Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 11:01, 27 lis 2021

Bo brązowieją niektóre - robią się rude jesienią i okropnie to wygląda.

Instagram Ogrodowiska
kasiek 18:42, 28 lis 2021

Przed i po jest nie do uwierzenia Zupełnie jak świat po drugiej stronie lustra, tak piękny że aż nierzeczywisty
daszum 21:44, 01 gru 2021

Lubię do Ciebie zaglądać, ale dawkuję sobie emocje.

Świetnie, że wstawiłaś zdjęcia porównawcze.
Widać jak zaniedbany ugór zamienił się w zaczarowany ogród
Podziwiam i gratuluję spełnienia marzeń.
Gardenarium 11:14, 02 gru 2021

Witaj Danusiu Szukanie zajmuje sporo czasu, chętnie bym poszukała, ale kończę 3 ksiażkę, prawie gotowa Duzo mam przy tym pracy, takiej żmudnej.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:15, 02 gru 2021

U nas o końcu sezonu na razie nie ma mowy.

Chowamy rośliny wrażliwe do namiotu ocieplonego, kurkom wieszamy zabawki (m.in. huśtawkę), robimy wentylację i ocieplenie drzwi.

Będziemy kurnik przestawiać w docelowe miejsce. Ostatnio jastrząb zjadł nam jarzębatkę przed zachodem słońca upolował siatkę zamontowaliśmy.

Posadziłam ostatnie tulipany (czy ostatnie?) hahaha W tv zapowiedziałam, że już nie, ale jednak kupiłam, do różanego ogrodu, co by nie był zbyt pusty w maju.

Sadzę rośliny "dostane" od Hani. Pelargonie mam w kawiarence, ale zastanawiam się nad przeniesieniem, bo mało światła tutaj.

Robię przegląd odmian dalii, jakie warto zakupić jeszcze na wiosnę. Dalie to będzie znaczący udział w rabatach powiedzmy "ognistych" - mam takie miejsca.

Wyłączamy pompy wszelakie w małych fontann, w stawie zostaje. Odwracam konewki do góry dnem i wszelkie inne pojemniki szczelne, aby nie rozsadził mróz.

Węże ogrodowe trzeba opróżnić z wody po popękają.

Pozbierać i pomyć/poczyścić narzędzia, zimą naostrzyć.

Trawy nieco powaliło po pierwszym śniegu, ale tylko niektóre. U nas nie wiążę ich (choć zalecam innym), bo za duże są i za dużo roboty, zaraz będziemy wycinać to co leży. Hakonechloa sama się wykruszy

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:20, 02 gru 2021

Witek ma zeszyt gdzie zapisuje co jest do zrobienia, imponująca ta lista

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:21, 02 gru 2021

Ja listy nie mam, robię na bieżąco, co daję radę.

Kwitnie kalina bodnantska 'Dawn'

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:22, 02 gru 2021

Astilbe w seslerii.

Astry z kolorem jeszcze..i pęcherznica.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 11:32, 02 gru 2021

Dopiero jesienią widoczne jest jaki udział mają trawy w Waszym ogrodzie, w sezonie chowają się w masie zieleni teraz wychodzą na plan pierwszy Też jeszcze działam i też końca nie widać. Jak przeczytałam o liście prac Witka to mi się nasz rozpisana na piec lat z góry przypomina jak zakładaliśmy ogród i remontowaliśmy budynki gospodarcze. W zasadzie prócz bacówki udało się większość zrealizować i sporo ponad plan, a potem plany pokrzyżowały nam powodzie i teraz bez listy robimy to co się da. Jak patrzę na nasz rów i rabaty nad nim zarastające naniesionym chwastem to mi się serce łamie, że tyle naszej pracy poszło na marne, a teraz sensu nie ma nic tam robić nim się z mułem nie uporamy do końca. Nie jest łatwo bo stale dolewa i ciężarówka zakopuje się w tym mule trzeba czekać, aż podeschnie albo zmarznie inaczej nie ruszymy dalej. Na deski nadal czekamy ech....
Basieksp 11:35, 02 gru 2021

U Was sezon rzeczywiście się nie kończy i nie tylko za sprawą prac do wykonania ale ogród cały czas jeszcze pięknie wygląda, jakby to nie był grudzień podczytałam, taka mała ściąga dla mnie co jeszcze muszę zabezpieczyć przed mrozami