu przytniesz jej kwiaty . we wrześniu na pewno zakwitnie drugi raz . przetacznik kwitnie długo , ale niektóre odmiany pokładają się i wcale przez to nie są zbyt eleganckie . ale powtarzam zależy od odmiany . ja preferuję te niższe przetaczniki a szałwia kwitnie bardziej spektakularnie

masz porównanie ----szałwia

przetacznik

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:40, 01 lut 2013

Do góry
Aniu - wpadam z rewizyta . Poczytałam o szałwi, przetaczniku i begoniach. Jak dla mnie (patrz avatarek) szałwia z begonią nie do porównania. Ja jakoś nie mogę się do begonii przekoać, a szałwię i przetacznik kocham. I lubie jeszcze liriope , choć ona jeszcze nie wylądowała u mnie w ogródku. Aniu - buziaczki na łikend zostawiam i zmykam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies