I to by było tyle w tej części ale są tez niespodzianmi dla cierpliwych.
Hanusiowy rozmnażalnik, aktualnie w nim werbeny pat. wielosiły, astilbe, wysiane aksamitki, i wysadzona sałata krucha do doniczek. Sadzonkują sie chryzantemy, pozyskane od sasiada. A obok kwitnie hortensja Bleu bird, ale wcale bleu nie jest, tylko rożowawa. NIe dałam jej ałunu, chociaż stoi w szafce specjalny nawóz.
W doniczce wiosenny nabytek lilii , jako pocieszenie po stratach.
Kupiłam dwie jeżówki, trzy pysznogłówki i jedną lobelię.
Wszystko w kolorze magenta
Zakupy z Auch.... do Obi już nie dotarłam a i tak eM mnie odbierał z tramwaju bo do domu już bym chyba nie doniosła
Zuza, mam prośbę
Gdybyś miała czegoś za dużo w oczku to chętnie przygarnę ociupinkę
Oj! Na początku popełniłam typowy błąd niedoświadczonego ogrodnika. Zaprosiłam do ogrodu zbyt wiele jałowców.
One, co prawda bardzo szybko rosną, ale mają mnóstwo wad.
Dosyć szybko rozpoczęłam ich eksmisję z ogrodu.
W wątku Asi/Margerytki "Ogród w remoncie" jest sesja zdjęciowa z usuwania z rabaty frontowej takich podstarzałych jałowców.
Te frontowe jałowce to Blue Arrow. Po 3 latach zaczynały przypominać rozwichrzone miotły, bardzo suche w środku. Jałowce potrzebują mnóstwa światła. Spróbowałam drastycznie je odchudzić, aby nie dopuścić do łysienia. Zabieg okazał się na tyle skuteczny, że zostały. Ocalał też traktowany podobnie jałowiec Hibernica.
Hibernica to ta igiełka
Ale tak szczerze, to cięcie ich 2 razy w sezonie to mordęga. Trzeba to robić z ostatniego szczebelka drabiny i w dodatku przystawiać tę drabinę z czterech stron.
Trawka to owsica wieczniezielona. Ma lekko niebieskawy odcień. Kwitnie już w czerwcu. Uwielbia suche, słoneczne stanowisko. U mnie z lekka wygniwa, bo rośnie na dole spadku terenu. Ale rośnie od 7 lat i to jej się chwali.
Z ogrodowej paki też mam co nieco.
Miałam 2 dni pod moją gruszą. Udało się bez deszczu, i bez kłopotów przeżyć te 2 dni upałów. Nogi moczyłam, ale i roślinkom tez pić dawałam. Odwdzięczają się swoją uroda. Zobaczcie. To jest ćwiartka mojego ogródka.
c
A tak po kolei idąc wzdłuż szklarni i obchodząc trawniczek w lewo.
Tajemnicza, niekwitnąca hortensja skojarzyła mi się z Prim White (Dolprim). To jedyna, znana mi hortensja, która potrafi nie kwitnąć.
Prim White kwitnie wcześnie i zaczyna od takiego lekko limonkowego koloru.
Tylko, że ona jest niska i taka bardziej rozłożysta.
Więc to chyba nie jest Prim White.
Marne w tym roku hortensje ogrodowe.
Ta jako tako.
Tu tylko jeden kwiatek
Reszta ledwo w pojedynczych pączkach, nie ma co focić.
Do ozdoby dołożyłam mały pieniek, a za balię dałam niezagospodarowane okienko
Jestem zła, bo tę trawę kupiłam jako wysoki miskant, żeby posadzić z tyłu jałowca i mam, nie powiem co....
To mi wygląda na jakąś molinię, więc muszę przesadzić.
Mam tylko jedno nowe zdjęcie, ponieważ zapełniła mi się karta pamięci
Lilia trąbkowa Pink Perfection - tą kupiłam świadomie i jest taka, jak na zdjęciu u sprzedawcy. Posadziłam ją w miejscu, gdzie inne lilie dobrze się czują, czyli na rabacie przed domem. Ale nie spodziewałam się, że będzie tak pięknie pachnieć.
Pozdrówki dla wszystkich Zaglądaczy
Dzięki za zachętę, fotkę machnę w piątek, ponieważ jutro udaję się w całkiem odwrotnym kierunku
Ocynk dość szybko traci walory świeżości, więc pewnie niedługo upodobni się do zabytku, za to na pewno jest szczelna - kosztowała niecałe 40 złotych, bo była promocja, a ponieważ czaiłam się na nią od roku, M. sam wziął do łapek i kupił
PS. Ja ostatnio odwiedziłam dwie szkółki, w ramach zaplanowanej akcji dbania o zdrowie psychiczne i nie wyszłam z pustymi rękami Mam takie hasło: Zdrowa matka = zdrowa rodzina