Wiosna Joasiu przyszła i rozpycha się łokciami dzisiaj pierwsza magnolia łupinki z pąków zaczęła zrzucać, mam nadzieję, że w okresie świąt uda mi się wyrwać choć na chwilkę do ogrodu
Tempo mam zawrotne (takie około Wielkanocne)
Ale co zrobić. Sezon cebulowych się zbliża więc trzeba się uaktywnić.
Rewolucji ogrodowych nie było.
W sierpniu stanął nowy taras - PIĘKNY!!!! i nowa pergola.
Jedno wyjście tarasowe "się" powiększyło, drugie przybyło. Jest jasno i w końcu ogród "wszedł" do domu.
W tym roku przyszła pora na drugi taras bo na starym można życie stracić.
Bratki już są na miejscu - czekają na foty. Krokusy szaleją, tulipany jeszcze się czają, magnolia w tym roku też da czadu.
Uwielbiam wiosnę!!!!
Wszystkim życzę spokojnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnym gronie.
Kasiu, boska ta magnolia i jakie wielkie kwiaty!!! Oj skuszona jestem na maxa.
Podziwiam skrzynie, piękny warzywnik będzie i jaki masz porządek, rany, mus brać przykład
Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej wolę jednak ten ekran cisowy za trzmieliną. Ale mam czas na przemyślenia. Lustro już kiedyś chodziło mi po głowie w tym miejscu. Ale potrzeba mi zieleni.
Chyba, że ekran zrobię z jakiś liściastych. Sama nie wiem.
Smaragdy mają podobne wymagania stanowiskowe co magnolia a to jest duży +, ale marzyły mi się tam cisy jako tło dla magnolii.
Jeżeli nie chcesz jednolitego ekranu z tujek to ok, tylko nie przerzedzaj już ich, one są bardzo ładne, takie wypielęgnowane i bardzo ładnie tak posadzone wyglądają
Wygooglowałam ten bez czarny, faktycznie fajny jest i ma ładny kolumnowy pokrój. Ja myślałam o; wiśni Amanogawa, grabie fastigiata
A jako tło dla magnoli to co? Bo cisy tłem trzmieliny mają być, a magnolia bez tła?
Koło widzę jako pierwsze z rana- bo przez okno w kuchni No i najczęściej w ciągu dnia. Fajnie jak się tam dużo dzieje. Podobało mi się w ubiegłym roku, zobaczymy co w tym mi tu wyjdzie. Magnolia dała ciała, pierwszy minus.
Na największej rabacie cebulowych mało.. Może za dwa -trzy lata będzie efekt, jak się małe rozrosną i jak dokupie tulipanów..
Dziś tak to widzę. Chciałam cisowy żywopłot bo magnolia odbijałaby się lepiej na tel cisów, ale powinnam być konsekwentna. Cztery cisy jako ekran za trzmieliną. Dalej przerwa na coś kolumnowego, może właśnie Black Tower, albo berberys i dalej żywopłot ze Smaragdów wchodzący w chodnik.
Ja też czekam z utęsknieniem na tę prawdziwie zieloną wiosnę, spokojnie posprzątam ogród, tylko ta pogoda nie odpuszcza...na wysieewy bylinek, a o warzywkach nie wspomnę, juz powinny kiełkować.
Magnolii nie dokupuję..chociaż nowe odmiany kuszą np. Magnolia 'Daybreak', miejsca już brakuje w ogrodzie, ja drzewa mam już prawie wszystkie obsadzone...zostały mi tylko do zdobycia dwa kolony cynamonowe Acer griseum i różowy pensylwańczyk
Bardzo cenię sobie twoje owocowe wybory i nasadzenia, ja posadziłam kilka owocowych drzew i wszystko albo się połamało, albo przemarzło, albo korzenie pogniły...straciłam zapał i chęć powtarzania nasadzeń, nie mam jak nawozić więcej ziemi pod nowe nasadzenia, żeby tworzyć kolejny podwyższone rabaty...odpuszczam...ale skrzynki na warzywka będą