Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kolorowe rabaty 23:58, 21 wrz 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Nie będę pisac, że znów widzę barbulę, zdecydowanie za mną chodzi
Na jej plus przemawia to, że kwitnie teraz, gdy już szałwia ma to za sobą i inne niebieskości też.
Czy ona długo kwitnie?

Do mrozów
Co z tym ogródeczkiem począć 21:50, 21 wrz 2012

Do góry
Ewka pewnie że może być jeszcze jeden bukszpan . a żurawy zostaw oczywiście , możesz do nich dołożyć hosty jak proponuje Nieszka . ja tylko zmieniłabym sposób nasadzenia , bo wszystko będzie w rządku tzn. w półkolu. dlatego ci narysowałam te trójkąty .żebyś zmieniła sposób nasadzeń z przodu .

( Mogłam zasiać trawę albo lepiej jak radził mi mąż ziemniaki
Przed tymi żurawkami może hosty i koniec zrobię większy łuk i posieję trawę )

tak bym zrobiła z tym łukiem jak piszesz . nie szkodzi że to będzie mini trawka , ale dopełni ładnie rabatę.

hosty + żurawki +szałwia omszona + rozchodnik okazały w trzech kupkach

......wspaniale oglądnąć piękną buźkę koleżanki . pozdrawiam
Kolorowe rabaty 15:21, 21 wrz 2012

Do góry
Nie będę pisac, że znów widzę barbulę, zdecydowanie za mną chodzi
Na jej plus przemawia to, że kwitnie teraz, gdy już szałwia ma to za sobą i inne niebieskości też.
Czy ona długo kwitnie?
Moje roślinki 16:43, 18 wrz 2012

Do góry
Witajcie w ten piękny wrześniowy dzień.Ja znowu w biegu,znowu nie mam kiedy odwiedzić innych wątków,ale mam nadzieję nadrobić to w najbliższym czasie Wpadłam wrzucić parę fotek

Marcinki zaczynają kwitnąć

Szałwia cieszy ostatnimi kwiatami w tym roku
Ogród z perspektywą na przyszłość 07:50, 18 wrz 2012

Do góry
Dziewczyny cieszę się, że się podoba Dziś mam zamiar przenieść kolejne jak się uda Robimy resztę prac na zewnątrz przed zimą. Kończymy miejsce na śmietnik i budujemy skład na drewno. Wymyśliłam sobie, że nie będzie drewniany tylko metalowy z drewnianymi wstawkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oby się udało, bo M cisnęłam na ten projekt w tym stylu. Drewno przyjechało i czeka spokojnie na domek W tym miejscu na wiosnę będziemy robili warzywniak

Szałwia omszona ponownie kwitnie

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 22:58, 16 wrz 2012

Do góry
Napewno ta szałwia Moni wygląda rewelacyjnie, też tak chciałam ale u mnie w tym miejscu jest za dużo cienia dziękuję Ci za wizytę
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 22:44, 16 wrz 2012

Do góry
Dorcia w kwestii doradzania to ja kiepska jestem...ale powiem ci że super zakupy poczyniłaś
Horti w tym miejscu to dobry pomysł bo rozjaśnią to miejsce trochę a trawki dodadzą zwiewności. U mnie przed horti vanilla fraise rosnie fioletowa szałwia omszona.
Początki 18:09, 14 wrz 2012

Do góry
A tutaj niedawno kupiony buk Dawyck Gold....też z serii tych roślin, co to zobaczysz nagle i poczujesz, że ono MUSI zamieszkać u Ciebie w ogrodzie.
Przesadziliśmy jedną z trzech tsug bliżej i on będzie w rogu ogrodu, jak urośnie da piękne narożne żółte tło.

Szałwia od końca sierpnie kwitnie już po raz kolejny (ścinałam ją po pierwszym kwitnieniu).

Tutaj jeszcze kilka widoczków - w niektórych miejscach zobaczycie tę siatkę. Spróbuję na wiosnę pomalowac słupki i może naciągniemy nową siatkę...może wczesną wiosną zanim ruszą te pnącza, bo muszę je zdjąć i przyciąć jeśli mielibyśmy naciągać nową siatkę.

Tu pomiędzy szmaragdy a jałowce wsadzę te 10 jeżówek, już nie w tym roku ale następnym puszczą piękne wysokie różowe kwiaty - może jeszcze czosnki tu zakopię?

Jutro ten pasek wypełni się szmaragdami a tutaj Hakuro, która też pięknie urosła i widać bidule chorujące bukszpany, ale odbudowują się, może dadzą radę wszystkie.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:35, 13 wrz 2012

Do góry
i kulki w innej części ogrodu; fiolet, to szałwia omszona, kwitnie wściekle..

Marzy mi się Siedlisko.... 11:24, 13 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Zachwyciła mnie ta rabata. Napisz co tam dokładnie rośnie? Please, bo nie wszystko rozpoznaję

Anitko ciężko będzie, ale spróbuję, od prawej idąc to co widać na zdjęciu:
trawa Trzęślica modra"Variegata"
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka
astry (marcinki) za rh
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy"
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce)
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa"
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie)
hortensje ogrodowe
dalej jeszcze jeden miskant i róże
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce
gdzies tam małe siewki turzycy Bronze form pozostałe po tej co wymarzła, siewki na razie sobie radzą, przetrwały zimę.

Uff, to chyba wszystko
Pozdrawiam

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:34, 12 wrz 2012

Do góry
Witam, od pewnego czasu podglądam ten bujny ogród i postanowiłam się ujawnić Nie wiedziałam że szałwia może być taka duża, myślałam że bardziej jak lawenda. Gratuluje i pozwolę sobie wpadać od czasu do czasu
Ogród do kwadratu 20:09, 12 wrz 2012

Do góry
Szałwia wygląda przepięknie
Dereń Kousa? Nie mam Ale śliczne ma kwiaty

Padało u Ciebie? Bo u mnie niezła burza była, ale i tak wiedziałem, że będzie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:29, 12 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Witam serdecznie, mam pytanko - cóż to jest za fioletowa roślina ?

To szałwia omszona Tegoroczna sadzonka

Nie mogłam w to uwierzyć i dlatego potrzebowałam potwierdzenia !!!!!!!!!!!!!! to jakiś gigant !!!!!!!!!!!! i w dodatku obłędnie piękny i zresztą cały ogród masz przepiękny (mówię to bez lizusostwa )
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:23, 12 wrz 2012

Do góry
Dorka napisał(a)

Witam serdecznie, mam pytanko - cóż to jest za fioletowa roślina ?

To szałwia omszona Tegoroczna sadzonka
Dla odmiany czas na zmiany... 14:58, 12 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Beata, Ty nienerwujsa mienja!

Projektantka napisała:

Beata od lewej:

Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie

To ile tam tych róż jest? No ile?

A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą

Tereska miej litość, bo koleżanka z naprzeciwka pomyśli że ja jakaś niezdiagnozoana jestem, co chwila parskam na ten monitor ze śmiechu przez ciebie

róże pnące -szt. 2 , ok rozumiem

zapotrzebowanie złożę, może ktoś się zlituje

buziole

do domu zmykam

Dla odmiany czas na zmiany... 14:47, 12 wrz 2012

Do góry
Beata, Ty nienerwujsa mienja!

Projektantka napisała:

Beata od lewej:

Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie

To ile tam tych róż jest? No ile?

A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą
W miniformacie 19:22, 11 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Beatko, a co tak kwitnie na fioletowo nad żurawką?

szałwia momączona
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:28, 11 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
nie koniecznie, po prostu może chwilowo mniejsza; oglądałam obie i rosną podobnie, sadzić trzeba w sporej odległości, bo 40x80 rozmiar osiągną; moje sadziłam co 50 cm, może maja luz, to i rosną, chociaż szałwia ciut się rozpanoszyła, ale ją mogę przyciąć

Och dzięki za wskazówki w rozstawie, a zobaczymy dopiero w przyszłym roku jak będzie ta hakone u mnie rosła i się rozrastała
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:19, 11 wrz 2012

Do góry
nie koniecznie, po prostu może chwilowo mniejsza; oglądałam obie i rosną podobnie, sadzić trzeba w sporej odległości, bo 40x80 rozmiar osiągną; moje sadziłam co 50 cm, może maja luz, to i rosną, chociaż szałwia ciut się rozpanoszyła, ale ją mogę przyciąć
Ogród do kwadratu 08:50, 11 wrz 2012

Do góry
Kilka fotek o proanku - piękny, słoneczny dzionek ....
Szałwia nie daje za wygraną. Obcinam suche kwiatostany i ona wciąż kwitnie To jedna z moich ulubionych roślin

Rozchodniki szaleją - motylkowo u mnie się zrobiło

A terza do łopaty - muszę odgruzować miejsce przy słupie, bo straszy. Niedługo będę wsadzać serby.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies