rosa, pajęczyny i mgła
Pennisetum mesaicum 'Red Buttons' i szałwia (S. farinacea)
widok od strony południowej
rudbekia 'Goldsturm' rządzi
po prawej Agastache 'Black Adder' - świetna odmiana, nie nasiewa się
Karolinko, ale pędzisz.
Wredei mi się podoba, też bym go chciała, gdybym miała miejsce. Nawet się zastanawiałam na front - ale nie było wysoko szczepionych, a zresztą on tak bardzo wysoko szczepiony nie wygląda ładnie.
Niedaleko mnie pod Realem jest fajne kompozycja- kilkanaście wiązów Wredei, tak szczepionych na metr, podsadzonych polem szałwi i płożących jałowców. W czerwcu, jak listki wiązów były jeszcze świeże i żółciutkie, a szałwia kwitła na wściekły fiolet to wyglądało pięknie. Teraz jest OK, ale już nie oszałamiająco.
Zrobię zdjęcia w przyszłym roku - może będziesz miała pomysł na tę nową działkę.
Pszczółko znalazłam w zapiskach to szałwia omączona Alba roślinka w nas jednoroczna, można zbierać nasionka, jest b. wdzięczna, a kolory lubię, gdzie nie zwrócę wzrok, zawsze coś mnie zaskakuje kolorem i formą, w moim ogrodzie nie można wpaść w monotonię
Są tu żurawki: Marmelade i Lime Marmelade; Tojeść orszelinowa, hort. Grandiflora i Great Star; Kulnik włosokwiatowy, Czyściec wielkokwiatowy, Żeleźniak, Ostrogłowiec różowy, Bodziszek himalajski /już posadzony/, Szałwia muszkatołowa, Horminium pirenejskie.
Gratisy: Słoneczniczek Loraline Sunshine, dwa przetaczniki, żurawka Milan i dwa czosnki purpurowe
Aleś ciekawe zakupy zrobiła,
O niektórych roślinach nie miałam pojęcia, że istnieją.
Odpowiadam,więc tak, wrzosy nie wymarzają, miernota słońca ma nadmiar , ale to na razie, jak drzewko jest małe, potem jak się dobrze ukorzeni to strzela. Wzdłuż płotu są posadzone serby ( 6 sztuk), następnie szmaragdy do zakola grupy iglaków. w tym roku uporządkowałm tę częśc ogrodu, zasiałam trawę i posadziłam rośliny na przeczekanie , mam tam
1.ładne trawy- Variegatus, Zebrinus i rozplenice, carex Evergold, carex -" kurze łapki" w innym miejscu mam miskanta Kleine Silberspinne, oraz Gracillimus
2. berberys Orange Rocket
3. żurawki -wg koloru-śliwkowa, korzenna,czerwona, brzoskwiniowa, czarna
4.rośnie tam od 15 lat biały bez który chcę zostawić, niski krzew ( 1,80), bardzo długo kwitnie, ma młode odłogi , mogę wysłać zainteresowanym,
5. wyprowadziłam na bambusie splecione 2 kolory pęcherznicy,
6. na pniu szczepiony lilak Palibin
7. krzewuszka na pniu czerwona NN ,kwitnie nieprzerwanie od wiosny
8. Red Baron
9.cisowe 2 kule zakopane w donicach, nad którymi pracuję
18. dereń biały elegantsima
19. hortensje annabel incredibal , które chcę posadzić przed dużym jałowcem rozesłanym ,jest tam jakby taka lekka wnęka między iglakami, za hortensjami derenie,
20.jeżówka alba (biała)
pod sliwkę:
21. hortensje - pink annabel,
22. białe zawilce japońskie,
23. kule cisowe
Myslę, że dokupię thuja -Aurea Nana, tawuła Golden Princes plus albo szałwia albo perowskia, albo przetacznik, kule Danica lub na pniu lub wyselekcjonowana przez szkółkarza z okolicy tuja Kraków.
Uf dużo tego? chyba nie,
Pięknie się usmiecham i proszę o pomoc w projekcie, macie takie fajne pomysły, a ja bardzo chcę mieć ładnie zagospodarowaną tę część ogrodu, niby przedogródka, plis .
Są tu żurawki: Marmelade i Lime Marmelade; Tojeść orszelinowa, hort. Grandiflora i Great Star; Kulnik włosokwiatowy, Czyściec wielkokwiatowy, Żeleźniak, Ostrogłowiec różowy, Bodziszek himalajski /już posadzony/, Szałwia muszkatołowa, Horminium pirenejskie.
Gratisy: Słoneczniczek Loraline Sunshine, dwa przetaczniki, żurawka Milan i dwa czosnki purpurowe
Aleś ciekawe zakupy zrobiła,
O niektórych roślinach nie miałam pojęcia, że istnieją.
moni Magos dziękuję Joaska przyznaję rację co do Danusinych umiejętności czarowania Ola kupiłam ją jako szałwia omszona ot tyle Martika zachęcam do podglądactwa Lena moja rabatka z lawendą wzięła się po moim zauroczeniu lawendą w twoim ogrodzie vesper cisy koło szałwii tnę w coś co kiedyś ma być kulą, natomiast koło szmaragdów będą kostką, odmiany nie znam na pewno nie jest to cis kolumnowy eliza3 inspiruj się bardzo mi będzie miło
Aniu , żałuję ,że wcześniej nie odkryłam Twojego wątku, trafiłam tu dopiero poprzez link zamieszczony w wątku o "Zimozielonym ogrodzie ...". Pięęknie w Twoim ogrodzie. Niesamowita szałwia omszona, czy możesz podać jej dokładną nazwę? Pozdrawiam.
Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie
Aniu, Twój ogród zachwyca, czemu tak późno tu trafiłam? Ale co się dziwić, jak Danusia się czegoś dotknie to inaczej niż pięknie być nie może. Widać też Twoją troskę i pracę, jaką wkładasz w jego pielęgnację, bez tego żadna roślinka nie będzie ładnie rosnąć... oprócz chwastów
Mam pytanie o cisy, jakie wypatrzyłam na Twoich rabatach. Jeden to ten żółty, za szałwią:
a drugi to w szpalerze, pod szmaragdami, na lewo od altany:
Jakie to odmiany? Czy przycinasz je, a jeżeli tak to jak?
Róże się zaaklimatyzują i będą dobrze rosnąć. Możesz je podsadzić np. taką niską kocimiętką??Ona na pewno zniesie upał - i szybko rośnie
Dziękuję Sebek ,myślałam o kocimiętce tylko czy wszystkie koty z okolicy nie będą mi miauczały pod oknem?hi.Jeden mnie odwiedza ,przychodzi wieczorem na michę .A czy szałwia omszona rośnie w pełnym słońcu ?.twoja rabata wygląda ślicznie a róże maja sie dobrze Pocieszyłes mnie bo juz się martwiłam .Dosadzę więc jeszcze róz kilka
Wsadziłam, ale w ten upał wygląda jak jedno wielkie nieszczęście, ciekawe czy się przyjmie?Wyczytałam, że jest to szałwia lekarska.
tak, to ona, moja identyczna, tyle, ze wielka;
grzybki bomba, oby nie znikły nagle
Już kiedyś miałam taką, ale wymarzła...tę wsadziłam wczoraj, a roślinka do tej pory się nie podniosła, listki ma cały czas zwiędnięte... pora była nie odpowiednia - za gorąco.
Musisz teraz często ją podlewać, najlepiej rano i wieczorkiem. W okresie przejściowym możesz też nad nią rozpiąć taki parasol z białej agro, wtedy na pewno się pozbiera. Potem może rosnąć w pełnym słońcu.
Poza tym one lubią ziemię zasadową.