Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:58, 06 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
nic sie nie przejmuj ...brzozek z dereniami tez bym nie robiła ...bo podobaja mi sie brzozy z białymi ulami u kondzia ..i byliny wkoło

a red barona nie lubię ...3 lata sie z nim męczyłam ...od taka sytuacja

A co się z nim działo?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:42, 06 paź 2015
Do góry
nic sie nie przejmuj ...brzozek z dereniami tez bym nie robiła ...bo podobaja mi sie brzozy z białymi ulami u kondzia ..i byliny wkoło

a red barona nie lubię ...3 lata sie z nim męczyłam ...od taka sytuacja
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 06 paź 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Tak, to są derenie, widziałam już wcześniej to zdjęcie. W ten sposób Agata z Ogrodu naturalnego pachnącego lasem podsadziła u siebie brzozy. Ślicznie to wygląda. A derenie łatwo się ukorzeniają Sylwuś i dość szybko rosną więc...

Kasiu , żeby mieć taki efekt z derniem, u mnie musiałabym w łące chaszcze dereniowe zrobić, a tam mają królować kwiaty, trawy będą dodatkiem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:03, 06 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
efekt z Red barona z brzozami bedzie bardzo krótki ...nie wiem czy warty uwagi .....

inspiracja pokazuje brzozy z dereaniami ....to na całą zimę zestaw 3-5 m-c nawet ...a red baron zaraz zrobi się suchy! (około 1 m-ca cieszy mocnym kolorem czerwonym )

Justynka , ale derenia tego nie mam , mam posadzone inne , ale w innym miejscu i innej koncepcji, a brzozy w łące kwietnej to i trawy tam pasują

W zimie to ja tam mało jestem tyle co babci leki i jedzenie zaniose i posiedzę z nią, po hektarach nie latam bo nie ma jak z reguły śniegiem zasypane
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 18:29, 06 paź 2015

Do góry
Zakupy super, mam te same brzozy i o dziwo byłaś z swoim M ja swojemu ciągle wmawiam , że drzewka wsadziłam nie na naszej działce, ale już jest postęp bo jak ostatnio mnie złapał z koszem i 120 cebulkami tulipanów to powiedział mi, że daruje mi tylko dlatego, że widzi, że mnie to odpręźa zatem zazdroszczę zakupów i męża zdjęcia super, widoki cudne, przestrzeń bardzo fajna, ja też widziałabym rabatkę w formie owalu
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:14, 06 paź 2015

Do góry
Anitka co ile masz sadzone brzozy? Ile juz rosną? Będę sadzic u siebie takie 3m ale dość waskie w porównaniu do Twoich
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:06, 06 paź 2015

Do góry
noemi napisał(a)
Sto lat od Cioci

Karabelcia, u Stefana są piękne brzozy , te co wiosną widziałyśmy, tylko wtedy nie były na sprzedaż. Zadzwoń zapytaj czy są jeszcze ...

znalazlam piekne w bk, nie pamiętam tych u Stefana. Warto zamienić? Te ladne proste doorenbos. Nie mam zastrzeżeń
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:34, 06 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
efekt z Red barona z brzozami bedzie bardzo krótki ...nie wiem czy warty uwagi .....

inspiracja pokazuje brzozy z dereaniami ....to na całą zimę zestaw 3-5 m-c nawet ...a red baron zaraz zrobi się suchy! (około 1 m-ca cieszy mocnym kolorem czerwonym )

Tak, to są derenie, widziałam już wcześniej to zdjęcie. W ten sposób Agata z Ogrodu naturalnego pachnącego lasem podsadziła u siebie brzozy. Ślicznie to wygląda. A derenie łatwo się ukorzeniają Sylwuś i dość szybko rosną więc...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:20, 06 paź 2015
Do góry

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:57, 06 paź 2015

Do góry
Renatko Kombinujesz, kombinujesz.. A jak w końcu wykombinujesz, to nam oczy z orbit wyskocza Fajnie ze w końcu się przemoglas i drzewka kupiłaś! I to jakie śliczne! Też będę kupowala ciemne brzozy i ambrowca. Codziennie podgladam co u Ciebie słychać, no w końcu na tym samym etapie jesteśmy No i lubię Twoje fotki.
Brzozowa rabata fajna będzie!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:49, 06 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Martuś a jak tam Twój trawniczek? może jakieś zdjęcie byś zapodała? ostatnio szalejesz z aparatem

PS Zdjęcie z werbenką zza brzozy extra

Renia, to jeszcze żadne szaleństwo Raczej praktyka, która kiedyś, mam nadzieję, sprawi, że moje zdjęcia będą się podobały, tak naprawdę

Mój trawnik bardzo ucierpiał przez suszę. Nie mam zraszaczy, a sporadyczne lanie z węża jedynie podtrzymało go przy życiu
U mnie nie spadła kropla deszczu przez całe lato praktycznie, nie licząc kilku dni jakiś miesiąc temu kiedy niewiele popadało

ps. Werbena zagląda zza wiśni umbry
Niestety nie mam brzóz. Mój starszy uczulony
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:25, 06 paź 2015

Do góry
Martuś a jak tam Twój trawniczek? może jakieś zdjęcie byś zapodała? ostatnio szalejesz z aparatem

PS Zdjęcie z werbenką zza brzozy extra
Ogród Dominiki 09:43, 06 paź 2015
Do góry
Piekny dojrzały ogród,harmonijny,pieknie skomponowany
Dzieki Tobie znalazłam dobrego "kompana"dla mojego jałowca kolumnowego Blue Arrow;posadziłam go niedaleko sadzonki brzozy brodawkowej Youngii-u Ciebie takie zestawienie super wygląda
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 09:21, 06 paź 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

O drzewkach myślę intensywanie, do przyszłego roku coś wymyślę
Tę rabatę będziesz teraz przerabiać?

Wszystko będę przerabiać

Rozplenice wylecą pod brzozy, tam gdzie teraz są róże z bylinami.
Tam gdzie są marcinki też muszę poprzesadzać kila rzeczy. I zmienić kształt rabaty gdzie anabelki rosną.
A już jak ułożyć róże z bylinami w nowym miejscu? - głowię się non stop.

Z ganku wygląda to tak... Tam gdzie brzydki trawnik była kupa drewna do niedawna, muszę ziemi tam nawieź, wyrównać i na nowo trawę posiać.

Przez nierówności terenu musiałam zrobić jakby dwupoziomowe tarasy...
Z jednej strony...

Z drugiej strony...

Z tyły rabaty będą iglaki i trawy, które mają zrobić tło dla róż. Nie wiem gdzie kulę dam jeszcze?
Generalnie myślę o obwódce z szałwi przecinanej przetacznikiem ostroklapowym. Nie jestem niczego pewno, co wymyśliłam...
Komendówka 22:50, 05 paź 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
Sylwio ścieżka piękna. Ja na razie nie wiem, rozglądam się co i jak. Brzozy były pewniakiem, bo oboje z mężem bardzo je lubimy. Podziwiam Cię, że te pomysły lęgną Ci się w głowie jak na zawołanie. Ja tak nie umiem. Jakiś feler mózgowy mam czy coś

Ubawił mnie ten feler nie podejrzewam go u Ciebie
Komendówka 22:35, 05 paź 2015

Do góry
Hakonechloa macra na słońcu daje radę bez problemu. Ba, u mnie na patelni daje radę. Pierwszy rok trochę grymasi, Potem strzela jak głupia. Nie podlewam tej starszej.

Odnosnie cisów - wcale tam szpaler nie potrzebny. To mogą być "słupy" ciemnej zieleni. Luźno, od płotu posadzone. Moim zdaniem doskonale by pasowały ucięte na płasko od góry. Od biedy mogą być szmaragdy. Ale płaskie geometryczne ucięcie nada im i całej rabacie geometrycznego wymiaru współgrającego z kulami. Trochę szaleństwa w nasadzeniu - strzeliste, ażurowe brzozy, pomiedzy nimi np. w trzech plamach rozwichrzone derenie, kule od frontu podsadzone spływającą falą traw, Wał tawuł, mozna znów powtórzyć sekwencję kulek buksowych, a w tle klocki zieleni szmaragdów. A dalej pożyczony krajobraz.

W to wszystko utopić łany rudbekii, dać punktowo perovskię, można trzcinniki dosadzić - w formie strzelistych akcentów.
Teraz najważniejszy szkielet. Byliny, trawy, miskanty, carexy będziesz dosadzać jak cię najdzie

Plamami, sekwencjami tu trzeba, nie moze byc naćkane. Im mniej gatunków tym bedzie lepiej. Kolor czerwony i pomarańczowy zostawić dereniom na zimę.
Ogród wyrozumiały 22:14, 05 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
to jeszcze z niekłopotliwych (nie wymagających nakładów pracy), a efektownych roslin pod brzozy kilka inspiracji

hakonechloa (za nią) ręczę

https://www.pinterest.com/pin/340021840593506537/

a pomiedzy proponuję tawułki Arendsa (na inspiracji na paproć nie patrzymy, a widzimy tam fontanny hochli)

https://www.pinterest.com/pin/340021840591010968/

niewymagający pracy, efektowny, samonapędzający się podszyt powstanie.
Co ważne, interesujący cały rok. Hochla szybko startuje - praktycznie w maju już jest spora. Proponuję zwykłą, macra. Żadnych cudów na patyku

Toszko, ale to nie jest hakone na inspiracji. Raczej jakaś zimozielona turzyca.

Ręczysz w jakim sensie?

"Samonapędzający się podszyt" . Dobre, podoba mi się to określenie.
Grubej dyni zmagania z naturą 21:17, 05 paź 2015

Do góry
Hej ho
Kilka jesiennych fotek.
Miskanty przy ławeczce są w końcu mojego wzrostu, rozplenice pożarły stożek z cisa... no może stożeczek , no i kłosy pokazał zebrinus. Brzozy urosły chyba najbardziej w tym roku.

Komendówka 21:09, 05 paź 2015

Do góry
Ponieważ w watku u Olli jest niemal identyczna sytuacja to korzystaj z pomysłów. Nie mam takiego ogrodu, abym mogła poszaleć i z brzozami i z dereniami to chociaż pocmokam u kogoś.
Derenie posadź grupą tak by tworzyły plamę - latem zieloną, a zima płonącą.
wrzucę inspirki u ciebie może cię natchnie jak to będzie wyglądać - moim zdaniem trzeba mysleć o efekcie na 4 pory roku - prosto, bez wymysłów, ale z fajerwerkami
Spora rabata to i mozliwosci wiele. Tez proponuję mały placyk z ławeczką.

Jedziemy
https://www.pinterest.com/pin/340021840594175812/
Oszałamiający efekt kolorystyczny, ktory mozna uzyskać w połączeniu z niewymagającą Perovskią, lubiącą sucho, słonce, a zimą mającą właśnie taki (na zdjęciu jest inna roślina) lawendowo-niebiesko-stalowy kolor. Na wiosnę scina się krótko tak jak hortki. Klasyczna perovskia dorasta do 1,5-2m. Jesli ją to głębiej rabaty. Krzak. Jest odmiana niższa - Little Spirit ok 60cm. Ta moze być posadzona z przodu. Udawać lawendę. Perovskia zaczyna kwitnąć w lipcu do mrozów.

https://www.pinterest.com/pin/340021840593507118/

Tu wersja (inna odmiana derenia) z obsadzeniem pomiędzy brzozami. Latem będzie stanowić zielone skarpety brzóż. W takiej wersji musowo musi coś z tyłu rosnąć zimozielonego o głębokiej zieleni - np. cisy kolumnowe. Uzupełnieniem letniej kompozycji moga być dosadzone żółte rudbekie, które z zielenią derenia będa wprowadzać letni nastrój. Rudbekia jest twarda zawodniczką i brzozy nie powinny być dla niej kłopotliwym sąsiedztwem.
Widze tez tam grupę rozplenicy hamelm, która z rudbekią stanowi swietny duet. Zimą słomkowa fontanna rozplenicy doda życia i skomponuje się z ogniem derenia. (na wiosnę trzeba ściąć na ok 10-15cm)

https://www.pinterest.com/pin/340021840593506603/

https://www.pinterest.com/pin/340021840593506534/

Tu wersja z posadzonymi od frontu rabaty kontrastującymi formą kulami bukszpanowymi (moga być cisowe). Równoważą języki derenia. Kolor zieleni uspakaja krzykliwość płomieni. Zwracam uwagę na drugim zdjęciu, ze opadłe liscie dodają tylko uroku. I nie ma się wrażenia zaniedbanej rabaty. Praktyczne - prawda?

https://www.pinterest.com/pin/340021840593505792/
a to już kosztowniejsze marzenie ogrodnika

Żółciutkie tawuły mogą latem dodawać koloru i doskonale komponowac się z zielenią kul bukszpanów w kolejnym parterowym nasadzeniu.

https://www.pinterest.com/pin/340021840592179881/

chcesz więcej? bo wiesz, ja złosliwa jestem

Komendówka 20:55, 05 paź 2015

Do góry
Sylwio ścieżka piękna. Ja na razie nie wiem, rozglądam się co i jak. Brzozy były pewniakiem, bo oboje z mężem bardzo je lubimy. Podziwiam Cię, że te pomysły lęgną Ci się w głowie jak na zawołanie. Ja tak nie umiem. Jakiś feler mózgowy mam czy coś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies