Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Komendówka 17:58, 25 wrz 2015

Do góry
Ewo, tu ci umknęło, bo początek pomysłu z nasadzeniem był gdzie indziej, w innym wątku. Wybieramy rośliny niewymagające, proste, niemal pospolite, a dające efekt i cieszące oczy.

Odnosnie kopania i sadzenia takich roslin - nie wszystkie to zniosą, m.in. brzozy i dla przykładu niektóre jałowce.
Komendówka 17:37, 25 wrz 2015

Do góry
No jestem i powiem, że inspiracje Toszki są cudne.

Roma, ja w projektowaniu to mocna nie jestem. Posadź póki co same brzozy.
Roma, ja to uważam tak, trzeba sadzić te rośliny które lubimy, wprowadzać kolory, które lubimy.
Brzozy maja płytki system korzeniowy, więc będą piły wodę innym roślinom. Ciebie tam nie ma więc muszą być rośliny, które radzą sobie bez wody. Poza tym te brzozy są małe i one będą wymagały ciągłego podlewania. Pamiętam jak sadziliśmy nasz las. Z brzozami był problem a z sosnami nie. Ciągle jakaś wypadała, a to za sucho, a to silny wiatr ja złamał. Porażka była zimą jak były śniegi i mrozy. Wiotkie gałęzie gięły się pod ciężarem śniegu, lód je przymroził do ziemi i wiosną były same kikuty do wymiany. A, i ciesz się, że masz małe brzózki a nie duże brzozy. U nas duże, kopane nie przyjęła się ani jedna. Chyba Ci nie pomogłam. Daj podrosnąć brzozom a potem jak one już same będą sobie radzić to dosadzisz inne. Roma, ja tez chciałam naraz dużo. Tak się nie da. Trzeba najpierw urządzić jedno i o to zadbać a potem dalej zwłaszcza, że jesteś tam rzadko i masz mało czasu.

Pozdrawiam i błagam nie bądź na mnie zła bo wiem, że Ci namotałam w głowie

Buziaki
Ogród wyrozumiały 16:56, 25 wrz 2015

Do góry
Z czasem miskantom wody będzie brakować na pewno. To zwykłe brzozy, będą wielkie. Ale to za jakiś czas. Jeśli chodzi o wodę to lepsza byłaby kosodrzewina i trzcinniki niż ML.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:47, 25 wrz 2015

Do góry
Toszko dziękuję. Teren spory, bo mniej więcej 10x20 m. Brzozy chcę posadzić nieregularnie, by wyglądały w miarę naturalnie. Tylko nie wiem czy derenie na obrzeżach, czy w środku też?

Edit: Siwa blondynka podpowiada, że zagajnik będzie z dwóch stron ograniczony płotem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:08, 25 wrz 2015

Do góry
Toszko! Złośliwa! Widziałam inspiracje przy brzozach. Ten dereń to cudo! Jutro sadzę zagajnik brzozowy. Brzózki nie wiem jak wyglądają, bo kupił je mój mąż 300 km od domu!. On niestety zgniłego pomidora potrafi kupić, to się trochę bojam. Ale nie o tym. Jak daleko od brzozy posadzić te piękne derenie "Midwinter Fire" ? I ile? żeby był efekt, a nie pojedynczy misz masz?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:09, 25 wrz 2015

Do góry
ivo napisał(a)
Ja się nie śpieszę i to mnie już kilka razy uratowało przed wpadką. Na razie planuje i jak czas pozwoli to powytyczam rabaty dowiezie się ziemi w niektóre brakujące miejsca. Jak się nie uda tej jesieni to zawsze przyjdzie wiosna i tez można A tak naprawdę PLANOWANIE - to krew pot i łzy wole już sadzić kopać ryć w tej ziemi.
A odnośnie drzew to na pewno będą:
- graby kolumnowe
- brzozy Doorenbos
- Wisnie Umbraculifiera

Wszystkie trzy lubię choć tylko graby mam Brzozy za 10 lat i u mnie będą rosnąć
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:50, 25 wrz 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Świetnie teraz ogród wygląda. Trochę dojrzeje, nabierze masy i nie wyjdziesz z niego .

Moniko dzięki za miłe słowa.Wiesz mi już jest tak dobrze w tym ogrodzie
Dzisiaj pięknie brzozy szumią.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:51, 25 wrz 2015

Do góry
Ja się nie śpieszę i to mnie już kilka razy uratowało przed wpadką. Na razie planuje i jak czas pozwoli to powytyczam rabaty dowiezie się ziemi w niektóre brakujące miejsca. Jak się nie uda tej jesieni to zawsze przyjdzie wiosna i tez można A tak naprawdę PLANOWANIE - to krew pot i łzy wole już sadzić kopać ryć w tej ziemi.
A odnośnie drzew to na pewno będą:
- graby kolumnowe
- brzozy Doorenbos
- Wisnie Umbraculifiera
Biało różowy ogród za płotem. 11:02, 25 wrz 2015

Do góry
Sebek i przywołałeś brzozę z lasu strasznie chciałem posadzić je w orodzie, ale boję się, że wypiją całą wodę, a na tej rabacie niestety jest gorsza ziemia niż po drugiej stronie gdzie jest trochę gliny, a możeeee... by tak jednak się zdecydować na 3 brzozy po przeciwnej stronie zamiast grabów Fastigiata, a graby posadziłbym na omawianej rabacie bardziej słonecznej.

Kurcze no ładnie by wyglądała ta cześć z takimi białymi pniami i ciemnymi liśćmi, w końcu runianka, hosty, Ice Dance czy Hakonechloa wytrzymają mniej wody, a mają płytki system korzeniowy na dodatek będzie nawadnianie. Chcociaż będą one od strony zachodniej i nie wiem czy zbyt dużo cienia nie zrobią... ale to wszystko skomplikowane.

Reszta propozycji również bardzo cenna, można na Ciebie liczyć

Marzenko żeby to jeszcze było takie proste a teraz jeszcze buki chodzą mi po głowie, jednak wolałbym większy ogród
Metamorfozy ogrodowe 10:36, 25 wrz 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Super to wszystko zrobiliście , a będzie jeszcze lepiej.

Dzięki, mam nadzieję, że jak urośnie to będzie widać efekt.
W przyszłym tygodniu dojdą jeszcze brzozy w łące kwietnej- taki lasek brzeziniak
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:17, 25 wrz 2015

Do góry
SiakowaDzięki że zajrzałaś. Drzewo raczej jednopienne ale grujecznik raczej mi tam nie pasuje troch rozlazły jest i jakoś mi nie pasuje tam blisko tych grabów. Placyk jest mały bo większy będzie w innej części ogrodu tam gdzie ten kwadrat i tam planuje zagajnik brzozy, stipy buksy kulki werbena i może rozchodniki :
Odnośnie dokładnych wymiarów to musze pomierzyć może w sobotę mi się uda jak mały będzie spał.
Z tym drzewem to ciężko będzie się na coś zdecydować. W ogóle się nie znam na drzewach.
Małymi kroczkami do celu... 07:31, 25 wrz 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
to jeszcze w rozsądnej cenie kilka można kupić
teraz się zastanawiam gdzie u mnie w ogrodzie by dobrze wyglądały te brzózki ogólnie drzew nie sadzę bo już ich mam mnóstwo na działce ale takie brzozy warto by było mieć.

Tak tylko jak to ze mną bywa, czekałam do ostatniej chwili i kupiłam ostatnia mam nadzieję,że na wiosnę im jeszcze przyjdą. A ja u siebie póki co mam dwa drzewa magnolie i klona, także mi ich brakuje zdecydowanie.

Czemu nie założysz własnego wątku????
Małymi kroczkami do celu... 07:10, 25 wrz 2015

Do góry
to jeszcze w rozsądnej cenie kilka można kupić
teraz się zastanawiam gdzie u mnie w ogrodzie by dobrze wyglądały te brzózki ogólnie drzew nie sadzę bo już ich mam mnóstwo na działce ale takie brzozy warto by było mieć.
Małymi kroczkami do celu... 07:05, 25 wrz 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
u mnie to w ogóle nie ma wyboru jeśli chodzi o miskanty :/
kiedyś pytałaś o brzozy teraz mi sie przypomniało ja mam z lasu przywiezione zwykłe, chociaż bardzo podobają mi się pożyteczne no ale jak na razie nie mam pomysłu gdzie bym mogła je posadzić

Ja właśnie mam pożyteczna odm. Doorembos, ona jest z piękną biała korą i ta przywieziona z lasu na pewno z tamtąd przeniosę i jak już będa miały być brzozy to na pewno te pożyteczne, zastanawiam się jeszcze czy dać 3, czy 2 jedna tam gdzie jest, a druga z drugiej strony, wtedy hortki byłyby na środku a po bokach właśnie Brzózki.

A co do miskantow u nas wybór spory, chociaż gracki nie mogłam dostać,a jak już dostałam to jakieś żółte i dziwne. Mam nadzieję,że w przyszłym roku dojdą do siebie, bo są piekne jak są zielone
Małymi kroczkami do celu... 06:49, 25 wrz 2015

Do góry
u mnie to w ogóle nie ma wyboru jeśli chodzi o miskanty :/
kiedyś pytałaś o brzozy teraz mi sie przypomniało ja mam z lasu przywiezione zwykłe, chociaż bardzo podobają mi się pożyteczne no ale jak na razie nie mam pomysłu gdzie bym mogła je posadzić
Biało różowy ogród za płotem. 23:44, 24 wrz 2015

Do góry
Skoro obok jest lawenda i kocimietka to może zrób kostkę z cisa, bukszpanu, kosodrzewiny, irgi?

A ma drzewa może brzozy Fascination lub inne tego typu by się nadały?
Ogród wyrozumiały 22:50, 24 wrz 2015

Do góry
Ale dzialasz Kobietko
Aż musialam się bardzo skupić, coby wszystko ogarnąć. A o tej porze to dla mnie nie lada wysiłek
I wyszło mi, że do mnie najbardziej przemawia wersja z miskantami w tle, przed nimi red barony i kulki z ice dance. barony z miskantami - sprawdzone, śliczne rozwiązanie, ice dance z bukszpanem również. Przód będziesz miała zawsze - całorocznie zielony, a trawy sezonowo. Ale one będą w tle , no i brzozy nad nimi, więc wiosną nie będzie źle

W naszym centrum takie pustki? Mi zamknęli punkt w Białej, buu. Można tam gdzie hurt mają zakupić teraz, ale jakoś nie lubię tam bywać...
Zaczątek ogrodu 21:42, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)

Brzozy będą, tylko w tej sytuacji np 5 zamiast 7

Nie wiem dlaczego , ale widziałam trzy doniczki, więc sądziłam, że będą 3 brzozy. Dopiero teraz się przyjrzałam, że jest więcej doniczek.
Gapa ze mnie
Pięć sztuk powiadasz.... spoko
Zaczątek ogrodu 21:24, 24 wrz 2015

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Asia......... nie redukuj !!! Trzy brzozy to wg mnie takie minimum. Może wysuń je lekko do przodu (albo chociaż jedną na przód), ciachnij trawnik, ale brzozy zostaw plisss

Brzozy będą, tylko w tej sytuacji np 5 zamiast 7
Zaczątek ogrodu 20:40, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)

Na pewno nie mam tam po 3 m muszę zredukować ilość drzewek w takim razie dzięki

Asia......... nie redukuj !!! Trzy brzozy to wg mnie takie minimum. Może wysuń je lekko do przodu (albo chociaż jedną na przód), ciachnij trawnik, ale brzozy zostaw plisss
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies