Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród kwiatowy 13:30, 16 lip 2021

Do góry

Ogród kwiatowy 13:26, 16 lip 2021

Do góry

Ogród kwiatowy 13:22, 16 lip 2021

Do góry

Ogród kwiatowy 13:14, 16 lip 2021

Do góry
Dziewczyny, wszystkim ogólnie dziękuję za pochwały. Ku pamięci nowe zdjęcia.

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:08, 16 lip 2021

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:06, 16 lip 2021

Do góry
Lilie kwitną

Kapusta i jarmuż zjadana przez ślimaki, mus granulki rozsypać, znów

Porzeczki może w weekend zbierzemy

Więcej jeżowek i motyli

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:03, 16 lip 2021

Do góry
Kupiłam dalie, po 8 zł wielka doniczka, żal było nie brać

Jeżówkowy szał, a ile brzęczącego dobra nad i dookoła!

Tajemniczy Ogród 12:43, 16 lip 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Agatko, lubię poznać historię danego ogrodu, więc cofnęłam się u Ciebie do początków i przeczytałam pierwsze sto stron, bardzo pouczająca lektura, Toszka, Hania Gruszka i wiele innych osób obdarzyło Cię cennymi radami, a Ty wiedziałaś dobrze, co z nimi zrobić

Zrobiłam sobie krótkie podsumowanie tych 100 stron, dziesięć punktów zapisałam, to co mi do duszy i umysłu przemawia, a dla Ciebie do powspominania

1. Hania Gruszka zbiera [opuchlaki] „nocną porą. Pensetą do wiaderka z wrzątkiem.” Rozwiązałam problem obrzydzenia do zbierania tych istot. Jest coś takiego jak penseta! (hmmm... mini-odkurzaczyk byłby jeszcze lepszy...)
2. Makadiamia twierdzi, że „niewiedza jest błogosławieństwem”, o tak, to zdanie ma charakter leczniczy u Ciebie zadziałało
3. Wasz dom jest zbudowany ze świerka spod samiuśkich Tater??? Ojej! Piszesz: „Lubię myśleć, że oddycham zapachem Tatr... Bo oprócz brzóz i książek, kocham góry…” ja też kocham książki i góry! Tylko brzóz nie mam…
4. 2017 było tak: „Franek - 13 lat, Antoś - 10 lat, Stasio - 7 lat i Ignaś - 3 lata.” Teraz 2021, Franek prawie dorosły, Ignaś już nie maluszek…. Ależ leci czas. Jeszcze Twój cytat „Fajni są Lubię ich baaardzo” - lubię czytać takie wyznania rodziców o dzieciach
5. Trzej w muzycznej szkole! Nadal trwa? Poczytam kolejne 300 stron to się dowiem Kącik muzyczny wzruszający, też mam takie miejsce z pianinem, ale zdjęć brak, zainspirowałaś mnie
6. Zima 2017/18 po lekturze o kompostowaniu i ANHK, piszesz „Zaczynam myśleć o ogrodzie jak o żywym organizmie, a nie jak o naskórku, co to go uzdrowisz kremami cud. Od środka trzeba działać” Super cytat. Od środka!
7. Hania G. napisała, że „pomidory można sadzić w tym samym miejscu pod warunkiem corocznego wzbogacania gleby w azot (gnojówka z pokrzyw) i potas (popiół z kominka)/Czasem stosuję metodę mojego taty. On w każdy dołek wsadzał pogiętą pokrzywę i skórkę banana. Azot i potas był już na starcie.” - to bardzo ciekawe inf., banany już stosuję, spróbuję z pokrzywą!
8. Kwiecień 2018, piszesz: „pilnuję swojego pomysłu na ogród - ja uwielbiam kolor i przepych innych ogrodów, a u siebie zdecydowanie wolę mało koloru, niewiele kwiatów i dużo spokojnej zieleni” - widać, że jesteś bardzo konsekwentna. Ładnie to opisałaś.
9. Maj 2018 - ogłoszenie decyzji, precz z jałowcami i hakuro na frontowej - hahaha te etapy musiały być, chyba że jest się Wiklasią  u mnie katalpa i modrzew - wszystkie już ex.
10. Nie lubisz begonii - też ich nie lubię, nie wiem tylko dlaczego.

Kolejne podsumowania nastąpią i od razu przepraszam, że tyle bałaganu Ci tu robię w wątku Dobrego weekendu!

Marto!!!
Nawet nie wiem, co napisać. Wzruszyłam się bardzo Twoim pięknym wpisem - tym co przypomniałaś, ale przed wszystkim tym, że Ci się chciało zrobić takie podsumowanie. Bardzo Ci dziękuję. Bardzo.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:01, 16 lip 2021

Do góry
Prócz hortensji bukietowych mam także ogrodowe, którym pąki kwiatowe przemarzają już od kilku lat. Smutne, ale nie tak bardzo, bo krzewy maja piękny pokrój i są ozdobą .

A jak podejdziemy bliżej okaże się, ze bywają niespodzianki w postaci kwiatów na tegorocznych pędach!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:53, 16 lip 2021

Do góry
Ogród w deszczu. Zdjęcia z telefonu, bo trzeciej ręki do trzymania parasola nie miałam

Moja sielanka 10:30, 16 lip 2021

Do góry
Moim zdaniem udała mi się ta kompozycja przed wejściem
Moja sielanka 10:26, 16 lip 2021

Do góry
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:19, 16 lip 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Jeszcze jest tojeść rozesłana. Ale nie do bakopy, bo za dużo drobnego w donicy.
Kasiu, Judith, molinia Karl Foerster ma bardzo wysokie kwiatostany, u Mary jakieś 1,5 metra i więcej... chyba widzę ją na rabatach.

No wiem wiem, ale jednocześnie są takie ażurowe Zapodam Ci mimo wszystko fotkę bez namawiania, bo mi to wylewanie trawy tak się podoba, że może Ci się zachce gdzie indziej jej użyć, a tu masz inspirkę

Cieszę się, że z ipomeą trafiłam A gdyby jednak zachciało Ci się jednorocznej zwieszającej się rośliny o chłodnych i drobniejszych liściach to ja jeszcze jestem fanką dichondry Może nawet się będzie lepiej z Hameln komponować niż żarówiasta ipomea.
W ogródku Martki 09:44, 16 lip 2021

Do góry
Molinia Heidebraut jest jedną z moich ulubionych traw, o ile nie najulubieńszą.
Z trzech sadzonek mam obecnie dziewięć. Świetnie się dzieli nawet w szczycie sezonu, nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Tak ją u siebie chwaliłam, że kilka dziewczyn poszło na zakupy

Z sadzonki na pierwszym zdjęciu mam dwie na nowej rabacie
Zdjęcia są zeszłego roku, tę molinię rozsadzałam w sierpniu! Dlatego wszystkie są takie szczuplutkie

W ogródku Martki 09:14, 16 lip 2021

Do góry
Rozpętała się ulewa, a ja wracam z ogrodu i na krótką chwilę wybiegam myślą do jesieni. Nie boję się już tej pory roku jak kiedyś, ciekawi mnie, co pokażą klony, grujecznik, ambrowce, graby, buki, gilllenia, ale liczę też na … molinie. Zamówiłam te trawy kierując się właśnie Waszymi jesiennymi zdjęciami. Po posadzeniu długo oglądałam małe kępki, nie działo się nic. Aż dnia pewnego odkryłam urocze kwiatostany molinii Heidezwerg. Zmieniłam zdanie natychmiast. Z dnia na dzień molinie zaskakują mnie coraz bardziej. Tak wyglądają teraz:

Heidezwerg jest niska, kwiatostany mają ok. 30 cm. Polubiłam jej zieleń. Potrzebuje delikatniejszego towarzystwa, ale nie przypuszczałam, że gaury wystrzelą na 1,5 metra... Zdecydowanie warto umieścić ją z przodu rabaty, to kolejny błąd który popełniłam. Na wiosnę do poprawki.

Edith Dudszus - rozkręca się. Liście krótkie, zieleń chłodna, jesienią za to powinna pokazać złocistości oraz fioletowe fontanny z kwiatostanów

Heidebraut - czekam na jej żółto-złote przebarwienia, na razie nie osiągnęła jeszcze swoich 100 cm jest to piękna, zwarta kępka, ma sztywne pędy kwiatostanowe, na tym etapie mój faworyt razem z Heidezwerg.

Trzęślica trzcinowata Karl Förster zapowiada wysokie, ale drobne, różowe kwiatostany, tu znów czekam na jesień Sadzonki małe, szkółki trawyibyliny nie polecam...

Dobrego weekendu!

Sezon 2017 u Hanusi 09:13, 16 lip 2021

Do góry
Ogólnie jest fajnie wizualnie, gorzej z pozyskiem, fasolki ledwie wiążą, ogórki bujają wzdłuż, cukinia woła o więcej światła, jedynie maliniak jest zadowolony, ma jdzonko, pitko, i słońce! Ale owoce dopiero w sierpnkiu, taka odmiana-Polana

Te dwa zdjęcia zapożyczone od sąsiadki, w maju ja ją raczyłam piwonią, teraz ona mnie daliami. Dalie również mam po tej stronie ogrodu, ale moje w cieniu, kwitną ciut później.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:06, 16 lip 2021

Do góry
MarcinKRK napisał(a)
To na 99% nie jest Spike.

Marcin oczywiście masz rację bo ani kształt ani kolor
tylko co ja tu posadziłem bo kupowałem tylko kwitnące ale nigdy czysto białej

Hayes Starburst powolutku zaczyna

Frisbee Petticoat

Sezon 2017 u Hanusi 09:01, 16 lip 2021

Do góry
Rabata jeżówkowa zrobiła się Mieszana.

Sezon 2017 u Hanusi 08:58, 16 lip 2021

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 08:55, 16 lip 2021

Do góry
A w warzywniku? Zbyt gęsto, niestety, czekam na rokwit lilii tygrysiej w malinach, powoli likwiduję kosmosy, mprzymierzam sie do wycięcia kwiatostanów przywrotnika na rabatach, jednym słowem dłubanina.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies