Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Małej Mi 2017 23:47, 21 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Piękne to ciurkadelko, ale wodę w oczku też masz czysta. Ja jutro właze do swojego kupiłam sobie buto-gacie gumowe robie porządki.
U mnie pałka rośnie w donicach też się załamuje. Twoja pałka piękna była.

Kopiuje fotkę bo piękny widok. Chciałam jeszcze zapytać przy samym brzegu niska roślina to strzalka? Kiedys kupiłam i wyginela. Jeszcze Aniu w prawym dolnym rogu co to za pióropusz bardzo efektowny rośnie.

Nie chcę pisać o ślimakach golasach, aby nie zapeszyc. Skorupiaki też mam, ale da się wytrzymać. Zbieram je.

O wodzie w oczku nie mów, bo w tym roku miałam nerwa na nią strasznego.
Złożyło się kilka rzeczy na raz...za wielkie ryby i za dużo, zimna wiosna i wegetacja oczku nie ruszała, jesienią pozbyłam się kupy roślin, bo już oczka nie było widać. Odkurzacz szwankuje cały czas.. bo ten model tak ma.. Nawet już wlałam różne środki na czystość i nic z tego , chwila lepiej i od nowa.. a brudnej wody to nie stawie w oczku.. jak chwasty przeżyję to wody jako gnojówki już nie. Wiadomo trochę osadów musi być.. to nie basen pływacki./.
Filtr mam za mały na tę pojemność wiec czyszczę gąbki codziennie.. a i tak nie pomagało. I nie wiem czy w końcu że ruszyła wegetacja, czy kupiona lampa UV pomogła. Oczko z dna nigdy nie było tak dobrze wysprzątane.. ale walczyłam.. Teraz dno widać I tak ma być..

Przy samym brzegu tak centralnie to bobrek trójlistny. Wydzieram go bo mi wszytko zarasta, a resztę wyrywają ryby, bo tu je karmie i grzebią potem w nim Strzałki miałam kilka rodzajów i też wyginęły. Po lewej od brzegu to szwarc mydło i powidło.. i nie to co sadziłam tylko to co się tam zakotwiło. Najwięcej to mam jaszczurzca zwisłego (czy jakoś tak się nazywa) Rośnie jak głupi i zarasta wszytko. Jeszcze chwila i stanę na uszach by go wytępić. Ale to chyba walka z wiatrakami.
Pałki były piękne, ale co wiatr to leżały, wchodzenie do wody po pachy już mnie wnerwiało.. zostawiłam mały kawałeczek..i niech rośnie na nowo. Reszta poszła na kompost w lasku.
Pióropusz to jakaś trawa.. mam drugą kępę w głębi.. jest bardzo ładna i bezproblemowa. Wiosna ścinam i teraz zetnę. Bo liście ma jak żyletki i jak się chodzi to potrafi pokaleczyć. Za to do wiosny jest ozdobą oczka. Najlepiej ja lubię jak kwitnie i zima. Jak chcesz to ci siewki przechowam, bo mam chyba jeszcze jedna kępkę którą zachowałam. Miałam odmładzać kępy, ale tak się rozrosły że nie wyobrażam sobie wydarcia jej.. to jest już monstrum..
Miesiąc po ścięciu jest ponownie bardzo ładna .
Foto beznadziejne, ale już nie chce mi się szukać lepszego

To niecały miesiąc po ścięciu..

Mirkowy ogród (początki) 23:14, 21 cze 2019

Do góry
U mnie też stipa zimę przeżyła nie wszystkie, ale większość.
Mówię miała być wykopana gdzieś na tyły, ale i tak wykopie dostanie lepsze miejsce.

Pokazalam fotkę na wątku jak się wprowadziłam na Ursynów i sądzili różne drzewa i TRafila się katalpa nigdzie nie ma na starym Ursynowie.
Posadzili przy moim bloku teraz tam mieszka syn z drugiej strony i tak pięknie rośnie już przerosła 3 piętrowy budynek posadzona od zachodniej strony.
Ogród Małej Mi 2017 22:59, 21 cze 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Piękne to ciurkadelko, ale wodę w oczku też masz czysta. Ja jutro właze do swojego kupiłam sobie buto-gacie gumowe robie porządki.
U mnie pałka rośnie w donicach też się załamuje. Twoja pałka piękna była.

Kopiuje fotkę bo piękny widok. Chciałam jeszcze zapytać przy samym brzegu niska roślina to strzalka? Kiedys kupiłam i wyginela. Jeszcze Aniu w prawym dolnym rogu co to za pióropusz bardzo efektowny rośnie.

Nie chcę pisać o ślimakach golasach, aby nie zapeszyc. Skorupiaki też mam, ale da się wytrzymać. Zbieram je.
Mirkowy ogród (początki) 21:50, 21 cze 2019

Do góry

Ja te czosnki sadziłam jesienią 2017r.po jednej cebulce. To ich drugi sezon u mnie. Wydaje mi się że ładnie się rozrosły.

To jest jedna kępa.
Ogród Małej Mi 2017 21:44, 21 cze 2019

Do góry

Moim zdaniem ślimaki jak i opuchlaki są przywleczone z roślinami że szkółek potem się rozprzestrzeniają. Tych slimaczych tygrysów to trzeba mieć też takie stado aby dały radę.

Dokładnie jest to jak szarańcza i jest przywleczone z materiałem szkółkarskim do sadów koło Rzeszowa.. plotka głosiła, że przywlekli to, bo miały zjadać spady jabłek.. ale to chyba bujda.. Nie ma środków które by krążyły w roślinie i truły ślimaki. Podsypuję w strategiczne miejsca granulki.. są skuteczne na nagusy.. skorupkowe nie do końca się na to łapią. Bez tego bym nie miała ogrodu.. chyba że tylko trawnik i tuje.

To roślina z rodziny paproci, pod ochroną.

Tak, pod ochroną i taka że wpisana do Polskiej Czerwonej Księgi Roślin.. a historia ponownego odkrycia jej, jest też ciekawa. Myślano że wymarła i znalazła się w jeziorze Goczałkowickim.

Teraz można ją kupić. Jest śliczna...a najładniej wygląda jak pokryje większy obszar.. ja ją nazywam koniczynką szczęścia . Bo czterolistna i wygląda jak koniczynka..

W oczku mi wyginęła ostatnio, ale przezimowała w kastrze z lotosem.. podzieliłam i liczę że się rozrośnie. A w ciurkadełku ma sie dobrze i jest jej coraz więcej, co mnie bardzo cieszy.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:15, 21 cze 2019

Do góry
Do damjan

Troch za malo fotek pokazales, ale wedlug mnie jest tam chwastnica to najgorszy chwast i ciezko jej sie pozbyc poza wyrywaniem. Jest rozlozysta zreszta przeczytaj o jej w necie.
Wiec mogly sie znajdowac nasiona w glebie lub w nasionach trawy,. Ale sadze, ze to pierwsze.
Inne chwasty przy czestym koszeniu same sie wytraca.
Chwastnica ma ciemne kwiatostany czesto orzy ziemi ktore sie rozsiewaja i nie da rady ich skosic jedynie trzeba usuwac recznie z korzeniem.

Sprawdz czy to chwastnica.

Dzień dobry,
Minęło już trochę czasu i kilka wiader chwastów i niestety nie idzie się tego pozbyć..
Znalazłem coś podobnego na nie swoim trawniku, ale większe. Czy to chwastnica?
Prawdopodbnie musze rozważyć trawnik z rolki na wrzesień tylko jak sie tego pozbyć?

Damian
Ptasi gaj 19:12, 21 cze 2019

Do góry

Piękny zakątek. Staw wystarczająco duży. Ogród duży to i czasu na przesiadywanie brakuje. U mnie podobnie, kawa jedynie z rana na tarasie lub z kubkiem w ręku. Poranna inspekcja ogródka.
Gożdzikowa - wiejski ogród 18:23, 21 cze 2019

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu najlepiej bylóby w sierpniu..

Bardzo dobrze cieszę się.
Ogród kwiatowy 17:36, 21 cze 2019

Do góry
Viola przygadał kocioł garnkowi - szok różany. Nic więcej nie napiszę będę wieczorem.
Ptasi gaj 17:31, 21 cze 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mojej czerwonej zasychają brzegi kwiatów. Za gorąco jej.

Słyszę burzę gdzieś nie daleko, wieje dość mocno, chmury są. Może popada

Kasiu moje niektore róże też się gotują na słońcu. Trzeba je przesadzić do półcienia.
Ta jest wyjątkowa jak widzisz od godz 14 ma cień.
Kasiu czekamy dalej na mocniejszy deszcz.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:27, 21 cze 2019

Do góry
O kurza stopą te twoje dzieci cebulowe po całej Polsce. Ja też czekam Basiu cierpliwie i na róże. Jak myślisz kiedy będę mogła się spodziewać w tym roku. Bo róża jak pisałaś już masz odkład a cebula musi zakwitnąć i odczekać aż wyciągnie soki z tego obornika końskiego.

Może moje rośliny ładne, ale u ciebie widać, że dobrze rośliny karmione dobra pruchnicza ziemia.

Elu najlepiej bylóby w sierpniu..

Ptasi gaj 17:26, 21 cze 2019

Do góry
violaskom napisał(a)
Elu suszy u Ciebie nie widać. Róże wyglądają imponująco, nawet trawka zieleniutka. Tego miejsca ze stawem i czerwoną różą pnącą przy altance zazdroszczę!

Nie widać bo podlewam mimo rozłożonego nawodnienia nie wszędzie woda kapie. Jedno podlewanie to 2-3 godziny przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Teraz pada wyszła chmura i takie tam kropienie. W jednym miejscu nadmiar a w drugim okrasi.

Dzięki za uznanie moich zachodow

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:22, 21 cze 2019

Do góry
O kurza stopą te twoje dzieci cebulowe po całej Polsce. Ja też czekam Basiu cierpliwie i na róże. Jak myślisz kiedy będę mogła się spodziewać w tym roku. Bo róża jak pisałaś już masz odkład a cebula musi zakwitnąć i odczekać aż wyciągnie soki z tego obornika końskiego.

Może moje rośliny ładne, ale u ciebie widać, że dobrze rośliny karmione dobra pruchnicza ziemia.
Ogród Małej Mi 2017 12:54, 21 cze 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dla Ciebie obiecane

Ania ty większa specjalistka oczkowa ode mnie. Nie wiedzialam o tej koniczynce ona sobie rośnie przy brzegu w wodzie nie posuwa się dalej w głąb. Czy to bylina i czy długo ja masz.
Mam wodę czysta bez glonów ale ma taki odcień zielonkawy może to odbicie z drzew. Poczytam o tej koniczynce.

To roślina z rodziny paproci, pod ochroną.
Ogród Małej Mi 2017 12:44, 21 cze 2019

Do góry
Ja nie mogę. Jak szarańcza. Wiem, że jesteś Eco, ale jakby podlać rośliny jakimś średkiem np na opuchlaki czy INNYM moze ślimaki padną środek będzie krążył w roślinie. Tylko się nie wkurzaj tak myślę co bym zrobiła. Ewentualnie kury hodować zbierać lub je wpuścić na rabaty jakie wyjście.

U mnie dużo bażantów popatrz a może one pożyteczne ciągle mam rabaty rozgrzebane. Kora pod rododendronami ciągle przemieszana.
U mnie ślimaki te małe we skorupach.

Moim zdaniem ślimaki jak i opuchlaki są przywleczone z roślinami że szkółek potem się rozprzestrzeniają. Tych slimaczych tygrysów to trzeba mieć też takie stado aby dały radę.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:17, 21 cze 2019

Do góry
Dorotka jak wchodzą choroby na liście powojników opryskaj Topsinem lub bioseptem ekologiczny. Z sody oczyszczonej i mydła szarego. Z citroseptu też można przygotować oprysk przeczytaj w necie.
Mam wrażenie, że jest w domu topsin, zaraz sprawdzę i zadziałam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:58, 21 cze 2019

Do góry
Dorotka jak wchodzą choroby na liście powojników opryskaj Topsinem lub bioseptem ekologiczny. Z sody oczyszczonej i mydła szarego. Z citroseptu też można przygotować oprysk przeczytaj w necie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:38, 21 cze 2019

Do góry
Bo zabki tylko zielone są stacjonarne reszta skaczą gdzie chcą. Mam 5 sat i co rok jedną przybywa. Na zimę zagrzebują się dzięki blisko oczka nie zimują w wodzie.

Z tymi dmuchawami nie zła zabawa. U mnie też takie zabawy są.
Dorotka podskakujesz kochana, dobrze wyglądasz jak na babcie.

U mnie też już oblatują róże nie wszystkie ale te najwcześniejsze. Mam jeszcze parę krzaków które są w pałacu więc kwitnienie będzie.
Pod niektórymi krzakami piwko od płatków.

Pozdrawiam
U mnie raczej jest to żabka brunatna. Piszesz, że dobrze wyglądam.... ja uważam, że wyglądam koszmarnie, jednym ze skutków ubocznych leczenia chemią jest u mnie niedoczynność tarczycy, a to powoduje że przybywa mnie na wadze. Walczę z tym w miarę moich możliwości, ale możliwości mam nie wiele. Nie mogę intensywnie ćwiczyć, nie mogę też stosować diet z przewagą warzyw, a ubrania kurczą się w zastraszającym tempie.
Powinnam poprzycinać przekwitnięte róże, ale wczoraj u nas znów był deszcz i wszystko mokre, a komarów jest bardzo dużo.
Zabawy na świeżym powietrzu z dziećmi zawsze są fajne, a jak dzieciak ma z tego frajdę to już ogromny sukces.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 09:12, 21 cze 2019

Do góry
Wczorajsze

Z szmaragdami nie miałam gdzie posadzić za dużo kupiłam wsadziłam po 3 szt i zrobiły się kopy

Brzozy tyle owoców tulipanowiec po prawej

Bonici zaczynają. Po prawej róża przy altanie na jednej kiści ma tyle kwiatów

Ptasi gaj 09:06, 21 cze 2019

Do góry
Kasiu jak jest to widzę jak się kręcą wszędzie chmury @tylko nie u mnie. Idąc od Tarczyna na Prażmów, Chosna w kierunku Drwalewa, Grójca i potem tam w Twoją stronę na Górę - sady podlewa.
Coś tam pewnie pokropiło ale nie na tyle aby nie podlewać.

Daj znać jak będzie u ciebie ulewa

W Wawie podało troszeczkę o godz 2.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies