Dziękuje Grażynko.
Lilie piękne.Azjatki sa mniejsze. Może te warto do swojego ogrodu zaprosić ??
Mam nadzieję,że ten mój pomysł na duet granatowo-biały podwójny
krzaczek będzie ładniejszy i widoczny w ogrodzie
Bonica
Hortensja Bobo
Jeszcze jedna mi nie kwitnie.Ale ona zawsze później.
Ta granatowa to dla mnie za słaba z daleka mało widoczna.
Ale motyle to chyba mniej wybredne na kolory.
Tylko kwiaty im ważne jakie są.
am nadzieję,że biała będzie dobrze u mnie rosła.
A u ciebie rośnie bezproblemowo ?
Duży krzak buduje ?
Ogólnie odpowiem: borówka wędruje do słoików, Na nalewkę, na dżemik, na dodatek do brzoskwini, albo maliny jako kolejny dżem, na sok, na rozdawnictwo dla wnuków, na pojedzenie na bieżąco, na podzielenie się z ptakami, jak już nie chce mi się zrywać.
A, i robię suszoną borówkę jako lekarstwo na biegunki i grypy żołądkowe, do herbaty owocowej z suszu innych owoców: jabłek jarzębiny, głogu, porzeczki czarnej tez ją używam. Czyli mnóstwo zastosowania. Warto mieć kilka krzaków, szczególnie jak są dzieci w domu.
Dzięki za zdjęcie. Jak dobrze, że można liczyć na rzeczywiste fotki roślin w różnym stadium, a nie tylko te z internetu podkolorowane.
Jaki miskant ci kwitnie tak wcześnie? A jeszcze zapytam co to za trawa taka jasna po prawej z tego zdjęcia. Trawiasty busz już ci się zrobił.
Niesamowite jak szybko i dużo już zrobiliście. Przemiana niesamowita.
Co to za rozplenice ci już kwitną? Moje Hammelny właśnie ruszyły, a Lady U, jeszcze stoją w miejscu.
EDIT: u mnie trampolina też już fruwała, przeleciała przez całą działkę, znaleźliśmy ją w rowie za działką, niemal całą połamaną (była na trawniku przygnieciona betnowymi bloczkami). Musieliśmy kupić nową, od tego czasu trampolina jest zakotwiczona w ziemi w 3 czy 4 miejscach.
To fakt tam gdzie roślin dużo nie ma pielenia najgorzej jest przy obwódkach i gdzie rośliny mają luz. Monia jeszcze przeglądam twój ogród,ale napisz mi co to za trawka na fotce ta jasno zielona.
Chciałabym kupić trawkę jasno zielona niska, ale aby miała nie obwisajace źdźbła.
Na str 569 ogólny widoczek też masz takie kępy traw. Może to sesliery ale jak się nazywają.
Napisz mi jeszcze jak nazywa się twoja gaura.
Może ją jest taka wysoka a chciałabym niższą.
Ogród piękny masz tyle już zagospodarowane a jeszcze są puste miejsca do zagospodarowania ile ty tego masz.
Elu, znam te dylematy. U mnie o tyle dobrze, że jest komu dawać. Ale w tym roku mniej warzyw w ogrodzie, na warzywniku zapuszczę truskawki i na 4 lata będzie spokój. I tyle wystarczy. Drzewa obrodzą to dobrze, a nie, to drugie dobrze.
Zawsze mówiłam, komu zależy, niech się stara.
Ale kwiatków się nie pozbędę. Miałabym tylko mieć trawnik? Z nim też już robota nie na moje chęci.
Mierzmy siły na zamiary. Zyczę zdrowia Tobie żebyś jeszcze mogła dojechac nad morze.
Uwielbiamy wszyscy w domu brzoskwinie, morelki. Chętnie bym posadziła, ale te przymrozki. Nerwowo bym się wykończyła widząc piękne pąki a tu mróz.
Miałam posadzona gruszkę konferencje i zmarzła i od tej pory nie sądzę owocowych. Haniu jak widzę te wszystkie owoce u ciebie to mam od razu ciągoty do sadzenia.
Wczoraj jednak chodziłam po działce, komary cięły a ja w myślach sobie układałam z czego zrezygnuje w przyszłym roku. Nie mogę być niewolnikiem swojego ogrodu. Chciałabym wszystko mieć ale trzeba realnie patrzeć już nie daje rady.
Mam 16 krzaków pomidorów w przyszłym tylko 2 szt albo wcale, cukinię 7 krzaków w przyszłym 2 szt. Dwa razy w tygodniu zrywam i co tydzień 2 siatki już rzygam cukinia sąsiedzi też. Od następnego zerwania zaczynam mrozić.
Papryki białej 5 krzaków rodzą non stop. Dynie miarę zgubiły 5 szt takich dużych. Tego wszystkiego radykalnie ograniczę.
Dali sądzić nie będę. Łamią się patyczkuje a one i tak połamane. Róże pnące New dawn wytnę. W sobotę 4 raz przycinalam róże pnące w tym sezonie. Pokiereszowaną od stóp do głowy. 4 taczki badyli na stertę. Wycięłam jeszcze korzenie wyciąć jesienią za ciepło na kopanie. Zostawiłam tylko Lagune.