Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 18:13, 07 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Paulinka kup paletę wielodoniczek to najlepsze do pikowania

Paula u mnie w centrum ogrodniczym gdzie ceny mają bardzo przyzwoite jedna stipa kosztuje 12,00 złotych.

Mirellka mam, tyle,że nie mam gdzie tego trzymać cena przystępna, ale przy większej ilości zbiera się suma.

Dziękuję bardzo, ale to bardzo miło czytać mi takie słowa. Przyznam szczerze,że sama watpilam,że na mojej gliniastej ciężkiej glebie coś będzie rosło, a tu mile zaskoczenie, bo większośc radzi sobie bardzo dobrze. Kiedy cofam się do pierszych stron i widzę co "tworzyłam" i jeszcze jak byłam z tego dumna jest mi wstyd , ale człowiek uczy się całe życie w moim rodzinnym domu były jedynie sztuczne kwiaty, więc moja wiedza była 0, teraz szału też nie ma, ale już coś więcej wiem

A co do tarasu myślę,że donica betonowa zostanie, kwestia obgadania z emem szczegółów i obliczenia kosztów. Kamień na tarasie będzie na 90 % już w tamtym roku miał być, więc powinno być ładnie.
MirellaB 18:26, 07 kwi 2016

Paula ziemia gliniasta u mnie też jest, ma to nawet swoje plusy - dłużej trzyma wilgoć

Fajnie, że za sprawą O nasze ogrody robią się ładniejsze. To co było u mnie, a jest teraz to bez porównania i oczywiście większa wiedza na temat roślin

Będę śledziła poczynania tarasowo-donicowe
MirellaB 18:27, 07 kwi 2016

Paula ziemia gliniasta u mnie też jest, ma to nawet swoje plusy - dłużej trzyma wilgoć

Fajnie, że za sprawą O nasze ogrody robią się ładniejsze. To co było u mnie, a jest teraz to bez porównania i oczywiście większa wiedza na temat roślin

Anusia 19:41, 07 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)
Dziewczyny co roku przekladam i przekladam, ale w tym roku postanowiłam zabrać się w końcu za taras. Zależy mi na zaslonieciu tej strony ( ulica, budowa) wolałabym patrzeć na rosnące rośliny. Zastanawiam się nad betonowa donica, która miałaby długość od ściany do pierwszej doniczki. Cały taras planujemy ułożyć w kamieniu, więc i doniczka była by w kamieniu dokładnie takie coś. Zdjęcie z realizacji p. Danusi

Dokładnie w tym miejscu

Posadziłabym w niej iglaki zimozielone i chyba byłoby.

Ewentualnie opcja druga gazetony i jakaś pergola drewniana na niej bluszcz + powojniki.

Co o tym myślicie?

Paulinko urzekła nas ta sama donica z realizacji Danusi Dalsza część mojego murka będzie zainspirowana tym zestawieniem ale nie do końca.
paulina_ns 20:38, 07 kwi 2016

MirellaB napisał(a)

Mirellka glina nie jest najgorsza, ale czasem wykopać dziurę graniczy z cudem
Ty to dziewczyno w tym roku pędzisz jak burza, zazdroszczę Ci kostki, ja to prędko się pewnie nie doczekam buziaki ślę.
jolka 20:41, 07 kwi 2016

Paula, wsadziłam truskawki Klika z nich było podwójnych, porozdzielałam je i idealnie mi wyszło 20 sztuk, tyle ile potrzebowałam. Dzięki!!

Zabrałam się też wreszcie za pikowanie stipy, mam 40 sadzonek. Jutro c.d. Wsadzałam takie malutkie kępki, po 5-6 roślinek. Zobaczymy czy nie padną

paulina_ns 20:42, 07 kwi 2016

Anusia napisał(a)

Paulinko urzekła nas ta sama donica z realizacji Danusi Dalsza część mojego murka będzie zainspirowana tym zestawieniem ale nie do końca.

Anusia bo ta realizacja jest cudna, ale duży efekt daje kamień, w zwykłej betonowej pewnie byłby inny Ja mam hopla na punkcie kamienia, w salonie mam ścianę, w przyszłości planuję ogrodzenie, a mam nadzieję w tym roku taras
paulina_ns 20:48, 07 kwi 2016

jolka napisał(a)
Paula, wsadziłam truskawki Klika z nich było podwójnych, porozdzielałam je i idealnie mi wyszło 20 sztuk, tyle ile potrzebowałam. Dzięki!!

Zabrałam się też wreszcie za pikowanie stipy, mam 40 sadzonek. Jutro c.d. Wsadzałam takie malutkie kępki, po 5-6 roślinek. Zobaczymy czy nie padną

Cieszę się,że Ci wystarczyło, jak chcesz jeszcze mogę Ci podrzucić, teraz albo jesienią. Nie ma za co niech rosną zdrowo!

Ja dzisiaj nie pikowałam, wczoraj popikowałam ok 120 sadzonek i również mam nadzieję,że da radę, szkoda by było jak już taka śliczna jest! Dzisiaj ja trochę hartowalam na słoneczku, jutro jak będzie ciepło też wystawię, u mnie chyba za mało światła w domu jest i dlatego tamte mi padły. Dzisiaj za to 5 pomidorów popikowałam, ale z nimi jakoś łatwiej poszło, może dla tego,że mam ich 10, a nie ok 1000 .
Marzenaka 23:28, 07 kwi 2016

Paulina ładnie ci roślinki rosną. Piękne zdjęcia. Magnolia mi się marzy (dwie nam padły już, myślę, że do trzech razy sztuka). Ale to raczej w przyszłym roku, ewentualnie na jesień. Co do poziomu wiedzy o roślinach w niektórych ogrodniczych - różnie bywa w tamtym roku pytałam o miskanty w jednym miejscu a pan mnie zaczął wypytywać o nie i żebym mu doradziła do jego ogrodu he he.
07:36, 08 kwi 2016
paulina_ns napisał(a)

Mirellka glina nie jest najgorsza, ale czasem wykopać dziurę graniczy z cudem
Ty to dziewczyno w tym roku pędzisz jak burza, zazdroszczę Ci kostki, ja to prędko się pewnie nie doczekam buziaki ślę.

Mam to samo, najlepiej kopać wiosną, albo po większych deszczach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies